Zdrowe odżywianie

Waniliowe babeczki po prostu doskonałe

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

To jest mój ulubiony przepis na domowe babeczki waniliowe

. Dzięki użyciu masła śmietankowego, mąki tortowej, kwaśnej śmietany i białek jaj, babeczki są miękkie, słodkie, puszyste i nieskończenie maślane.

Dziś dzielę się moim ulubionym przepisem na babeczki waniliowe, mini wersją mojego ulubionego białego ciasta i ciasta waniliowego. Te domowe babeczki waniliowe są po prostu idealne. Zdecydowanie najbardziej puszyste babeczki jakie kiedykolwiek zrobiłam, nie wspominając już o miękkości, ciastowatości, maślaności i słodyczy. Perfekcja w opakowaniu babeczek. Zaadaptowałam je z moich babeczek mimozowych, więc jeśli lubicie bąbelki... upieczcie sobie taką porcję!

Jak zrobić domowe babeczki waniliowe?

Oto dlaczego ten przepis na babeczki się sprawdza.

  • Zmiękczone masło: Baza ze śmietany z masłem i cukrem nie gwarantuje puszystych babeczek, ale na pewno pomaga w osiągnięciu celu! Upewnij się, że ma ono odpowiednią temperaturę pokojową.
  • Kwaśna śmietana: To jest składnik mocy; rozjaśnia i nawilża miękisz. Chociaż jogurt grecki może być używany w jego miejsce, uważam, że babeczki wykonane z kwaśną śmietaną są znacznie lżejsze. Lekkie i puszyste ciasto jest celem, a kwaśna śmietana jest sposobem na jego osiągnięcie.
  • Białka jaj: Żółtka nie są dozwolone. Użyjesz 3 białek, aby nadać babeczkom strukturę, a jednocześnie zachować ich nieskazitelną biel. Ponieważ tracimy trochę tłuszczu z powodu brakujących żółtek, możemy dodać go z powrotem poprzez kwaśną śmietanę i mleko pełne.
  • Mąka tortowa: Zamień mąkę uniwersalną na mąkę tortową. Mąka tortowa jest znacznie lżejsza niż mąka uniwersalna i pomaga w produkcji najbardziej miękkich, najlżejszych ciast i babeczek, jakie kiedykolwiek będziesz jadł. Jest sprzedawana obok zwykłej mąki w dziale z produktami do pieczenia i obiecuję, że zużyjesz całe pudełko w mgnieniu oka po spróbowaniu tych ciast! W razie potrzeby, możesz użyć tego domowego zamiennika mąki tortowej, używając konkretnej mieszanki skrobi kukurydzianej i mąki uniwersalnej.

Ciasto jest umiarkowanie gęste. Oto jak będzie wyglądało, gdy wszystko zostanie wymieszane. Po wymieszaniu w mikserze przeprowadź kilka razy mieszanie trzepaczką; pomoże to zebrać wszystkie kawałki masła, które mogą znajdować się na dnie.

To ciasto faktycznie pasuje idealnie do 3 6-calowych tortownic, tworząc piękne i urocze 6-calowe ciasto waniliowe!

Ziarna wanilii czy ekstrakt z wanilii?

Aby uzyskać najlepszy smak wanilii, użyj zarówno ziaren wanilii, jak i ekstraktu waniliowego w babeczkach. Ziarna wanilii możesz zazwyczaj znaleźć w Whole Foods, ale ostatnio zamawiałam je online. W razie potrzeby, zastąp ziarenka wanilii dodatkową 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego. A dla jeszcze lepszego smaku, zrób i użyj domowego ekstraktu waniliowego. Nie pożałujesz tego ani w przypadku tych babeczek, ani innych przepisów wymagających użycia wanilii!

Babeczki waniliowe: Przepisowe katastrofy

Oto dwa prototypy babeczek z mojego testowania przepisu. To partia nr 2 i partia nr 3. W partii #2 (po lewej) użyłam 3/4 szklanki pełnotłustego mleka i przesianej mąki tortowej. To było zdecydowanie za dużo płynu, a mąka była zbyt zwiewna od przesiania. Widzicie, jaki jest przysadzisty? Wnętrze było mokre! Partia #3 (po prawej) była po prostu idealna. 1/2 szklanki mleka pełnego, bez przesiewania mąki tortowej. Tylko tyle płynu i mąki, oh-so-fluffy i boskie.

(nie na zdjęciu:

partia nr 1, która była okropna)

Partia #3 była zwycięzcą. Taką konsystencję powinny mieć wszystkie domowe babeczki waniliowe!

Frosting dla babeczek waniliowych

Do zrobienia lukru możesz użyć wszystkiego. Na zdjęciu jest mój ulubiony krem waniliowy. Niektóre z nich zabarwiłam na różowo za pomocą 2 kropli czerwonego barwnika spożywczego. Ale Twoje opcje lukru są w zasadzie nieograniczone. Oto kilka propozycji: Swiss meringue buttercream, rainbow chip frosting, chocolate buttercream, strawberry buttercream, marshmallow frosting, white chocolate frosting, raspberry frosting, or cream cheese frosting.

Posypki nie są opcjonalne, ale to już wiesz.

Ulubione przepisy na babeczki

  • Babeczki czekoladowe
  • Babeczki truskawkowe
  • Babeczki z ciastem marchewkowym
  • Babeczki z konfetti
  • Babeczki cytrynowe domowej roboty
  • Babeczki Chai Latte
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Waniliowe babeczki po prostu doskonałe

4.8 z 69 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 25 minut
  • Czas gotowania: 20 minut
  • Całkowity czas: 3 godziny
  • Plon: 14 babeczek
  • Kategoria: Deser
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

To mój ulubiony przepis na domowe babeczki waniliowe. Używając masła śmietankowego, mąki tortowej, kwaśnej śmietany i białek jaj, te babeczki są miękkie, słodkie, puszyste i nieskończenie maślane.


Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki (207g) mąki tortowej (łyżka i wyrównana)
  • 3/4 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soda oczyszczona
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 1/2 szklanki(115g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1 fil iżanka (200g) granulowanego cukru
  • 3 duże białka jaj, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • ziarenka wyskrobane z 1/2 ziarenka wanilii
  • 1/2 szklanki(120g) pełnotłustej kwaśnej śmietany o temperaturze pokojowej
  • 1/2szklanki (120ml) pełnotłustego mleka w temperaturze pokojowej
  • krem waniliowy i posypki do dekoracji

Instrukcje

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 350°F (177°C). Wyłożyć foremkę do muffinów z 12 foremkami. Drugą foremkę wyłożyć 2 foremkami - z tego przepisu wyjdzie około 14 babeczek. Odłóż na bok.
  2. Ubij razem mąkę tortową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Odłóż na bok.
  3. Używając miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę, ubij masło na wysokich obrotach, aż będzie gładkie i kremowe, około 1 minuty. Dodaj cukier i ubijaj na wysokich obrotach przez 2 minuty, aż powstanie kremowa masa. Zeskrobać boki i dno miski gumową szpatułką, jeśli trzeba. Dodaj białka, ekstrakt waniliowy i ziarenka wanilii. Ubijać na średnio-wysokiej prędkości do połączenia, a następnie dodać kwaśną śmietanę. W razie potrzeby, zeskrobać boki i dno miski. Z mikserem na niskiej prędkości, dodaj suche składniki, aż do ich połączenia. Wciąż mieszając na niskich obrotach, powoli wlewaj mleko, aż do połączenia. Nie mieszaj zbyt mocno. Być może będziesz musiał ubijać wszystko ręcznie, aby upewnić się, że na dnie miski nie ma grudek. Ciasto będzie lekko gęste.
  4. Wlej/wypełnij łyżką ciasto do foremek - napełnij je tylko w 2/3, aby uniknąć rozlewania się po bokach. Piecz przez 19-22 minuty, lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Dla około 30-36 mini babeczek, piecz przez około 11-13 minut, w tej samej temperaturze piekarnika. Pozostaw babeczki do całkowitego ostygnięcia przed lukrowaniem.
  5. Ostudzone babeczki posmaruj waniliowym kremem maślanym. Ja użyłam po prostu noża do lukru. Pozostałości babeczek przechowuj dobrze przykryte szczelnie w lodówce przez 3 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania i zamrażania: Babeczki można przygotować z wyprzedzeniem 1 dzień wcześniej, przykryć i przechowywać w temperaturze pokojowej. Frosting można również zrobić 1 dzień wcześniej, przykryć i przechowywać w lodówce do czasu, aż będzie gotowy do użycia. Rozmrożone lub nie rozmrożone babeczki można zamrozić do 2-3 miesięcy. Rozmrażaj przez noc w lodówce.
  2. Mąka tortowa: Jeśli nie możesz dostać swoje ręce na mąkę tortową, użyj tego zamiennika mąki tortowej. Proponuję zrobić to dwa razy, mieszając wszystko w 1 misce, a następnie usuwając 1/4 filiżanki, ponieważ trzeba 1 i 3/4 filiżanki w tym przepisie.
  3. Resztki żółtek jaj? Mam kilka pomysłów na przepis dla Ciebie!
  4. Wanilia: Dla najlepszego smaku, czysty ekstrakt wanilii jest zdecydowanie zalecane. Jeśli używasz imitacji, zwiększyć do 1 Tablespoon (3 łyżeczki). Jeśli nie możesz dostać swoje ręce na ziarna wanilii, po prostu zostawić go lub zastąpić z dodatkowym 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu wanilii.
  5. Pełne mleko i kwaśna śmietana: Pełne mleko i kwaśna śmietana są zdecydowanie zalecane dla najlepszego smaku i tekstury. Pełnotłusty jogurt będzie działać zamiast, choć babeczki mogą nie być tak lekkie. To samo dotyczy mleka o niższej zawartości tłuszczu.
  6. Składniki w temperaturze pokojowej: Wszystkie produkty przechowywane w lodówce powinny mieć temperaturę pokojową, aby ciasto łatwo i równomiernie się wymieszało. Przeczytaj tutaj, aby uzyskać więcej informacji.
  7. Ciasto waniliowe: Proponuję zastosować się do mojego przepisu na białe ciasto jako podstawę, która jest prawie dwa razy większa niż ten przepis na babeczki. Mam również wyższy waniliowy przepis ciasta, jak również.
  8. Specjalne narzędzia: Mikser stojący KitchenAid, ziarna wanilii, Flex Edge Beater, 5qt Tilt-Head Glass Bowl, Cupcake Pan, Nóż do lukru, Cupcake Liners
  9. Zanim zaczniesz, sprawdź 10 wskazówek jak upiec NAJLEPSZE babeczki.

Słowa kluczowe: babeczki, babeczki waniliowe

Przepisy powiązane

  • Super Wilgotne Babeczki Czekoladowe
  • Babeczki cytrynowe z waniliowym lukrem
  • Babeczki z wróżką śliwką cukrową
  • Ulubiony krem maślany waniliowy (American Buttercream)

Zobacz