Diety

Zupa jarzynowa z kapusty

Agnieszka Kępińska

Nie mogę uwierzyć, że jest już wrzesień... uderzyło mnie to, kiedy ostatnio poszłam na zakupy spożywcze i zauważyłam to stoisko wypełnione wszelkiego rodzaju pięknymi, dużymi, solidnymi jak skała, super chrupiącymi zielonymi i czerwonymi kapustami, idącymi za śmiesznie niską cenę. Yep. To może oznaczać tylko jedno: jesień jest zdecydowanie tuż za rogiem.

Aha! Szczerze mówiąc, to mnie ucieszyło, bo od kilku dni mam ochotę na zupę, więc po ich zauważeniu natychmiast zdecydowałam, że zrobię zupę kapuścianą... a dokładniej kapuśniak i zupę warzywną.

Człowieku, ależ to jest dobre. Nawet jeśli nie jesteś fanem kapusty, ta zupa jest napakowana taką ilością smaku i jest tak szalenie pocieszająca, że z pewnością sięgniesz po nią po raz drugi, a nawet trzeci. Ale dobra rzecz jest: ten polewka także zdarzać się być w ten sposób dobry dla twój ogólnego zdrowie, w ten sposób pełno witaminy i inny dobrzy zdrowi rzeczy, i w ten sposób bardzo niski w kaloriach buta, że ty mogłeś iść równie daleko jak jeść cały garnek dla siebie bez mieć czuć winnego w najmniej.

Chociaż możesz czuć się trochę winny z powodu tego, jak, erm... wietrznie, rzeczy mogą stać się tej nocy, jeśli miałbyś cały garnek dla siebie!

Aby rozpocząć, umieść duży garnek na średnio-wysokim ogniu i dodaj do niego kilka łyżek oliwy z oliwek - lub innego oleju do gotowania, który wybierzesz - a następnie posiekaną cebulę, seler i czosnek. Gotuj, aż cebula zmięknie i stanie się aromatyczna, około 3 do 5 minut, a następnie dodaj przyprawę włoską, sól, oregano, pieprz, czosnek w proszku i cebulęw proszku i dobrze wymieszaj.

Dodaj marchew, ziemniaki, brukiew i pokrojoną zieloną kapustę, wymieszaj i gotuj jeszcze przez minutę lub dwie, aby rozwinąć smaki.

Teraz dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i wodę. Jeśli wolisz, możesz użyć bulionu warzywnego, który sprawi, że Twój rosół będzie o wiele bogatszy. Uważaj jednak na poziom soli, jeśli się na to zdecydujesz. Upewnij się, że wybierzesz bulion o niskiej zawartości sodu!

Doprowadza do wrzenia podczas gdy ostrożnie łamie w dół te całe pomidory z dużą łyżką, wtedy zmniejsza ogień do średniego-niskiego i pokrywa garnka; gotuje łagodnie until warzywa są miękkie, wokoło 20 minut.

Zdejmij z ognia i pozostaw zupę na około 10 minut - jest zbyt gorąca, by ją teraz jeść, bo tylko poparzysz sobie język - a następnie wmieszaj posiekaną pietruszkę...

Podawaj bez dalszej zwłoki i jedz bez umiaru, do woli!

Zobacz