Jak zrobić chleb gwiaździsty

Oto mój sprawdzony przepis i film instruktażowy, dzięki któremu dowiesz się, jak zrobić chleb z gwiazdkami
. Ten piękny przepis na świąteczny brunch jest zaskakująco prosty i robi wrażenie na wszystkich!Jedną z najlepszych części mojego lata była wizyta w Kansas wraz z kilkoma innymi blogerkami zajmującymi się wypiekami. To było najlepsze doświadczenie! Zwiedzaliśmy farmy pszenicy z Kansas Wheat i piekliśmy z Red Star Yeast, jednym z moich ukochanych partnerów. Nauczyłam się tam, jak zrobić chleb gwiaździsty od mistrzyni piekarstwa Zoe Bakes; to jeden z najbardziej oszałamiających chlebowych tworów. Prawdziwe dzieło sztuki. Sztuka węglowodanowa.
Chleb gwiaździsty - film instruktażowy
Zawsze podziwiałam ten piękny chleb, ale byłam onieśmielona, aby go spróbować. Jest tak skomplikowany i wygląda na niemożliwy, prawda? Gdybym nie obejrzała tego procesu, nigdy nie dowiedziałabym się, jaki jest łatwy w wykonaniu! A dziś pokażę ci, jak w kilku prostych krokach odtworzyć to arcydzieło.
W zasadzie... jeśli wiesz, jak używać noża lub nożyka do pizzy, wiesz, jak zrobić chleb gwiazdkowy.
Jak zrobić chleb gwiaździsty w 4 krokach
- Przygotuj proste ciasto składające się z 7 składników i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Używamy tego samego ciasta, co w przypadku Everything Bagel Pull Apart Bread, ale dodajemy nieco więcej cukru i masła, ponieważ ten chleb ma być słodki. Jest to przepis na ciasto do małych porcji, idealny do naszego chleba gwiazdkowego. Po wyrośnięciu ciasta przez 90 minut, należy je ponakłuwać, aby uwolnić pęcherzyki powietrza. (Zobacz, jak to robię na powyższym filmie).
- Rozwałkuj chleb gwiazdkowy. Podziel ciasto na 4 równe części. Każdą rozwałkuj na mniej więcej 10-calowy okrąg. Ułóż je jeden na drugim z nadzieniem pomiędzy każdym z nich. W ten sposób powstaną 4 warstwy ciasta i 3 warstwy nadzienia.
- Uformuj chleb gwiazdkowy. Jak widziałeś na filmie, nie jest to trudne! Utnij wszystkie skrawki wokół krawędzi, aby uzyskać równy okrąg. Umieść na środku okrągły przedmiot lub miskę o średnicy 3 cali, aby zrobić wgłębienie. To będzie środek gwiazdy. Za pomocą noża do pizzy wytnij 16 równych pasków. Chwyć dwa paski i skręć je od siebie, a następnie dociśnij oba końce do siebie. Twój chleb-gwiazda będzie miał 8 punktów.
- Odstaw na 20 minut, a następnie upiecz. Przykryj uformowany chleb i pozostaw na 20 minut, zanim posmarujesz go roztworem jajka i upieczesz. Posmarowanie jajkiem to obietnica pięknie błyszczącego i złotego chleba gwiaździstego!
To jest przepis na CHLEB SKRÓCONY
Skracamy czas wyrastania, co sprawia, że pieczenie chleba gwiaździstego jest jeszcze szybsze. Chleby kształtowane, takie jak chleb "pull apart bread" czy bułeczki cynamonowe, wymagają zazwyczaj dwóch okresów wyrastania. Pierwszego wyrastania dla ciasta, a następnie drugiego po nadaniu mu kształtu. W przypadku chleba gwiaździstego okazało się to problematyczne. Drugie wyrastanie dało ciastu zbyt dużo czasu
na napuszenie się, przez co chleb stracił swój piękny kształt po upieczeniu.Zamiast tego, po prostu przykryj uformowany chleb gwiaździsty i pozostaw go na około 20 minut przed pieczeniem. To wszystko! Tylko 20 minut, czyli idealna ilość czasu na posprzątanie i rozgrzanie piekarnika.
- To znacznie skraca nasz czas przygotowania. Yay!
- Obiecuje, że chleb zachowa swój kształt!
Nadzienie do chleba gwiazdkowego!
Na zdjęciu widać chlebek gwiazdkowy z Nutellą i z cukrem cynamonowym. Istnieje wiele opcji, jeśli chodzi o nadzienia, ale najważniejszą rzeczą, o której musisz pamiętać, jest to, aby każda warstwa była lekka. Jeśli nałożysz za dużo nadzienia, rozleje się ono wszędzie.
- cukier cynamonowy
- nutella
- ulubiony dżem
- masło + brązowy cukier + skrystalizowany imbir (tak robiliśmy go w Kansas!)
- masłojabłkowe lub dyniowe
- przyprawa chai
- masło + cukier cynamonowy + orzechy włoskie + daktyle
- cukier cynamonowy + skórka pomarańczowa + świeża lub suszona żurawina
- pikantne , np. pesto, sos pomidorowy, ser, zioła itp.
*Upewnij się, że wszystkie kawałki są bardzo drobno posiekane.
Czyż chleb z Nutellą nie jest piękny? Przypomina mi babkę z Nutellą, ale łatwiej ją uformować. Oczywiście wariant z Nutellą był bardzo dobry, ale chlebek gwiaździsty z cukrem cynamonowym był czystym comfort food. W połączeniu z miękkim, maślanym ciastem nie można się pomylić z żadnym nadzieniem.
Gwiazdę dopełnia posypka z cukru pudru. Wygląda jak płatek śniegu, prawda? Możesz też polać je waniliowym lukrem, w stylu malinowego twist bread.
Bądź *gwiazdą* swoich świątecznych spotkań dzięki temu łatwemu przepisowi na chleb gwiazdkowy!
(To takie głupie, ale nie mogłam się powstrzymać).
Opcje przygotowania z wyprzedzeniem
- Ciasto można przechowywać w lodówce do 1-2 dni. Przygotuj ciasto na chleb, wykonując czynności opisane w punkcie 3 poniżej. Po wyrośnięciu ciasta ponczuj je, aby uwolnić pęcherzyki powietrza. Przykryj szczelnie ciasto i włóż je do lodówki na maksymalnie 2 dni. Kiedy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z lodówki i pozostaw na blacie, bez przykrycia, przez 20 minut. Ponownie nakłuć ciasto, aby uwolnić pęcherzyki powietrza. Następnie przejść do punktu 5 poniżej.
- Zamrozić ciasto na okres do 3 miesięcy. Przygotować ciasto chlebowe, wykonując czynności opisane w punkcie 3 poniżej. Po wyrośnięciu ciasta, ponakłuwaj je, aby uwolnić pęcherzyki powietrza. Przykryj szczelnie ciasto i umieść je w zamrażarce na okres do 3 miesięcy. Gdy chleb będzie gotowy, rozmroź go przez noc w lodówce. Wyjmij ciasto z lodówki i pozostaw na blacie, bez przykrycia, przez 20 minut. Ponownie nakłuj ciasto, aby uwolnić pęcherzyki powietrza. Następnie przejść do kroku 5.
Chleb gwiaździsty
★★★★★ 4,9 z 58 recenzji- Autor: Sally
- Czas przygotowania: 2 godziny, 30 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Całkowity czas: 3 godziny
- Wydajność: służy 8
- Kategoria: Chleb
- Metody: Pieczenie
- Kuchnia: Amerykańska
Opis:
Przed rozpoczęciem pieczenia obejrzyj film instruktażowy (powyżej), aby łatwo nadać kształt temu arcydziełu. To, co najbardziej podoba mi się w tym przepisie na domowy chleb, oprócz tego, że potrafi zrobić wrażenie na KAŻDYM, to fakt, że czas wyrastania został skrócony. Jeśli chleb wyrastałby zbyt długo, mógłby stracić swój kształt. Uwielbiam przepisy na skróty!
Składniki
- 2 łyżeczki drożdży instant lub aktywnych drożdży suchych*
- 3 łyżki stołowe cukier kryształ
- 3/4 szklanki (180 ml) mleka pełnego
- 1/4 szklanki(60g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
- 1 duże jajko
- 2 i 1/3 szklanki (291 g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana), plus więcej w razie potrzeby
- 1 łyżeczka sól
- nadzienie (patrz uwaga do przepisu)
- Podlewanie: 1 duże jajko ubite z 1 łyżką stołową (15 ml) mleka
- 2 łyżki stołowe cukier puder
Instrukcje
- Przygotować ciasto: Drożdże i cukier umieść w misie miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta lub łopatkę. Jeśli nie posiadasz miksera, możesz użyć zwykłej dużej miski do mieszania. Podgrzej mleko na kuchence lub w kuchence mikrofalowej, aż będzie ciepłe w dotyku, około 110°F (43°C). Wlej ciepłe mleko na drożdże i cukier. Ubij delikatnie do połączenia, a następnie luźno przykryj czystym ręcznikiem kuchennym i odstaw na 5-10 minut. Po 5-10 minutach mieszanina będzie spieniona.
- Jeśli nie masz miksera, możesz w tym kroku mieszać ręcznie. Dodaj masło, jajko, mąkę i sól. Ubijaj na małej prędkości przez 3 minuty. Ciasto będzie miękkie. Lekko oprószonymi mąką dłońmi uformuj ciasto w kulę. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj 1-3 łyżki mąki więcej, ale chcesz, aby było bardzo miękkie.
- Umieść ciasto w natłuszczonej misce (dobrze sprawdza się spray zapobiegający przywieraniu) i przykryj folią plastikową lub aluminiową. Umieść w lekko ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, czyli około 60-90 minut. Aby uzyskać takie ciepłe miejsce, proponuję użyć piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 150°F, a następnie wyłącz go po nagrzaniu. Włóż przykrytą miskę do środka i zamknij drzwiczki piekarnika. To będzie Twoje ciepłe otoczenie.
- Przygotować nadzienie: Dużą blachę wyłóż papierem pergaminowym lub silikonową matą do pieczenia i przygotuj nadzienie do chleba gwiazdkowego. Zobacz wszystkie moje opcje w uwagach do przepisu poniżej.
- Złóż chleb: Obejrzyj powyższy film, który poprowadzi Cię przez ten krok. Ponczuj ciasto, aby uwolnić powietrze. Umieść ciasto na lekko oprószonej mąką powierzchni roboczej. Podziel na 4 równe części i za pomocą oprószonego mąką wałka rozwałkuj każdą z nich na cienki, 10-calowy okrąg. Umieść dolny okrąg na przygotowanej blasze do pieczenia. Jeśli ciasto straciło kształt koła, użyj rąk, aby uformować jego brzegi z powrotem w okrągły kształt. Na wierzchu ułóż nadzienie, a następnie pozostałe kółka i nadzienie. Górna warstwa nie zawiera nadzienia, więc tylko 3 z 4 kółek będą pokryte nadzieniem. Używając ostrego noża lub nożyka do pizzy, wytnij wszystkie skrawki wokół krawędzi, aby uzyskać równy okrąg. Umieść na środku okrągły przedmiot lub miskę o średnicy 3 cali i zrób w nim wgłębienie. To będzie środek gwiazdy. Teraz nadszedł czas na wycięcie pasków od krawędzi do środka 3-calowego koła. Używając noża do pizzy, wytnij 16 równych pasków. Używając obu rąk, chwyć dwa paski i skręć je od siebie dwa razy, a następnie dociśnij dwa końce do siebie, aby utworzyć punkt. Twój chleb gwiazdkowy będzie miał 8 punktów.
- Przykryj uformowany chleb folią plastikową lub aluminiową i odstaw na 20 minut.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 350°F (177°C).
- Upiecz chleb: Używając pędzelka do ciasta, lekko posmaruj chleb gwiaździsty roztrzepanym jajkiem. Dzięki temu chleb będzie pięknie błyszczący i złocistobrązowy. Piecz przez około 25-30 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru na wierzchu. Jeśli zauważysz, że wierzch lub wierzchołki brązowieją zbyt szybko, luźno przykryj chlebek gwiazdkowy folią aluminiową. Wyjmij z piekarnika i ostudź przez 5 minut.
- Oprósz wierzch cukrem pudrem i podawaj na ciepło. Resztki chleba gwiazdkowego przechowuj w temperaturze pokojowej przez 1-2 dni lub w lodówce przez 4-5 dni.
Uwagi
- Przygotowanie z wyprzedzeniem: Ciasto przechowywać w lodówce do 1-2 dni lub zamrozić do 3 miesięcy. Przygotuj ciasto chlebowe zgodnie z punktem 3 poniżej. Po wyrośnięciu ciasta, przebij je, aby uwolnić pęcherzyki powietrza. Przykryj szczelnie ciasto, a następnie włóż je do lodówki na maks. 2 dni lub do zamrażarki na maks. 3 miesiące. Gdy chleb będzie gotowy, rozmrozić go przez noc w lodówce. (Wyjąć ciasto z lodówki i pozostawić na blacie, bez przykrycia, na 20 minut. Ponownie nakłuć ciasto, aby uwolnić pęcherzyki powietrza. Następnie przejść do kroku 5. Nie polecam formowania chleba gwiazdkowego i odkładania go na noc do lodówki. Pozostawienie uformowanego chleba w lodówce na noc grozi jego nadmiernym wyrośnięciem i utratą kształtu.
- Narzędzia specjalne: Mikser stojący KitchenAid | Szklana miarka o pojemności 2 filiżanek | Skrobak do ławki | Marmurowa wałek do ciasta | Nożyk do pizzy | Blacha do pieczenia | Pędzelek do ciasta
- Drożdże: Zawsze używam drożdży Red Star Platinum, drożdży instant. Jeśli używasz aktywnych drożdży suchych, czas wyrastania może być nieco dłuższy. Zawsze, gdy pracujesz z drożdżami piekarskimi, korzystaj z poradnika Pieczenie z drożdżami. Zawarłem w nim praktyczne odpowiedzi na wszystkie najczęściej zadawane pytania dotyczące drożdży.
- Warstwy: Wierzchnia warstwa nie zawiera nadzienia, więc wyłóż tylko 3 z 4 uformowanych kółek.
- NADZIENIA:
Cukier cynamonowy: Rozsmaruj po 1 łyżce bardzo miękkiego niesolonego masła na każdym z 3 kółek. (Wymieszaj 1/4 szklanki (50 g) cukru kryształu z 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu. Jest to całkowita ilość, którą podzielisz pomiędzy poszczególne okręgi. Posyp równomiernie masło na każdym kółku.
Nutella: Rozsmaruj 1 czubatą łyżkę Nutelli na każdym z 3 kółek. Nutella jest trudna do rozsmarowania na miękkim cieście, więc podgrzej ją w mikrofalówce przez kilka sekund, aż uzyska konsystencję nadającą się do rozsmarowania.
Twój ulubiony dżem: Rozsmaruj 1 łyżkę dżemu na każdym z 3 kółek.
Masło, brązowy cukier i imbir: Rozłóż po 1 łyżce stołowej bardzo miękkiego, niesolonego masła na każdym z 3 kółek. Wymieszaj 3 łyżki stołowe jasnego lub ciemnego brązowego cukru z 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu i 1 łyżką drobno posiekanego skrystalizowanego imbiru. Posyp równomiernie masło na każdym kółku.
Masło jabłkowe lub dyniowe: Rozsmaruj po 1 czubatej łyżce na każdym z 3 kółek.
Przyprawa Chai: Rozłóż po 1 łyżce stołowej bardzo miękkiego, niesolonego masła na każdym z 3 kółek. Wymieszaj 3 łyżki cukru kryształu z po 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu, mielonego imbiru, mielonego kardamonu i mielonego ziela angielskiego. Posyp równomiernie masło na każdym kółku.
Masło + cukier cynamonowy + orzechy włoskie + daktyle: Rozsmaruj po 1 łyżce stołowej bardzo miękkiego, niesolonego masła na każdym z 3 kółek. Wymieszaj 3 łyżki stołowe cukru brązowego lub granulowanego z 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu i po 2 łyżki stołowe drobno posiekanych orzechów włoskich i wypestkowanych daktyli. Posyp równomiernie masło na każdym okręgu.
Cukier cynamonowy + skórka pomarańczowa + świeża lub suszona żurawina: Rozłóż po 1 łyżce stołowej bardzo miękkiego, niesolonego masła na każdym z 3 kółek. Wymieszaj 3 łyżki stołowe brązowego lub granulowanego cukru z 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu, 2 łyżeczkami skórki pomarańczowej i 3 łyżkami drobno posiekanej świeżej lub suszonej żurawiny. Posyp równomiernie masło na każdym kółku.
Cząber: Zmniejsz ilość cukru w cieście do 1 łyżki stołowej. Na każdym z 3 kółek rozsmaruj 1 czubatą łyżkę sosu pomidorowego lub pesto. (Wypróbuj moje pesto z jarmużu!). Na wierzch każdego z nich połóż cienką warstwę tartego sera, ziół i/lub posiekanej papryczki pepperoni.
Metoda nauczona przez mistrzynię piekarnictwa Zoe Bakes!
Przepisy powiązane
- Domowy chleb z cynamonowymi wiśniami
- Domowe miseczki na chleb
- Chleb malinowy
- Domowy chleb z cynamonowymi wiśniami