Zdrowe odżywianie

Muffinki owsiane z bananem i jabłkiem dla dzieci

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Jestem zachwycona, że mogę podzielić się zatwierdzonym przez rodziców przepisem na muffinki dla maluchów i dzieci, które uwielbia moja córka. Te łatwe i zdrowe muffinki bananowo - owsiane dla dzieci

łączą w sobie banana, sos jabłkowy, płatki owsiane i wybrane przez Ciebie dodatki, takie jak borówki lub małe kawałki pokrojonego jabłka. Ciasto przygotowuje się w blenderze, a muffiny wspaniale się mrożą.

Trudno nam było wprowadzić do diety naszej córki większe produkty stałe. Uwielbiała swoje przecierowe owoce i warzywa, ale zajęło to długi miesiąc prób i błędów z "prawdziwym" jedzeniem. Kiedy już zaczęła cieszyć się miękkim jedzeniem, takim jak jajecznica i małe kawałki owoców, zrobiłam jej domowe muffiny. Uwielbiała je, a ja czułam się taka dumna! Do dziś te muffinki są jej ulubionymi. Nie je nic szybszego. Ten przepis to kopalnia złota.

Te Apple Banana Oat Muffins są:

  • Zdrowe i pełnowartościowe
  • Naturalnie słodzone
  • Wykonane z prawdziwych składników - bez konserwantów
  • Pełne owoców i płatków owsianych
  • Zrobione bez mąki
  • Bezglutenowe, jeśli użyto certyfikowanych płatków owsianych GF
  • Pyszne również dla dorosłych!
  • Możliwość dostosowania dzięki wielu propozycjom zamienników
  • Przyjazny dla zamrażarki

I, jako zajęty rodzic, będziesz szczęśliwy, aby wiedzieć, że te muffiny są SO EASY! Umieszczasz wszystkie składniki w blenderze lub robot kuchenny, który łamie banana i owsa, wlać do muffin liners, i piec. To wszystko.

Jak zrobić muffinki dla dzieci

Jako rodzic doceniam to, jak szybko i łatwo można zrobić te muffinki i wiem, że Ty też to docenisz. Jeśli używasz foremek do muffinów, spryskaj je przed napełnieniem ciastem, aby nie przywierały do muffinów. Po prostu umieść wszystkie składniki w blenderze w podanej kolejności (zobacz pełny przepis), z wyjątkiem 3/4 szklanki dodatków. Miksuj do połączenia składników, a następnie wmieszaj dodatki. Rozdziel równomiernie pomiędzy foremki do muffinek, posyp kilkoma płatkami owsianymi - tylko dla wyglądu - i upiecz. Lubię przygotowywać porcję w weekendy, aby mieć je pod ręką przez cały tydzień - mieszając dodatki, których używam w zależności od tego, co mamy w pobliżu.

Zrobiłam 2 partie zanim wyjechaliśmy na wakacje i trzymam je w zamrażarce. Podgrzewaj/rozmrażaj 1 lub 2, kiedy tylko będziesz ich potrzebować!

Ewentualne zamienniki składników

Ten przepis na muffinki z blendera można łatwo dostosować do własnych potrzeb, aby dodać do nich składniki, które uwielbia Twoje dziecko/dziecko. Oto kilka zamienników składników, które wypróbowałam z wielkim sukcesem:

  • Sos jabłkowy: Zamiast musu jabłkowego użyj zwykłego jogurtu lub ulubionego przecieru owocowego lub warzywnego Twojego dziecka.
  • Banan: Zamiast banana, użyj 1/3 szklanki puree z dyni.
  • Cukier kokosowy: Zamiast cukru kokosowego, użyj syropu klonowego lub innego pożądanego słodzika.
  • Dodatki: Użyj kombinacji ulubionych owoców Twojego dziecka, takich jak pokrojone w drobną kostkę jabłka lub gruszki, borówki lub truskawki. Ja zrobiłam muffinki z drobno pokrojonym jabłkiem i borówkami. Jabłka stają się ładne i miękkie, ale borówki mogą być nieco kłopotliwe dla małych, samodzielnie karmiących rączek.

Daj mi znać, czy Twój maluch też lubi te muffinki. I spróbuj - są pyszne!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikonakwadraty ikona serca ikona serca ikona serca ikona serca ikona serca ikona serca ikona serca

Muffinki owsiane z jabłkiem i bananem dla niemowląt (mini)

4.8 z 44 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 10 minut
  • Czas gotowania: 15 minut
  • Całkowity czas: 1 godzina
  • Plon: 24 mini muffiny lub 9-10 standardowych muffinów
  • Kategoria: Śniadanie
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Łatwe, szybkie i zdrowe mini muffinki dla dzieci z bananem, sosem jabłkowym i płatkami owsianymi. Zmiksowane w blenderze i wlane do foremek na muffinki, ten przepis nie może być łatwiejszy.


Składniki

  • 1 i 1/4 szklanki(100g) pełnoziarnistych lub szybkich płatków owsianych, plus dodatkowe na polewę
  • 1 duży dojrzały banan
  • 1/3 szklanki (60 g) niesłodzonego musu jabłkowego lub puree owocowo-warzywnego (zob. uwaga)
  • 1 duże jajko
  • 2 lub 3 łyżki stołowe cukru kokosowego, syropu klonowego lub innego pożądanego cukru*.
  • 1 łyżeczka mielony cynamon
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
  • 1/8 łyżeczki sól
  • 3/4 szklanki dodatków, np. obrane jabłko, gruszka lub jagody pokrojone w kostkę*.

Instrukcje

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 350°F (177°C). Spryskać 24 sztuki foremek do mini muffinek sprayem zapobiegającym przywieraniu lub użyć foremek do mini muffinek. Jeśli używasz foremek, natłuść je.
  2. Umieścić wszystkie składniki w blenderze lub robocie kuchennym, w podanej kolejności, z wyjątkiem 3/4 szklanki dodatków. Mieszać lub przetwarzać do momentu połączenia. Wymieszać z dodatkami. Rozdzielić równomiernie pomiędzy foremki do muffinów. Na wierzchu dodać kilka płatków owsianych, jeśli jest taka potrzeba.
  3. Piec przez 13-15 minut lub do momentu, aż wykałaczka włożona w środek muffinki wyjdzie czysta. Pozostawić do ostygnięcia na patelni przez 10 minut. Wyjąć i całkowicie ostudzić przed podaniem.
  4. Muffiny zachowują świeżość pod przykryciem w temperaturze pokojowej do 2 dni lub w lodówce do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Dla dłuższego przechowywania, zamrozić muffiny na okres do 3 miesięcy. Pozostawić do rozmrożenia na blacie lub rozmrozić w kuchence mikrofalowej.
  2. Ważne: Skonsultuj się z pediatrą na temat wszelkich możliwych alergii, jakie może mieć Twoje dziecko, zanim spróbujesz. Jedyne zamienniki, które wypróbowałam są wymienione w składnikach, ale nie krępuj się i baw się przepisem używając swojej najlepszej oceny.
  3. Cukier: Zwykle przygotowuję muffiny z 2 i 1/2 łyżki cukru kokosowego.
  4. Sos jabłkowy lub Puree: Zwykle robię je z niesłodzonym sosem jabłkowym lub puree owocowym dla niemowląt/dzieci. Możesz użyć jogurtu zamiast niego, ale muffinki nie będą tak aromatyczne.
  5. Dodatki: Przedstawione na zdjęciu muffinki zrobiłam z drobno pokrojonym w kostkę jabłkiem i borówkami. Jabłka stają się ładne i miękkie, ale borówki mogą być trochę nieładne dla małych, samodzielnie karmiących rączek. Nasza córka lubi je również z pokrojonymi w kostkę truskawkami.
  6. Foremki do muffinów: Jeśli używasz foremek do muffinów, natłuść je lub spryskaj sprayem zapobiegającym przywieraniu. Ciepłe muffiny będą przylegać inaczej. Z pierwszej partii zrobiłem, nie smarować liners i przykleiły się. Jednak po odstawieniu do lodówki muffiny łatwo się odkleiły.
  7. Muffiny w standardowym rozmiarze: Dodaj 1/3 szklanki płatków owsianych do przepisu, dodając je do blendera ze wszystkim innym. Łyżka ciasto do liners, wypełniając je aż do samej góry. Top z kilkoma płatkami owsianymi, jeśli chcesz. Piec przez 5 minut w temperaturze 425°F (218°C), a następnie, trzymając muffiny w piekarniku, zmniejszyć temperaturę do 350°F (177°C). Piec przez kolejne 16-17 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Całkowity czas pieczenia standardowej wielkości muffinek w piekarniku to około 22-23 minuty, mniej więcej.

Słowa kluczowe: muffinki owsiane z jabłkami dla dzieci, muffinki dla dzieci, muffinki z blendera

Przepisy powiązane

  • Pełnoziarniste muffiny bananowo-orzechowe
  • Muffinki pełnoziarniste jabłkowo-cynamonowe
  • Jagodowo-migdałowe muffinki mocy
  • Muffinki owsiane z jagodami

Zobacz