Diet pudełkowa dla osób z cukrzycą

W cukrzycy typu II zmiany metaboliczne jakie mają miejsce są związane z tym, że pojawia się odporność na insulinę. To zaburzanie, które związane jest z pracą trzustki. W tym momencie insulina nie będzie w odpowiedni sposób pełniła swojego zadania. Dochodzi do sytuacji, w której tkanki są mniej wrażliwe na działanie insuliny. Aby utrzymywać odpowiednie funkcjonowanie metabolizmu będzie trzeba dostarczać coraz większe ilości insuliny do organizmu i trzustka nie będzie w stanie tego realizować. Leczenie powinno polegać na tym, że będzie się obniżać poziom glukozy we krwi i jednocześnie będzie się podnosiło wrażliwość tkanek na insulinę. Dlatego rozwiązaniem dla takich osób może być między innymi prowadzona w racjonalny sposób dieta pudełkowa dla osób z cukrzycą
Dlaczego warto zdecydować się na dietę?
Przyczyną cukrzycą będzie najczęściej otyłość oraz przejadanie się. Dlatego normalizacja wzorców żywieniowych jest tak naprawdę krokiem w stronę normalizacji tego jaki jest poziom glukozy we krwi. Metabolizm ma swoją specyfikę w związku z czym do problemów przyczyniać się może również to jak przestrzega się diety, oraz czy dba się o aktywność fizyczną. Na późniejszych etapach choroby konieczne jest podawanie leków hipoglikemizujących a także preparatów insulinowych. Dieta jest to kwestia głównie indywidualna i dotyczy każdego pacjenta. Po postawieniu diagnozy lekarz będzie udzielał zaleceń, które odnoszą się do diety oraz do ćwiczeń.
Dieta cukrzycowa
Pacjenci, którzy mają cukrzycę typu II muszą mieć także odpowiednia dietę na całe swoje życie. Dlatego warto wybierać odpowiednia dietę, która będzie urozmaicona i będzie prowadziła dalej do utrat masy ciała, ułatwi uzyskanie normalizacji w zakresie poziomu glukozy we krwi. Jeśli chodzi o kalorie to one będą decydować o tym, czy w ramach takiej diety będzie można mówić również o skutecznym odchudzaniu. Ograniczenie wchłaniania składników odżywczych w organizmie prowadzi do tego, że wykorzystywane są zasoby energii, które gromadzone są w formie tkanki tłuszczowej i to one są wykorzystywane. Tłuszcz jest więc spalany a człowiek będzie tracił na wadze. Jednocześnie trzeba pamiętać o tym, że bardzo ważne jest ustalenie dawki kalorii, która powinna być ustalona z lekarzem.
Co należy jeść a jakich składników trzeba unikać
W diecie należy dążyć do tego, by w mniejszych ilościach pożywać pokarmy wysokokaloryczne oraz takie pokarmy, które będą powodować podniesienie poziomu glukozy we krwi. Wysoko kaloryczne są między innymi takie składniki pokarmowe jak: masło (w tym olej roślinny), śmietana, majonez, margaryna, smalec, kiełbasy, wędliny, wędliny, tłuste mięso, tłuste ryby, podroby mięsne, skórka drobiowa, sery (ponad 30% tłuszczu), śmietana, tłusty twarożek, orzechy, nasiona. Trzeba będzie również uważać na takie produkty, które zwiększają cukier a mianowicie: cukier, miód, czekolada, suszone owoce, wyroby cukiernicze, dżemy, kwas chlebowy, soki owocowe i lemoniady oraz słodkie napoje gazowane. W diecie powinny znajdować się takie produkty, które będą dostarczać do organizmu błonnik. Stawia się także na spożywanie chudego mięsa oraz ryb. Produkty mleczne powinny mieć ograniczony poziom tłuszczu. Można również spożywać surowe lub gotowane warzywa, ale należy unikać ziemniaków. Oczywiście trzeba także uważać na stosowanie takich substancji, które powszechnie są traktowane jako zastępujące cukier, ale tak naprawdę okazują się być często produktami szkodliwymi, dlatego ich stosowanie raczej powinno się ograniczać.