Zdrowe odżywianie

Chrupiące ciasteczka czekoladowe

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Nawet miłośnicy miękkich ciasteczek z kawałkami czekolady sięgną po te chrupiące ciasteczka z kawałkami czekolady. Pękające i maślane, pokochasz satysfakcjonującą chrupkość, którą poczujesz w każdym kęsie. Nie sposób im się oprzeć, więc prawie niemożliwe jest zjedzenie tylko jednego.

Chrupiące vs. kruche: różne rodzaje ciasteczek czekoladowych

Wszystkie ciasteczka z kawałkami czekolady - miękkie, kruche czy chrupiące - są zrobione z tych samych składników. To jest proporcje składników i kilka prostych modyfikacji, które tworzą różnice teksturowe. Przyjrzyjmy się kilku naszym przepisom na ciasteczka z kawałkami czekolady i zobaczmy, jak proporcje składników mogą zmienić lub zepsuć Twoje ciasteczko. (Dosłownie!)

  1. Miękkie ciasteczka z kawałkami czekolady: Śmietankowe masło, skrobia kukurydziana i wyższy stosunek brązowego cukru do białego pracują razem, aby osiągnąć idealną, rozpływającą się w ustach miękkość tego ciasteczka.
  2. Miękkie ciasteczka z kawałkami czekolady: Roztopione masło, dodatkowe żółtko i więcej brązowego cukru niż białego pomogą Ci upiec ciasteczka o wyjątkowo kruchej konsystencji. Roztopione masło jest sekretem tego gęstego, odpustowego przysmaku.
  3. Chrupiące ciasteczka z kawałkami czekolady z książki kucharskiej Sally's Cookie Addiction z książki kucharskiej Sally (strona 26): Mleko plus wyższy stosunek białego cukru do brązowego pomagają stworzyć smarowidło potrzebne do uzyskania bardziej chrupiących ciasteczek. Kremowe masło i cukier tworzą miękki i lekki środek. Te są idealne połączenie miękkie, żucia i chrupiące. Zdecydowanie są to nasze ulubione ciasteczka.

Opowiedz mi o tych kruchych ciasteczkach czekoladowych

  • Tekstura: Aby uzyskać ten przyjemny maślany odgłos, kiedy bierzesz kęs, pozwól ciasteczkom całkowicie ostygnąć. Im dłużej ciasteczka będą schłodzone, tym bardziej będą chrupiące. Sugeruję użycie stojaka do chłodzenia, jeśli go posiadasz. Rozprowadza on powietrze na spód ciasteczek i w rezultacie chłodzi je szybciej i bardziej równomiernie.
  • Smak: Chrupiące fani ciasteczek z kawałkami czekolady pokochają bogaty, maślany smak skontrastowany ze słodkimi wiórkami czekoladowymi w każdym kęsie.
  • Łatwość: Ten szybki i łatwy przepis pozwala uzyskać wiele ciasteczek w krótkim czasie. Idealny dla tych, którzy chcą mieć duży smak bez bałaganu.
  • Czas: W przeciwieństwie do wielu ciasteczek, schładzanie nie jest wymagane (patrz Uwaga), więc ten przepis robi się w kilka minut. Tutaj znajdziesz wszystkie nasze przepisy na ciasteczka bez konieczności chłodzenia ciasta.

Przepis Testowanie Crispy Chocolate Chip Cookies: Co się sprawdza, a co nie

Ciasteczka z kawałkamiczekolady mogą wyjść różne w zależności od kilku różnych czynników, a w szczególności od proporcji składników. Każdy składnik ma swoje zadanie do wykonania. Taka jest nauka o ciasteczkach! Dobra wiadomość jest taka, że jeśli tylko wiesz, jakiego rodzaju ciasteczka chcesz uzyskać, możesz nauczyć się, jak zrobić je z powodzeniem za każdym razem. Oto sekrety przygotowania chrupiących ciasteczek z kawałkami czekolady:

  1. Roztopione masło. Kremowanie masła i cukru razem, tak jak w przypadku większości przepisów na ciasta, napowietrza ciasto, tworząc bardziej miękkie, puszyste ciasteczka. Ponieważ pragniemy chrupiących ciasteczek, używamy zamiast nich roztopionego masła. Roztopione masło = kruchy i gęsty środek.
  2. Cukry. Ponieważ brązowy cukier jest miękki, chcemy użyć więcej białegocukru, aby uzyskać kruche ciasteczko.
  3. Mleko. Podobnie jak roztopione masło, mleko pomaga ciasteczkom rozprowadzić się w piekarniku, co daje bardziej chrupiące brzegi.
  4. Miód. Ten naturalny słodzik chrupie i topi się w piekarniku, tworząc chrupiącywierzchciasteczka. Jeśli nie masz miodu, możesz zastąpić go lekkim syropem kukurydzianym.
  5. Żółtko jajka. Żółtko jajka dodaje bogactwa i struktury, ale pomiń białko jajka. Dlaczego? Białka jajek puszą się podczas ubijania lub trzepania. Chcemy uniknąć puchu w tym kruchym ciasteczku.
  6. Mniejsze ciasteczka, gorętszy piekarnik. Rozwałkuj mniejsze ciasteczka i piecz w wyższej temperaturze, aby całe ciasteczko idealnie się schrupało.

Schładzać czy nie schładzać?

To zależy wyłącznie od Ciebie - wybór należy do piekarza! Za pierwszym razem, kiedy robiłam te ciasteczka, schładzałam ciasto przez zwyczajowe 2 godziny, a ciasteczka miały cudownie chrupiący brzeg i ciągnący się środek. Były pyszne, ale smakowały jak moje miękkie ciasteczka z kawałkami czekolady. Chciałam czegoś innego: cieńszych ciasteczek z chrupiącym środkiem, więc kontynuowałam testowanie przepisu. Oto co odkryłam:

  • Bez schładzania: Aby uzyskać cienkie i mega kruche ciasteczka, pomiń całkowicie chłodzenie ciasta.
  • Schładzaj przez 1 godzinę: Dla ciasteczek, które są trochę grubsze, mają trochę gryzienia i dużo chrupkości, schładzaj ciasto przez 1 godzinę.
  • Schładzaj przez 2+ godzin: Aby uzyskać grubsze ciasteczka z mniejszą ilością chrupkości, schładzaj ciasto przez 2 godziny lub dłużej.

Doceniam to, że ten przepis na ciasteczka działa na wszystkie 3 sposoby.

Więcej przepisów na ciasteczka

  • Delikatne ciasteczka czekoladowe
  • Ciasteczka z białej czekolady z orzechami makadamia
  • Ciasteczka z masłem orzechowym
  • Ciasteczka czekoladowe z płatkami owsianymi
  • Kruche ciasteczka z melasy
  • Ciasteczka cukrowe
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Chrupiące ciasteczka czekoladowe

★★★★★ 4.6 z 94recenzji
  • Autorka: Sally
  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Czas gotowania: 10
  • minut
  • Całkowity czas: 2 godziny, 25 minut
  • Wydajność: 32-36 ciasteczek
  • Kategoria: Ciasteczka
  • Sposób przygotowania: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Chrupiące ciasteczka czekoladowe z satysfakcjonującym chrupaniem. Pękające wierzchy, chrupiące maślane brzegi i przepełnione czekoladowymi wiórkami - mam wrażenie, że nawet fani miękkich ciasteczek czekoladowych będą zachwyceni tymi ciasteczkami.


Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki (188g) mąki uniwersalnej
  • (łyżka i wyrównana)
  • 1/2 łyże czki sody oczyszczonej
  • 1/2łyżeczki soli
  • 10 łyżek stołowych (145g) niesolonego masła
  • , roztopionego + lekko ostudzonego
  • 1/2 szklanki (100g) granulowanego cukru
  • 1/4 szkl anki (50g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 2 łyżki stoł owe (30ml) miodu lub lekkiego syropu kukurydzianego
  • 1 duże żółtko
  • 2 łyżkistołowe (30ml) mleka
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/4 szklanki (225g) półsłodkich wiórków czekoladowych

Instrukcje

  1. Patrz krok 4. Jeśli nie schładzasz ciasta, rozgrzej piekarnik do 375°F (191°C). Wyłóż blachy papierem pergaminowym lub silikonową matą do pieczenia. Odłóż na bok.
  2. Ubij mąkę, sodę oczyszczoną i sól w dużej misce. Odłóż na bok.
  3. Ubij roztopione masło, cukier kryształ, cukier brązowy, miód, żółtko, mleko i ekstrakt waniliowy, aż do połączenia. Wlać do suchych składników i wymieszać wszystko razem, aż do całkowitego połączenia. Wsypać wiórki czekoladowe. (W razie potrzeby możesz użyć miksera do tego kroku). Ciasto będzie miękkie.
  4. Dla cienkich i kruchych ciasteczek, nie schładzaj ciasta i przejdź do kroku 5. Aby uzyskać nieco grubsze i kruche ciasteczka, przykryj i schładzaj ciasto w lodówce przez 1 godzinę, a następnie rozgrzej piekarnik. Aby uzyskać nieco grubsze ciasteczka z miękkim środkiem i chrupiącymi brzegami, przykryj i schłodź ciasto w lodówce przez 2 godziny, a następnie rozgrzej piekarnik.
  5. Uformuj kulki z ciasta, 1 mała łyżka na jedno ciasteczko i ułóż je w odległości 2 cali od siebie na blasze do pieczenia. Piec przez 10-11 minut lub do zrumienienia na wierzchu i po bokach.
  6. Wyjmij z piekarnika i pozwól ciasteczkom ostygnąć na blasze przez 3 minuty, a następnie przenieś je na stojak do całkowitego ostygnięcia. Ciasteczka staną się bardziej chrupiące, gdy ostygną.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania:
  2. Ciasteczka zachowują świeżość pod lekkim przykryciem w temperaturze pokojowej do 1 tygodnia. Możesz zrobić ciasto na ciasteczka i schłodzić je w lodówce do 4 dni. Pozostawić do osiągnięcia temperatury pokojowej, rozgrzać piekarnik, a następnie kontynuować krok 5. Pamiętaj, że ciasteczka są najcieńsze i najbardziej chrupiące, gdy upieczesz je od razu. Upieczone ciasteczka można zamrozić do 3 miesięcy. Nieupieczone kulki z ciasta na ciasteczka zamrażać do 3 miesięcy. Zamrożone ciasteczka piecz przez dodatkową minutę, nie musisz ich rozmrażać. Kliknij tutaj, aby poznać moje wskazówki i sztuczki dotyczące zamrażania ciasta na ciasteczka.
  3. Narzędzia specjalne:
  4. Szklana miseczka do mieszania | trzepaczka | mata do pieczenia Silpat | blacha do pieczenia | stojak do studzenia.
  5. Koniecznie sprawdź moje 5 najważniejszych wskazówek dotyczących pieczenia ciasteczek oraz 10 niezbędnych narzędzi do pieczenia ciasteczek.

Przepisy powiązane

  • Delikatne ciasteczka czekoladowe
  • Czekoladowe ciasteczka z kawałkami czekolady
  • 6 gigantycznych ciasteczek czekoladowych
  • Ciasteczka czekoladowe z płatków owsianych

Zobacz