Zdrowe odżywianie

Ciasto z kruszonką z jagodami

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Od szarlotki, przez szarlotkę, aż po ciasto cytrynowe, przejdźmy w tym miesiącu do kolejnego ulubionego smaku fanów: borówki amerykańskiej.

Jeśli jeszcze nie zrobiliście w tym miesiącu żadnego ciasta, pozwólcie, że zachęcę Was do jak najszybszego ruszenia do kuchni. Dzisiaj zrobimy ciasto z jagodami! Zrezygnowaliśmy z wierzchniej warstwy ciasta i posypaliśmy całość maślaną kruszonką streusel. To jak ciasto z jagodami i jagodowy chips w jednym. Czytaliście to? Dosłownie dwa najlepsze letnie desery na tej planecie w jednym naczyniu. 8 plasterków jagodowego nieba. Gwiazdy się wyrównały i ogłaszam to najlepszym z najlepszych, jeśli chodzi o desery z

borówkami.

(Chociaż to ciasto nie zgadza się z tym).

Miałam trochę problemów z tym ciastem! Testowałam je 4 lub 5 razy. Szczerze mówiąc straciłam rachubę po 3. i wszystko po tym było rozmazanym jagodowym bałaganem.

Z moją determinacją (ale przede wszystkim z apetytem na jagodowe ciasto z kruszonką) pokonałam tę małą jagodową bestię. Paskudny mały problem za każdym razem? Zupa jagodowa. Mętna zupa jagodowa na wierzchu ciasta z niegotowaną kruszonką na wierzchu, a na wierzchu zbyt maślana kruszonka. Czy kiedykolwiek może być za dużo masła? TAK. Widziałam to. I to nie jest ładne.

To jest wysokie zamówienie, ale złamałam kod. Nadzienie jest soczyste - jak najlepsze nadzienia do ciast z jagodami - dolna kruszonka jest złoto-brązowa i płatkowata, a kruszonka utrzymuje swój kształt.

Więc, jak się tam dostać?

Na to ciasto z kruszonką z jagodami składają się 3 składniki.

Ciasto

Użyj solidnego przepisu, który może wytrzymać do ciężkich i soczystych jagód na górze. Mój przepis na ciasto daje 2 ciasta, więc możesz włożyć jedno do zamrażarki, aby następnym razem, gdy będziesz miała ochotę na ciasto z jagodami, zrobić je. Który, jeśli jesteś coś jak ja, będzie około 5 sekund po ostatnim plasterku tego faceta. Upewnij się, że ciasto z jagodami gotować wystarczająco długo, zbyt. To pomoże zagwarantować (1) złotobrązową skórkę i (2) gęstsze nadzienie. Jeśli używasz szklanego naczynia do pieczenia, co zdecydowanie polecam, możesz zobaczyć, kiedy skórka po bokach idealnie się zrumieni.

Nadzienie jagodowe

Zróbmy wszystko, co w naszej mocy, aby było solidne. Zazwyczaj robię ciasto z jagodami ze skrobią kukurydzianą jako zagęstnikiem, ale kilka prób pokazało, że to nie wystarczy w przypadku kruchego ciasta z jagodami. Dlaczego nie?

Całe masło w polewie topiąc się tworzy nasze niezbyt lubiane nadzienie do zupy jagodowej. Więc dałam mieszance mąki i skrobi kukurydzianej wir i byłam bardzo zadowolona z rezultatów. Omówiłam to już wcześniej, ale wolę skrobię kukurydzianą jako zagęstnik w letnich plackach jagodowych. (Przeczytaj tutaj dlaczego.) Mąka obciąża wszystko, ale okazała się być odpowiednim składnikiem pod tą maślaną kruszonką. Sukces!

Polewa kruszonkowa

Chcemy, aby kruszonka utrzymała swój kształt, była chrupiąca i ogólnie nie zamieniła się w papkę. Sztuczka z tą k

ruszonką polega na użyciu najzimniejszego masła, jakie kiedykolwiek istniało. Wymieszaj razem brązowy cukier, mąkę i cynamon, a następnie wkrój bardzo zimne masło. Na koniec wmieszaj płatki owsiane. Dodaję płatki owsiane na końcu, ponieważ nie chcę, aby się rozpadły podczas krojenia masła. Chcę, aby pozostały w całości. Całe płatki owsiane = więcej tekstury na wierzchu Twojego ciasta!

Jest tam obrzydliwa ilość kruszonki, więc mam nadzieję, że nie jesteście przeciwni brązowemu cukrowi + cynamonowi + masłu + owsiance. Z pewnością polubicie też mój jabłkowy chrupek!

I tak jak w przypadku wszystkich ciast, im zimniejsze wszystko pozostanie, tym większy sukces w pieczeniu. Zawsze, gdy nie pracujesz bezpośrednio z warstwą, trzymaj ją w lodówce. Na przykład: po rozwałkowaniu ciasta i umieszczeniu go w naczyniu do pieczenia, schowaj je do lodówki, gdy będziesz przygotowywać nadzienie. Podobnie, po nałożeniu nadzienia na ciasto, schładzaj całość w lodówce podczas przygotowywania kruszonki.

Jeśli chcesz zajadać się ciastem, gdy jest jeszcze ciepłe, proszę bardzo! Ale ostrzegam - będzie dość soczyste. Uważam, że najlepiej jest poczekać, aż całkowicie ostygnie. To zajmuje kilka godzin, ale na szczęście ciasto z jagodami jest najlepszym przepisem do zrobienia. Jest nawet lepsze następnego dnia! Po prostu trzymaj je pod przykryciem i włóż do lodówki. Doprowadzić do temperatury pokojowej przed podaniem. Ciasto - perfekcja.

Ciesz się tym satysfakcjonującym deserem jagodowym podczas wszystkich letnich uroczystości, takich jak Dzień Ojca, 4 lipca, imprezy z okazji ukończenia szkoły, Święto Pracy i wiele innych.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Kruszonka z jagodami

4,9 z 19 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 3 godz.
  • Czas gotowania: 1 godzina
  • Całkowity czas: 7 godzin
  • Plon: 8-10 porcji
  • Kategoria: Ciasto
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Wykorzystaj letnie świeże borówki w tym maślanym, soczystym i przepysznym cieście z jagodami. Jeszcze lepiej smakuje z lodami na wierzchu!


Składniki

  • domowa kruszonka (z mojego przepisu wychodzą 2 kruszonki; Ty potrzebujesz tylko jednej)*.
  • 5 i 1/2 szklanki(800g) świeżych jagód*
  • 1/2 szklanki (100g) granulowanego cukru
  • 1/3 szklanki (41g) mąki uniwersalnej
  • 1 łyżka stołowa skrobia kukurydziana
  • 1 łyżka stołowa sok z cytryny
  • 2 łyżeczki skórka z cytryny

Polewa kruszonkowa

  • 1/2 szklanki(100g) jasnego lub ciemnego brązowego cukruw proszku
  • 6 łyżek stołowych(46g) mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka mielony cynamon
  • 6 łyżek stołowych(85g) niesolonego masła, bardzo zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 2/3 szklanki (50g) pełnoziarnistych płatków owsianych

Instrukcje

  1. Ciasto: Przygotuj mój przepis na kruszonkę do kroku 5.
  2. Zrób nadzienie: W dużej misce, jagody, cukier granulowany, mąka, skrobia kukurydziana, sok z cytryny i skórka razem, aż dokładnie połączone. To będzie dość mąki-. To jest w porządku. Umieść nadzienie w lodówce, aż będzie potrzebne w kroku 4.
  3. Rozgrzej piekarnik do 400°F (204°C).
  4. Rozwałkuj schłodzone ciasto na pierogi: Na posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj jeden z dysków schłodzonego ciasta (drugi możesz zamrozić do późniejszego użycia, patrz uwaga). Obracaj ciasto o ćwierć obrotu co kilka wałków, aż uzyskasz okrąg o średnicy 12 cali. Ostrożnie umieść ciasto w 9-calowym naczyniu do pieczenia. Wyrównaj palcami, upewniając się, że jest gładkie. Nałóż łyżką zimne nadzienie na ciasto i wyrzuć resztki soków, które pozostały na dnie miski. Zetnij lub zaciśnij brzegi ciasta. Umieść ciasto w lodówce, aż będzie potrzebne w następnym kroku.
  5. Przygotuj kruszonkę: Wymieszaj brązowy cukier, mąkę i cynamon razem w średniej misce. Używając noża do ciasta, posiekaj zimne masło w mieszance brązowego cukru, aż powstaną grube okruchy. Wymieszać z płatkami owsianymi i posypać ciasto.
  6. Umieść ciasto na dużej blasze do pieczenia i piecz przez 25 minut. Pozostawiając ciasto w piekarniku, zmniejsz temperaturę do 375°F (190°C) i piecz przez kolejne 30-35 minut. Po pierwszych 20 minutach pieczenia, kładę na wierzchu ciasta osłonę, aby zapobiec zbyt szybkiemu zrumienieniu się brzegów. Przykrywam też luźno całe ciasto folią aluminiową, aby zapobiec zbyt szybkiemu zrumienieniu się kruszonki.
  7. Przed podaniem pozostaw ciasto do ostygnięcia na 3 pełne godziny w temperaturze pokojowej. W tym czasie nadzienie zdąży zgęstnieć. Resztki ciasta szczelnie przykryć i przechowywać w lodówce do 5 dni.

Uwagi

  1. Przygotowanie z wyprzedzeniem / Instrukcja zamrażania: Kilka sposobów, aby zrobić z wyprzedzeniem! Zrób 1 dzień wcześniej - po schłodzeniu, przykryj szczelnie i przechowuj w lodówce. Doprowadzić do temperatury pokojowej, jeśli chcesz, przed podaniem. Ciasto na kruszonkę można również przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce do 5 dni lub w zamrażarce do 3 miesięcy. Upieczone ciasto można również zamrozić na okres do 3 miesięcy. Rozmrażamy przez noc w lodówce i przed podaniem doprowadzamy do temperatury pokojowej. Przygotowane nadzienie może być również zamrożone do 3 miesięcy, rozmrażaj przez noc w lodówce przed użyciem.
  2. Narzędzia specjalne: Kolorowe miseczki | Zester do cytryn | Sokowirówka do cytryn | Blender do ciasta | Mata do pieczenia | Drewniana wałek do ciasta | Szklany talerz do pieczenia | Pędzelek do ciasta | Widelec do jedzenia deseru.
  3. Pozostałe ciasto: Możesz zamrozić 2. ciasto na ciasto na okres do 3 miesięcy. Przed użyciem rozmrozić przez noc w lodówce.
  4. Borówki: Zdecydowanie sugeruję użycie świeżych borówek, nie mrożonych. Ciasto będzie dość duszne, jeśli używasz mrożonych. Jeśli zdecydujesz się użyć mrożonych, nie rozmrażać pierwszy. Ciasto zajmie kilka minut więcej w piekarniku ze względu na zwiększenie płynów. Ponownie, gorąco zachęcam do użycia świeżych.

Spróbuj mojego brązowego masła z jagodami i brzoskwiniami!

Powiązane przepisy

  • Kruche ciasto z brzoskwiniami z brązowym cukrem
  • Batoniki z jagodami
  • Ciasto z kruszonką jabłkową
  • Lody z kruszonką jagodową

Zobacz