Zdrowe odżywianie

Wszystko, co dietetyk chce, żebyś wiedział o sfermentowanej żywności

Agnieszka Kępińska

Jak sukulenty, trenerzy Veja i Maya Jama, sfermentowane jedzenie wydaje się eksplodował w świadomości publicznej dość niedawno, ale to rzadka osoba, która może powiedzieć, co sfermentowane jedzenie rzeczywiście jest, jak jest produkowany, i jakie możliwe korzyści zdrowotne z ich jedzenia są.

Fermentacja jest w rzeczywistości starożytnym procesem konserwowania żywności, ale teraz zyskała na znaczeniu, ponieważ mówi się, że sfermentowana żywność zmienia jelita, ponieważ jest bogata w probiotyki.

Więc jeśli jesteś ciekawy fermentowanych produktów spożywczych, takich jak kimchi i kefir, i myślisz o wprowadzeniu ich do swojej diety, jesteś we właściwym miejscu. Poprosiliśmy specjalistę ds. żywienia i zdrowia jelit oraz autorkę książki Be Good To Your Gut, Ewę Kalinik, aby wyjaśniła wszystko...

Czym jest fermentacja żywnościowa?
Fermentowana żywność i napoje to te, które przeszły przez naturalny proces fermentacji, gdzie drożdże i bakterie przekształcają węglowodany w alkohol lub kwasy. Działają one jako naturalny środek konserwujący.

"W procesie fermentacji powstają bakterie, które są uważane za dobre dla naszego zdrowia, a także mogą mieć wyższą zawartość niektórych witamin", mówi Ewa. "W zależności od rodzaju żywności lub napoju poddawanego fermentacji, mikroorganizmy używają skrobi lub cukrów jako własnego źródła paliwa. Niektóre sfermentowane produkty spożywcze to jogurt, ser, kefir (woda i mleko), kapusta kiszona, kimchi i kombucha". Masz to, fani faktów.

Dlaczego sfermentowana żywność jest dobra dla twojego zdrowia?
"Fermentowana żywność jest używana od tysięcy lat ze względu na swoje właściwości prozdrowotne", mówi Ewa. "Ostatnio uwaga skupia się na ich potencjale wspomagającym zdrowie jelit i związanych z tym symptomach lub stanach chorobowych". Badania w tej dziedzinie są nadal bardzo skąpe, ale wydaje się, że wiele osób znalazło korzyści z wprowadzenia do diety niektórych rodzajów żywności fermentowanej".

Czy jedzenie sfermentowanej żywności może pomóc ludziom z IBS?
To zależy od osoby. "Niektórzy cierpiący na IBS mogą odkryć, że sfermentowane jedzenie raczej pogarsza ich objawy niż je poprawia", ostrzega Eve. "Doradzałbym, żebyś jeździł powoli, jeśli jesteś w nich nowy, albo pracował z dietetykiem, który może pomóc ci w określeniu, co może być twoim osobistym motorem i czynnikiem wyzwalającym objawy IBS i udzielić ci rady".

Jeśli cierpisz z powodu IBS, zarządzanie stresem jest kluczowe, więc spróbuj jogi, medytacji lub prostych ćwiczeń oddechowych. Delikatne ruchy, takie jak chodzenie, mogą również pomóc niektórym osobom. Ewa radzi również, aby poświęcać czas na posiłki i prawidłowo żuć jedzenie.

Jaki jest najlepszy sposób dla kogoś, kto jest nowy do sfermentowanej żywności, aby wdrożyć je do swojej diety?
Krótka odpowiedź brzmi: powoli i w małych ilościach. "Ze sfermentowaną mleczarnią, dążyć do zakupu jogurtów, które mówią, że zawierają "żywe" kultury i zdecydować się na pełny tłuszcz - obecne myślenie jest takie, że tłuszcz pomaga bakteriom lepiej przetrwać przejście do dolnej części jelita, gdzie mieszka większość naszych mikroorganizmów. Ponadto, moim osobistym zdaniem, smakują lepiej!"

"Przy przefermentowanych warzywach, takich jak kapusta kiszona, ważne jest, aby dostać te, które mówią "niepasteryzowane" lub "surowe", aby jedzenie nie zostało poddane obróbce termicznej", radzi Ewa. "To zniszczyłoby bakterie." Ewa zaleca również zanotowanie, jak czuje się jelito po kilku pierwszych próbach nowego pokarmu, abyś mógł dowiedzieć się, co jest dla ciebie najlepsze.

Czy są jakieś inne warunki, w których sfermentowana żywność może pomóc z objawami?
Nie ma wystarczających badań, aby stwierdzić, czy sfermentowana żywność może pomóc w innych stanach zdrowotnych. To powiedziawszy, ponieważ sfermentowane pokarmy mogą mieć pewne korzyści dla zdrowia jelit, wszystko, co wpływa na jelita może mieć pozytywny wpływ poprzez ich spożywanie. "Może to obejmować wsparcie układu odpornościowego i pomoc w leczeniu stanów zapalnych", mówi Ewa, "chociaż nie możemy jeszcze powiedzieć na pewno, czy sfermentowane pokarmy mogą bezpośrednio wspierać te kwestie".

 

Zobacz