Zdrowe odżywianie

Karmelowe ciasto gruszkowe

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Witam w piątym dniu mojego corocznego Tygodnia Pierogów. Dokonajmy przeglądu:

  • Ciasto pekanowe z ciemną czekoladą i posypką z soli morskiej
  • Rozdanie narzędzi do pieczenia ????
  • Projekty ciastek (to listopadowe wyzwanie dla piekarzy!)
  • Żurawina i migdały i jabłka, ojej

I drumroll please... dzisiaj wszystko jest o gruszkach. I karmel, cynamon, masło, ciasto i słodkie naczynia. To takie nieprzewidywalne z mojej strony.

Spójrzmy prawdzie woczy: wszyscy zapominamy o gruszkach. Czy ktoś jeździ na gruszki? Czy mogę przyjechać? A czy ktoś ma przepis na sos gruszkowy? Przyślijcie mi go! Gruszki jakby odchodzą na dalszy plan, podczas gdy jabłka kradną wszystkie światła reflektorów o tej porze roku. (Nie żebym narzekała.)

Zgadnijcie co, jabłka. Wszystko, co ty potrafisz zrobić, gruszki potrafią zrobić... lepiej. Trudno w to uwierzyć, ale to karmelowe ciasto z gruszkami pokazuje szarlotce, kto tu jest szefem.

Co jest takiego wspaniałego w cieście z gruszkami!?

Gruszki mają niesamowitą maślano-jedwabistą konsystencję, która pięknie kontrastuje z chrupiącą i płatkowaną skórką ciasta. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta gruszkowego, gruszki nabierają delikatnej i kruchej konsystencji. Są miękkie, owszem, ale nie są papką. Raczej lekko się gryzą - zwłaszcza jeśli pokroisz je w grubsze plastry.

Do tego wszystko jest pyszne pokryte cynamonem, cukrem i karmelem.

Najlepsze gruszki na placki

Lubię używać gruszek Anjou (czerwonych lub zielonych), Bartletts (czerwonych lub zielonych) lub Bosc do pieczenia. Aby uniknąć mięsistego nadzienia, szukaj gruszek, które są lekko twarde. Najlepiej jest kupić około 6-7 gruszek, a następnie pozostawić je w papierowej torbie na 1-2 dni, aby lekko dojrzały. Jeśli zrobisz to dłużej, będą zbyt miękkie. Do ciasta będziesz potrzebować tylko około 5 gruszek, ale sugeruję kupienie dodatkowej, na wypadek gdyby któreś z nich miały miękkie miejsca.

Obierz gruszki, a następnie pokrój je na kawałki (około) 1/2 cala. Wymieszaj gruszki z cukrem + cynamonem i mąką, aby zagęścić ciasto. Szczypta mielonego imbiru dodaje tego małego czegoś specjalnego, podczas gdy wodospad karmelu dodaje DUŻEGO COŚ SPECJALNEGO.

Bo skoro karmel jest boski z jabłkami, to musi być wspaniały z gruszkami, prawda? Dodaj około 1/2 szklanki domowego karmelu do nadzienia gruszkowego. Po prostu wylej go na wierzch, aby wsiąkł w każdą szczelinę. Używam mojego solonego karmelu, choć nieco zmniejszam ilość soli. Zobacz moją notkę o karmelu w przepisie.

Karmelowe nadzienie gruszkowe znajduje się pod kratką na wierzchu ciasta. Na wierzch ciasta możesz położyć dowolny wzór, ale ja wolę kratkę. W ten sposób można dostrzec wspaniałe gruszki i bulgoczący sos karmelowy.

Oto kilka pomysłów na ciasto. ????

Niektórzy ludzie są ludźmi farszu, niektórzy są ludźmi indyka, niektórzy mogą być w sosie żurawinowym, a inni po prostu pojawiają się dla ciasta. Ja wiem, na czym stoimy.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Karmelowe ciasto z gruszkami

4,7 z 16 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 3 godz.
  • Czas gotowania: 1 godzina
  • Całkowity czas: 7 godzin
  • Plon: 8-10 porcji
  • Kategoria: Ciasto
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Słodkie i soczyste cynamonowe ciasto gruszkowe z domowym karmelem i maślaną skórką.


Składniki

  • Domowa kruszonka (z mojego przepisu powstają 2 kruszonki; 1 na spód, 1 na wierzch)
  • 6 filiżanek 1/2-calowe kawałki obranych gruszek (około 5 gruszek)
  • 1/2 szklanki(100g) granulowanego cukru
  • 1/4 filiżanki (31g) uniwersalnej mąki (łyżka i wyrównana)
  • 1 łyżeczka mielony cynamon
  • 1/4 łyżeczki mielony imbir
  • 1 łyżka stołowa (15ml) soku z cytryny*
  • 1 filiżanka solonego karmelu (pełny przepis)*.
  • płukanka jajeczna: 1 duże jajko ubite z 1 łyżką (15ml) mleka
  • opcjonalnie: gruby cukier do posypania skórki

Instrukcje

  1. Ciasto: Przygotuj mój przepis na kruszonkę do kroku 5.
  2. Zrobić nadzienie: Gruszki, cukier kryształ, mąkę, cynamon, imbir i sok z cytryny wymieszać razem w dużej misce. Umieść nadzienie w lodówce jak piekarnik się nagrzewa.
  3. Rozgrzać piekarnik do 400°F (204°C).
  4. Rozwałkuj schłodzone ciasto na pierogi: Na posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj jeden z dysków schłodzonego ciasta (drugi przechowuj w lodówce). Obracaj ciasto o ćwierć obrotu co kilka wałków, aż uzyskasz okrąg o średnicy 12 cali. Ostrożnie umieść ciasto w naczyniu do pieczenia o wymiarach 9×2 cale. Wsuń ciasto palcami, upewniając się, że jest gładkie.
  5. Nałóż łyżką nadzienie na ciasto, zostawiając nadmiar płynu w misce (nie chcesz go w nadzieniu - wyrzuć go). Na wierzchu równomiernie rozlej 1/2 szklanki karmelu. Włóż ciasto do lodówki, gdy będziesz pracować nad górną skórką.
  6. Ułóż kratkę: Wyjmij z lodówki drugi krążek schłodzonego ciasta na pierogi. Rozwałkuj ciasto na okrąg o średnicy 12 cali. Używając ostrego noża lub nożyka do pizzy, wytnij dziesięć 1-calowych pasków. (Cztery z pasków przekroiłam na pół, jak widać powyżej). Wyjmij ciasto z lodówki i ostrożnie przewlecz paski ciasta na drugą stronę i pod drugą, aby stworzyć wygląd jak na zdjęciu ciasta, ciągnąc paski do tyłu, jeśli to konieczne do splotu. Wcisnąć brzegi pasków w dolne brzegi ciasta, by je uszczelnić. Użyj małego noża, aby odciąć nadmiar ciasta. Zwiń brzegi lub zaciśnij widelcem.(Alternatywnie, możesz po prostu przykryć nadzienie 12-calowym kołem z ciasta. Wytnij nacięcia na górze, aby stworzyć otwory do odprowadzania pary. Przytnij i zaciśnij krawędzie).
  7. Wierzch ciasta posmaruj lekko mieszanką do mycia jaj i posyp grubym cukrem, jeśli chcesz.
  8. Przełożyć ciasto na dużą blachę do pieczenia i piec przez 20 minut. Trzymając ciasto w piekarniku, zmniejsz temperaturę do 350°F (177°C) i piecz przez kolejne 30-35 minut. Po pierwszych 20 minutach pieczenia, kładę na wierzchu ciasta osłonę, aby zapobiec zbyt szybkiemu zrumienieniu się brzegów.
  9. Przed podaniem pozwól ciastu ostygnąć przez 3 pełne godziny w temperaturze pokojowej. Ten czas pozwoli nadzieniu zgęstnieć. Przed podaniem, posyp resztki karmelu na wierzchu ciasta lub na każdym kawałku. Resztki ciasta szczelnie przykryć i przechowywać w lodówce do 5 dni.

Uwagi

  1. Przygotowanie z wyprzedzeniem / Instrukcja zamrażania: Kilka sposobów, aby zrobić z wyprzedzeniem! Zrób 1 dzień wcześniej - po schłodzeniu, przykryj szczelnie i przechowuj w temperaturze pokojowej. Ciasto kruche może być również przygotowany z wyprzedzeniem i przechowywane w lodówce do 5 dni lub w zamrażarce do 3 miesięcy. Upieczone ciasto można również zamrozić na okres do 3 miesięcy. Rozmrażamy przez noc w lodówce i przed podaniem doprowadzamy do temperatury pokojowej. Przygotowane nadzienie może być również zamrożone do 3 miesięcy, rozmrażaj przez noc w lodówce przed użyciem.
  2. Narzędzia specjalne: Obieraczka | szklana miseczka do mieszania | nożyk do ciasta | wałek do ciasta | szklana szalka do ciasta | tarcza do pieczenia ciasta | pędzel do ciasta | nożyk do pizzy | gruby cukier musujący.
  3. Sok z cytryny: Wyciśnięcie świeżej cytryny rozjaśnia ogólny smak nadzienia. Nie pożałujesz, że go dodałeś!
  4. Karmel: Używam mojego domowego solonego karmelu w tym cieście. Zmniejszam soli do 1/2 soli tak, że jest to słodszy karmel. Możesz zostawić go jako solony karmel, jeśli wolisz.

Powiązane przepisy

  • Kruche ciasto z gruszkami z żurawiną
  • Batoniki z solonym karmelem i szarlotką
  • Kruche ciasto z gruszkami z żurawiną
  • Batoniki z solonym karmelem i szarlotką

Zobacz