Jabłkowo-cynamonowe pieczone owsiane kubeczki

Korzystając z kilku prostych składników i jednej miski, wrzuć do piekarnika te zdrowe jabłkowo-cynamonowe pączki z płatków owsianych
. Są gotowe w około 30 minut. Cała moja rodzina, w tym maluch, uwielbia je. Spróbuj też innych wymienionych smaków!Te pieczone owsiane kubki są:
- Bez cukru rafinowanego (bez dodatku cukru rafinowanego)
- Zdecydowanie zdrowe
- Łatwe i szybkie
- Miękko wypieczone i wilgotne w środku
- Kruchy na wierzchu
- Ozdobione chrupiącym grubym cukrem
- Bez nabiału, jeśli używasz mleka bez nabiału
- Bezglutenowe, jeśli używasz certyfikowanych płatków owsianych GF
Sezon jesienny może oznaczać powiedzenie GOODBYE do dni na basenie, ale oznacza to również dawanie wielkiego HELLO do ulubionych sezonowych smaków i pocieszających zdrowych przekąsek. (Pełnoziarniste mini muffiny dyniowe!) Mając na uwadze jesienne smaki, przetestowałam muffinkową wersję mojej pieczonej owsianki. Te owsiane kubeczki są nieco bardziej solidne i wytrzymałe niż kremowa pieczona owsianka, więc świetnie sprawdzą się jako przenośne śniadanie lub przekąska. A jeśli nadal jesteś w trybie letnim (ja jestem!), zamień jabłka na borówki lub truskawki. To było takie dobre!
Czy to owsianka? Czy to są muffinki?
Tak i tak. Bardziej zbite niż płatki owsiane, ale nie tak ciastowate jak jagodowe muffiny owsiane. ????
Składniki na pieczone babeczki owsiane
Do moich pieczonych owsianych kubeczków potrzebujesz 11 prostych składników. Każdy z nich jest ważny!
- Mleko: Mleko zmiękcza płatki owsiane i sprawia, że środek jest wilgotny. Zmniejszyłam ilość mleka z mojej pieczonej owsianki, więc muffiny owsiane są nieco bardziej zbite.
- Jajka: Jajka dostarczają białka i struktury.
- Syrop klonowy: Czysty syrop klonowy osładza i aromatyzuje te pieczone kubki owsiane. W razie potrzeby, miód jest wspaniałym substytutem.
- Niesłodzony sos jabłkowy: Sos jabłkowy dodaje smaku i zajmuje miejsce masła lub oleju. Uwielbiam używać sosu jabłkowego, aby zastąpić wszystkie lub niektóre olej w niektórych wypieków, jak moje poranne muffiny chałwowe.
- Owies: Owies jest podstawą całego przepisu. Staromodne całe płatki owsiane są najlepsze, a także to, co polecam do ciasteczek owsianych z rodzynkami. Szybkie płatki owsiane pracy, ale środki kubki owsiane nie są tak wilgotne. Stal cięte owies wymaga dodatkowego przygotowania, patrz uwaga przepis.
- Proszek do pieczenia: Pro szek do pieczenia zapobiega owsiane kubki od smaku gęstej.
- Cynamon i gałka muszkatołowa: Czy można jeść jabłkowe wypieki bez jednego z nich?! Jeśli masz jakieś w domu, nie krępuj się użyć przyprawy do szarlotki zamiast.
- Ekstrakt waniliowy: Ekstrakt waniliowy dodaje smaku.
- Sól: Sól dodaje smaku.
- Jabłka: Chwyć swoją ulubioną odmianę jabłek, obierz je i pokrój na kawałki wielkości kęsa. Ja zwykle używam Granny Smith lub Honeycrisp. Każda odmiana działa. Nie ma potrzeby, aby wstępnie gotować jabłka przed dodaniem do mieszanki owsianej.
Wskazówka dla piekarza:
Ciasto jest płynne. Kiedy dzielisz ciasto pomiędzy foremki do muffinek, upewnij się, że w każdej z nich znajduje się zarówno płyn jak i płatki owsiane/ jabłka. Łyżeczką nakładaj ciasto do samej góry każdej z nich. Z przepisu wychodzi 12 jabłkowo-cynamonowych babeczek z płatkami owsianymi.Przepis z 1 miski, bez miksera
Poza tym, że przygotowanie zajmuje około 2 sekund, te owsiane miseczki wymagają tylko jednej miski. Nie musisz używać miksera - zamiast tego, złóż masę ręcznie. Robi się je w około 25 minut. To praktycznie szokujące, jakie to proste.
Mało pracy → duża nagroda.
Zazwyczaj przygotowuję je lub zwykłe pieczone płatki owsiane na początku tygodnia, a następnie przechowuję w lodówce na szybkie śniadania lub przekąski. Odgrzewam je w mikrofalówce przez kilka sekund, aby je podgrzać. Można je również pięknie zamrozić i rozmrozić!
Kto nie pragnie odrobiny różnorodności?! Zamiast jabłka, spróbuj któregoś z tych smaków. ????
Smaki i dodatki
- Dynia: Zobacz moje dyniowe zapiekane kubki owsiane. Zamieniłem applesauce na dyni i zmniejszyć mleka, aby uzupełnić do dodatkowej dyni.
- Blueberry: Pomiń gałkę muszkatołową, zmniejsz cynamon do 1 łyżeczki i zamień jabłka na świeże lub mrożone borówki. Nie ma potrzeby rozmrażania.
- Bananowe: Zamień sos jabłkowy na puree bananowe.
- Chocolate Chip: Zamień jabłka na wiórki czekoladowe. Jeśli chcesz, pomiń gałkę muszkatołową.
- Peanut Butter / Nut Butter: Zmniejsz ilość sosu jabłkowego do 1/3 szklanki. Dodaj 1/2 szklanki masła orzechowego. Pominąć jabłka i gałkę muszkatołową, jeśli jest taka potrzeba.
Pieczone jabłkowo-cynamonowe babeczki owsiane
★★★★★ 4,8 z 75 recenzji- Autor: Sally
- Prep Time: 5 minut
- Czas gotowania: 25 minut
- Całkowity czas: 35 minut
- Wydajność: 12 filiżanek
- Kategoria: Śniadanie
- Metody: Pieczenie
- Kuchnia: Amerykańska
Opis
Używając kilku prostych składników i jednej miski, przygotuj te zdrowe jabłkowo-cynamonowe pieczone owsianki. Są miękkie i wilgotne w środku, a ich wierzch jest mięsisty i aromatyczny. Przygotuj je z wyprzedzeniem i ciesz się nimi przez cały tydzień!
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki (360ml) mleka (mlecznego lub bezmlecznego)
- 2 duże jajka*
- 1/2 szkl anki (120ml) czystego syropu klonowego*
- 1/2 szklanki (120g) niesłodzonego sosu jabłkowego
- 3 filiżanki (240g) pełnoziarnistego owsa staromodnego*
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielona gałka muszkatołowa
- 1/2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy
- 1/4 łyżeczki sól
- 1 czubata filiżanka obranego, posiekanego jabłka*.
- opcjonalnie: 1/2 filiżanki (50g) posiekanych orzechów włoskich lub pekan
- opcjonalnie: gruby cukier na polewę
Instrukcje
- Rozgrzać piekarnik do 350°F (177°C). Spryskać obficie formę do muffinów sprayem zapobiegającym przywieraniu. Jeśli używasz foremek do muffinów, spryskaj je sprayem zapobiegającym przywieraniu. Ciasto owsiane przyklei się trochę do foremek, więc polecam je pominąć.
- Ubij wszystkie składniki razem, z wyjątkiem jabłek (oraz orzechów i grubego cukru), w jednej dużej misce. Używając łyżki lub gumowej szpatułki, wmieszaj jabłka i orzechy (jeśli używasz). Ciasto będzie trochę płynne. Łyżeczką równomiernie rozłożyć ciasto do foremek na muffiny, upewniając się, że zarówno płatki owsiane/ jabłka, jak i płyn znajdują się w każdej z nich. Wypełnij je aż do samej góry. Patrz zdjęcie powyżej. Jeśli chcesz, posyp wierzch grubym cukrem.
- Piec przez 25-30 minut lub do momentu, gdy brzegi lekko się zarumienią, a wierzch będzie gotowy. Jeśli wierzchy będą brązowieć bardzo szybko, rozłóż na wierzchu kawałek folii aluminiowej.
- Ostudź przez 5 minut przed podaniem. Pozostałą owsiankę szczelnie przykryć i przechowywać w lodówce do 1 tygodnia.
Uwagi
- Instrukcja przygotowania i zamrażania: Upiec kubki owsiane, całkowicie ostudzić i przechowywać w lodówce przez cały tydzień, aby łatwo było je przygotować na śniadanie. Odgrzać w kuchence mikrofalowej lub piec w piekarniku nagrzanym do 350°F (177°C) przez 5-6 minut. Aby zamrozić, upiecz i ostudź owsiane miseczki. Przykryć szczelnie i zamrozić na okres do 3 miesięcy. Rozmrażaj w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Podgrzej według własnego uznania.
- Nie rób tego: Nie rób ciasta owsianego z wyprzedzeniem. Płatki owsiane wchłoną cały płyn! Ubij wszystko razem, a następnie upiecz od razu. Zobacz make ahead instrukcje powyżej dla alternatywy.
- Jajka: Jajka wiążą składniki i dodają wspaniałego smaku. W razie potrzeby, można zastąpić jajka z 1/3 szklanki niesłodzone jabłka lub puree bananowe.
- Cukier: Polecam czystego syropu klonowego, ponieważ smak jest wybitny i pieczone płatki owsiane jest bardzo wilgotne! Zamiast tego, można użyć pakowane brązowy cukier, cukier kokosowy lub miód.
- Owies: Całe płatki owsiane dają najlepszą teksturę. Możesz użyć szybkich płatków owsianych, ale one wchłaniają więcej wilgoci, więc środek nie będzie tak wilgotny. Jeśli używasz stal-cut owies, namoczyć owies w mleku przez 30 minut, a następnie wymieszać z resztą składników. Dodaj kilka dodatkowych minut do czasu pieczenia. Owsiane kubki są najlepsze z całymi płatkami owsianymi.
- Jabłka: Użyj swojej ulubionej odmiany, takiej jak Granny Smith, Fuji, lub Honeycrisp. Potrzebujesz około 1 średniego jabłka.
- Informacje żywieniowe na kub ek owsianki (z niesłodzonym sosem jabłkowym i niesłodzonym mlekiem migdałowym przy użyciu Spark Recipe Calculator): Calories 138, Total Fat 3g, Carbohydrate 26g , Dietary Fiber 3g, Sugars 11g , Protein 4g.
Słowa kluczowe: płatki owsiane
Przepisy powiązane
- Muffinki jabłkowo-cynamonowe z mąki pełnoziarnistej
- Ciasteczka owsiane z cynamonem jabłkowym
- 1 miska pieczonych płatków owsianych
- Pieczone pączki jabłkowo-cydrowe