Zdrowe odżywianie

Korzenne ciasteczka z karmelowym jabłkiem

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Podobne do ciasteczek snickerdoodle i inspirowane domowej roboty jabłkami karmelowymi, ciasteczka korzenne z karmelowymi jabłkami

są całkowicie nie do odparcia. Te jesienne ciasteczka wypełnione są domowym karmelem i przyprawione cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową.

Ciasteczka miniaturki zazwyczaj mają spód z kruchego ciasta lub teksturę podobną do kruchego ciasta. Dzisiejsze ciasteczka miniaturki przypominają jednak bardziej miękkie i gęste snickerdoodles. w połączeniu z jabłkową przyprawą korzenną i kremowym karmelem.

Nazywamy je "ciasteczka na dwa kęsy" ponieważ są tak małe i pyszne, że można je połknąć w ciągu zaledwie dwóch kęsów. Wspaniale nadają się na każdą jesienną uroczystość lub zawsze, gdy masz ochotę na te ciepłe i pocieszające smaki.


Opowiedz mi o tych korzennych ciasteczkach z jabłkiem karmelowym

  • Tekstura: Ciasteczka są bardzo miękkie, a ich środek ma konsystencję gęstego karmelu.
  • Smak: Pomyśl o tych ciasteczkach jako o udoskonalonych snickerdoodle - z przyprawą do szarlotki i dużą ilością maślanego karmelu. Jeśli uwielbiasz snickerdoodles, polubisz także nasze dyniowe s nickerdoodlesi te chai snickerdoodles.
  • Łatwość: To proste, nieskomplikowane ciasto na ciasteczka jest naprawdę łatwe do przygotowania. Nie używaj tutaj kupnego sosu karmelowego, ponieważ nie zastygnie on odpowiednio. Zamiast tego użyj naszego prostego, 10-minutowego, domowego solonego karmelu.
  • Czas:
Czas przygotowania to około 30 minut, ale ciasto musi być schładzane przez 2 godziny.

Kluczowe składniki Ciasta Korzennego z Karmelowymi Jabłkami

  • Mąka: Mąka uniwersalna stanowi podstawę tych ciasteczek. Używamy 2 i 1/2 szklanki, aby nadać im odpowiednią strukturę i kształt.
  • Przyprawa do szarlotki:To właśnie ona sprawia, że te racuszki są... no cóż, przyprawione jabłkami! Przyprawa do szarlotki jest dość standardowa w naszym regionie, ale jeśli nie masz dostępu do kupnej przyprawy do szarlotki, możesz przygotować własną z cynamonu, kardamonu i gałkimuszkatołowej.Jeśli masz resztki przyprawy do szarlotki, użyj jej do naszych pączków z jabłkowym cydrem!
  • Masło: 1 szklanka masła dodaje smaku, struktury i maślanej przyjemności w każdym kęsie. Upewnij się , żeprzed rozpoczęciempracy zmiękło do temperatury pokojowej
  • .
  • Solony Karmel:
Każde ciasteczko w kształcie miniaturki wypełniamy solonym karmelem. Możesz to zrobić z wyprzedzeniem lub w czasie, gdy ciasto się chłodzi. Zmniejszamy ilość soli w solonym karmelu do 1/4 łyżeczki, aby był to zwykły karmel, a nie solony. (Nie należy całkowicie rezygnować z soli). Oczywiście, jeśli wolisz, możesz zachować zwykły solony karmel.

Testowanie Przepisów: Co się sprawdza, a co nie

Oto wskazówki i sztuczki, których nauczyliśmy się podczas testowania tego przepisu.

Wgłębianie odcisków kciuków. To jest nasza sztuczka numer jeden, jeśli chodzi o wgłębianie ciasteczek miniaturkowych. Zamiast kciuka, użyj końcówki gumowej szpatułki lub drewnianej łyżki. Ten trik jest bardzo pomocny, ponieważ nie brudzisz kciuka, nie dostajesz ciasta pod paznokieć, nie dotykasz ponownie wszystkich ciasteczek i uzyskujesz idealnie równomierne wgłębienie dla każdego ciasteczka w partii.W ten sam sposób postępujemy również z naszymi czekoladowymi miętowymi

ciasteczkami.
  • Wskazówka: Jeśli po pierwszych 12 minutach w piekarniku stwierdzisz, że wgłębienia straciły swój kształt, po prostu chwyć ponownie koniec szpatułki i naciśnij, aby zrobić głębsze wgłębienie. Głębsze wgłębienie = większa pula karmelu (to oczywiście dobrze!).

Schłodzenie ciasta na TYM etapie jest bardzo ważne. Chcesz schłodzić ciasto ciasteczkowe PO obtoczeniu kulek w mieszance cukru i przypraw i zrobieniu wgłębień. Dlaczego? Podczas testowania przepisu okazało się, że schłodzenie ciastaprzedrobieniem wgłębień sprawiło, że było ono nieco zbyt twarde. Schłodzenie ciasta pozrobieniu wgłębień było o wiele łatwiejsze. A jeśli schłodzisz ciasteczka na tym etapie, po upieczeniu znacznie lepiej zachowają swój kształt.

Karmelowe nadzienie. Karmel dodajemy PO upieczeniu schłodzonych i uformowanych ciasteczek. W tym momencie wyjmij ciasteczka z piekarnika i napełnij je karmelem. Piec jeszcze przez 1-2 minuty, aby karmel zastygł. Karmel jest bardzo lepki zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale po kilku godzinach zastygnie i stanie się ciągnący. Dzięki temu te karmelowe ciasteczka korzenne z jabłkiem można wygodnie zapakować, podarować w prezencie i/lub zabrać w podróż. Są też nieco mniej brudzące dla małych rączek i głodnych brzuszków!

Więcej ciasteczek miniaturek

  • Morelowe ciasteczka z kremem serowym
  • Miniaturki z dżemem z masła orzechowego
  • Czekoladowe ciasteczka miętowe
  • Ciasteczka z malinami i migdałami
Drukuj ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikona odcisku palca ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Karmelowe jabłko z przyprawami korzennymi

★★★★★ 4,7 z 7recenzji
  • Autorka: Sally
  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Czas gotowania: 15
  • minut
  • Czas całkowity: 2 godziny, 50 minut
  • Plon: 24 ciasteczka
  • Kategoria: Ciasteczka
  • Sposób przygotowania: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Karmelowe jabłkowe ciasteczka korzenne inspirowane są ciasteczkami snickerdoodle i wypełnione domowym karmelem.


Składniki

Polewa

  • 1/3 szklanki (67 g) cukru granulowanego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do szarlotki*
.

Ciasto

  • 2 i 1/2 szklanki (313 g) mąki uniwersalnej
  • (łyżka i wyrównanie)
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do szarlotki*1
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyże czka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 filiżanka (230g) niesolonego masła
  • , zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 3/4 szklanki (150g) cukru kryształ
  • u
  • 1 duże jajko
  • , w temperaturze pokojowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
  • domowej roboty solony karmel*

Instrukcje

  1. W małej miseczce wymieszać składniki polewy. Odłożyć na bok.
  2. W średniej misce wymieszać mąkę, przyprawę do szarlotki, proszek do pieczenia i sól. Odłóż na bok.
  3. W dużej misce, za pomocą miksera ręcznego lub standardowego wyposażonego w łopatkę, ubij masło i cukier na średnich obrotach, aż będą gładkie i kremowe (około 2 minuty). Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, a następnie ubijaj na wysokich obrotach do połączenia, około 1 minuty. Zeskrobać boki i dno miski, a następnie ponownie ubijać do połączenia składników. Dodaj suche składniki do mokrych składników i mieszaj na niskich obrotach, aż do połączenia.
  4. Z ciasta utoczyć kulki, nieco mniej niż 1 łyżkę stołową każda (około 1-calowe kulki), a następnie obtoczyć obficie w mieszance przyprawy do szarlotki i cukru. Umieść kulki ciasta na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Używając kciuka lub końcówki szpatułki (patrz post powyżej), zrób wgłębienie w każdym ciasteczku. Jeśli zauważysz, że kulki pękają podczas robienia wgłębienia, użyj rąk, aby je docisnąć.
  5. Uformowane ciasteczka schładzaj przez co najmniej 2-3 godziny, a nawet do 4 dni. Przykryj je, jeśli mają być chłodzone dłużej niż 3 godziny.
  6. Rozgrzać piekarnik do temperatury 350°F (180°C). Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym lub silikonową matą do pieczenia. Wyjmij schłodzone i uformowane ciasteczka z lodówki. Rozdziel ciasteczka pomiędzy obie blachy, zachowując odstępy około 2-3 cali.
  7. Piecz przez 12 minut, wyjmij z piekarnika i nałóż po 1/2 łyżeczki karmelu do każdego wgłębienia. Jeśli wgłębienia straciły swój kształt lub napuszyły się, użyj końcówki szpatułki, aby ponownie zrobić wgłębienie. Wstaw ciasteczka z powrotem do piekarnika na 1-2 minuty.
  8. Pozwól ciasteczkom ostygnąć na blasze przez 5 minut, a następnie przenieś je na stojak druciany, aby całkowicie ostygły. Karmel zastygnie po kilku godzinach.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania:
  2. Ciasteczka zachowują świeżość pod przykryciem w temperaturze pokojowej do 3 dni lub w lodówce do 1 tygodnia. Resztki karmelu można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Możesz przygotować i uformować ciasto na ciasteczka, a następnie schłodzić je w lodówce przez okres do 4 dni, jak opisano w punkcie 4. Upieczone i nadziane ciasteczka można zamrozić na okres do 3 miesięcy. Rozmrażaj je przez noc w lodówce, a przed podaniem doprowadzaj do temperatury pokojowej.
  3. Przyprawa do szarlotki:
  4. Czy w Twojej okolicy jest dostępna przyprawa do szarlotki? Jeśli nie masz dostępu do sklepowej przyprawy do szarlotki, możesz przygotować własną z cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej.
  5. Sos karmelowy :
Zmniejszamy ilość soli w solonym karmelu do 1/4 łyżeczki, aby był to zwykły karmel, a nie solony. Nie należy całkowicie rezygnować z soli. Możesz oczywiście zachować zwykły solony karmel. W przypadku tego ciastka wolimy wersję słodką.

Przepisy powiązane

  • Babeczki korzenne z solonym lukrem karmelowym
  • Ciasteczka owsiane z cynamonem jabłkowym
  • 50 sposobów na solony karmel
  • Karmelowe jabłka domowej roboty

Zobacz