Zdrowe odżywianie

Łatwe ciasto z wirującymi malinami

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Wszystkiego najlepszego w piątek!!! Dotarliśmy do końca tygodnia i szczerze mówiąc, nie mogłabym być bardziej podekscytowana na weekend. Miałam bardzo długi tydzień pracy! Wracam do domu dziś wieczorem po tygodniu kręcenia filmów promocyjnych i kulinarnych w Scottsdale, AZ. Oczywiście najbardziej

cieszę się na widok moich szczeniaków, a już na pewno na widok własnego łóżka!

A tymczasem, czy możemy porozmawiać o torcie? A dokładniej o WIRUJĄCYM torcie. Takim supermiękkim* i gęstym cieście z malinowym zawijasem, jakie można dostać w kawiarni. Ślinka mi cieknie, gdy to piszę. (Ew.)

*Nie potrafię nawet wyrazić słowami, jak wilgotne i delikatne jest to ciasto!

Czy lubisz ciasto francuskie? Dla mnie zawsze było ono trochę nijakie. Musi być w nim dużo smaku i wyrazistości, chyba że masz naprawdę dobry przepis. Smak i urok to: nutella swirls, pyszna cytryna lub brązowe masło!

Mam na swojej stronie kilka przepisów na ciasto francuskie, ale od dawna nie rozmawialiśmy o tym deserze. Minął już ponad rok, odkąd opublikowałam przepis na ciasto z brązowym masłem - a dzisiejsze ciasto jest dokładnie takie samo jak to. Czy już go próbowaliście?

Dziś nie robimy dodatkowego kroku, aby zrumienić masło (choć można!) i dodajemy kwaśną śmietanę, aby uzyskać dodatkową wilgoć. Ze względu na dodatkową wilgoć nieznacznie zwiększyłam ilość mąki. Reszta ciasta jest dość prosta; naprawdę nie potrzeba wielu składników, aby zrobić ciasto biszkoptowe od podstaw. Oprócz masła, śmietany i mąki potrzebne są jeszcze jajka i cukier... i to w zasadzie wszystko!

A wiesz, co byłoby tak smaczne? Odrobina ekstraktu migdałowego.

Ale za to z malinowym zawijasem! Kiedy testowałam ten przepis w zeszłym miesiącu, próbowałam swoich sił z domowym sosem malinowym - ale to była epicka porażka. Sprawił on, że całe ciasto stało się mokre. Nie było pysznie wilgotne. Zamiast tego powinnam była zrobić domowy dżem malinowy! No cóż, następnym razem.


Do wykonania wiru będziesz potrzebować odrobiny dżemu malinowego lub konfitury - domowej roboty lub kupionej w sklepie - ale oto cała sztuczka...

Sekret zawirowania

Zamiast nakładać lub mieszać dżem sam w sobie, wymieszaj dżem z częścią ciasta i użyj go do zawirowania. Użycie zwykłego dżemu, bez zmieszania go z ciastem, sprawiło, że malinowe zawirowanie jakby zniknęło. Nie było zbyt wiele dramatycznego zawirowania i prawie nie dało się go wyczuć. Zamiast tego należy więc zrobić ciasto malinowe. ????

Do bochenka włóż warstwami zwykłe ciasto + ciasto malinowe + więcej zwykłego ciasta, a następnie użyj noża, aby zawirować między nimi. To takie proste!

Odsłonięte są piękne malinowe czerwone wiry i spójrzcie tylko na ten zwarty miękisz! ↓ ↓ To właśnie wtedy wiesz, że masz dobry przepis na ciasto biszkoptowe.

Lukier na wierzchu nie jest całkowicie konieczny, ponieważ to ciasto jest po prostu rewelacyjne. Jeśli jednak chcesz, możesz dodać na wierzch odrobinę lukru cytrynowego, malinowego lub waniliowego. W tym przepisie podaję oba warianty. Ja wybrałam cytrynowy!

I czy wolno mi powiedzieć, że jest lepsze niż wersja ze Starbucksa? Bo tak właśnie jest!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Ciasto z malinami

★★★★★ 4,2 z 10recenzji
  • Autorka: Sally
  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Czas gotowania: 65 minut
  • Czas całkowity: 4 godziny
  • Wydajność: służy do 8-10
  • Kategoria: Ciasto
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

To proste ciasto z malinowym zawijasem smakuje lepiej niż w kawiarni! Jest wilgotne, maślane i słodkie, a w środku kryje najpyszniejsze malinowe zawijasy.


Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki (219 g) mąki uniwersalnej
  • (łyżka i wyrównana)
  • 1/2 łyże czki proszku do pieczenia
  • 1/2łyżeczki soli
  • 1 filiżanka (230g; 2 laski) niesolonego masła
  • , zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1 filiżanka (200g) cukru kryształ
  • u
  • 4 duże jajka
  • , w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki (120 g) pełnotłustej kwaśnej śmietany
  • , w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyże czki ekstraktu z migdałów
  • (opcjonalnie, ale zalecane!)
  • 1/3 szklanki (110g) dżemu malinowego/konfitury malinowej
  • opcjonalnie:
lukier cytrynowy, lukier malinowy lub lukier waniliowy

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C) i natłuść formę do pieczenia bochenków o wymiarach 9×5 cali.
  2. Zrobić ciasto:
  3. W dużej misce ubij razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw na bok.
  4. Za pomocą miksera ręcznego lub stojącego, wyposażonego w łopatkę lub trzepaczkę, ubij masło i cukier na wysokich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji (około 1 minuty). W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski. Na niskich obrotach miksera dodawać po jednym jajku, a następnie kwaśną śmietanę, wanilię i ekstrakt migdałowy. Ubijać na średnio-wysokiej prędkości do połączenia składników. W razie potrzeby zeskrobać po bokach i na dnie miski. Gdy mikser pracuje na niskich obrotach, powoli dodawać suche składniki. Ubijać tylko do momentu ich połączenia. Nie mieszać zbyt mocno.
  5. Łyżeczką odmierzyć 1/2 szklanki ciasta do mniejszej miski. Wymieszać z dżemem malinowym.
  6. Do przygotowanej formy włożyć łyżką większość (ok. 2/3) zwykłego ciasta, a następnie całe ciasto malinowe. Następnie na wierzchu rozprowadzić pozostałą część zwykłego ciasta, najlepiej jak się da. Za pomocą noża wymieszaj warstwy. Piec przez 55 minut do 1 godziny i 10 minut (lubię przykryć bochenek folią aluminiową w połowie pieczenia, aby zapobiec mocnemu zrumienieniu wierzchu). Ciasta bochenkowe są gęste i dlatego wymagają dłuższego czasu w piekarniku. Czas pieczenia może się różnić, więc należy obserwować swój. Ciasto jest gotowe, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie *prawie* czysta i bez surowego ciasta. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić na kratkę. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed pokrojeniem, polaniem lukrem i podaniem.
  7. Resztki ciasta przykryć i przechowywać w temperaturze pokojowej do 5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania:
Ciasto biszkoptowe można przygotować z wyprzedzeniem, zamrażając je. Upiecz go, ostudź, zawiń w folię aluminiową i zamroź bochenek w całości. Pozostawić do rozmrożenia na noc w lodówce i doprowadzić do temperatury pokojowej przed podaniem. Ciasto można zamrozić na okres do 3 miesięcy.

Życzymy smacznego i relaksującego weekendu!

Przepisy powiązane

  • Ciasto orzechowe z wirującą Nutellą
  • Ciasto z wirującą Nutellą
  • Lukrowane ciasto cytrynowe
  • Ciasto czekoladowe z malinami

Zobacz