Malinowe batoniki z kremem Streusel

Oto moje proste batoniki z malinowym streusel, składające się z czterech niesamowitych warstw: maślanego kruchego ciasta, gęstego malinowego nadzienia, streusel z brązowego cukru i słodkiego waniliowego lukru.
Pamiętacie malinowe batoniki, które jadłam na przyjęciu weselnym mojej siostry kilka tygodni temu? Nie? Ty prawdopodobnie przeniósł się na swoim życiu od czytania mnie gush o powiedział barów malinowych. Ja, jednakże, nie. Te malinowe bary były przednie i centralne na moim umyśle i w końcu dostałem się wokół, aby je zrobić.
Zdaję sobie sprawę, że nie mówię o ciasto czekoladowe warstwy lub niektóre Oreo nadziewane ciasteczka karmelowe concoction i że są to po prostu ... barów malinowych ... ale nie. Nie, nie, nie. To o wiele więcej niż "tylko malinowe batoniki". Spójrzcie na nie! Ta kruszonka! Ten waniliowy lukier!
To wspaniały deser na nadchodzącą cieplejszą pogodę, Dzień Matki, Dzień Ojca, baby i bridal showers, i tym podobne. To coś, co na pewno wszyscy pokochają, a przepis można łatwo podwoić, aby zrobić większą porcję i nakarmić więcej imprezowiczów.
Bary są tak proste do wykonania, a każda warstwa jest zupełnie inna. Wiele przepisów na malinowe batony zazwyczaj wymaga użycia jednego ciasta zarówno na wierzch, jak i na spód, ale ja uważam, że proste, kruche ciasto jest trochę pozbawione czynnika "wow" na wierzchu. Pragnę raczej tekstury i brązowego cukru, który może pochodzić tylko z posypki streusel. Odpowiedź na wszystkie życiowe problemy, prawda?
Maślany kruchy chlebek jest idealną spodnią warstwą dla moich malinowych batoników. Porozmawiajmy przez chwilę o skórce. Ta krucha skórka jest jedną z moich ulubionych. Pojawia się ona w książce kucharskiej Sally's Baking Addiction, jak również w moich Salted Caramel Apple Pie Bars. (<- Zrobiliście je? omg.) Nie ma nic wymyślnego w tym cieście, ale to właśnie sprawia, że jest takie urocze. Po prostu masło, cukier, wanilia i mąka zmieszane razem tworzą wyjątkowo kruchą, ale gęstą skórkę.
Większość przepisów na malinowe batoniki wykorzystuje do nadzienia zwykły dżem malinowy i choć jest on smaczny, to jednak uważam, że zazwyczaj brakuje w nim jakiegoś elementu, który sprawiłby, że batoniki nie byłyby tak pyszne. Dlatego dodaję również świeże maliny. To wzmacnia malinowy smak, sprawiając, że nadzienie znajduje się w centrum uwagi pomiędzy wszystkimi warstwami.
Smarowidło na wierzchu? Cóż, to oczywiście niezbędna warstwa odpustu. Używam prostego, brązowego cukru, cynamonowego ciasta owsianego, które nakładam na wierzch nadzienia malinowego. To mój ulubiony dodatek do tego typu batonów. Oto moja wersja jabłkowa i wersja dyniowa, obie z użyciem tej właśnie
polewy.Hej. Jeśli coś nie jest zepsute, nie naprawiaj tego.
Waniliowy lukier jest całkowicie zbędny, ale w ten piękny wiosenny dzień, mam szeroko otwarte okna, leci muzyka, wieje chłodna bryza, truskawkowa lemoniada w ręku, i mój Boże, czuję się świetnie! Więc, pozwólcie, że powtórzę. Lukier waniliowy jest całkowicie NIEZBĘDNY.
*Lista składników wygląda na długą, prawda? Nie denerwuj się! Wiele z tych składników powtarza się w każdej warstwie.
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litychMalinowe batoniki z kremem Streusel
★★★★★ 4,9 z 28 recenzji- Autor: Sally
- Prep Time: 20 minut
- Czas gotowania: 50 minut
- Całkowity czas: 3 godziny, 20 minut
- Wydajność: 12-16 batonów
- Kategoria: Bary
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Kuchnia: Amerykańska
Opis
Oto moje proste batoniki z malinowym streusel o czterech niesamowitych smakach: maślana skórka z kruchego pieczywa, gęste malinowe nadzienie, streusel z brązowego cukru i mżawka słodkiego waniliowego lukru.
Składniki
Ciasto
- 1/2 szklanki(115g) niesolonego masła, roztopionego
- 1/4 szklanki (50g) cukru granulowanego
- 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy
- 1/4 łyżeczki sól
- 1 filiżanka (125g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
Nadzienie
- 3/4 szklanki konfitury malinowej*
- 12-16świeżych malin*
Streusel
- 1/2 szkl anki (40g) staroświeckich płatków owsianych
- 1/3 szklanki (70g) jasnego lub ciemnego brązowego cukruw proszku
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 szkl anki (31g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
- 1/4 filiżanki (60g) niesolonego masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
- opcjonalnie (ale zachęcamy!): lukier waniliowy na polewę
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 300°F (149°C). Dno i boki kwadratowej formy do pieczenia o średnicy 8 cali wyłożyć papierem pergaminowym, pozostawiając wystarczająco dużo wolnego miejsca po wszystkich stronach. Odłożymy na bok.
- Przygotować ciasto: Wymieszaj roztopione masło, cukier granulowany, wanilię i sól razem w średniej misce. Dodaj mąkę i mieszaj, aż wszystko się połączy. Wciśnij masę równomiernie do przygotowanej formy do pieczenia. Piec przez 15 minut.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i rozgrzej go do 350°F (177°C).
- Rozłóż konfiturę na ciepłej skórce. Na wierzchu posyp malinami z konfitury.
- Przygotuj posypkę: Ubij płatki owsiane, brązowy cukier, cynamon i mąkę razem w średniej misce. Dodaj schłodzone masło za pomocą miksera do ciasta lub dwóch widelców (lub nawet rękoma), aż masa będzie przypominać grube okruchy. Posyp nadzienie posypką i piecz przez 30-35 minut lub do momentu, aż posypka stanie się złotobrązowa. Nadzienie malinowe powinno bulgotać na brzegach.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 20 minut w temperaturze pokojowej, a następnie schładzaj w lodówce przez co najmniej 2 godziny (lub przez noc). Podnieś folię lub pergamin z patelni, wykorzystując nawisy po bokach i pokrój na batoniki. Zazwyczaj kroję je na 16 mniejszych batonów, ale możesz pokroić je na 12 większych batonów. Polej batoniki lukrem waniliowym, jeśli używasz. Te malinowe batoniki można jeść w temperaturze pokojowej lub na zimno. Ja osobiście lubię je na zimno.
Uwagi
- Instrukcja przygotowania i zamrażania: Batoniki pozostaną świeże w szczelnym pojemniku w lodówce przez 5 dni. Można zamrozić bary do 3 miesięcy. Rozmrażać przez noc w lodówce przed podaniem i glazury.
- Owocowe przetwory: Wypróbuj te batony z innymi smakami! Truskawki konfitury, brzoskwinie konfitury, pomarańcze konfitury, można nazwać to.
- Maliny: Można użyć mrożonych malin zamiast. Rozmrozić i osuszyć przed użyciem.
- Podwójna partia: Ten przepis może być łatwo podwojone i pieczone w 9×13 patelni. Piec przez 45 minut i ostudzić całkowicie, jak wskazano w tym przepisie.
Słowa kluczowe: malinowe batoniki streusel, malinowe batoniki z kruszonką
Przepisy powiązane
- Słony karmel z szarlotką
- Batoniki z dyniowym streusel
- Mrożone ciasteczka cukrowe
- Chude serniczki z malinowym wigorem