Zdrowe odżywianie

Biała czekolada Chai Snickerdoodles

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Te biała czekolada chai snickerdoodles są ulubione przez cały rok, ale z pewnością przypadną do gustu w chłodne dni. Harmonijna mieszanka przypraw chai: kardamonu, ziela angielskiego, imbiru i cynamonu jest odważna, ciepła i pikantna na wszystkie właściwe sposoby. Te inspirowane herbatą chai smakołyki zostały uznane za ciasteczka sezonu jesiennego.

Po tym, jak opublikowaliśmy ciasto chai cinnamon swirl Bundt cake, czytelnicy poprosili o ciasteczkową wariację wykorzystującą te same mocne smaki.


Opowiedz mi o tych ciasteczkach White Chocolate Chai Snickerdoodles

  • Tekstura: Te chai snickerdoodles są wyjątkowo miękkie, co stanowi piękny kontrast dla kawałków białej czekolady. Krawędzie są niesamowicie żucia, wierzchołki są crackly, a centra są bardzo maślane.
  • Smak: Snickerdoodles mają ten nostalgiczny cynamonowo-cukrowy smak z nutą wanilii. Dodaj, że kopnięcie ciepłej, pachnącej przyprawy chai wraz ze słodką białą czekoladą i masz naprawdę ulepszone i smakowite ciasteczka snickerdoodle.
  • Łatwość: Możesz potrzebować kilku kluczowych przypraw do chai, ale ten przepis jest super łatwy do wykonania. (Co jest dobre, ponieważ będą one zniknęły w sekundach!)
  • Czas: Odstawić około 1 godziny i 30 minut, co obejmuje chłodzenie ciasta.

Przepis Testowanie Biała czekolada Chai Snickerdoodles

Ten przepis jest nieco inny od naszych miękkich i grubych snickerdoodles. Oto kilka poprawek, które wprowadziłam:

  1. Dodatkowe jajko: Chciałam, aby te białe czekoladowe chai snickerdoodles rozprzestrzeniały się nieco bardziej, więc dodałam dodatkowe jajko. Uwielbiamy super puszyste snickerdoodle, ale ten przepis działa lepiej z większą ilością rozprzestrzeniania.
  2. Soda oczyszczona: Aby ciasteczka nie rozprowadzały się zbyt zbyt wiele jednak, dodałam trochę sody oczyszczonej. To pomaga nasze snickerdoodles pobyt podniesiony i lekki.
  3. Brązowy cukier: Dodałam brązowy cukier, ponieważ uwielbiam jego smak. Dodatkowo, tak dobrze współgra z cynamonem i przyprawą chai.

Zdecydowanie nie pomijaj tego składnika

Snickerdoodles to nie tylko ciasteczka obtoczone w cynamonowym cukrze. To coś znacznie więcej. I zgadnijcie co? Cream of tartar jest powodem tej różnicy, ponieważ to właśnie on nadaje snickerdoodles ich charakterystyczny smak i konsystencję:

  • Lekki posmak zmieszany z klasyczną mieszanką cynamonu i cukru.
  • Idealna grywalność.

Już kiedyś linkowaliśmy do tego artykułu, ale warto podzielić się nim ponownie: prawdziwa różnica pomiędzy snickerdoodles a ciasteczkami cukrowymi. Dzięki niemu przekonasz się, że sekretem pysznych snickerdoodles jest śmietana z winogronem. Nie pomijaj jej!

Chai Snickerdoodles Wielkość

Aby uzyskać najlepszy smak i konsystencję, zalecamy użycie 1,5 łyżki stołowej ciasta na jedno ciasteczko. Możesz użyć miarki do ciasteczek lub zwykłej łyżki stołowej, ale powinna to być duża łyżka stołowa. Każdą kulkę ciasta obtocz w przyprawie chai i cukrze pudrze.

Następnie ułóż kulki ciasta na blasze i piecz, aż boki lekko się zarumienią. Kiedy ciasteczka chai snickerdoodle są jeszcze ciepłe, lubię wcisnąć na wierzch kilka wiórków białej czekolady - jest to opcjonalne i tylko dla wyglądu.

Więcej Przepisów Inspirowanych Chai

  • Pączki z przyprawami chai
  • Szarlotka z przyprawami Chai
  • Babeczki Chai Latte Cupcakes
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona foldera ikona foldera ikonainstagram ikonainstagram ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych ikona

Biała Czekolada Chai Snickerdoodles

5 z 10 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 1 godzina, 10 minut
  • Czas gotowania: 12 minut
  • Całkowity czas: 1 godzina, 30 minut
  • Wydajność: około 30 ciasteczek
  • Kategoria: Ciasteczka
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Te biała czekolada chai snickerdoodles to krok wyżej niż nasze tradycyjne snickerdoodles. Harmonijna mieszanka przypraw chai: kardamonu, ziela angielskiego, imbiru i cynamonu jest odważna, ciepła i pikantna na wszystkie właściwe sposoby.


Składniki

  • 3 szklanki(375g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
  • 1 łyżeczka śmietana z winem
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1 filiżanka(230g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1 filiżanka (200g) granulowanego cukru
  • 1/2 filiżanki (100g) jasnego brązowego cukru
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy
  • 1 i 1/2 filiżanki (270g) białych wiórków czekoladowych

Polewa

  • 1/2 szkl anki (100g) cukru kryształu
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielony imbir
  • 1 łyżeczka mielony kardamon
  • 1/2 łyżeczki mielone ziele angielskie

Instrukcje

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, śmietanę i sól ubijemy razem do połączenia. Odłożymy na bok.
  2. W dużej misce, ręcznie lub za pomocą miksera z łopatkami, ubijemy masło, cukier kryształ i brązowy cukier na wysokich obrotach, aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji (około 2 minuty). Wbij jajka i dodaj ekstrakt waniliowy na wysokich obrotach. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski.
  3. Na niskiej prędkości, powoli wmieszać suche składniki do mokrych składników, aż do ich połączenia. Wsypać wiórki z białej czekolady. Ciasto na ciasteczka będzie gęste. Przykryj ciasto szczelnie folią aluminiową lub plastikową i schładzaj przez 1 godzinę lub do 3 dni.
  4. Wyjmij ciasto z lodówki. Jeśli ciasto schładzało się dłużej niż 3-4 godziny, pozostaw je w temperaturze pokojowej na około 20 minut. Dzięki temu ciasto będzie łatwiejsze do nabierania i wałkowania.
  5. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C). Wyłóż dwie duże blachy papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. (Zawsze zalecane do ciasteczek) Odłóż na bok.
  6. Połącz składniki polewy. Odłóż na bok.
  7. Z ciasta na ciasteczka uformuj kulki, około 1,5 łyżki na jedno ciasteczko. Obtocz każdą z nich w polewie i ułóż w odległości 3 cali od siebie na blasze do pieczenia. Piec przez 11-13 minut lub do lekkiego zrumienienia na bokach. Środki będą wyglądały na bardzo miękkie.
  8. Wyjmij z piekarnika i pozwól ciasteczkom ostygnąć na blasze przez 5 minut, a następnie przenieś je na stojak do drucianego pieca, aby całkowicie ostygły. Kiedy ciasteczka są jeszcze ciepłe, lubię wcisnąć na wierzch kilka dodatkowych wiórków z białej czekolady - to tylko dla wyglądu!

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Ciasteczka pozostają świeże w temperaturze pokojowej do 3 dni lub mogą być zamrożone do 3 miesięcy. Możesz zrobić ciasto na ciasteczka i schłodzić je w lodówce do 3 dni. Pozostaw do osiągnięcia temperatury pokojowej, a następnie kontynuuj krok 5. Sugeruję zamrożenie ciasta w całości (do 3 miesięcy), a następnie rozmrożenie przez noc w lodówce przed wałkowaniem/formowaniem.
  2. Koniecznie sprawdź moje 5 najważniejszych wskazówek dotyczących pieczenia ciasteczek, a oto moje 10 niezbędnych narzędzi do pieczenia ciasteczek!

Przepisy powiązane

  • Mrożone Chai Spice Snickerdoodles
  • Snickerdoodles z białą czekoladą i dynią
  • Ciasteczka czekoladowe krówki z masłem toffi
  • Ciasteczka czekoladowe z kawałkami precli

Zobacz