Niedobór witaminy C

Agnieszka Kępińska

Marynarze to przykład tych osób, które szybko przekonywały się, że wystąpienie niedoborów witaminy C w organizmie może się stać niebezpieczne dla zdrowia i życia. W czasie, gdy wypływali w długie rejsy wielu z nich zapadało na różnorakie choroby, działo się tak mimo, że byli zdrowi i mieli ze sobą odpowiednią żywność.

W wielu takich przypadkach pojawiało się krwawienie z dziąseł, wypadanie zębów, odnawiające się rany. Niekiedy było silne zmęczenie fizyczne i psychiczne osłabienie. Podróż mogła się dla wielu z nich nawet kończyć śmiercią. Udało się po pewnym czasie odkryć, że życie marynarzy może być ratowane poprzez witaminę C, którą mieli w kwaszonej kapuście czy owocach cytrusowych. Taki przykład marynarzy pokazuje nam, że podobnie może się stać także z nami. Nawet jeśli prawidłowo się żywimy. Dbamy o siebie, ale nie dostarczamy odpowiedniej ilości witaminy C to może się pojawić problem z różnorakimi chorobami. Bez odpowiedniej dawki witaminy C w organizmie dzień po dniu nasze zdrowie będzie się pogarszać będzie występować gorsze samopoczucie.

W przypadku gdy wystąpią niedobory witaminy C mogą się pojawiać następujące problemy:

- osłabienie

- mniejszy apetyt

- bóle stawów oraz mięśni

- problem ze snem

- mała wydolność

- słaba koncentracja

- brak odporności na zakażenia i choroby

- negatywne usposobienie

- podatność na odczuwanie bólu

- problemy depresyjne

Przyjmowanie witaminy C

Pozyskiwanie witaminy C i zapotrzebowanie

Organizm ma zapotrzebowanie na witaminę C na poziomie 60 mg na dobę. Większość roślin i zwierząt będzie w stanie tworzyć witaminę C samodzielnie. Wyjątek będzie stanowić właśnie nasz ludzki organizm, a także świnka morska czy nietoperze. Nie potrafimy tworzyć witaminy C i dlatego tak bardzo ważne staje się jej dostarczanie z zewnątrz.

Jak nasz organizm powinniśmy zabezpieczyć przed skutkami, które będą wynikać z niedoboru witaminy C w organizmie?

Dobrą opcję jak się wydaje będzie naturalna witamina C z długotrwałym działaniem. Taką idealną możliwością przyjmowania będą wiśnie Acerola, które mają najwięcej witaminy C ze wszystkich owoców. Obecnie są one proponowane w formie sproszkowanej a także tabletek, pokrytych niewielką warstwą celulozy a więc będą one całkowicie naturalne. Można dzięki nim dostarczać do organizmu 30 razy więcej witaminy C niż w momencie, gdy będziemy spożywać cytryny.

Zobacz