Zdrowe odżywianie

Domowe placki z jagodami

Agnieszka Kępińska

Popularne cateringi dietetyczne

DietBox 74 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę
Cuisinable 14 opinii zadowolonych klientów Zamów dietę
Przełom w odżywianiu 143 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę

Przejdź do przepisu

Następnym razem, gdy dopadnie cię ochota na pączki, spróbuj domowych frytek jagodowych

! Bazując na popularnych frytkach z jabłkami, te letnie frytki jagodowe łączą w sobie miękkie ciasto drożdżowe, jagody i kremową polewę truskawkową z prawdziwych truskawek.

Podczas burzy mózgów na temat nowych przepisów do wypróbowania w zeszłym miesiącu, mój umysł ciągle powracał do małpiego chleba. Nie wiem, jak i dlaczego, ale mam wrażenie, że to właśnie cynamonowo-cukrowo-maślane ciasto sprawiło, że mój umysł zaczął bić szybciej, a żołądek burczeć. Wykorzystałam je jako inspirację do stworzenia zupełnie nowego przepisu - może pączka, który będzie miał taki sam sposób otwierania jak małpi chleb?

Tak, to jest to, co zrobię.

Do niedawna nigdy nie robiłam frytek, ale uważam się za profesjonalistkę w robieniu tradycyjnych pączków z lukrem. Frytki z jabłkami są dość popularne jesienią, więc postanowiłam zrobić je w letniej odsłonie. Panie i panowie, oto moje domowe placuszki jagodowe

.

Co to są frytki?

Frytki to smażone w głębokim tłuszczu placki z ciasta. Proces formowania wydaje się skomplikowany, ale tak naprawdę nie jest wymagana żadna precyzyjna technika. Przejdę do tego za chwilę. Najczęściej spotykaną odmianą są frytki jabłkowe, ale są też frytki jagodowe, bananowe, a nawet z krewetkami i małżami! Po usmażeniu słodkie odmiany są zwykle posypywane cukrem lub zanurzane w polewie.

Termin "frytki" może również odnosić się do małych, pikantnych placuszków, takich jak frytki kukurydziane lub cukiniowe. Dziś mówimy o pączkowych frytkach, ciepłym śniadaniowym przysmaku popularnym w sklepach z pączkami. Są one BARDZO dobre. (Oczywiście!)

Użyj mojego ulubionego ciasta drożdżowego na pączki

Na początek, powróćmy do mojego ulubionego ciasta na pączki. Jest to bogate, maślane ciasto, które wymaga drożdży do wyrośnięcia. Nie denerwuj się, w rzeczywistości jest to bardzo prosty przepis na ciasto. Prześledźmy każdy składnik:

  1. Drożdże: Zacznij od drożdży dobrej jakości. Jak zwykle używam drożdży Platinum firmy Red Star. Drożdże Platynowe to drożdże instant, które budują mocniejsze, wyższe i bardziej objętościowe ciasto. (Tutaj znajdziesz wszystkie zalety używania drożdży Platinum!) Jeśli nie masz Platinum Yeast, Red Star Active Dry lub Quick Rise Yeast również się sprawdzą.
  2. Cukier: Zwiększyłam ilość cukru z przepisu na pączki lukrowane. Stwierdziłam, że pączki w stylu frytek wymagają nieco więcej cukru w cieście.
  3. Pełne mleko: Płyn aktywuje drożdże. Mleko bezmleczne lub niskotłuszczowe też się nadaje, ale mleko pełne daje fenomenalny smak i konsystencję.
  4. Roztopione masło: Przysięgam, że do ciasta pączkowego używam roztopionego masła! Możesz użyć zmiękczonego masła, ale roztopione masło naprawdę wzbogaca ciasto swoim smakiem.
  5. Jajka: 2 jajka sprawią, że ciasto będzie bardzo bogate, w stylu brioszki.
  6. Mąka: Mąka stanowi całą strukturę jagodowych frytek. Możesz użyć mąki chlebowej lub uniwersalnej, ale ja uważam, że mąka uniwersalna daje bardziej miękkie wnętrze frytek. Jeśli chodzi o mąkę, mniej znaczy więcej. Ciasto jest trochę lepkie i będziesz mieć ochotę dodać więcej mąki, gdy będziesz je mieszać, ale oprzyj się tej pokusie! Chcesz uzyskać miękkie, puszyste ciasto, które pozwoli uzyskać miękkie, puszyste wnętrze frytek.
  7. Sól, ekstrakt z wanilii i gałka muszkatołowa: Wszystkie te składniki dodają wspaniałego smaku. Gałka muszkatołowa może wydawać się tutaj trochę nie na miejscu, ale obiecuję, że tak nie jest. Gałka muszkatołowa jest BARDZO częstym składnikiem w większości przepisów na pączki. Gwarantuję, że Twój ulubiony sklep z pączkami używa jej, ponieważ ta przyprawa nadaje im ten znajomy, przytulny, pocieszający smak. Obiecuję!

Przewodnik po pieczeniu z drożdżamiCzy

jesteś początkującym piekarzem, czy profesjonalistą, ważne jest, abyś zrozumiał, jak działają drożdże. Zachęcam Cię do zapoznania się z moim przewodnikiem Pieczenie z drożdżami, w którym odpowiadam na wiele często zadawanych pytań dotyczących drożdży. Napisałem go we współpracy z firmą Red Star Yeast, więc możesz być pewien, że informacje w nim zawarte są bardzo pomocne. ????

Jak zrobić placki z jagodami

  1. Przygotowanie ciasta: Ciasto można wyrobić przy pomocy miksera. Możesz też wyrobić ciasto ręcznie, ale wymaga to trochę siły ramion. Gdy ciasto połączy się w misie, nadszedł czas na wyrabianie. Na tym etapie możesz po prostu kontynuować ubijanie ciasta mikserem lub zagnieść je ręcznie.
  2. Wyrabiaj ciasto przez 2 minuty.
  3. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia: ciasto wyrasta w ciągu ok. 1-2 godzin w stosunkowo ciepłym miejscu.
  4. Rozwałkować ciasto: Rozwałkuj ciasto na owalny kształt o grubości ok. 1/2 cala.
  5. Składanie ciasta: Złóż ciasto na jagody i zaklej brzegi, tak jakbyś robił calzone lub hot pocket.
  6. Formowanie ciasta: Uformuj ciasto w kształt kłody, upewniając się, że brzegi są całkowicie szczelnie zamknięte. Używając ostrego noża lub skrobaczki, potnij ciasto na około 12 równych pasków, a następnie wytnij 4-5 prostopadłych pasków, aby uzyskać coś w rodzaju krzyża. Nie jest to proces dokładny, więc nie stresuj się. Naprawdę potrzebujesz tylko kilku małych kawałków ciasta z jagodami!
  7. Pokrój uformowane ciasto na frytki: Podziel pokrojone ciasto na 12 równych kawałków. Każdy z nich uformuj w okrągły kształt.
  8. Pozostaw uformowane frytki do odpoczynku: Umieść uformowane frytki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, następnie przykryj i pozostaw do odpoczynku, gdy będziesz rozgrzewać olej.
  9. Rozgrzać olej: Rozgrzać olej do temperatury 350°F (177°C).
  10. Smażyć frytki: Smażyć jagodowe frytki przez 1-2 minuty z każdej strony.

A teraz kilka zdjęć! Uformuj ciasto w duży owal i połóż na nim borówki. Nie przesadzaj z ilością borówek. Jeśli użyjesz ich zbyt dużo, wypadną ze smażących się frytek i przypalą się. Możesz też użyć jeżyn lub pokrojonych truskawek. Polecam świeże b

orówki, ponieważ nie są tak soczyste. Mrożone lub bardziej soczyste jagody sprawią, że w cieście zrobi się bałagan!

Złóż je jak calzone:

Zrób kilka nacięć pionowo i poziomo:

Podzielić na 12 części, zaokrąglić je, a następnie przykryć i pozostawić do odpoczynku:

Usmażmy je!

Czy kiedykolwiek wcześniej coś smażyłeś? Potrzebujesz dużego garnka z grubym dnem. Olej jest BARDZO gorący, więc najbezpieczniejszym wyborem będzie garnek o ciężkim dnie i dobrej jakości. Ja zwykle używam mojego 5,5-kwartowego naczynia. Wlej do garnka kwartę lub dwie oleju. Oleju powinno być co najmniej 2-3 cale - nie pozwól, aby sięgał dalej niż do połowy wysokości garnka. Użyj termometru cukierniczego/olejowego, aby podgrzać olej do temperatury 350°F (177°C).

Smaż po kilka jagodowych frytek na raz, tylko około 1-2 minuty z każdej strony. Niektóre jagody mogą się poluzować i pływać w oleju. To normalne! Po prostu wyrzuć je, ponieważ będą miały przypalony smak. Po usmażeniu jagodowych frytek, za pomocą metalowej łyżki lub metalowej łopatki przełóż je na drucianą półkę. Pozwól, aby olej z nich ściekł, a następnie, gdy ostygną na tyle, aby można było się nimi zająć, zanurz każdą frytkę w truskawkowej glazurze.

Polewa truskawkowa

Jeśli jest możliwość zrobienia różowej truskawkowej glazury, to z niej skorzystajmy.

W czasie, gdy jagodowe frytki stygną, przerób kilka świeżych truskawek na purée. Po upłynnieniu zalej je cukrem pudrem, a następnie dodaj mleko lub śmietanę i ekstrakt waniliowy. Ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie pozwól każdemu frytce porządnie się zanurzyć!

Większość jagodowego smaku pochodzi z tej polewy, więc nie polecam jej pominięcia lub zamiany smaków. Zamiast truskawek możesz użyć jeżyn lub malin. Borówki nie są tak soczyste, więc nie polecam używać ich do polewy.

Jak wielkie, gigantyczne jagodowe poduszki! Chętnie się dowiem, jeśli je wypróbujesz.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Domowe frytki z jagodami

5 z 4 recenzji
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 2 godziny, 30 minut
  • Czas gotowania: 10 minut
  • Całkowity czas: 2 godziny, 40 minut
  • Plon: 12 dużych frytek
  • Kategoria: Śniadanie
  • Metody: Smażenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Ten słodki, letni placek łączy w sobie miękkie ciasto drożdżowe, jagody i kremową polewę truskawkową z prawdziwych truskawek.


Składniki

  • 1 filiżanka (240ml) mleko pełne, podgrzane do temperatury około 110°F*.
  • 1 łyżka stołowa Drożdże Platinum firmy Red Star*.
  • 1/2 filiżanki(100g) cukier kryształ, podzielony
  • 2 duże jajka
  • 6 łyżek stołowychs(86g) masła, roztopionego i lekko ostudzonego
  • 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 4 filiżankis(500g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana), plus więcej w razie potrzeby
  • 1 i 1/2 szklanki(250 g) świeżych owoców jagodowych, takich jak borówki, pokrojone truskawki lub jeżyny*.
  • 1 - 2 kwarty oleju*.

Polewa truskawkowa

  • 2 filiżanki(240g) cukru pudru
  • 1 filiżanka posiekanych truskawek (około 5 dużych truskawek)
  • 1/4 szklanki (60ml) gęstej śmietany, pół na pół lub pełnego mleka
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego

Instrukcje

  1. Przygotować ciasto: Ciepłe mleko, drożdże i 1 łyżkę cukru ubij razem w misie miksera z końcówką do wyrabiania ciasta lub łopatką. Przykryć i odstawić na 5 minut.
  2. Dodaj pozostałe 7 łyżek cukru, jajka, masło, ekstrakt waniliowy, sól, gałkę muszkatołową i 1 szklankę mąki. Ubijać na niskich obrotach przez 30 sekund, zeskrobać boki miski gumową szpatułką, a następnie dodać pozostałą mąkę. Ubijać na średnich obrotach, aż ciasto się połączy i będzie odchodzić od ścianek miski, około 2 minut. W razie potrzeby dodawaj więcej mąki, po 1 łyżce, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Nie dodawaj jednak zbyt dużo mąki. Ciasto ma być lekko klejące. *Jeśli nie posiadasz miksera, możesz wymieszać ciasto dużą drewnianą łyżką lub gumową szpatułką. Będzie to wymagało trochę siły ramion!
  3. Wyrabiaj ciasto: Pozostawić ciasto w mikserze i ubijać przez dodatkowe 2 minuty lub wyrabiać ręcznie na lekko posypanej mąką powierzchni przez 2 minuty.
  4. Wyrastanie: Dużą miskę posmarować lekko olejem lub sprayem zapobiegającym przywieraniu. Umieść ciasto w misce, obracając je, aby pokryć olejem wszystkie strony. Przykryj miskę folią aluminiową, folią plastikową lub czystym ręcznikiem kuchennym. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w stosunkowo ciepłym miejscu na 1-2 godziny lub do podwojenia rozmiaru. (Ja zawsze zostawiam ciasto do wyrośnięcia na blacie. Zajmuje to około 2 godzin. Aby skrócić nieco czas wyrastania, zobacz moją odpowiedź na pytanie "Gdzie ciasto powinno wyrastać?" w poradniku "Pieczenie z drożdżami").
  5. Uformuj ciasto: Kiedy ciasto jest gotowe, uderz je, aby uwolnić powietrze. Wyłożyć na lekko posypaną mąką powierzchnię roboczą i lekko oprószonymi mąką rękami spłaszczyć ciasto na długi owal o grubości około 1/2 cala. W razie potrzeby możesz użyć wałka do ciasta, ale dłonie powinny poradzić sobie z jego rozciągnięciem. Rozłóż borówki na połowie ciasta, jak na zdjęciu powyżej. Złóż ciasto nad borówkami, a następnie zaklej brzegi. Używając rąk, zrób z ciasta równą kłodę, upewniając się, że brzegi są całkowicie szczelnie zamknięte. Używając ostrego noża lub skrobaczki, potnij ciasto na około 12 równych pasków, a następnie potnij 4-5 prostopadłych pasków, aby stworzyć coś w rodzaju krzyża. Nie jest to proces dokładny, więc nie stresuj się. Naprawdę potrzebujesz tylko kilku małych kawałków ciasta z jagodami! Podziel pokrojone ciasto na 12 równych kawałków. Uformuj każdy z nich w okrągły kształt i postaraj się "zamknąć" borówki w cieście tak bardzo, jak to tylko możliwe. (Uformowane frytki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, a następnie przykryj i pozostaw, aby odpoczęły podczas podgrzewania oleju. W trakcie odpoczynku trochę urosną.
  6. Umieścić stojak do chłodzenia na dużej blasze do pieczenia. Odstawić na bok.
  7. Wlej olej do dużego garnka z grubym dnem, ustawionego na średnim ogniu. Używając termometru cukierniczego/olejowego, podgrzej olej do temperatury 350°F (177°C). Zajmie to kilka minut. Dodaj po 2 frytki na raz i smaż przez 1-2 minuty z każdej strony lub do uzyskania złotego koloru. Załóż rękawice kuchenne, jeśli olej będzie pryskał. Ostrożnie wyjmij za pomocą metalowej łopatki lub metalowej łyżki cedzakowej. Umieść frytki na przygotowanym stojaku. Powtórz czynność z pozostałymi frytkami, a następnie wyłącz ogień.* Niektóre borówki mogą rozpłynąć się w oleju. Wyrzuć je, ponieważ będą miały przypalony smak.
  8. Pozwól frytkom ostygnąć przez kilka minut, a następnie przygotuj polewę.
  9. Polewa truskawkowa: Umieść cukier puder w średniej misce. Odstaw na bok. Utrzyj truskawki w robocie kuchennym. W razie potrzeby wyskrob boki. Jeśli nie są płynne, dodaj 1 łyżkę stołową śmietany, pół na pół lub mleka, którego używasz do glazury. Gdy masa będzie płynna, przesyp cukier puder, dodaj śmietanę/mleko i ekstrakt waniliowy. Ubijaj trzepaczką do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby dodaj więcej śmietany/mleka, aby rozrzedzić masę, lub więcej cukru pudru, aby ją zagęścić.
  10. Zanurz każdą frytkę w polewie. Umieść z powrotem na przygotowanym stojaku, aby nadmiar polewy ściekł na dół. Po około 20-30 minutach polewa ostatecznie zastygnie na frytkach.
  11. Frytki najlepiej smakują tego samego dnia. Resztki przykryć i przechowywać w temperaturze pokojowej przez 1 dzień lub w lodówce do 3 dni. Ponownie podgrzać w kuchence mikrofalowej.

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania: Przygotować przepis do punktu 5. Zamrozić uformowane frytki na okres do 3 miesięcy. W dniu, w którym podasz, pozwól frytkom rozmrozić się i odpocząć w temperaturze pokojowej przez około 4-5 godzin. Usmaż zgodnie z instrukcją. Możesz również zamrozić usmażone frytki (bez glazury). Pozostaw je do całkowitego ostygnięcia, a następnie zamroź na okres do 3 miesięcy. Rozmrażaj w lodówce lub w temperaturze pokojowej, a następnie odgrzewaj według uznania i polej polewą.
  2. Instrukcje na noc: Wykonaj ciasto do punktu 3. Zamiast pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu w kroku 4, włóż przykryte ciasto do lodówki na noc (8-12 godzin). Następnego dnia rano wyjmij z lodówki i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ciasto będzie lekko rosło w lodówce przez noc, więc wyrastanie następnego dnia rano nie będzie zbyt długie. Po wyrośnięciu przejdź do kroku 5.
  3. Narzędzia specjalne: Mikser stojący KitchenAid, garnek holenderski (5,5 kwarty) lub garnek holenderski (6 kwarty), termometr cukierniczy, skrobak, blacha do pieczenia.
  4. Drożdże: Platinum Yeast od Red Star to drożdże instant. Zamiast nich możesz użyć aktywnych drożdży suchych Red Star Yeast. Czas wyrastania ciasta będzie nieco dłuższy przy użyciu aktywnych drożdży suchych. Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące drożdży znajdziesz w moim Poradniku pieczenia z drożdżami.
  5. Jagody: Nie przesadzaj z jagodami w cieście - 1 i 1/2 szklanki wystarczy. Jeśli użyjesz ich zbyt dużo, po prostu wypadną ze smażących się frytek i przypalą się. Możesz też użyć jeżyn lub pokrojonych truskawek. Polecam świeże jag ody, ponieważ nie są one tak soczyste. Mrożone lub bardziej soczyste jagody sprawią, że w cieście zrobi się bałagan! Zamiast truskawek do glazury możesz użyć świeżych lub mrożonych (rozmrożonych) malin lub jeżyn. Borówki nie są idealne do glazury, ponieważ nie przecierają się tak dobrze.
  6. Olej: Zalecam użycie oleju roślinnego. Ilość oleju zależy od tego, jak szeroki lub wysoki jest Twój garnek. Olej powinien wypełniać około 1/3 naczynia. Używam trochę więcej niż 1 kwarta dla mojego 5,5 kwarty holenderskiego piekarnika.
  7. Podziel na pół: Przepis można łatwo zmniejszyć o połowę, aby uzyskać 6 dużych frytek. Nie polecam podwajania przepisu. Zamiast tego, zrób dwie oddzielne partie ciasta.
  8. Resztki oleju: Nie wylewaj zużytego oleju do zlewu. Pozostawić do ostygnięcia, następnie przelać do pustego pojemnika i wyrzucić do kosza.

Słowa kluczowe: pączki

Ten post jest sponsorowany przez Red Star Yeast.

Przepisy powiązane

  • Domowe lukrowane pączki: 3 sposoby
  • Jak zrobić domowe pączki lukrowane?
  • Musujące muffiny jagodowe
  • Warkocz z borówek z kremowym serem


Popularne diety pudełkowe

Standard Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Odchudzająca Jest to typowa, deficytowa pudełkowa dieta redukcyjna, której celem jest zgubienie zbędnych kilogramów oraz zmniejszenie obwodów w kluczowych miejscach ciała w krótkim czasie. Zamów dietę
Sport Dieta pudełkowa dla sportowców to w pełni zbilansowany zestaw 5 lub 6 posiłków, uwzględniający zwiększone zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko oraz węglowodany złożone. Zamów dietę
Wegetariańska Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Bezglutenowa Jest to specjalna dieta lecznicza dla osób cierpiących na choroby i dolegliwości glutenozależne, tj. celiakia, alergia, bądź nietolerancja na gluten. Zamów dietę
Bez laktory Jest formą leczenia dla osób, których organizm nie trawi zawartego w mleku cukru, czyli laktozy. Zamów dietę

Zobacz