Zdrowe odżywianie

Podpłomyki bananowo-orzechowe z polewą klonową

Agnieszka Kępińska

Popularne cateringi dietetyczne

DietBox 74 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę
Cuisinable 14 opinii zadowolonych klientów Zamów dietę
Przełom w odżywianiu 143 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę

Przejdź do przepisu

Te bananowo-orzechowe podp

łomyki są przepysznie wilgotne, płatkowate i kruche. Łącząc smak chlebka bananowego z teksturą podpłomyka, ten przepis na bananowe podpłomyki jest wszystkim, czego pragniesz na śniadanie. Nie pomiń lukru klonowego, bo to jedna z najlepszych jego części!

Ten przepis na bananowe podpłomyki powstał pod wpływem chwili. Kiedy mam pod dostatkiem wyjątkowo dojrzałych bananów, zwykle piekę kilka bochenków chleba bananowego lub moje ulubione muffiny bananowe. Moja mama była z wizytą, więc postanowiłam spróbować czegoś nowego i wyjątkowego. Obie uwielbiamy podpłomyki i chlebek bananowy, więc postanowiłam połączyć te dwie rzeczy.

Uwielbiamy je, a zwłaszcza orzechy włoskie w każdym kęsie. Później kilka razy zmieniałam przepis i jestem pewna, że to najlepsze bananowe

podpłomyki. Na zewnątrz są kruche i łuszczące się, ale w środku mają pyszną, miękką konsystencję chlebka bananowego. Posypaliśmy je chrupiącym gruboziarnistym cukrem i obficie polaliśmy lukrem klonowym.

Te bananowo-orzechowe podpłomyki okazały się o 19385x lepsze niż marzyłam i natychmiast wspięły się na szczyt mojej listy ulubionych podpłomyków. Przyznaję, że mam około tuzina ulubionych przepisów na podpłomyki!

Chleb bananowy i muffiny bananowe a podpłomyki bananowe

Co mają bananowe podpłomyki, czego nie mają chlebki bananowe i muffiny bananowe?

  1. Pękający, chrupiący wierzch
  2. Niezapomniane chrupiące okruszki
  3. Zakamarki i szczeliny umożliwiające wchłanianie pysznego lukru
  4. Płatki w środku

Chleb bananowy i muffiny bananowe nigdy nie będą bananowymi podpłomykami!!!

Składniki na bananowe scone

Do przygotowania podpłomyków bananowych potrzebujesz kilku podstawowych składników, w tym mąki, brązowego cukru, bananów, jajka, masła i kilku innych. Największe uznanie zyskują jednak 4 składniki: puree bananowe, jogurt, mrożone masło i brązowy cukier.

  1. Banany: Potrzebujesz 2 duże, dojrzałe banany. Upewnij się, że są brązowe z plamkami. Po rozgnieceniu powinny dać około 1 filiżanki. Najskuteczniejszym sposobem na utarcie bananów jest użycie miksera ręcznego lub stojącego. Postaraj się pozbyć tych wszystkich bananowych grudek!
  2. Jogurt grecki: Kiedy po raz pierwszy robiłam te bananowe podpłomyki, użyłam ciężkiej śmietany. Ciężka śmietana jest moim ulubionym składnikiem podpłomyków. Podpłomyki były dobre, ale rozeszły się po całej blasze, mimo że zwiększyłam ilość mąki. Zamiast dodawać jeszcze więcej bezsmakowej mąki, zamieniłam śmietanę na jogurt. Jogurt sprawił, że podpłomyki są wilgotne, co znacznie różni je od tekturowych podpłomyków, których wszyscy wcześniej próbowaliśmy.
  3. Starte mrożone masło: Nie tylko zimne masło - mrożone masło. Dlaczego? Ważne jest, aby do pieczenia podpłomyków używać zimnego masła. Gdy małe kawałki masła topią się podczas pieczenia podpłomyków, uwalniają parę wodną i tworzą małe kieszonki powietrzne. W rezultacie podpłomyki są nieco zwiewne w środku, a na zewnątrz pozostają chrupiące. Chcesz, aby masło roztopiło się w piekarniku, a nie przed włożeniem podpłomyków do pieca. Mrożone masło łatwo jest zetrzeć na tarce, a starte masło łatwo jest posiekać z suchymi składnikami. Zwycięstwo i zwycięstwo.
  4. Cukier brązowy: Po co używać bezsmakowego białego cukru, skoro można użyć pysznie wilgotnego i bogatego w smaku cukru brązowego? Mam takie samo podejście, gdy piekę chleb bananowy!

Nazywam je składnikami mocy, ponieważ mają OGROMNY wpływ na smak podpłomyków. Aby uzyskać mega sukces bananowych podpłomyków, zalecam ścisłe przestrzeganie tego przepisu.

Jak zrobić Bananowe Podpłomyki

  1. Wymieszaj mokre składniki. Dotyczy to również rozgniecionych bananów.
  2. Wymieszaj suche składniki.
  3. Wkrój masło. Możesz użyć noża do ciasta, dwóch widelców lub rąk.
  4. Wymieszaj mokre i suche składniki razem.
  5. Wyłóż łyżką ciasto na blachy do pieczenia. Użyj miarki o pojemności 1/4 szklanki.
  6. Posmaruj mlekiem i posyp grubym cukrem.
  7. Upiecz. Następnie polej lukrem!

Z tego przepisu na bananowe scone'y otrzymasz około 12 scone'ów wielkości dłoni. Spodziewaj się lepkiego i kruchego ciasta. Podobnie jak w przypadku herbatników, unikaj nadmiernej obróbki ciasta. Zauważysz, że przed pieczeniem posmarowałam podpłomyki mlekiem. Jest to bardzo ważny krok! Warstwa płynu "osiada" na wierzchu i spływa po bokach, gdy podpłomyki się pieką, tworząc jeszcze bardziej chrupiący wierzch.

Moja sztuczka nr 1

Moja rada numer jeden podczas robienia podpłomyków to utrzymywanie ciasta na podpłomyki w jak najniższej temperaturze. Jeśli podczas pieczenia podpłomyki będą miały temperaturę pokojową lub będą ciepłe, rozrosną się, a ich konsystencja będzie zniszczona. Nie bój się odstawić do lodówki mokrych składników, gdy pracujesz nad suchymi. Przed pieczeniem możesz też schłodzić ciasto na podpłomyki.

Najlepsze wykończenie: Lukier klonowy

Te bananowe podpłomyki mają wszystkie smaki chlebka bananowego, w tym cynamonową przyprawę, brązowy cukier i banana. Lukier klonowy to najlepsze wykończenie... ponieważ wszystko jest lepsze pokryte lukrem klonowym!!! Wystarczy roztopić masło i syrop klonowy, a następnie wmieszać przesiany cukier puder. Lukier wsiąknie we wszystkie pęknięcia i szczeliny. Najlepsza jest ta wierzchnia, nasączona klonem powierzchnia!

Ten przepis na bananowe podpłomyki daje tak wyjątkową konsystencję - niesamowite połączenie chlebka bananowego i podpłomyka. Przygotuj banany do zrumienienia i zacznij rozgrzewać piekarnik!

Więcej ulubionych przepisów z bananami

  • Ciasto bananowe
  • Ciasto z kremem bananowym
  • Najlepszy chleb bananowy
  • Łatwe muffiny bananowe
  • Ciasto Banoffee
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagram ikonainstagram ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Podpłomyki bananowo-orzechowe z polewą klonową

4,6 z 42 recenzji
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 30 min.
  • Czas gotowania: 25 minut
  • Całkowity czas: 1 godz.
  • Wydajność: 12 podpłomyków
  • Kategoria: Śniadanie
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Angielska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Przepysznie wilgotne, płatkowe i kruche bananowo-orzechowe podpłomyki z polewą klonową. To nie do końca chlebek bananowy czy muffiny bananowe, ale wszystko, czego pragniesz na śniadanie!


Składniki

  • 1 szklanka rozgniecionych bananów (około 2 duże dojrzałe banany )
  • 1/4 szkl anki (60 g) zwykłego jogurtu greckiego (lub dowolnego jogurtu albo kwaśnej śmietany)
  • 1/2 szkl anki (100 g) jasnego lub ciemnego brązowego cukruw proszku
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
  • 2 i 1/2 szklanki (313 g) uniwersalnej mąki (łyżka i wyrównana)
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/8 łyżeczki mielona gałka muszkatołowa
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 5 łyżek stołowych(70 g) niesolonego masła, zamrożonego
  • 1 filiżanka (125g) posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
  • wierzch przed pieczeniem: 3 łyżki stołowe (45ml) mleka i gruby cukier

Polewa klonowa

  • 2 łyżki stoł owe (30g) niesolonego masła
  • 1/3 szklanki (80ml) czystego syropu klonowego
  • 1 filiżanka (112g) przesianego cukru pudru

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do 400°F (204°C). Dwie duże blachy wyłożyć papierem pergaminowym lub silikonową matą do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. W średniej misce ubij razem puree z bananów, jogurtu, brązowego cukru, jajka i ekstraktu waniliowego. Odłóż na bok.
  3. W dużej misce wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Zetrzyj na tarce zamrożone masło (ja używam do tego tarki do pudełek; do tarcia nadaje się również robot kuchenny). Wrzuć starte masło do mieszanki mąk i połącz je za pomocą noża do ciasta, dwóch widelców, robota kuchennego lub palców, aż masa będzie przypominać gruboziarnisty grysik. Odstawić na bok.
  4. Mokre składniki skropić mieszanką mączną, dodać orzechy włoskie, a następnie wymieszać mieszankę gumową szpatułką, aż wszystko stanie się wilgotne. Postaraj się, aby w żadnym momencie nie przesadzić z wyrabianiem ciasta. Ciasto będzie lepkie i trochę mokre. Na przygotowanej blasze rozłóż podpłomyki, każdy po 1/4 szklanki ciasta, w odległości co najmniej 3 cali od siebie. Posmaruj podpłomyki mlekiem, a następnie posyp odrobiną gruboziarnistego cukru, jeśli chcesz uzyskać dodatkową chrupkość. Smakuje wyśmienicie!
  5. Piecz przez 20-25 minut lub do momentu, gdy będą lekko złote i upieczone. Wyjmij z piekarnika i ostudź, a następnie przygotuj lukier. Po ostygnięciu podpłomyki smakują jeszcze lepiej!
  6. Przygotuj lukier: W małym rondelku na małym ogniu rozpuść razem masło i syrop klonowy, od czasu do czasu ubijając trzepaczką. Gdy masło się rozpuści, zdejmij z ognia i wmieszaj przesiany cukier puder. Posypać podpłomyki.
  7. Podpłomykami najlepiej delektować się od razu po przygotowaniu, ale resztki można przechowywać w temperaturze pokojowej lub w lodówce przez około 3-5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania i zamrażania: Tutaj jest kilka możliwości. Proszek do pieczenia aktywuje się początkowo, gdy jest mokry, więc jeśli wstrzymasz się z pieczeniem, podpłomyki nie urosną tak bardzo w piekarniku. Jednak spadek wyrastania jest tak niewielki, że nie robi to zauważalnej różnicy. Dlatego przed pieczeniem możesz uformować ciasto na podpłomyki i wstawić je na noc do lodówki. Można je także zamrozić przed pieczeniem. Zamroź kliny ciasta na talerzu lub blasze do pieczenia przez 1 godzinę. Po względnym zamrożeniu można je ułożyć w torbie lub pojemniku, w którym można je zamrażać. Piecz z zamrożonego ciasta, dodając kilka minut do czasu pieczenia podanego w poniższym przepisie. Możesz też rozmrozić je przez noc, a następnie upiec zgodnie z instrukcją. Upieczone i ostudzone podpłomyki można również zamrozić przed polaniem lukrem. Aby rozmrozić, pozostaw na kilka godzin na blacie lub na noc w lodówce. Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund lub na blasze w piekarniku nagrzanym do temperatury 300°F (149°C) przez 10 minut.
  2. Narzędzia specjalne (linki partnerskie): Mikser ręczny KitchenAid, szklana misa do miksowania, tarka, nożyk do ciasta, blacha do pieczenia, mata do pieczenia Silpat, pędzel do ciasta

Słowa kluczowe: podpłomyki

Zobacz więcej przepisów na podpłomyki.

Zobacz więcej przepisów śniadaniowych.

Przepisy powiązane

  • Zdrowe pełnoziarniste muffiny bananowe z orzechami włoskimi
  • Chrupki czekoladowe
  • Lukrowane cytrynowe ciasteczka jagodowe
  • Lukrowane ciastka pomarańczowe z żurawiną


Popularne diety pudełkowe

Standard Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Odchudzająca Jest to typowa, deficytowa pudełkowa dieta redukcyjna, której celem jest zgubienie zbędnych kilogramów oraz zmniejszenie obwodów w kluczowych miejscach ciała w krótkim czasie. Zamów dietę
Sport Dieta pudełkowa dla sportowców to w pełni zbilansowany zestaw 5 lub 6 posiłków, uwzględniający zwiększone zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko oraz węglowodany złożone. Zamów dietę
Wegetariańska Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Bezglutenowa Jest to specjalna dieta lecznicza dla osób cierpiących na choroby i dolegliwości glutenozależne, tj. celiakia, alergia, bądź nietolerancja na gluten. Zamów dietę
Bez laktory Jest formą leczenia dla osób, których organizm nie trawi zawartego w mleku cukru, czyli laktozy. Zamów dietę

Zobacz