Zdrowe odżywianie

Ciasto z masłem

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Skorzystaj z tego prostego przepisu i filmu instruktażowego na najlepsze ciasto maślane

. Dzięki niemu natychmiast staniesz się ekspertem w dziedzinie pieczenia! Wraz z moimi wskazówkami i sposobami rozwiązywania problemów, ten przepis na ciasto jest maślany, płatkowaty i delikatny, a do tego ma niesamowity smak.

Na prośbę wielu osób, dziś dzielę się moim przepisem na ciasto maślane. Rywalizuje on z moim przepisem na ciasto maślano-skrócone o pierwsze miejsce w moim sercu miłośnika ciast. (W uwagach do przepisu znajdziesz porównanie moich kruchych ciast!) Zrobiłam w swoim czasie tysiące ciast i uważam się za eksperta w tej dziedzinie. Eksperta od ciasta, jeśli można tak powiedzieć. Popełniłam wszystkie błędy, dzięki czemu mogę przeprowadzić cię przez cały proces i wyposażyć w wiedzę i pewność siebie, które pozwolą ci raz na zawsze uporać się ze skórką do ciasta.

Dzięki temu przepisowi i poradnikowi staniesz się ekspertem w dziedzinie pieczenia!

Obejrzyj mój film instruktażowy dotyczący maślanej kruszonki do ciasta z kratką. To jest moja domowa szarlotka z przyprawami chai, ulubiona w każdym sezonie jesiennym.

Zacznij od niezawodnego przepisu na ciasto, a odniesiesz sukces. Wkrótce wszyscy będą pytać Cię o wszystkie Twoje sekrety dotyczące ciasta.

Tylko 5 składników w maślanej kruszonce do pierogów

Ciasto do pieczenia składa się z 5 składników. Każdy z nich ma bardzo konkretne zadanie. Przy tak niewielkiej ilości składników ważne jest, aby były one jak najlepszej jakości.

  1. Mąka - Struktura ciasta na pierogi.
  2. Sól - aromat aromatu aromatu. Używaj soli kuchennej zamiast soli gruboziarnistej. Mniejsze kryształki soli rozpuszczają się i rozpraszają bardziej równomiernie w cieście.
  3. Cukier granulowany - Ciasto nie powinno być słodkie, ale dodanie odrobiny cukru do maślanej kruszonki poprawia jego smak i sprzyja przyrumienieniu. Kryształki cukru pomagają również rozbijać twarde kawałki masła.
  4. Zimne, niesolone masło - Zapewnia kruszonce niezrównany smak i strukturę płatków. Używaj masła niesolonego. Ilość soli w solonym maśle różnych marek jest różna, więc aby mieć lepszą kontrolę nad smakiem, najlepiej zacząć od niesolonego i dopiero wtedy dodawać sól.
  5. Woda z lodem - Ostatni składnik, około 1/2 szklanki zimnej wody, która scala wszystkie składniki. Użyj jej tylko tyle, aby ciasto zachowało swój kształt podczas wałkowania. W wielu przepisach na ciasto na pierogi nie ma wystarczającej ilości lodowatej wody, co powoduje, że ciasto jest suche i pęka podczas wałkowania. Jeśli masz wątpliwości, dodaj trochę więcej wody. Lepiej mieć więcej wody (mokre ciasto) niż za mało wody (suche, pękające ciasto), ponieważ zawsze możesz dodać więcej mąki do ciasta, ale nie możesz dodać wody do ciasta, kiedy próbujesz je rozwałkować.

Używam tego ciasta do mojej szarlotki z cheddarem - dodaję tam ostry ser cheddar!


Podstawowe etapy przygotowania ciasta na pierogi

  1. Wymieszaj razem suche składniki.
  2. Wmieszaj masło za pomocą noża do ciasta lub robota kuchennego.
  3. Dodawaj po trochu lodowatą wodę, aż ciasto zacznie się łączyć. Powinno być gęste i wilgotne, ale nie za bardzo. Zużyjesz około 1/2 szklanki (120 ml).
  4. Uformuj ciasto na pierogi w kulę.
  5. Przetnij na pół. Z tego przepisu powstaną dwie 9-calowe keksówki.
  6. Spłaszcz na krążki. Zawinąć w folię.
  7. Schłodzić przez 2 godziny przed użyciem.

Te kroki są pokazane na powyższym filmie instruktażowym i opisane w przepisie poniżej.

Dlaczego kładziemy nacisk na zimno?

Utrzymywanie ciasta w jak najniższej temperaturze zapobiega zbyt wczesnemu roztopieniu się tłuszczu. Zbyt wczesne = zanim ciasto trafi do piekarnika.

  • Co się dzieje, gdy ciasto jest ciepłe? Masło w cieście roztopi się przed pieczeniem, co oznacza utratę płatków i struktury ciasta. Ciepłe ciasto rozpływa się w kałuży tłuszczu. Zamiast pięknej, delikatnej skórki z płatkami, otrzymasz twardą, chrupiącą i tłustą skórkę.
  • Co się dzieje, gdy ciasto na pierogi jest zimne? Masło zawarte w cieście roztopi się w piekarniku. Masło zawiera dużą ilość wody, która podczas pieczenia zamienia się w parę wodną. Para wodna rozdziela ciasto na wiele warstw, co sprawia, że jest to najsmaczniejsze ciasto w historii.

Im zimniejsze ciasto, tym bardziej płatkowata skórka.


Jak utrzymać zimną temperaturę ciasta na pierogi:

  1. Użyj lodowato zimnej wody. Napełnij szklankę 1 szklanką wody, dodaj lód. W tym przepisie na maślaną kruszonkę potrzebujesz tylko 1/2 szklanki wody, ale na wszelki wypadek miej trochę więcej.
  2. Użyj zimnego masła. Przechowuję część masła w zamrażarce i przenoszę je do lodówki na kilka godzin przed rozpoczęciem pieczenia. Masło jest częściowo zamrożone i bardzo zimne.
  3. Schładzaj ciasto na pierogi przez co najmniej 2 godziny przed rozwałkowaniem. Ten krok nie podlega dyskusji; jest on najważniejszy w całym przepisie na ciasto.
  4. Dla dodatkowego zabezpieczenia schłodź mąkę i miskę do mieszania w lodówce lub zamrażarce. Brzmi to trochę głupio, ale uwierz mi... to naprawdę pomaga!

Jak rozwałkować ciasto na placek

Po schłodzeniu ciasta, nadszedł czas na jego rozwałkowanie. Trzymaj w pobliżu małą miskę z mąką, aby lekko oprószyć mąką blat roboczy, wałek i ręce. Zapobiega to przyklejaniu się ciasta. Rozwałkowując ciasto na pierogi, zawsze zaczynaj od środka i wyrabiaj we wszystkich kierunkach, obracając ciasto w trakcie pracy. Jeśli ciasto jest zbyt ciepłe lub masło się rozpływa, przerwij wałkowanie. Podnieś je, połóż na blasze do pieczenia i schłodź w lodówce przez co najmniej 10 minut, zanim zaczniesz kontynuować.

Wskazówki dotyczące maślanego ciasta na pierogi

  • Będę się tu powtarzać. Wszystkie składniki ciasta na keks powinny być zimne. W gorący dzień możesz schłodzić odmierzoną mąkę w lodówce lub zamrażarce przed rozpoczęciem pracy. Gdy wyjmujesz ciasto z lodówki, aby je rozwałkować i napełnić, upewnij się, że nadzienie jest gotowe. Jeśli nie, przechowuj ciasto w lodówce do czasu, aż będzie gotowe.
  • Najlepsze są szklane naczynia do pieczenia. Dlaczego? W przeciwieństwie do ceramicznych lub metalowych naczyń do pieczenia, szklane naczynia równomiernie przewodzą ciepło, co pozwala dokładnie upiec spód ciasta. Ponadto widać, kiedy boki i spód ciasta się zrumienią.
  • Jeśli przepis na ciasto wymaga wstępnego pieczenia (pieczenie ciasta na ślepo) - powiedzmy, że przygotowujesz ciasto ze szczególnie wilgotnym nadzieniem - użyj ciężarków do ciasta lub suszonej fasoli. Bez ciężarków ciasto będzie się nadymać, a następnie kurczyć. Niezależnie od tego, który sposób wybierzesz, pamiętaj, aby wyłożyć ciasto pergaminem lub folią aluminiową, a następnie wypełnić pustą formę obciążnikami. Zobacz mój post i film instruktażowy o tym, jak piec ciasto na ślepo.
  • Zawsze używaj tarczy do ciasta. Osłona przykrywa brzeg ciasta, co chroni je przed zbyt szybkim zrumienieniem lub, co gorsza, przypaleniem. Użyj regulowanej silikonowej osłony, którą możesz dopasować do rozmiaru swojej delikatnej skórki. Metal może uszkodzić skórkę. Alternatywnie można przykryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej. Wytnij duże koło na środku kwadratu, aby środek ciasta był odsłonięty.
  • Dowiedz się, jak zaplatać skórkę do pieczenia, oglądając mój wideotutorial "Jak zaplatać skórkę do pieczenia".
  • Dowiedz się także, jak zrobić kratkę na cieście.

Rozwiązywanie problemów z ciastem

  • Dzięki temu unikniesz sytuacji, w której kruche ciasto będzie się rwało i rozdzierało podczas rozwałkowywania. Upewnij się, że podczas przygotowywania ciasta użyłeś wystarczającej ilości lodowatej wody. Zbyt mała ilość wody spowoduje, że ciasto będzie nie do wyrobienia.
  • Zapobiegaj powstawaniu twardej skórki. Twarde skórki są wynikiem zbyt małej ilości tłuszczu w cieście, a także jego nadmiernej obróbki. Skorzystaj z przepisu na ciasto z masłem lub z przepisu na ciasto z masłem i skrobią, aby uzyskać delikatną i miękką skórkę. Ponadto nie należy zbytnio wyrabiać ciasta.
  • Zapobiegaj przypaleniu skór ki za pomocą tarczy do pieczenia. Patrz wyżej.

Polecane narzędzia do pieczenia ciasta

(Wszystkie polecane przeze mnie produkty są linkami afiliacyjnymi. Ufam tym wypróbowanym i sprawdzonym narzędziom!)

  • Nożyk do ciasta - choć do przygotowania maślanej kruszonki możesz użyć robota kuchennego, zdecydowanie polecam użycie noża do ciasta, aby uniknąć nadmiernego mieszania. W robotach kuchennych szybko można przesadzić z wyrabianiem ciasta.
  • Mata do ciasta - wolę rozwałkowywać ciasto na lekko oprószonym mąką blacie, ponieważ blaty są zazwyczaj chłodniejsze, ale możesz użyć do tego celu lekko oprószonej mąką maty do ciasta.
  • Wałek do ciasta - oczywista konieczność w przypadku ciasta na pierogi! Ja uwielbiam marmurowy wałek. Marmurowe wałki są zazwyczaj chłodniejsze w dotyku, a wszyscy wiemy, że ciasto na pierogi uwielbia zimno.
  • Szklane naczynie do pieczenia - Moja teściowa kupiła mi to naczynie Pyrex 5 lat temu i od tamtej pory jest ono moim ulubionym. Mam ich już cztery! Jak już wspomniałam w powyższych wskazówkach dotyczących pieczenia, szklane naczynia do pieczenia równomiernie przewodzą ciepło, dzięki czemu spód ciasta dokładnie się przypieka. To bardzo ważne. Nie ma porównania, Pyrex jest najlepszy.
  • Krajalnica do pizzy lub wałek do ciasta - aby pociąć ciasto na paski do dekoracji kratowych lub innych dekoracji. Widziałeś mój post o wzorach na ciasto?
  • Pędzelek do ciasta - płyn do płukania to po prostu jajko zmieszane z mlekiem lub wodą (zazwyczaj z mlekiem). Pędzelkiem do ciasta lekko posmaruj ciasto za pomocą jajka. Jajko podmywające tworzy złocistą, błyszczącą i chrupiącą skórkę. Bez niej ciasto jest matowe i pozbawione koloru.
  • Obciążniki do ciasta - są niezbędne, gdy pieczesz ciasto bez pieczenia lub ciasto z kremem. Uwaga: zdecydowanie potrzebujesz 2 opakowań tych obciążników!
  • Brzegi ciasta są zazwyczaj wyżej niż środek ciasta, przez co są wystawione na działanie największej ilości ciepła. Brązowieją szybciej niż środek ciasta, dlatego ważne jest, aby chronić je za pomocą osłony. Zazwyczaj umieszczam osłonę na cieście mniej więcej w połowie czasu pieczenia. Polecam silikonową osłonę na ciasto, którą można regulować. Można też przykryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej: na środku wyciąć okrąg, tak aby środek ciasta był odsłonięty.

Przepisy na ciasta

Teraz, gdy jesteś już w pełni przygotowany i wyposażony, oto kilka przepisów na ciasta, w których możesz wykorzystać swoją maślaną kruszonkę. Na zdjęciu jest moja szarlotka z przyprawami chai, którą w filmie polewam solonym karmelem.

  • Szarlotka z solonym karmelem
  • Szarlotka
  • Ciasto cytrynowe bezowe (upiecz ciasto bez skórki)
  • Karmelowe ciasto z gruszkami
  • Ciasto z dyni Przepis na ciasto z dyni
  • Ciasto z orzechami pekan
  • Ciasto z kremem bananowym (ciasto piec na ciemno)
  • Ciasto wiśniowe
  • Ciasto z ziemniaków
  • Zabawne przepisy: Szarlotka, Pop Tarts z brązowym cukrem i cynamonem, Pecan Pie Tarts
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagram ikonainstagram ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Ciasto z masłem

4,7 z 46 recenzji
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 20 min.
  • Czas gotowania: 0 minut
  • Całkowity czas: 2 godziny, 20 minut
  • Wydajność: 2 pierożki
  • Kategoria: Pie
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Skorzystaj z tego prostego przepisu i filmu instruktażowego na najlepsze ciasto maślane. Dzięki niemu natychmiast staniesz się ekspertem w dziedzinie pieczenia! Wraz z moimi wskazówkami i sposobami rozwiązywania problemów, ten przepis na ciasto jest maślany, płatkowaty, delikatny i ma niesamowity smak.


Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki(313 g) mąki uniwersalnej, plus więcej w razie potrzeby (łyżka i wyrównana)
  • 2 łyżeczki cukier granulowany
  • 1 łyżeczka sól
  • 1 fil iżanka(230 g; 16 łyżek) niesolonego masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki (120 ml) wody z lodem, plus więcej w razie potrzeby

Instrukcje

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj na wierzch pokrojone w kostkę masło.
  2. Używając wykrawacza do ciast, robota kuchennego lub dwóch widelców (wykrawacz do ciast jest idealny, patrz post powyżej), posiekaj masło w suchych składnikach, aż cała mąka zostanie pokryta. Masło powinno być pokryte mąką w kawałkach wielkości ziarnka grochu. Niewielka ilość większych kawałków masła jest w porządku.
  3. Odmierz 1/2 szklanki (120 ml) wody do kubka. Dodaj lód. Wymieszaj. Z tego odmierz 1/2 szklanki (120 ml) wody, ponieważ lód nieco się rozpuścił. Wlewaj zimną wodę po 2 łyżki stołowe (30 ml) na raz, mieszając po każdym dodaniu. Przestań dodawać wodę, gdy ciasto łatwo się połączy i zacznie formować duże grudki. Ciasto powinno być wilgotne i trochę lepkie, ale nie może być zbyt mokre. Nie dodawać więcej wody, niż jest to konieczne. Ja zawsze używam około 1/2 szklanki (120 ml) wody z lodem.
  4. Umieść ciasto na lekko oprószonej mąką powierzchni roboczej. Używając oprószonych mąką rąk, złóż ciasto do siebie, aż mąka całkowicie połączy się z tłuszczem. Uformować ciasto w kulę. Podzielić ciasto na pół. Rękoma spłaszcz każdą połówkę na krążek o grubości 1 cala.
  5. Zawinąć każdy krążek szczelnie w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny i do 5 dni przed użyciem w przepisie na ciasto.
  6. Podczas wałkowania schłodzonych krążków ciasta na pierogi, używaj delikatnej siły wałka. Rozpocząć od środka krążka i rozwałkowywać we wszystkich kierunkach, obracając ciasto rękami między kolejnymi wałkami. Jeśli zauważysz pęknięcia, wygładź krawędzie. (Zobacz film powyżej). Lekkie oprószenie powierzchni roboczej, wałka i rąk mąką ułatwi wałkowanie.
  7. Kontynuuj pieczenie ciasta zgodnie z instrukcjami podanymi w przepisie.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Przygotować ciasto do kroku 4 i zamrozić krążki na okres do 3 miesięcy. Rozmrażać przez noc w lodówce przed użyciem w przepisie na ciasto.
  2. Porównanie ciasta na pierogi: Zobaczmy, jak ten przepis na ciasto maślane wypada w porównaniu z moim ulubionym ciastem maślanym w płatkach, w którym użyto mieszanki skrobi i masła. Ze względu na wysoką zawartość wody w maśle, ta maślana kruszonka ma lżejszą konsystencję i bardziej wyraźne płatki. Podczas pieczenia woda zawarta w maśle zamienia się w parę wodną, tworząc tysiące pysznie lekkich płatków. Jest też bardzo maślana! Jednak ze względu na zawartość masła uważam, że kruche ciasto z masłem i skrótem jest nieco łatwiejsze w przygotowaniu. Skrobia ma wyższą temperaturę topnienia niż masło, więc ciasto doskonale trzyma kształt. Oba rodzaje ciasta są fantastyczne, ale jeśli chcesz przygotować skomplikowane wzory, zdecydowanie polecam moją maślaną, płatkową kruszonkę.
  3. Spróbuj tego: Zastąpienie 1 łyżki lodowatej wody zimnym octem jabłkowym sprawi, że ciasto będzie jeszcze bardziej miękkie i płatkowate. To jest takie smaczne. Spróbuj!

Słowa kluczowe: ciasto na pierogi

Przepisy powiązane

  • Posypane Odcinek 7: Doskonalenie ciasta na pierogi
  • Jak zaplatać ciasto
  • Jak upiec ciasto w piekarniku
  • 45 przepisów na ciasto na Święto Dziękczynienia

Zobacz
Komentarze (0)