Funfetti Buttermilk Pancakes

Te waniliowe, lukrowane naleśniki z maślanką Funfetti to najsłodszy sposób na poranną pobudkę. To wyjątkowe śniadanie, zwłaszcza na specjalną okazję, taką jak urodziny, Dzień Matki czy Dzień Ojca.
Pamiętasz, kiedy mówiłam Ci, że moim absolutnie ulubionym śniadaniem na tej planecie są jajka po benedyktyńsku? Najlepiej od podstaw w leniwy niedzielny poranek, z mimozami i przyjaciółmi przy kuchennym stole. Czy naprawdę jest coś lepszego?
Tak. I zaczyna się to na literę F, a kończy na unfetti
. Funfetti buttermilk pancakes piled high with smooth 'n sweet vanilla icing.Używam mojego ulubionego przepisu na naleśniki maślane jako bazy do tej wersji funfetti. Uwielbiam ten podstawowy przepis na naleśniki, ponieważ dzięki niemu powstają najbardziej puszyste, miękkie i delikatne maślane naleśniki, jakie kiedykolwiek jadłam. Przepis ten jest moim ulubionym przepisem na naleśniki i opublikowałam go (z dużą ilością borówek!) w mojej książce kucharskiej na początku tego roku. Próbowaliście już ich?
Zmieniłam nieco przepis, dodając nieco więcej mąki i cukru, odrobinę ekstraktu migdałowego, ekstrakt waniliowy i mnóstwo posypek. Te ekstrakty, wraz z roztopionym masłem, nadają tym naleśnikom maślany smak ciasta, który sprawi, że zakręci Ci się w głowie. W połączeniu ze słodkim waniliowym lukrem, są absolutnie uważane za deser. W porze śniadaniowej. Serdecznie zapraszam.
Ponieważ w tym cieście naleśnikowym znajduje się tak wiele jaskrawo kolorowych posypek, pozwólcie, że poświęcę chwilę na podkreślenie jak ważne jest unikanie nadmiernego mieszania.
Przesadzenie z mieszaniem ciasta naleśnikowego sprawi, że stanie się ono fioletowe/zielone/brązowe od wszystkich kolorów posypek. Wcale nie jest to apetyczne. Widzicie te złote i białe naleśniki powyżej? Musiałam użyć najlżejszej ręki do wrzucenia posypek. Jest to możliwe do zrobienia, więc po prostu się nie spiesz. Mieszanie posypki to nie wyścig. Powoli i spokojnie. Zbyt długie mieszanie sprawi, że twoje naleśniki będą miały gęstą, twardą konsystencję. Daleko, daleko od puszystego stosu tęczowych naleśników, które tu dziś widzicie. Fuj.
Jak już pewnie zdążyliście się zorientować, to są naleśniki na maślance. Maślanka jest niezbędnym składnikiem. Kwas mlekowy maślanki, jak również jej cichy, pikantny smak, jest wymagany w tym przepisie na naleśniki maślane. Ja użyłem niskotłuszczowej; pełnotłusta jest równie dobra.
Naleśniki kończę wspomnianym wcześniej lukrem waniliowym. Zmniejszyłam o połowę mój oryginalny przepis na lukier waniliowy, ponieważ nie potrzebujesz go aż tyle do polania tych naleśników. Słodkie, maślane naleśniki są niesamowite nawet bez lukru waniliowego na wierzchu (i to mówi osoba, która jest fanem przypraw do naleśników). Dodatkowa posypka na wierzchu jest jednak oczywiście niezbędna
.Jedzmy!
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litychNaleśniki z maślanką Funfetti
★★★★★ 4,7 z 6 recenzji- Autor: Sally
- Prep Time: 20 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Całkowity czas: 40 minut
- Plon: 11-12 naleśników
- Kategoria: Śniadanie
- Metody: Gotowanie
- Kuchnia: Amerykańska
Opis
Puszyste i wysokie naleśniki z waniliowym lukrem funfetti to najsłodszy sposób na poranną pobudkę!
Składniki
Naleśniki
- 6 łyżek stołowych(90g) niesolonego masła, roztopionego i lekko ostudzonego (plus więcej masła do posmarowania)
- 2 i 1/4 szklanki (281g) uniwersalnej mąki (łyżka i wyrównana)
- 1/3 szkl anki (67g) cukru granulowanego
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
- 1/4 łyżeczki sól
- 2 duże jajka
- 2 szklanki (480ml) maślanki
- 2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy
- 1/4 łyże czki ekstraktu migdałowego (lub do smaku)
- 2/3 szklanki (125g) tęczowych posypek (nie nonpareils)*.
Lukier
- 1/2 szklanki (60g) cukru pudru, przesianego
- 1/2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy
- 1-2 łyżki stołowe (15-30ml) mleka
- dodatkowa tęczowa posypka do podania
Instrukcje
- Najpierw rozpuść 6 łyżek masła. W mikrofalówce lub na kuchence - jedno i drugie jest w porządku. Odstaw do lekkiego ostygnięcia. Absolutnie nie chcesz, żeby było gorące.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól, aż do połączenia. Odłóż na bok.
- W innej dużej misce, ubij jajka, maślankę, wanilię i ekstrakt migdałowy razem, aż do połączenia. Wmieszać roztopione masło. Wlej mokre składniki do suchych i delikatnie ubijaj ręką, aby połączyć składniki. Ciasto jest gęste i może pozostać kilka grudek. Bardzo delikatnie, za pomocą gumowej szpatułki lub drewnianej łyżki, wsypać tęczowe posypki. Skosztuj ciasta. Jeśli chcesz dodać więcej ekstraktu migdałowego (lub waniliowego), śmiało.
- Rozgrzej kratkę lub patelnię na średnim ogniu. Posmaruj obficie masłem. Gdy będzie gorące, upuść około 1/4 szklanki ciasta na kratkę. Gotuj, aż krawędzie będą suche, a po bokach zaczną się tworzyć bąbelki, około 1 minuty. Odwróć i gotuj na drugiej stronie, aż do momentu, gdy będą gotowe, jeszcze około 2 minuty. Każdy naleśnik lub partię naleśników ponownie posmaruj masłem.
- Trzymaj naleśniki w cieple w rozgrzanym do 200°F (93°C) piekarniku, aż wszystkie naleśniki będą usmażone. Szybko ubij składniki lukru w średniej misce do uzyskania gładkiej konsystencji. Zacznij od 1 łyżki mleka i w razie potrzeby dodaj jeszcze 1, aby rozrzedzić.
- Podawaj naleśniki natychmiast z lukrem i dodatkową posypką na wierzchu. (Choć ja uwielbiam je nawet bez lukru!).
Uwagi
- Instrukcja przygotowania i zamrażania: Naleśniki najlepiej smakują zaraz po zrobieniu. Naleśniki zamrażać dobrze, do 2 miesięcy. Ponownie podgrzać według uznania.
- Maślanka: Choć zazwyczaj sugeruję DIY maślanka opcja przy użyciu zwykłego mleka i octu / cytryna, polecam prawdziwą maślankę. Użyłem niskiej maślanki tłuszczu, ale pełny tłuszczu działa zbyt. Nie sugeruję żadnych substytutów. Spróbuj użyć jakiejkolwiek dodatkowej maślanki w którymkolwiek z tych przepisów.
- Posypki: Użyj tęczowych posypek/odrobinek. Nie używaj nonpareils (które są małe kulki) - są one podatne na krwawienie ich kolor bez względu na to, jak lekko złożyć je do ciasta. Zazwyczaj kupuję moje posypki w dużych ilościach stąd, jeśli jesteś zainteresowany.
- Przepis zaadaptowany z książki kucharskiej Sally's Baking Addiction Blueberry Buttermilk Pancakes
Słowa kluczowe: naleśniki z posypką, naleśniki funfetti
Przepisy powiązane
- Naleśniki truskawkowe z masłem miodowym
- Ciasto Funfetti Sugar Cookie
- Sernik Funfetti
- Miękkie ciasteczka cukrowe Funfetti