Zdrowe odżywianie

Simply the Best Blueberry Pie

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Jest coś tak kojącego i satysfakcjonującego w robieniu ciasta od podstaw. Włożenie rąk do pracy, wyrabianie ciasta i pierwszy ciepły kęs swojego pierogowego arcydzieła. Maślana kruszonka rozpływa się w ustach. Na języku pozostają soczyste jagody, jabłka, truskawki i inne owoce. Jakie to wszystko jest satysfakcjonujące? Zarówno sam proces, jak i smak. Sprawia, że na nowo zakochujesz się w jedzeniu, bo przecież to TY upiekłeś to ciasto.

Brawa dla Ciebie!

A teraz zabierzmy się za brudzenie rąk i blatów.

Borówki amerykańskie pokazują swoje pulchne, małe twarze w sklepach spożywczych i na targowiskach. Prawdopodobnie są już na wyprzedaży. Zaopatrz się w nie! Na to ciasto jagodowe będziesz potrzebować 6 filiżanek.

Lubię, gdy nadzienie jest "czyste" i nie chodzi tu o zdrowe "czyste", a raczej o minimalną ilość składników. (Ale ponieważ borówki to superfood, możemy udawać, że oba składniki są czyste). Inne składniki nadzienia do tego placka z borówkami to: cukier, skrobia kukurydziana, odrobina cynamonu i wyciśnięta cytryna. W letnich plackach z jagodami zazwyczaj używam skrobi kukurydzianej zamiast mąki jako zagęstnika. Dlaczego?

Aby uzyskać taką samą siłę zagęszczania i utrzymywania się ciasta, zazwyczaj potrzeba o wiele więcej mąki niż skrobi kukurydzianej. Nie lubię dodawać do delikatnych jagód dużej ilości zagęstnika, ponieważ w efekcie placki smakują jak gumowate i lepkie, a nie miękkie i soczyste. Dlatego zwykle używam skrobi kukurydzianej, ponieważ potrzeba jej mniej. Do ciasta z jagodami używam około 1/4 szklanki skrobi kukurydzianej. To wystarczy, aby lekko utwardzić jagody, ale nie za dużo, aby odebrać im piękną soczystą konsystencję.

Jeśli Twoje jagody nie są zbyt słodkie, możesz dodać jeszcze kilka łyżek cukru. Według mnie 2/3 szklanki to idealna ilość dla słodkich letnich jagód. Cynamon jest opcjonalny, ale ja uwielbiam jego bardzo delikatny smak.

Kiedy wszystko jest już powiedziane i zrobione, naprawdę nie ma żadnej sztuczki w przygotowaniu ciasta z jagodami. Trzeba tylko poświęcić trochę czasu, aby zrobić je dobrze. A to oznacza, że ciasto musi się schłodzić, a upieczony placek odpocząć, zanim się za niego zabierzemy. Brzmi to niezwykle głupio, biorąc pod uwagę, że czas jest dla nas wszystkich luksusem, ale obiecuję, że rezultat jest wart czekania.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikona odcisku ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Domowe ciasto z jagodami

  • Autorka: Sally
  • Czas przygotowania: 3 godz.
  • Czas gotowania: 50 minut
  • Czas całkowity: 7 godzin
  • Wydajność: 1 placek
  • Kategoria: Ciasto
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Po prostu najlepsze ciasto z jagodami! Nadzienie jest soczyste, ale stabilne. Kruszonka jest maślana i płatkowata. Można je udekorować według własnego uznania, ale zawsze podawać z lodami!


Składniki

  • domowej roboty ciasto (z mojego przepisu wychodzą 2 ciasta: jedno na spód, drugie na wierzch)
  • 6 filiżanek(890 g) świeżych jagód*
  • 2/3 szklanki (135 g) granulowanego cukru
  • 1/4 szklanki (28g) skrobi kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki mielony cynamon
  • 1 ły żka stołowa (15 ml) soku z cytryny
  • 1 łyżka stołowa (15g) niesolonego masła, pokrojonego na małe kawałki
  • 1 duże jajko, lekko ubite z 1 łyżką stołową (15 ml) mleka
  • opcjonalnie: gruby cukier do dekoracji

Instrukcje

  1. Ciasto: Przygotuj ciasto według przepisu na ciasto do kroku 5.
  2. Przygotować nadzienie: Wymieszaj jagody, cukier kryształ, skrobię kukurydzianą, cynamon i sok z cytryny w dużej misce. Odstaw nadzienie na bok, gdy piekarnik będzie się nagrzewał.
  3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 400°F (204°C).
  4. Rozwałkować schłodzone ciasto na pierogi: Na posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj jeden z krążków schłodzonego ciasta (drugi schowaj do lodówki). Obracaj ciasto o ćwierć obrotu co kilka wałków, aż powstanie okrąg o średnicy 12 cali. Ostrożnie włóż ciasto do naczynia do pieczenia o wymiarach 9×2 cale. Wyrównaj je palcami, upewniając się, że jest gładkie. Łyżeczką nałóż nadzienie na ciasto, pozostawiając nadmiar płynu w misce (nie chcesz, aby znalazł się w nadzieniu - wyrzuć go). Pokrop kawałki masła na wierzchu nadzienia.
  5. Ułóż kratkę: Wyjmij drugi krążek schłodzonego ciasta z lodówki. Rozwałkuj ciasto na okrąg o średnicy 12 cali. Używając wałka do ciasta, ostrego noża lub noża do pizzy, wytnij paski o szerokości 1-2 cali. Ostrożnie przewlekaj paski jeden nad drugim i pod drugim, w razie potrzeby odciągając paski do tyłu, aby uzyskać splot. Dociśnij brzegi pasków do dolnej krawędzi ciasta, aby je uszczelnić. Przy pomocy małego noża odetnij nadmiar ciasta. Jeśli chcesz, zaciśnij brzegi widelcem.(Alternatywnie, można użyć gwiazdek na wierzchu ciasta, jak na zdjęciu powyżej. Patrz uwagi poniżej. Możesz też po prostu przykryć nadzienie 12-calowym krążkiem ciasta. Na wierzchu wytnij nacięcia, aby stworzyć otwory do odprowadzania pary. Przyciąć i zagnieść brzegi. Możesz też użyć posypki z kruszonki lub streusel).
  6. Posmaruj lekko wierzch ciasta mieszanką jajka i mleka. Wierzch posypać odrobiną grubego cukru, jeśli jest taka potrzeba.
  7. Przełożyć ciasto na dużą blachę do pieczenia i piec przez 20 minut. Gdy ciasto pozostanie w piekarniku, zmniejsz temperaturę do 350°F (177°C) i piecz przez kolejne 25-30 minut. Po pierwszych 20 minutach pieczenia kładę na wierzchu ciasta osłonę, aby zapobiec zbyt szybkiemu zrumienieniu się brzegów.
  8. Przed podaniem pozostawić ciasto do ostygnięcia na 3 pełne godziny w temperaturze pokojowej. W tym czasie nadzienie zdąży zgęstnieć. Resztki ciasta szczelnie przykryć i przechowywać w lodówce do 5 dni.

Uwagi

  1. Przygotowanie i zamrażanie: Ciasto można przygotować z jednodniowym wyprzedzeniem, ponieważ jest tak soczyste - nadzienie zdąży zastygnąć przez noc. Ciasto na kruszonkę można również przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce do 5 dni lub w zamrażarce do 3 miesięcy. Upieczony placek można zamrozić na okres do 3 miesięcy. Przed podaniem rozmrozić przez noc w lodówce i pozostawić do osiągnięcia temperatury pokojowej. Gotowe nadzienie można zamrozić na okres do 3 miesięcy, przed użyciem rozmrozić przez noc w lodówce.
  2. Borówki: Zdecydowanie zalecam użycie świeżych borówek, nie mrożonych. Jeśli użyjesz mrożonych, ciasto będzie dość pulchne. Jeśli zdecydujesz się na użycie mrożonych, nie rozmrażaj ich wcześniej. Ze względu na zwiększoną ilość płynu, pieczenie zajmie kilka minut więcej w piekarniku.
  3. Gwiazdki na cieście: Na posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj drugą część ciasta na duży okrąg o średnicy ok. 12 cali. Użyj wycinarki do ciastek w kształcie gwiazdek (może być dowolna wielkość), aby uformować gwiazdki. Oto wykrawaczka, której użyłam. Ułóż gwiazdki na wierzchu nadzienia i upiecz ciasto zgodnie z instrukcją.

Słowa kluczowe: ciasto z jagodami

Przepisy powiązane

  • Ciasto z jagodami i brzoskwiniami
  • Jabłkowe placki z jagodami
  • Ciasto z kruszonką z jagodami
  • Ciasto z jagodami i brzoskwiniami

Zobacz