Krucha brzoskwinia z orzechami pekan

Słodki i bąbelkowy chrupek brzoskwiniowy z opiekanymi orzechami pekan to największy test dla Twojej samokontroli!
Chipsy są jak placki, ale w swobodnej formie. Nieuporządkowane przepisy to najlepsze przepisy, jeśli jeszcze się nie zorientowaliście. To, co sprawia, że chrupki różnią się nieco od placków, to brak ciasta i łatwość. Wszyscy wiemy, że placki mogą być nieco skomplikowane (dlatego są tak dobre), ale chrupki owocowe łączą w sobie górę soczystych owoców i słodkie, kruche posypki. Chipsy owocowe, takie jak jabłkowy, są tak proste i wymagają jedynie naczynia do pieczenia, owoców, posypki i dużo siły woli, aby nie zjeść całej patelni. Możesz wykorzystać ten przepis do prawie każdego owocu. Ja robię średnie mieszane jagodowe chrupki używając tego samego przepisu. Chociaż dodaję trochę więcej cukru, ponieważ jagody nie są tak słodkie jak brzoskwinie.
Brzoskwinie uwalniają swoje soki, soki bulgoczą, polewa staje się chrupiąca i opiekana.
Kolejnym plusem tego owocowego chrupania jest to, że jest szybkie. Wymieszaj owoce, wymieszaj posypkę, połącz wszystko razem, upiecz i jedz. Nie ma potrzeby chłodzenia, ponieważ ten placek najsmaczniejszy jest podawany na ciepło. I w ten sposób lody rozpływają się na wierzchu!
Jeśli uwielbiasz piec z brzoskwiniami, wypróbuj mój szybki chleb brzoskwiniowy!
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litychKruchy placek brzoskwiniowy
★★★★★ 5 z 21 recenzji- Autor: Sally
- Prep Time: 10 minut
- Czas gotowania: 45 minut
- Całkowity czas: 1 godzina
- Yield: służy 8-12
- Kategoria: Deser
- Metody: Pieczenie
- Kuchnia: Amerykańska
Opis
Soczyste brzoskwinie i grzanki łączą się w jedno proste, letnie ciasto owocowe!
Składniki
Nadzienie
- 5 filiżanek cienko pokrojonych i obranych brzoskwiń (około 5-6średnich brzoskwiń)*.
- 1/4 szkl anki (31g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
- 3/4 szklanki (150g) granulowanego cukru
- 1/4 łyżeczki sól
- 1/2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy
Polewa
- 3/4 szklanki(150g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru
- 2/3 szkl anki (84g) mąki uniwersalnej
- 2/3szklanki (65g) staromodnych płatków owsianych (lub szybkich płatków owsianych)
- 1 łyżeczka mielony cynamon
- 1/4 łyżeczki sól
- 3/4 fil iżanki (95g) niesolonych pekanów, posiekanych lub przepołowionych
- 1/2 filiżanki (115g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
- opcjonalnie, ale zalecane: lody waniliowe do podania
Instrukcje
- Rozgrzać piekarnik do 350°F (177°C). Lekko natłuścić 8 lub 9-calowe naczynie do pieczenia (okrągłe lub kwadratowe). Odstawić na bok.
- Przygotujemy nadzienie: W dużej misce połączyć brzoskwinie z mąką, cukrem, solą i wanilią. Wymieszaj delikatnie, aż do połączenia. Łyżeczką przełóż do przygotowanego naczynia do pieczenia.
- Przygotuj polewę: Ubij razem brązowy cukier, mąkę, płatki owsiane, cynamon, sól i pekany. Upewnij się, że pozbyłeś się wszystkich grudek brązowego cukru. Dodaj masło i mieszaj gumową szpatułką lub drewnianą łyżką, aby rozbić masło, aż mieszanina będzie krucha. (Widelec też się przyda!) Równomiernie posyp brzoskwinie polewą.
- Piecz przez 40-45 minut, aż polewa będzie złotobrązowa, a sok z brzoskwiń będzie bulgotał na brzegach. Wyjmij z piekarnika, umieść na drucianej półce i pozwól lekko ostygnąć przed podaniem. Podawaj na ciepło, w temperaturze pokojowej lub na zimno. Resztki przykryć i przechowywać w lodówce do 5 dni.
Uwagi
- Instrukcja przygotowania i zamrażania: Pieczone chrupki zamraża się dobrze do 3 miesięcy. Rozmrażaj przez noc w lodówce, a następnie podgrzewaj w piekarniku w temperaturze 350°F (177°C) przez 20 minut lub do momentu podgrzania. Nie sugeruję przygotowania chrupek i przechowywania ich bez pieczenia w lodówce. Polewa stanie się rozmiękła. Możesz jednak przygotować chrupki w kroku 3 i zamrozić je na okres do 3 miesięcy. Pozostawić do rozmrożenia na noc w lodówce, a następnie przejść do kroku 4.
- Bezglutenowe: Dla bezglutenowego chrupania, użyj mojego przepisu na bezglutenowe chrupanie jabłkowe i zastąp pokrojone jabłka pokrojonymi brzoskwiniami. Można pominąć sok z cytryny w tym przepisie.
- Brzoskwinie: Mrożone brzoskwinie też działają! Nie trzeba ich rozmrażać.
- Adaptacja z Mixed Berry Fruit Crisp w Sally's Baking Addiction Cookbook.
Słowa kluczowe: chrupiące brzoskwinie, chrupiące brzoskwinie z orzechami pekan
Przepisy powiązane
- Chrupki brzoskwiniowe z brązowym masłem
- Ciasto brzoskwiniowe z plecionym ciastem
- Ciasto brzoskwiniowe z jagodami
- Kruchy truskawkowo-waniliowy