Zdrowe odżywianie

Makaroniki kokosowe z masłem migdałowym (GF)

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Wykonane z zaledwie 6 podstawowych składników, te naturalnie bezglutenowe makaroniki kokosowe z masłem migdałowym

są miękkie i wilgotne w środku, a ich brzegi są wyjątkowo kruche. Uwielbiamy je z czekoladą i solą morską na wierzchu. Dwa kluczowe kroki w tym przepisie to pulsacyjne mieszanie mąki kokosowej i migdałowej w robocie kuchennym oraz ubijanie białek, cukru i wanilii, aż do uzyskania kremowej i gęstej masy. Najlepsza część z tego wszystkiego? Nie ma potrzeby chłodzenia ciasta na ciasteczka!

Makaroniki kokosowe to bardzo niedoceniane ciasteczka. Mogę to zrozumieć, bo kiedy robi się je źle, są suche, rozpadają się i są bez smaku. Szczerze mówiąc, kto chce marnować swój czas? (I... kalorie. Ha!)

Jednak, kiedy robi się je dobrze, kokosowe makaroniki są zwarte z ciągnącymi się, wilgotnymi środkami. Są jak kokosowa ciasteczkowa chmurka i, w zależności od przepisu, nie ma potrzeby chłodzenia ciasta ciasteczkowego. Z tych i wielu innych powodów, kokosowe makaroniki zawsze będą podstawą moich wakacyjnych wypieków. Dziś pokażę Wam, jak podkręcić ich smak za pomocą masła migdałowego.


Opowiedz mi o tych kokosowych makaronikach z masłem migdałowym

  • Tekstura: Zapomnij o wszystkim, czego doświadczyłeś z suchymi kokosowymi ciasteczkami macaroon. Jeśli użyjesz odpowiedniego masła migdałowego i unikniesz nadmiernego pieczenia, będą one miękkie i wilgotne w środku, a ich konsystencja będzie niewiarygodnie chrupiąca. (I pozostają takie przez wiele dni!) Opcjonalna posypka z płatków soli morskiej dodaje trochę chrupkości.
  • Smak: Jeśli lubisz kokos i prażony smak masła migdałowego, te ciasteczka przypadną Ci do gustu. Bo to wszystko, co czujesz! Oczywiście nie chcemy przegapić okazji do czekolady, więc daj każdemu schłodzonemu ciasteczku hojną mżawkę.
  • Łatwość: Robot kuchenny lub blender jest kluczowym narzędziem dla tego przepisu. Nie tylko posiekać i wymieszać kokos, mąkę migdałową i masło migdałowe, to sprawia, że proces mieszania znacznie szybciej i łatwiej. Jeśli nie masz takiego urządzenia, zobacz moją notkę o przepisie. Doceniam również to, że nie ma potrzeby chłodzenia ciasta na ciasteczka. Od miarki do piekarnika w około 15 minut.
  • Alergeny: To jest przepis bezglutenowy. Nie jestem bezglutenowym piekarzem, ale mam całkiem pokaźną sekcję naturalnie bezglutenowych przepisów opublikowanych na tej stronie. Zakładając, że czekolada jest bez nabiału, jest to naturalnie bezmleczny przepis na ciasteczka. Większość czystej ciemnej i półsłodkiej czekolady jest, ale sprawdź swoje etykiety. Można też pominąć czekoladę.

Przegląd: Jak zrobić Makaroniki kokosowe z masłem migdałowym

Jest to dość prosty i łatwy przepis, więc będę trzymać rzeczy krótko.

  1. Rozgrzej swój piekarnik. Kokosowe makaroniki lubią chłodniejszy piekarnik (325°F), co pomaga zapewnić, że środek będzie upieczony, zanim spali się zewnętrzna strona.
  2. Zmiksuj połowę składników. Kluczowym* krokiem w tym przepisie jest rozdrobnienie kokosa na drobniejsze kawałki. Drobniejsze kawałki kokosa sprawiają, że makaron kokosowy jest bardziej zwarty i zachowuje swój kształt. Zmiel go z mąką migdałową, a następnie dodaj masło migdałowe. Potraktuj to trio składników jako bazę do ciasteczek.
  3. Ubij pianę z białek. Ubite białka jaj są kluczowym składnikiem każdego przepisu na kokosowe makaroniki - wiążą wszystkie składniki razem i pomagają uzyskać kwintesencję wilgotnego wnętrza ciasteczka. Ubij je z cukrem i ekstraktem waniliowym, aż będą kremowe i gęste. Zajmuje to około 4-5 minut przy użyciu elektrycznego miksera. Jeśli nie masz miksera elektrycznego, ubijaj trzepaczką. Rób przerwy, bo to może zająć Ci ponad 10 minut mieszania. Chcesz uzyskać konsystencję przypominającą rozrzedzony krem marshmallow.
  4. Użyj łyżki do ciasteczek. Jest to bardzo lepkie "ciasto", a czerpak ułatwia formowanie. Na jedno ciasteczko potrzeba około 1,5 łyżki stołowej ciasta, dlatego polecam średnią łopatkę do ciasteczek. Jeśli nie masz takiej łopatki, użyj łyżki.
  5. Upiecz. Ciasteczka potrzebują około 20 minut. Unikaj zbyt długiego pieczenia, które je wysusza.
  6. Posyp czekoladą i solą morską. Opcjonalnie, ale oczywiście smaczne.

Zdjęcia krok po kroku

Lewe zdjęcie poniżej: kokos, mąka migdałowa i masło migdałowe zmiksowane pulsacyjnie razem. Prawe zdjęcie poniżej: ubite białka jaj, cukier i ekstrakt waniliowy.

Lewe zdjęcie poniżej: spodziewaj się lepkiego ciasta na ciasteczka. Prawe zdjęcie poniżej: 1,5 łyżki ciasta na jedno ciasteczko. Upewnij się, że wyłożyłeś blachy do pieczenia.


Jakiej czekolady użyć?

Do oblewania lub polewania ciasteczek i cukierków czekoladą, zawsze używam czystej czekolady do pieczenia. Polecam marki Bakers lub Ghirardelli, obie sprzedawane w 4 uncjowych kostkach w dziale z produktami do pieczenia. Wiórki czekoladowe zawierają stabilizatory i są trudne do roztopienia, choć zazwyczaj mam szczęście z wiórkami Ghirardelli. Jeśli używasz wiórków czekoladowych, wystarczy 1/2 szklanki (90g). Rozpuść je z 1/2 łyżeczki oleju roślinnego, aby je rozrzedzić. Możesz również zanurzyć spody ciasteczek w roztopionej czekoladzie, tak jak ja to robię z moimi zwykłymi makaronikami kokosowymi.

Użyj łyżki, aby spryskać czekoladą wszystkie ostudzone ciasteczka. Możesz również użyć wyciskanej butelki, której używam do dekorowania świątecznych ciasteczek lukrem!


Więcej przepisów na ciasteczka bez schładzania

  • Ciasteczka w sprayu
  • Koronkowe ciasteczka
  • Ciasteczka Mini M&M
  • Ciasteczkowe kanapki z masłem orzechowym
  • Migdałowe Biscotti

Zobacz wszystkie moje przepisy na ciasteczka bez schładzania.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Makaroniki kokosowe z masłem migdałowym (GF)

4,6 z 8 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 15 minut
  • Czas gotowania: 20 minut
  • Całkowity czas: 1 godzina (w tym chłodzenie)
  • Wydajność: 26 ciasteczek
  • Kategoria: Ciasteczka
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Wykonane z zaledwie 6 składników, te naturalnie bezglutenowe makaroniki kokosowe z masłem migdałowym są miękkie i wilgotne w środku, a ich brzegi są wyjątkowo chrupiące. Uwielbiamy je z czekoladą i solą morską na wierzchu.


Składniki

  • jedno opakowanie 14 uncji słodzonego rozdrobnionego orzecha kokosowego (około 5 filiżanek)
  • 1/3 szkl anki (35g) mąki migdałowej
  • 1/2 fil iżanki (128g) masłamigdałowego
  • 4 duże białka jaj, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 fil iżanki (100g) cukier granulowany
  • 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy
  • opcjonalna polewa: 4-uncjowa tabliczka półsłodkiej czekolady + sól morska

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do 325°F (163°C). Duże blachy wyłożyć papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. Odłożyć na bok.
  2. Zrobić makaroniki: W robocie kuchennym lub blenderze zmiksować razem mąkę kokosową i migdałową, aż kokos zostanie drobno posiekany i połączony, około 10-12 razy. Dodać masło migdałowe i pulsować, aż masa będzie wilgotna i połączona, około 10 pulsów więcej. Odstawić na bok do końca następnego kroku.
  3. W dużej misce, używając miksera ręcznego lub stojącego z przystawką do ubijania, ubij białka, cukier i ekstrakt waniliowy razem na wysokich obrotach, aż do uzyskania kremowej i gęstej masy, a cukier w większości się rozpuści, co najmniej 4-5 minut. Zobacz zdjęcie powyżej dla zobrazowania. (Używając gumowej szpatułki lub miksera na średnich obrotach, dodawaj mieszankę kokosowo-migdałową do ciasta, aż się połączy i kokos będzie równomiernie nawilżony. Ciasto jest mokre i lepkie.
  4. Używając średniej wielkości łyżki do ciasteczek lub łyżki, nabierz 1,5 łyżki masy i ułóż na przygotowanych blachach do pieczenia w odległości co najmniej 3 cali od siebie.
  5. Piecz, aż będą lekko złoto-brązowe wokół krawędzi, około 20 minut. Studzić przez 10 minut na blasze, następnie przenieść na stojak do drucianego stolika, aby całkowicie ostygły.
  6. Opcjonalna polewa: Roztop posiekaną czekoladę w podwójnym kotle lub użyj mikrofalówki. Do mikrofalówki, umieścić czekoladę w średniej misce żaroodpornej lub użyć szklanej miarki do płynów. Stopić w 15 sekundowych odstępach, mieszając po każdym kroku, aż całkowicie się rozpuści i będzie gładka. Mżawką posypać ostudzone ciasteczka. Posypać solą morską, jeśli jest taka potrzeba. Pozostawić do zastygnięcia w lodówce lub w temperaturze pokojowej.
  7. Macaroons zachowują świeżość pod przykryciem w temperaturze pokojowej do 3 dni lub w lodówce do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania i zamrażania: Makaroniki, z czekoladą lub bez, dobrze zamrozić do 3 miesięcy. Rozmrażać przez noc w lodówce. Możesz przygotować kokosowe ciasto makaronowe (kroki 2-3) do 3 dni wcześniej. Przykryj szczelnie i wstaw do lodówki, aż będzie gotowe do pieczenia.
  2. Nie masz robota kuchennego? Zamiast niego, w kroku 2 użyj blendera. Jeśli nie posiadasz żadnego z nich, posiekaj rozdrobniony kokos ostrym nożem. Wymieszaj z mąką migdałową, a następnie wmieszaj masło migdałowe. Do mieszania użyj miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w trzepaczkę lub łopatkę i pracującego na średnich obrotach.
  3. Kokos: Możesz użyć niesłodzonego kokosa, jeśli chcesz. Ciastka są nadal bardzo słodkie, ale możesz zwiększyć ilość cukru do 2/3 szklanki (135g).
  4. Mąka migdałowa: Mąka migdałowa pomaga utrzymać te ciasteczka w nienaruszonym stanie. Nie polecam zastępowania jej zwykłą mąką uniwersalną, mąką owsianą lub mąką kokosową. Jeśli nie masz mąki migdałowej, użyj 1/4 szklanki surowych niesolonych migdałów. Zmiel je na drobne okruchy przed dodaniem kokosa i pulsowaniem w kroku 2.
  5. Masło migdałowe: Feel free to replace with peanut butter. W moim testowaniu przepisu, znalazłem, że bardziej suche i gęste masło migdałowe, tym bardziej suche ciasteczka smak i mniej rozprzestrzeniać. (Pozostały w kształcie wysokiego kopca.) Najlepsza partia została wykonana ze świeżego słoika kremowego i prawie płynnego masła migdałowego. Otwórz słoik, wymieszać w każdym oddzielonym oleju, a następnie zmierzyć.
  6. Cukier: Nie testowałem tego przepisu z innymi cukrami, ale nie krępuj się spróbować go z cukrem kokosowym. Należy pamiętać, że ubijanie białek i cukru razem aż do zgęstnienia jest kluczowym krokiem i może nie osiągnąć tego punktu z każdym substytutem cukru.

Słowa kluczowe: bezglutenowe, ciasteczka, kokosowe

Przepisy powiązane

  • Ciasteczka czekoladowe bez mąki z masłem migdałowym
  • Makaroniki kokosowe
  • Ciasteczka czekoladowe z klonowym masłem migdałowym (video)
  • Kokosowe Makaroniki Truskawkowe

Zobacz