Zdrowe odżywianie

Babeczki Miętowe Babeczki Mocha

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Babeczki z głębokiej czekolady o smaku mięty pieprzowej i kawy, zwieńczone miętowym lukrem waniliowym, laskami cukrowymi i czekoladową posypką.

Miałam ten pomysł na babeczki w rękawie od miesięcy. I miałam zamiar poczekać z ich zrobieniem do Święta Dziękczynienia. Po tym, jak nasze brzuchy wypełnią się indykiem i kiedy "wolno" puszczać świąteczną muzykę.

Ale nie mogłam się już dłużej powstrzymywać. Zapragnęłam babeczek z głębokiej, ciemnej czekolady z miętowymi cukierkami, zawijasami mokki i czekoladową posypką. Jak można się oprzeć? Spójrzcie tylko na tę całą czekoladę! Miętowa mokka to sezonowy faworyt, ale połączenie czekolady, mięty i kawy chodzi mi po głowie przez cały rok.

Jednak jest coś takiego w tej pysznej kombinacji smaków, kiedy pada śnieg, rodzina jest zebrana, a prezenty są pod choinką. Nic nie może się równać z popijaniem ciepłej miętowej mokki w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Chyba że, oczywiście, jesz miętową mokkę w formie babeczki. Nic nie może się z tym równać.

Mamy tu do czynienia z domowymi babeczkami czekoladowymi (Death by Chocolate Cupcakes), wzbogaconymi odrobiną kawy rozpuszczalnej i ekstraktu z mięty pieprzowej. Babeczki mają intensywnie czekoladowy smak. Ekstrakt z mięty pieprzowej ukryty wewnątrz babeczek jest nikły i stanowi dopełnienie tła smakowego dla lekkiego smaku kawy i mocnego smaku czekolady.

Na wierzchu tej super wilgotnej babeczki znajduje się góra miętowego, waniliowego lukru. Po prostu mój prosty przepis na waniliowy lukier aromatyzowany kroplą ekstraktu z mięty pieprzowej. Wykańczam je prostą czekoladową mżawką (po prostu czystą, roztopioną czekoladą) i posypką z pokruszonych lasek cukrowych. I moje, moje, moje. Czyż nie są po prostu bajeczne? Lepsze niż się spodziewałam!

Porozmawiajmy o tym, jak zepsułam pierwszą partię tych babeczek. Byłam w pośpiechu i oszukiwałam. Coś, czego nigdy nie powinno się robić, kiedy piecze się od podstaw, zwłaszcza czekoladowe babeczki.

Alarm dla nauki o pieczeniu:

Jeśli przeczytasz mój przepis na babeczki Death by Chocolate, zauważysz, że wiele składników musi być w temperaturze pokojowej. Składniki o wiele łatwiej łączą się z ciastem, jeśli są w podobnej temperaturze. Co więcej, używanie składników o różnej temperaturze (ciepłe roztopione masło, zimna maślanka) może mieć negatywny wpływ na sposób, w jaki składniki łączą się ze sobą i zatrzymują powietrze wewnątrz wypieku - to z kolei spowoduje powstanie gęstych ciasteczek, ciast, muffinów itp. Kiedy przepis wymaga określonej temperatury składnika, upewnij się, że go słuchasz.

Proszę również, abyś używał lekkiej ręki podczas mieszania ciasta na babeczki. Nadmierne mieszanie spowoduje nadmierny rozwój glutenu w cieście. Najwyraźniej byłam dość zła na moje pierwsze ciasto na babeczki i mieszałam na siłę. W rezultacie mamy właściwą babeczkę! (Swoją drogą, ten grzybowy wierzch był chrupiący).

Możemy też mieć miękkie, pięknie karbowane babeczki po lewej. Doprowadzenie składników do temperatury pokojowej wymaga dodatkowego czasu. Po prostu postaraj się zaplanować to z wyprzedzeniem. Ja zazwyczaj odkładam maślankę, jajka i masło (do lukru) na godzinę przed rozpoczęciem pieczenia.

Porozmawiajmy o lukrze. Bo co to za babeczka bez lukru? To się nazywa muffinka. A to nie jest śniadanie, to deser. Lukier to mój ulubiony przepis na lukier waniliowy. Będziesz potrzebować masła, cukru pudru, śmietany, ekstraktu waniliowego i szczypty soli. Ubij to wszystko, aż będzie bajecznie kremowe i gładkie. Do tej kremowej masy dodaję odrobinę ekstraktu z mięty pieprzowej. Nie za dużo - nie chcę, aby lukier smakował jak mięta. Chcę, aby smakował jak maślany, bogaty, waniliowy lukier z nutą mięty.

Mięta jest bardzo silnym smakiem, więc bądź trochę ostrożny dodając ją. Odrobina wystarczy na długo.

Nie jestem pewna, czy mogę wybrać ulubioną część dzisiejszego świątecznego deseru. Miętowe babeczki mokka? Waniliowy lukier o zapachu mięty pieprzowej? Dodatkowa czekolada na wierzchu? Chrupiące laski cukrowe? Proszę, nie każcie mi wybierać, ja chcę wszystko. To idealna babeczka dla tych, którzy mają A.D.D. ????

To jest babeczka, którą w tym roku zaskoczysz wszystkich swoich świątecznych gości. Jest to babeczka, którą możesz zabrać na imprezę. To dekadencka babeczka, która podsyci Twoje zakupy, dekorowanie i pakowanie prezentów. A już na pewno jest to idealna babeczka, którą możesz podzielić się z ukochaną osobą. Kevin delektował się każdym kęsem .

Nie pozostał po nim ani jeden okruszek. A ten facet nawet nie lubi kawy! Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Babeczki Miętowe Babeczki Mocha

5 z 3 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 30 min.
  • Czas gotowania: 18 minut
  • Całkowity czas: 3 godziny
  • Plon: 12 babeczek
  • Kategoria: Babeczki
  • Sposób przygotowania: Bakig
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Babeczki głęboko czekoladowe o smaku mięty pieprzowej i kawy, przełożone miętowym lukrem waniliowym, laskami cukrowymi i polewą czekoladową.


Składniki

Babeczki

  • 1/2 szklanki(115g) niesolonego masła
  • 2 uncje półsłodkiej czekoladydo pieczenia
  • 1 czubata łyżka stołowa kawy rozpuszczalnej*.
  • 1/2szklanki (41g) niesłodzonego kakao w proszku (nie holenderskiego przetworzonego)
  • 3/4 szklanki (94g) uniwersalnej mąki*(łyżka i wyrównana)
  • 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
  • 3/4 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki(100g) cukru granulowanego
  • 1/4 filiżanki (50g) jasnego brązowego cukruw proszku
  • 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy
  • 1/2 łyżeczki ekstrakt z mięty pieprzowej
  • 1/2 szklanki (120ml) maślanki*.

Miętowo-waniliowy lukier

  • 1 filiżanka(230g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 3-4 filiżanki (360-480g) cukru pudru
  • 1/4 szklanki (60ml) gęstej śmietany*
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki ekstrakt z mięty pieprzowej
  • sól, do smaku
  • opcjonalnie do dekoracji: 4 uncje roztopionej, półsłodkiej czekolady do pieczenia i pokruszone laski cukrowe

Instrukcje

  1. Przygotować babeczki: Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C). Wyłożyć foremkę do muffinów z 12 otworami na babeczki. Odstawić na bok.
  2. Roztopić masło i czekoladę w mikrofalówce. Mikrofalować w 30 sekundowych odstępach, mieszając za każdym razem. Możesz również roztopić masło i czekoladę na małym ogniu na kuchence. Wymieszaj do połączenia, a następnie wmieszaj kawę rozpuszczalną. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.
  3. W średniej misce wymieszaj kakao w proszku, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól, aż dokładnie się połączą. Odłóż na bok. W dużej misce ubij jajka, cukier, brązowy cukier, ekstrakt waniliowy i ekstrakt z mięty pieprzowej, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj schłodzone masło/czekoladę i ubijaj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj połowę mieszanki mąki, a następnie połowę maślanki. Powtarzać, aż wszystko zostanie dodane. Mieszać aż do *prawie* połączenia; nie przesadzać z mieszaniem. Ciasto będzie bardzo gęste, jak budyń.
  4. Rozdzielić ciasto pomiędzy 12 foremek w foremkach do babeczek. Piec przez 18 minut, lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed lukrowaniem.
  5. Zrób lukier: ubij zmiękczone masło na średnich obrotach miksera elektrycznego lub stojącego. Ubijaj przez około 3 minuty, aż będzie gładkie i kremowe. Dodaj cukier puder, śmietanę, ekstrakt waniliowy i ekstrakt miętowy z mikserem na biegu jałowym. Zwiększ prędkość do wysokiej i ubijaj przez 3 pełne minuty (im dłużej będziesz ubijać, tym bardziej kremowy będzie lukier!). Dodaj więcej cukru pudru, jeśli lukier jest zbyt rzadki lub więcej śmietany, jeśli lukier jest zbyt gęsty. Dodaj sól, jeśli lukier jest zbyt słodki (ja dodaję około 1/8 łyżeczki).
  6. Udekoruj babeczki: Schłodzone babeczki polukrować. Może pozostać resztka lukru, w zależności od tego ile go użyjesz na każdą babeczkę. Skropić roztopioną czekoladą. Top z pokruszonymi candy canes tuż przed podaniem.
  7. Resztki ciasta przechowywać w lodówce do 4-5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania i zamrażania: Przygotować babeczki 1 dzień wcześniej. Przechowywać babeczki szczelnie przykryte w temperaturze pokojowej i zamrozić w dniu podania. Nieprzemrożone babeczki mogą być zamrożone do 2 miesięcy. Rozmrażać przez noc w lodówce i doprowadzić do temperatury pokojowej przed lukrowania i podawania.
  2. Kawa: Użyj suchej kawy rozpuszczalnej, nie fusów z kawy.
  3. Maślanka: Maślanka jest wymagana do tego przepisu. Możesz zrobić własną wersję DIY maślanki w razie potrzeby. Dodaj 1 łyżeczkę białego octu lub soku z cytryny do kubka do odmierzania płynów. Następnie dodaj tyle mleka pełnego do tej samej miarki, aż osiągnie 1/2 szklanki. (W szczypcie, mleko o niższej zawartości tłuszczu lub mleko bez zawartości nabiału działa dla tego zakwaszonego mleka, ale babeczki nie będą smakować tak wilgotne lub bogate). Wymieszaj i odstaw na 5 minut. Domowej roboty "maślanka" będzie nieco zsiadła i gotowa do użycia w przepisie.
  4. Krem: Używanie mleka lub pół na pół zamiast ciężkiej śmietany do lukru jest w porządku. Jednak twój lukrowanie nie będzie tak kremowy. Zdecydowanie polecam ciężką śmietanę dla najlepszej tekstury.
  5. Pamiętaj, aby sprawdzić moje 10 wskazówek do pieczenia najlepszych babeczek przed rozpoczęciem!

Słowa kluczowe: peppermint mocha cupcakes

Zobacz więcej przepisów na babeczki.

Przepisy powiązane

  • Babeczki z białej czekolady i mięty pieprzowej
  • Babeczki z białą czekoladą
  • Miętowe ciasteczka Mocha
  • Babeczki z białej czekolady z miętą pieprzową

Zobacz