Zdrowe odżywianie

Łatwe, miękkie bułeczki z precli

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Domowe bułeczki z miękkich precli

przygotujesz szybko z kilku podstawowych składników kuchennych. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, postępuj zgodnie z moimi zdjęciami i szczegółowymi instrukcjami. Spodoba ci się ta obiadowa wersja miękkich precli!

Poznaj roladki z miękkich precli, wersję precli miękkich nadającą się do spożycia w czasie posiłku. Zamiast formować ciasto na tradycyjne precle, po prostu formujemy je w kulki. Jak gryzaki z miękkich precli, ale większe! Wiem, że wszystkim nam się to podoba. Dzisiaj jest wiele do omówienia, więc przejdźmy od razu do rzeczy.


Te miękkie precelki są:

  • Zrobione z 7 podstawowych składników
  • Ekstra ciągnące się
  • Miękkie i puszyste w środku
  • Łatwiejsze niż myślisz
  • Pełne prawdziwego smaku precli
  • Posypane chrupiącą, gruboziarnistą solą
  • Wypiekane do złotobrązowej perfekcji

Co kryje się za przepisem

Czy znasz już mój przepis na precle miękkie? Jest to całkowicie nieinwazyjne podejście do przyrządzania precli od podstaw. Jeśli nie masz żadnych umiejętności w kuchni, możesz zrobić domowe precle miękkie. Ja nawet przerobiłam ten przepis na miękkie precle w formie sęków. Ale w przypadku miękkich precli pomijamy skręcanie/formowanie i formujemy ciasto w kulki. Jest to o wiele łatwiejsze.

Do zrobienia miękkich precli używamy dokładnie tego samego ciasta, którego używamy do robienia miękkich precli. To proste ciasto składa się z niesamowicie podstawowych składników, takich jak woda, drożdże, masło, brązowy cukier, sól i mąka. Osobno, są one niesamowite. Razem? Miękkie precle!

Podstawowa różnica pomiędzy tymi dwoma rodzajami ciasta polega na tym, że dzisiejsze bułeczki wymagają nieco dłuższego czasu wyrastania. Chcemy, aby bułeczki były bardziej puszyste niż zwykłe miękkie precle, więc dajemy ciastu kilka dodatkowych minut na odpoczynek - prawie podwoi ono swoją objętość. Widzisz zdjęcie ciasta powyżej i poniżej? Między tymi dwoma zdjęciami jest około 1 godziny różnicy - ciasto bardzo dobrze rośnie.

Przegląd: Jak zrobić miękkie precle

  1. Przygotuj ciasto.
  2. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę.
  3. Lub do momentu podwojenia rozmiaru, jak na zdjęciu powyżej.
  4. Ponakłuwaj ciasto.
  5. To pomoże pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  6. Podziel ciasto, aby uformować bułeczki.
  7. Na każdą z nich przeznacz około 1/3 szklanki ciasta, co da około 12 bułeczek. Uformuj z nich kulki.
  8. Poddaj bułeczki kąpieli z sodą oczyszczoną.
  9. Zobacz poniżej po więcej szczegółów.
  10. Umieść bułeczki w przygotowanej formie do pieczenia.
  11. Lubię piec bułeczki zgniecione razem w formie, ponieważ lepiej trzymają kształt. Możesz jednak rozdzielić je na dużej blasze do pieczenia.
  12. Ponacinajwierzch każdej bułki iposmarujmasłem i solą.
  13. Piecz do uzyskania złotobrązowego
koloru.

Kąpiel z sodą oczyszczoną

Każdy krok jest ważny, ale kąpiel z sody oczyszczonej jest koniecznością. Dlaczego? To właśnie ona nadaje preclom ich kultowy smak i chrupiącą powierzchnię zewnętrzną, a także sprawia, że ich środek jest super miękki i pomaga pogłębić złoto-brązowy kolor na powierzchni. Oszczędzaj czas i doprowadzaj wodę do wrzenia podczas formowania ciasta w kulki. Następnie wrzuć każdą kulkę do wrzącej wody z dodatkiem sody oczyszczonej, aby szybko się namoczyła. Warto!

Po ugotowaniu bułki wyglądają na pomarszczone, ale jeśli takie potrawy jak sloppy joes + baked beans + messy casseroles uczą nas czegoś o życiu, to tego, że pozory mogą być mylące. Wkrótce te blade, pomarszczone bułeczki zamienią się w maślane, słone i złotobrązowe węglowodany.

3 wskazówki dotyczące domowej roboty precli

  1. Ponacinaj wierzchy bułek.
  2. Użyj ostrego noża, aby to zrobić, kiedy bułki wyjdą z kąpieli w sodzie oczyszczonej. Nacięcia na wierzchu pozwolą bułeczkom się rozwinąć, a ich środek upiecze się w całości, ponieważ są to grubsze bułeczki.
  3. Posmaruj je roztopionym masłem i posyp solą morską.
  4. Dzięki temu bułeczki nabiorą pysznego, piekarskiego smaku.
  5. Piecz, aż będą złocisto-brązowe.
Im głębszy kolor, tym lepszy smak.

Najsmaczniejsze sposoby na zjedzenie tych precli? Z piwnym dipem serowym lub szpinakowym z bekonem, jako bułeczki do kanapek z szynką i szwajcarską, z zupą (np. zupą minestrone lub lekką kremową zupą z makaronem z kurczaka), jako dodatek do kurczaka z orzechami włoskimi lub prosto z patelni. Są duże, miękkie, puszyste i mają smak precli!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Łatwe bułeczki z precli

★★★★★ 4.9 z 42recenzji
  • Autorka: Sally
  • Czas przygotowania: 1 godzina, 30 minut
  • Czas gotowania: 25
  • minut
  • Całkowity czas: 2 godziny
  • Wydajność: 12 bułek
  • Kategoria: Chleb
  • Sposób przygotowania: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Zrobienie precli od podstaw jest prostsze niż myślisz. Podążaj za tym łatwym i przystępnym sposobem na upieczenie ich w domu!


Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki (360ml) ciepłej wody
  • (letniej - nie trzeba mierzyć temperatury, ale około 100°F (38°C) jest w sam raz)
  • 2 i 1/4 łyżeczki (7g) drożdży instant lub aktywnych drożdży suchych (1
  • standardowa paczka)
  • 1/4 szklanki (4 łyżki stołowe; 60 g) niesolonego masła
  • , podzielone
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka stołowa brązowego cukru
  • 3 i 3/4 - 4 szklanki (469-500 g) uniwersalnej mąki
  • (łyżka i wyrównana), plus więcej na powierzchnię roboczą
  • gruboziarnista sól morska
do posypania

Kąpiel z sodą oczyszczoną

  • 1/2 fil iżanki (120g) sody oczyszczonej
  • 9 fil iżanek (2,160ml) wody

Instrukcje

  1. Drożdże i ciepłą wodę ubijemy razem. Odstawimy na 1 minutę. W międzyczasie roztopimy 1 łyżkę masła (resztę zostawimy do kroku 6). Wmieszaj sól, brązowy cukier i roztopione masło. Powoli dodawaj 3 szklanki mąki, po 1 szklance na raz. Mieszaj drewnianą łyżką lub hakiem do ciasta w mikserze, aż ciasto będzie gęste. Dodaj jeszcze 3/4 szklanki mąki, aż ciasto przestanie być klejące. Jeśli nadal będzie się kleić, dodaj jeszcze 1/4 - 1/2 szklanki mąki, w zależności od potrzeb. Nakłuj ciasto palcem - jeśli odbije się od podłoża, jest gotowe do wyrabiania.
  2. Wyłóż ciasto na oprószoną mąką powierzchnię. Wyrabiaj ciasto przez 3 minuty i uformuj w kulę. (W tym momencie, ciasto można zamrozić - patrz instrukcja zamrażania poniżej). Umieść w dużej, natłuszczonej misce, przykryj szczelnie folią i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę lub do podwojenia rozmiaru. (Wskazówka:
  3. rozgrzewam piekarnik do 93°C (200°F), wyłączam go, wkładam ciasto do środka i zamykam piekarnik. To jest właśnie to ciepłe środowisko).
  4. Po wyrośnięciu, uderz ciasto w dół, aby uwolnić pęcherzyki powietrza. Wyłóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i za pomocą ostrego noża lub nożyka do pizzy, pokrój ciasto na kawałki o średnicy 1/3 szklanki. Powinno być ich około 12. Uformuj w kulki.
  5. Rozgrzej piekarnik do 400°F (204°C). Wyłóż 2 blachy do pieczenia papierem pergaminowym lub silikonową matą do pieczenia LUB wyłóż formę do pieczenia o wymiarach 9×13 (ja używam formy do pieczenia). Odłóż na bok.
  6. Doprowadź do wrzenia sodę oczyszczoną i 9 szklanek wody w dużym garnku. Wrzuć 1-2 precle do wrzącej wody na 20-30 sekund. Jeśli zrobisz to dłużej, Twoje precle będą miały metaliczny posmak. Za pomocą łopatki wyjmij precelki z wody i pozwól, aby jak najwięcej wody z nich ściekło. Umieść precle na przygotowanej blasze do pieczenia lub blisko siebie w formie. Używając ostrego noża, zrób kilka nacięć na wierzchu każdego z nich.
  7. Rozpuść pozostałe masło. Lekko posmaruj każdą rolkę roztopionym masłem i posyp grubą solą morską.
  8. Piecz przez 22-26 minut lub do uzyskania głębokiego, złotobrązowego koloru ze wszystkich stron.
  9. Wyjmij z piekarnika i podawaj na ciepło. Pretzelki można przechowywać w szczelnym pojemniku lub zapinanej torebce do 3 dni (tracą wtedy trochę na miękkości).

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania:
  2. Pretzelki można zamrozić do 2 miesięcy. Aby odgrzać, zamrożone precle piec w temperaturze 350°F (177°C) przez 20 minut lub podgrzać w mikrofalówce. Przygotowane ciasto na precle może być przechowywane w lodówce do jednego dnia lub zamrożone w szczelnym pojemniku do 2-3 miesięcy. Rozmrażaj zamrożone ciasto w lodówce przez noc. Doprowadzić do temperatury pokojowej, następnie pozostawić do wyrośnięcia i kontynuować krok 3.
  3. Aby uzyskać odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące drożdży, zapoznaj się z moim przewodnikiem po wypiekach drożdżowych.

Słowa kluczowe:

bułki z precli miękkich

Przepisy powiązane

  • Miękkie precelki
  • Pretzel Twists
  • Miodowe bułeczki pełnoziarniste
  • Łatwe domowe precle

Zobacz