Zdrowe odżywianie

Łatwe domowe precle

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Jest to jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie domowych precli miękkich

, a rezultaty są wyjątkowo pyszne. Miękkie ciasto na precle jest przepisem rodzinnym i wymaga jedynie 10 minut odpoczynku przed formowaniem. Szybkie gotowanie z sodą oczyszczoną nadaje preclom tradycyjny smak. Koniecznie obejrzyj filmik we wpisie na blogu, aby dowiedzieć się, jak uformować precle!

Domowej roboty miękkie precle nie są tutaj niczym nowym, ponieważ ten przepis od lat jest ulubionym przepisem czytelników. Ciasto wymaga tylko 6 składników i prawie w ogóle nie wymaga czasu wyrastania, więc są nie tylko łatwe, ale i szybkie. Pamiętam, że byłam mile zaskoczona łatwością i szybkością ich wykonania za pierwszym razem - zrobienie jednej partii zajęło nam zaledwie 30 minut! Z biegiem lat dodałam do ciasta odrobinę roztopionego masła, aby uzyskać lepszy smak. Ponadto, wprowadziliśmy kąpiel w sodzie oczyszczonej. Choć brzmi to dziwnie, to właśnie ten krok nadaje preclom ich kultowy smak, gryzącą teksturę, pomaga pogłębić ich złocisty kolor w piekarniku i sprawia, że ich wnętrze jest niezwykle miękkie. Jeśli doprowadzisz wodę do wrzenia z wyprzedzeniem, to naprawdę dodasz tylko 5 minut do całego procesu. Teraz robimy to za każdym razem. Warto!

Z tego prostego ciasta zrobiliśmy również miękkie precle, miękkie węzły preclowe (z różnymi dodatkami) oraz miękkie bułeczki preclowe. Nie ma złego sposobu na uformowanie precla, ale dziś pozostańmy przy tradycji. Obiecuję, że nie będziesz się już czuł onieśmielony pracą z drożdżami, formowaniem precli czy kąpielą w sodzie oczyszczonej. Nawet jeśli nie masz żadnych umiejętności w kuchni, możesz zrobić te domowe, miękkie precle.

Przewodnik po

wypiekach z dro

żdżamiPrzy

każdej pracy z drożdżami piekarskimi korzystaj z tego przewodnika. Zawarłam w nim praktyczne odpowiedzi na wszystkie najczęściej zadawane pytania dotyczące drożdży.

ZDJĘCIA KROK PO KROKU

Porozmawiajmy o cieście. Potrzebujesz najprostszych, najbardziej podstawowych składników i gwarantuję, że każdy z nich jest teraz w Twojej kuchni. Ciepła woda, 1 paczka drożdży, roztopione masło, brązowy lub zwykły cukier puder, sól i mąka.

Pozwól drożdżom spienić się w ciepłej wodzie przez kilka minut, a następnie dodaj resztę składników i wymieszaj. Możesz użyć miksera wyposażonego w przystawkę z hakiem do ciasta, miksera ręcznego lub - jak zauważysz na filmie - żadnego miksera. Wykorzystaj to, co masz w kuchni.

Zgadnij co? Nie musisz czekać, aż ciasto wyrośnie. TAK! Cóż, pozwolimy mu odpocząć przez 10 minut, podczas gdy Ty będziesz gotować sodę oczyszczoną i wodę na kuchence, ale to wszystko. Nie masz cierpliwości? To jest przepis dla Ciebie. Przy okazji, czy wiesz, że niektóre przepisy na precle wymagają wyrastania przez noc? Są to niezwykłe precle, ale ja jestem zadowolona z tego ultra szybkiego ciasta!

Jak uformować domowe precle miękkie

Teraz nadszedł czas na formowanie.

Rozwałkuj 1/3 szklanki ciasta na długi sznur o długości 20-22 cali.

Skręć końce i złóż je w dół. To jest precel!

Teraz wrzuć precle do wrzącej wody z sodą oczyszczoną. Gotuj je przez 20-30 sekund każdy, a następnie umieść na blasze do pieczenia. Z tego ciasta na precle wychodzi 12 normalnej wielkości miękkich precli, więc używam 2 blach do pieczenia. Po 6 na każdej.

Posyp solą i upiecz w gorącym piekarniku. To wszystko, gotowe.

A jeśli chcesz podkręcić swój status miękkiego precla, dodaj do niego pikantny sos serowy nacho.

Czujesz się głodny? Wypróbuj mój następny przepis na domowe bajgle! Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Łatwe domowe precle

4,9 z 358 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 25 minut
  • Czas gotowania: 15 minut
  • Całkowity czas: 40 minut
  • Plon: 12 precli
  • Kategoria: Przekąski
  • Sposób przygotowania: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

To jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie domowych miękkich precli, a rezultaty są wyjątkowo pyszne! Ciasto według rodzinnego przepisu musi odpoczywać tylko 10 minut przed formowaniem. Szybkie gotowanie z sodą oczyszczoną nadaje precliom tradycyjny smak. Upewnij się, że obejrzysz filmik we wpisie na blogu, aby dowiedzieć się, jak uformować precle!


Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki (360ml) ciepłej wody (letniej - nie trzeba mierzyć temperatury, ale około 100°F (38°C) jest w sam raz)
  • 2 i 1/4 łyżeczki (7g) drożdży instant lub aktywnych drożdży suchych(1 standardowa paczka)
  • 1 łyżeczka sól
  • 1 łyżka stołowa brązowego cukru lub cukru granulowanego
  • 1 łyżka stołowa niesolonego masła, roztopionego i lekko schłodzonego
  • 3 i 3/4-4 szklanki (469-500g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana), plus więcej na ręce i powierzchnię roboczą
  • gruboziarnista sól lub gruboziarnista sól morska do posypania

Kąpiel z sodą oczyszczoną (patrz uwaga do przepisu)

  • 1/2 fil iżanki (120g) sody oczyszczonej
  • 9 filiżanek (2,160ml) wody

Instrukcje

  1. Wbij drożdże do ciepłej wody. Pozostawić na 1 minutę. Dodamy sól, brązowy cukier i roztopione masło. Powoli dodamy 3 szklanki mąki, po 1 szklance na raz. Mieszaj drewnianą łyżką (lub końcówką do wyrabiania ciasta w mikserze), aż ciasto będzie gęste. Dodaj jeszcze 3/4 szklanki mąki, aż ciasto przestanie być klejące. Jeśli nadal będzie się kleić, dodaj jeszcze 1/4 - 1/2 szklanki mąki, w zależności od potrzeb. Nakłuj ciasto palcem - jeśli odbije się od podłoża, jest gotowe do wyrabiania.
  2. Wyłóż ciasto na oprószoną mąką powierzchnię. Wyrabiaj ciasto przez 3 minuty i uformuj w kulę. Przykryj lekko ręcznikiem i pozostaw na 10 minut (w międzyczasie, lubię doprowadzić do wrzenia wodę z sodą oczyszczoną, zgodnie z instrukcją w kroku 6).
  3. Rozgrzej piekarnik do 400°F (204°C). Wyłóż 2 blachy do pieczenia papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. Silikonowe maty do pieczenia są bardziej zalecane niż papier pergaminowy. Jeśli używasz papieru pergaminowego, lekko spryskaj go sprayem zapobiegającym przywieraniu lub posmaruj masłem. Odstawić na bok.
  4. Za pomocą ostrego noża lub noża do pizzy, pokrój ciasto na 1/3 szklanki kawałki.
  5. Rozwałkuj ciasto na linę o długości 20-22 cali. Uformuj z ciasta okrąg, zbliżając dwa końce do siebie na górze okręgu. Skręć końce razem. Przynieś skręcone końce z powrotem do siebie i dociśnij je, aby uformować kształt precla.
  6. Doprowadź do wrzenia sodę oczyszczoną i 9 szklanek wody w dużym garnku. Wrzuć 1-2 precle do wrzątku na 20-30 sekund. Jeśli zrobisz to dłużej, Twoje precle będą miały metaliczny posmak. Używając szpatułki, wyjmij precla z wody i pozwól, aby jak najwięcej wody z niego ściekło. Umieść precla na przygotowanej blasze do pieczenia. Posypać każdy z nich gruboziarnistą solą morską. Powtórz czynność z pozostałymi preclami. Jeśli chcesz, możesz przykryć i schować do lodówki ugotowane/nieupieczone precle na maksymalnie 24 godziny przed pieczeniem w kroku 7.
  7. Piec przez 12-15 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru.
  8. Wyjąć z piekarnika i podawać na ciepło z pikantnym sosem serowym nacho.
  9. Resztki precli przykryć i przechowywać w temperaturze pokojowej do 3 dni. Z czasem tracą nieco na miękkości. Aby ponownie podgrzać, podgrzewać w mikrofalówce przez kilka sekund lub piec w piekarniku w temperaturze 350°F (177°C) przez 5 minut.

Uwagi

  1. Przygotowanie i zamrażanie: Upieczone i ostudzone precle dobrze zamrozić do 2-3 miesięcy. Aby odgrzać, zamrożone precle piec w temperaturze 350°F (177°C) przez 20 minut lub podgrzać w mikrofalówce. Przygotowane ciasto na precle może być przechowywane w lodówce do jednego dnia lub zamrożone w szczelnym pojemniku do 2-3 miesięcy. Zamrożone ciasto rozmrażamy w lodówce przez noc. Schłodzone ciasto można uformować w precle, gdy jest jeszcze zimne, ale należy pozostawić trochę więcej czasu, około 1 godziny, aby precle napuszyły się przed kąpielą w sodzie oczyszczonej i pieczeniem.
  2. Kąpiel w sodzie oczyszczonej (krok 6): Kąpiel z sodą oczyszczoną jest zdecydowanie zalecana, ponieważ pomaga uzyskać tę gryzącą teksturę i charakterystyczny smak precli. Jeśli pominiesz tę czynność, posmaruj uformowane i nieupieczone precle mieszanką 1 ubitego jajka + 1 łyżki stołowej mleka mlecznego lub bezmlecznego. Jest to tzw. płukanka jajeczna. Posyp precle solą. Jajko pomoże soli się przykleić. Jeśli nie masz jajka, po prostu posmaruj precle 2 łyżkami mleka mlecznego lub bezmlecznego.
  3. Precle z cukrem cynamonowym: Pomiń gruboziarnistą solną polewę (i pomiń mycie jajkiem, patrz uwaga powyżej, jeśli nie robisz kroku kąpieli w sodzie oczyszczonej). Piec zgodnie z instrukcjami w kroku 7. W międzyczasie roztop 4 łyżki stołowe (60g) niesolonego lub solonego masła (do wyboru). Posmaruj upieczone i ciepłe precle roztopionym masłem, a następnie zanurz ich wierzch w mieszance cynamonu i cukru. Zwykle używam 3/4 szklanki (150g) cukru kryształu i 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu. Precle z cukrem cynamonowym najlepiej podawać tego samego dnia, ponieważ z powodu roztopionego masła po kilku godzinach stają się wilgotne.
  4. Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące drożdży znajdziesz w moim Poradniku Wypieku z Drożdżami.

Słowa kluczowe: miękkie precle

Przepisy powiązane

  • Domowy chleb serowy - bardzo miękki
  • Domowe słodkie bułeczki pomarańczowe
  • Domowej roboty precle krabowe
  • Domowy chleb serowy - bardzo miękki

Zobacz