Zdrowe odżywianie

Domowe węzły czosnkowe

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Te domowe węzły czosnkowe

są wyjątkowo miękkie i puszyste, zrobione z mojego ulubionego, 6-składnikowego ciasta do pizzy i posmarowane aromatycznym masłem czosnkowym przed i po pieczeniu. Dzięki mojemu samouczkowi wideo i zdjęciom krok po kroku, kształtowanie jest bardzo proste. Ten przepis powstał we współpracy z Red Star Yeast.

To są NAJPIĘKNIEJSZE sękacze czosnkowe. Nawet nie żartuję. ????

Opowiedz mi o tych węzłach czosnkowych:

  • zrobione z domowego ciasta
  • Resztki pięknie się mrożą
  • super miękkie i puszyste
  • złotobrązowy
  • dodatkowe masło czosnkowe

I wiem, że też to docenisz:

Możesz użyć całej porcji ciasta na 16 węzłów lub użyć połowy ciasta, aby zrobić pizzę lub stromboli z 8 węzłami na boku. Idealne na wieczór pizzy - bez konieczności dostawy.

Czosnkowe węzły z ciasta na pizzę

Możesz zrobić te czosnkowe węzły z 1 lub 2 funtów kupionego w sklepie lub domowego ciasta na pizzę. Moje domowe ciasto na pizzę daje około 2 funtów ciasta, co wystarcza na 16 węzłów lub 1 pizzę + 8 węzłów. Jeśli potrzebujesz tylko około 8 węzłów, zamroź drugą połowę ciasta na inny raz. Z pewnością będziesz

chciał zrobić te czosnkowe węzełki ponownie.
  • Oprócz węzłów czosnkowych i pizzy, używam mojego domowego ciasta na pizzę do przygotowania serowych paluszków chlebowych, bułek do pizzy z pepperoni, a także kieszonek z szynką i serem! Tak wszechstronne.

Mimo, że kupne ciasto jest wygodne, zachęcam Cię do spróbowania domowego ciasta na pizzę. Ciasto wymaga jedynie 6 podstawowych składników i około 60-90 minut czasu wyrastania.

Potrzebujesz mąki, drożdży, cukru, wody, soli i oliwy z oliwek. Ja zawsze używam drożdży Platinum Yeast firmy Red Star. Jeśli pieczesz moje drożdżowe chleby od jakiegoś czasu, wiesz, że przysięgam na nie! (Od lat używam wyłącznie tych drożdży). Ich staranna formuła wzmacnia ciasto i sprawia, że praca z drożdżami jest prosta.

Czosnkowe węzły - film instruktażowy


Jak uformować węzły czosnkowe

Po wyrośnięciu ciasta na pizzę, przebij je, aby uwolnić powietrze. Następnie zacznij formować ciasto. Jeśli wiesz jak zawiązać węzeł, możesz uformować węzeł czosnkowy.

  1. Uformuj z ciasta 16-calową kłodę:
  2. Używając rąk, uformuj ciasto w 16-calową kłodę. Nie musisz używać wałka do ciasta, ponieważ nie musi być ono idealne.
  3. Pokrój na 16 pasków:
  4. Pokrój kłody na 16 1-calowych pasków.
  5. Zwinąć każdy pasek w 8-calowy sznur.
  6. Zwiąż linę w węzeł.

Wraz z powyższym tutorialem wideo, tutaj znajdziesz zdjęcia krok po kroku procesu formowania. Jest to o wiele łatwiejsze niż się wydaje i nie potrzebujesz żadnych specjalnych narzędzi ani sprzętu.

Uformuj każdy pasek w węzeł:

Możesz schować końce pod węzłem lub pozostawić je na zewnątrz - to całkowicie zależy od Ciebie. Przy robieniu węzłów z miękkich precli sznurki są dłuższe, ale wiązanie węzła jest takie samo.

Pozwól uformowanym węzłom odpocząć przez około 30 minut, a następnie posmaruj je masłem i upiecz.

Masło czosnkowo-ziołowe

Tuż przed pieczeniem posmaruj węzełki masłem czosnkowo-ziołowym. Wystarczy połączyć roztopione masło, świeży czosnek lub czosnek w proszku, przyprawę włoską i sól.

  • Jeśli nie możesz znaleźć przyprawy oznaczonej jako "Italian Seasoning" w dziale z przyprawami, użyj zamiast niej suszonego oregano, suszonej bazylii i/lub suszonej pietruszki. Możesz użyć dowolnego zioła, które uwielbiasz.

Upiecz sękacze aż do uzyskania złocistobrązowego koloru i poczuj wzniosły zapach czosnku w całej kuchni. Wszyscy (nawet Twoi sąsiedzi) będą wiedzieć, co znajdzie się w menu na dzisiejszy wieczór!

Wskazówka smakowa:

Zachowaj trochę masła czosnkowego, aby posmarować nim sękacze po wyjęciu z piekarnika, a następnie nałóż na każdy z nich świeży parmezan i posiekaną natkę pietruszki. Parmezan i pietruszka są całkowicie opcjonalne, ale sprawiają, że niesamowite dekoracji. To jest twoje szczęśliwe miejsce:

Więcej Zaskakująco Prostego Domowego Chleba:

  • Chleb kanapkowy
  • Domowy chleb serowy
  • Bułki do obiadu
  • Focaccia z czosnkiem i rozmarynem
  • Miękkie precle i węzełki z miękkich precli
Drukuj zegar ikona zegar ikona sztućce ikona sztućce ikonaflagaflaga ikonafolderfolder ikonainstagraminstagram ikonapinterestpinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikonakwadraty ikona serce ikona serce stałe ikona serce stałe ikona

Domowe sęki czosnkowe

★★★★★ 4.8 z 105recenzji
  • Autorka: Sally
  • Czas przygotowania: 3 godziny (w tym wyrastanie)
  • Czas gotowania: 20 minut
  • Czas całkowity: 3 godziny, 25 minut
  • Wydajność: 16 węzłów
  • Kategoria: Kolacja
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Włoska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Postępuj zgodnie z poniższymi szczegółowymi instrukcjami, aby uzyskać super miękkie i aromatyczne domowe węzły czosnkowe. Przed rozpoczęciem zapoznaj się z instrukcją wideo powyżej i uwagami dotyczącymi przepisu poniżej.


Składniki

Ciasto domowej roboty

  • 1 i 1/3 szklanki (320ml) ciepłej wody
  • (pomiędzy 100-110°F, 38-43°C)
  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży Platinum firmy Red Star (1
  • standardowa paczka)*.
  • 1 łyżka stołowa (13g) granulowanego cukru
  • 2 łyżki stołowe (30ml) oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyże czki czosnku w proszku
  • (patrz uwaga)
  • 3 i 1/2 szklanki (438g) uniwersalnej mąki
(łyżka i wyrównana), plus więcej na ręce i powierzchnię roboczą

Polewa

  • 5 łyżek stołowych (70 g) niesolonego masła
  • , roztopionego
  • 3 ząbki czosnku, mielone lub 1/2 łyże czki czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka Przyprawy Włoskiej*
  • 1/4 łyże czki soli
  • opcjonalnie po upieczeniu:
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • opcjonalnie po upieczeniu:
2 łyżki stołowe posiekanej świeżej pietruszki

Instrukcje

  1. Ciepłą wodę, drożdże i cukier kryształ ubijemy w misie miksera z hakiem lub łopatką do wyrabiania ciasta. Przykryjemy i pozostawimy na 5 minut. Jeśli nie masz miksera,
  2. użyj dużej miski i w następnym kroku wymieszaj ciasto drewnianą łyżką lub gumową szpatułką.
  3. Dodaj oliwę z oliwek, sól, czosnek w proszku i połowę mąki. Ubijaj przez 15 sekund, a następnie dodaj pozostałą mąkę. Ubijaj na niskich obrotach przez 2 minuty. Wyłóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię. Lekko oprószonymi mąką rękami wyrabiaj ciasto przez 3-4 minuty (aby zobaczyć, jak to robię, obejrzyj filmik powyżej). Ciasto może być trochę za ciężkie, aby zagnieść je mikserem, ale z pewnością możesz użyć do tego miksera na niskich obrotach. Po wyrobieniu, ciasto powinno być jeszcze trochę miękkie. Nakłuj je palcem - jeśli powoli odbija się od podłoża, ciasto jest gotowe do wyrośnięcia. Jeśli nie, zagniataj dalej.
  4. Lekko natłuść dużą miskę olejem lub sprayem zapobiegającym przywieraniu - użyj tej samej miski, której użyłeś do ciasta. Umieść ciasto w misce, obracając je, aby pokryć olejem wszystkie strony. Przykryj miskę folią aluminiową, folią plastikową lub czystym ręcznikiem kuchennym. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny lub do podwojenia rozmiaru. (Wskazówka:
  5. Aby uzyskać ciepłe otoczenie w wyjątkowo zimny dzień, rozgrzej piekarnik do 150°F (66°C). Wyłącz piekarnik, włóż ciasto do środka i pozostaw drzwiczki lekko uchylone. Będzie to ciepłe środowisko do rośnięcia ciasta. Po około 30 minutach, zamknij drzwiczki piekarnika, aby uwięzić powietrze w środku razem z wyrastającym ciastem. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je z piekarnika).
  6. Uformuj ciasto:
  7. Użyj tutorialu wideo i zdjęć krok po kroku powyżej jako przewodnika dla tego kroku. Gdy ciasto będzie gotowe, wybij je, aby uwolnić powietrze. Używając oprószonych mąką rąk na lekko oprószonej mąką powierzchni roboczej, uformuj ciasto w kłodę o wymiarach 16×5 cali. (Szerokość 5 cali naprawdę nie jest tak ważna jak długość 16 cali, nie trzeba być dokładnym). Używając bardzo ostrego noża, nożyka do pizzy lub skrobaczki, pokrój na 16 1-calowych pasków. Zwinąć każdy pasek w 8-calowe sznury. Zwiąż każdy z nich w węzeł. Możesz schować dwa końce węzłów pod węzłem lub zostawić je na zewnątrz, to zależy od Ciebie. Ułóż węzły na 2 wyłożonych papierem do pieczenia blachach. (Sprawdzi się papier pergaminowy lub silikonowe maty do pieczenia).
  8. Lekko przykryj uformowane sęki i pozwól im odpocząć przez co najmniej 30 minut, a nawet 45 minut. W tym czasie lekko się napuszą, dzięki czemu bułeczki będą bardziej miękkie.
  9. Pod koniec czasu wyrastania, rozgrzej piekarnik do 400°F (204°).
  10. Polewa:
  11. Wymieszaj razem roztopione masło, czosnek, włoską przyprawę i sól. Posmaruj węzły. Zachowaj trochę polewy dla kiedy węzły wyjdą z piekarnika.
  12. Piec przez około 20-23 minuty lub do uzyskania złotobrązowego koloru na wierzchu. Wyjąć z piekarnika i ciepłe sękacze posmarować pozostałym masłem czosnkowym. Posypać parmezanem i/lub pietruszką, jeśli używamy.
  13. Podawaj bez dodatków lub z sosem marinara do maczania.
  14. Resztki ciasta przechowuj w temperaturze pokojowej do 2 dni lub w lodówce do 1 tygodnia. Upieczone i ostudzone sękacze zamrozić na okres do 3 miesięcy. Rozmrażać na blacie, a następnie odgrzewać według uznania. (Ja zazwyczaj podgrzewam je w mikrofalówce przez kilka sekund).

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania lub nocowania ciasta:
  2. Szczegóły znajdziesz w przepisie na ciasto do pizzy.
  3. Zamrażanie ciasta na węzły:
  4. Zamiast zamrażać ciasto jako całość, możesz zamrozić uformowane węzły przed ich upieczeniem. Uformuj węzły zgodnie z instrukcją w kroku 4. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Zamrażaj, bez przykrycia, przez 1-2 godziny. Wyjąć z zamrażarki. Sęki powinny być zamrożone i nie powinny się już kleić. Umieścić w pojemniku lub torbie nadającej się do zamrażania. Zamrozić na okres do 3 miesięcy. Rozmrozić w lodówce lub na blacie. Doprowadzić do temperatury pokojowej, ułożyć na 2 wyłożonych blachach do pieczenia, lekko przykryć i pozostawić do odpoczynku/wzrostu na 1 godzinę przed kontynuowaniem kroku 6.
  5. Ciasto:
  6. Można zrobić te węzły czosnkowe z 2 funtów kupionego w sklepie lub domowej roboty ciasta do pizzy. Mój domowej roboty ciasto na pizzę, napisane w tym przepisie, daje około 2 funtów ciasta, który jest wystarczający dla 16 węzłów lub 1 pizza + 8 węzłów. Dla 8 węzłów, wykrawać ciasto w dół, jak wskazano w kroku 4. Przetnij na pół. Drugą połowę ciasta użyj w dowolny sposób lub zamroź na później. Uformuj 8-calową kłodę i pokrój na 8 1-calowych pasków. Kontynuuj przepis zgodnie z instrukcjami.
  7. Czosnek wproszku:
  8. Ostatnio zaczęliśmy dodawać czosnek w proszku do ciasta. Nie będzie widać, że dodatek do ciasta w przepisie wideo, ale dodaje trochę dodatkowego smaku. Gorąco polecam.
  9. Drożdże:
  10. Platinum Yeast firmy Red Star to drożdże instant. Możesz użyć aktywnych drożdży suchych zamiast. 1. czas wyrastania może trwać nieco dłużej. Odnieś moje Pieczenie z drożdży Przewodnik dla odpowiedzi na typowe drożdże FAQs.
  11. Przyprawa włoska:
Jeśli nie możesz znaleźć przyprawy oznaczone "Włoskie Przyprawy" w alei przypraw, użyj suszone oregano, suszone bazylia, i / lub suszonej pietruszki zamiast. Każde zioło, które kochasz działa.

Słowa kluczowe:

sęki czosnkowe, bułki, chleb drożdżowy

Przepisy powiązane

  • Domowy chleb serowy - bardzo miękki
  • Domowe ciasto na pizzę dla początkujących
  • Chrupiące paluszki chlebowe z ciasta do pizzy
  • Pepperoni Pizza Rolls

Zobacz