Zdrowe odżywianie

130 kalorii Czekoladowe muffinki z dynią korzenną

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Te 130 kaloryczne czekoladowe muffiny smakują jak deser. Lekko aromatyzowane dynią, przyprawami i klonem!

Wróciliśmy z niesamowitego miesiąca miodowego na Maui i Kauai. Ze wszystkich widoków, które widzieliśmy, pysznego jedzenia, które zjedliśmy (w tym ceviche z tuńczyka z mlekiem kokosowym i orzechami makadamia z mahi mahi- omg) i napojów, które spróbowaliśmy, muszę powiedzieć, że wschód słońca na szczycie Haleakala był absolutnie moją ulubioną częścią. Haleakala była 2 godziny od naszego hotelu, więc możesz sobie wyobrazić, o której godzinie obudziliśmy się rano.

Jeśli kiedykolwiek pojedziesz na Maui, jest to widok, który MUSISZ zobaczyć. Dostać się tam wcześnie, aby uzyskać miejsce w pierwszym rzędzie. Było 40 stopni na szczycie (10 000 stóp), więc przynieś ciepłe ubrania i koc. Miałem 3 koce i wciąż się trzęsłem. Warto. Spójrzcie na to!

Zachowałam zdrowszy przepis na dziś. Mam nadzieję, że w weekend zjadłaś coś pysznego na śniadanie - próbowałaś już tych? - i jesteście gotowi na coś, co niekoniecznie zepsuje Wam zęby w najlepszy możliwy sposób.

Zrobiłam te krówkowe muffiny kilka tygodni temu i zamroziłam resztę. Zjadłam dwie, kiedy rozpakowywałam się unikając rozpakowywania mojej ogromnej walizki i robienia prania. Naprawdę smakują jak kawałek czekoladowego ciasta. Za jedyne 130 kalorii.

Porozmawiajmy o kaloriach. Nie liczę kalorii. Nie liczę kalorii dla moich przepisów. Desery to desery. Zjedzcie je z uśmiechem i idźcie dalej. Ale muffinki, które chcę rozjaśnić, na pewno poświęcę czas, żeby pacnąć na nie numerek. A tylko 130 kalorii za tak bogaty w smaku czekoladowy przysmak sprawiło, że byłam mile zaskoczona. Zaufajcie mi, te czekoladowe muffiny z przyprawami do dyni nie smakują jak tektura, mam na myśli zdrową żywność.

Aby zrobić dzisiejsze muffiny, wzięłam moje Chude Muffiny z Podwójną Czekoladą i zmieniłam kilka rzeczy wokół, aby włączyć puree z dyni. Dynia to potęga! Tyle dobroci przy tak małej ilości kalorii. Dodaję odrobinę oleju kokosowego dla delikatności, aby zrównoważyć gęstą konsystencję dyni. Odrobina brązowego cukru i syropu klonowego osładza muffiny, jednocześnie uzupełniając lekki smak dyni. W każdym kęsie jest też mnóstwo smacznych, jesiennych przypraw.

Gdy są ciepłe, tak naprawdę czuć tylko czekoladę. To akurat nie jest złe! Po kilku godzinach, smak dyni staje się intensywniejszy. Podobnie jak chleb bananowy i chleb dyniowy są bardziej aromatyczne drugiego dnia. Dlatego uważam, że są to raczej czekoladowe muffiny z odrobiną dyni niż dyniowe muffiny z czekoladą. Rozumiecie? Rozumiem. Dobra!

Do tych muffinek używam mieszanki mąki pszennej i uniwersalnej. Możesz jednak użyć mąki uniwersalnej lub nawet białej mąki pełnoziarnistej. Nie polecam używania mąki pełnoziarnistej (lub mąki pszennej tortowej), ponieważ muffiny będą miały gęstą konsystencję - niezbyt apetyczną i zbyt ciężką.

Wiórki czekoladowe są opcjonalne. Ale pozwólcie, że Wam powiem - rozpływające się w środku muffinek wiórki czekoladowe sprawiają, że są one ponadprzeciętne! Lubię używać mini wiórków czekoladowych, więc jest ich więcej w każdym kęsie. Jeśli lubisz orzechy, spróbuj uprażyć trochę posiekanych orzechów włoskich i wrzucić je do środka. Rodzaj prawie jak czekoladowe orzechowe brownies... na śniadanie.

Heck, machnij trochę kremowego lukru serowego na nich, aby uzyskać rozjaśnione dyniowo-czekoladowe babeczki z rodzaju. Serek śmietankowy to jedzenie śniadaniowe, więc jest ok.

Prawdopodobnie powinnam teraz iść się rozpakować i poddać torturom, ale nie wcześniej niż zjem więcej czekoladowych babeczek dyniowych.

Śledźcie mnie na Instagramie i oznaczajcie #sallysbakingaddiction, żebym mogła zobaczyć wszystkie przepisy SBA, które robicie.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

130 kalorii Czekoladowe muffinki z dyniową przyprawą

4 z 1 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 10 minut
  • Czas gotowania: 18 minut
  • Całkowity czas: 45 minut
  • Plon: 12-13 muffinów
  • Kategoria: Muffiny
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Te 130 kaloryczne czekoladowe muffiny smakują jak deser. Lekko aromatyzowane dynią, przyprawami i klonem!


Składniki

  • 3/4 filiżanki(185g) puree dy niowego (świeżego lub z puszki)
  • 1/2 szkl anki (100g) pakowanego jasnego brązowego cukru
  • 1/4 fil iżanki (82g) czystego syropu klonowego
  • 2 duże białka jaj
  • 2/3 kub ka (160g) beztłuszczowego jogurtu greckiego*
  • 2 łyżki stołowe (30ml) oleju kokosowego, roztopionego
  • 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy
  • 1/2 szklanki (63g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1/2szklanki (66g) mąki pszennej
  • 1/2filiżanki (41g) niesłodzonego kakao w proszku
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawa do ciasta dyniowego
  • 1/3 filiżanki (60g) mini wiórków czekoladowych (opcjonalnie)

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 425°F (218°C). Spryskać 12-sto klatkową formę do muffinów sprayem zapobiegającym przywieraniu. Jeśli używasz foremek do babeczek, spryskaj je lekko sprayem zapobiegającym przywieraniu. Odstawić na bok.
  2. W dużej misce, połącz dynię, brązowy cukier, syrop klonowy, białka, jogurt grecki, olej i ekstrakt waniliowy. Ubij wszystko razem, aż będzie gładkie, bez żadnych grudek z jogurtu.
  3. Przesiać* mąki, kakao w proszku, sól, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do ciasta dyniowego do dużej miski. Powoli wmieszaj mokre składniki, uważając, aby nie przesadzić z mieszaniem. Usuń wszelkie suche kieszenie z mąki. Wmieszać mini wiórki czekoladowe. Ciasto będzie trochę grudkowate i bardzo, bardzo gęste.
  4. Podziel ciasto równomiernie pomiędzy foremki do muffinek - jeśli możesz, wypełnij je po same brzegi. Jeśli chcesz, przed pieczeniem posyp je jeszcze kilkoma wiórkami czekoladowymi. Piec przez 5 minut w temperaturze 425°F (218°C). Trzymając muffiny w piekarniku, zmniejsz temperaturę do 375°F (191°C)* i piecz jeszcze przez 13 minut. Włóż wykałaczkę do środka jednej muffinki. Jeśli wyjdzie czysta, babeczki są gotowe. Jeśli nie, piecz jeszcze tylko przez 2 minuty.
  5. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez 3 minuty w foremce, a następnie przenieś na stojak do całkowitego ostygnięcia. Na 12 muffinów. Muffiny zachowują świeżość w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej do 5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania: Muffiny można zamrażać do 3 miesięcy. Podgrzewać przez 45 sekund, aby rozmrozić. Są tak dobre ciepłe!
  2. Jogurt: Wolę beztłuszczowy jogurt grecki w tych muffinkach. Jeśli używasz zwykłego jogurtu, inny procent tłuszczu, i / lub aromatyzowane odmiany, takie jak wanilia, liczba kalorii może być inna.
  3. Przesiewanie: Przesiewanie suchych składników jest opcjonalne, ale zalecane. To pomaga wydostać się wszelkie małe grudki kakao i zapewnia ciężką mąkę pszenną i lżejsze all-purpose są równomiernie połączone.
  4. Dlaczego początkowa wysoka temperatura? Zobacz moje podniebne sztuczki z kopułą muffinów, aby uzyskać więcej szczegółów.

Słowa kluczowe: muffiny dyniowe z wiórkami czekolady, zdrowe muffiny dyniowe

Lubisz dynię i czekoladę razem? Mam nadzieję, że tak.

Przepisy powiązane

  • 110 Kalorii Muffiny czekoladowe z wiśniami
  • 45 Kalorii Mini Muffinki Czekoladowe
  • Potrójne Muffinki Czekoladowe
  • Mini muffinki dyniowe z cynamonowym cukrem

Zobacz