Zdrowe odżywianie

Jabłkowo-cynamonowe pieczone owsiane kubeczki

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Korzystając z kilku prostych składników i jednej miski, wrzuć do piekarnika te zdrowe jabłkowo-cynamonowe pączki z płatków owsianych

. Są gotowe w około 30 minut. Cała moja rodzina, w tym maluch, uwielbia je. Spróbuj też innych wymienionych smaków!

Te pieczone owsiane kubki są:

  • Bez cukru rafinowanego (bez dodatku cukru rafinowanego)
  • Zdecydowanie zdrowe
  • Łatwe i szybkie
  • Miękko wypieczone i wilgotne w środku
  • Kruchy na wierzchu
  • Ozdobione chrupiącym grubym cukrem
  • Bez nabiału, jeśli używasz mleka bez nabiału
  • Bezglutenowe, jeśli używasz certyfikowanych płatków owsianych GF

Sezon jesienny może oznaczać powiedzenie GOODBYE do dni na basenie, ale oznacza to również dawanie wielkiego HELLO do ulubionych sezonowych smaków i pocieszających zdrowych przekąsek. (Pełnoziarniste mini muffiny dyniowe!) Mając na uwadze jesienne smaki, przetestowałam muffinkową wersję mojej pieczonej owsianki. Te owsiane kubeczki są nieco bardziej solidne i wytrzymałe niż kremowa pieczona owsianka, więc świetnie sprawdzą się jako przenośne śniadanie lub przekąska. A jeśli nadal jesteś w trybie letnim (ja jestem!), zamień jabłka na borówki lub truskawki. To było takie dobre!

Czy to owsianka? Czy to są muffinki?

Tak i tak. Bardziej zbite niż płatki owsiane, ale nie tak ciastowate jak jagodowe muffiny owsiane. ????

Składniki na pieczone babeczki owsiane

Do moich pieczonych owsianych kubeczków potrzebujesz 11 prostych składników. Każdy z nich jest ważny!

  1. Mleko: Mleko zmiękcza płatki owsiane i sprawia, że środek jest wilgotny. Zmniejszyłam ilość mleka z mojej pieczonej owsianki, więc muffiny owsiane są nieco bardziej zbite.
  2. Jajka: Jajka dostarczają białka i struktury.
  3. Syrop klonowy: Czysty syrop klonowy osładza i aromatyzuje te pieczone kubki owsiane. W razie potrzeby, miód jest wspaniałym substytutem.
  4. Niesłodzony sos jabłkowy: Sos jabłkowy dodaje smaku i zajmuje miejsce masła lub oleju. Uwielbiam używać sosu jabłkowego, aby zastąpić wszystkie lub niektóre olej w niektórych wypieków, jak moje poranne muffiny chałwowe.
  5. Owies: Owies jest podstawą całego przepisu. Staromodne całe płatki owsiane są najlepsze, a także to, co polecam do ciasteczek owsianych z rodzynkami. Szybkie płatki owsiane pracy, ale środki kubki owsiane nie są tak wilgotne. Stal cięte owies wymaga dodatkowego przygotowania, patrz uwaga przepis.
  6. Proszek do pieczenia: Pro szek do pieczenia zapobiega owsiane kubki od smaku gęstej.
  7. Cynamon i gałka muszkatołowa: Czy można jeść jabłkowe wypieki bez jednego z nich?! Jeśli masz jakieś w domu, nie krępuj się użyć przyprawy do szarlotki zamiast.
  8. Ekstrakt waniliowy: Ekstrakt waniliowy dodaje smaku.
  9. Sól: Sól dodaje smaku.
  10. Jabłka: Chwyć swoją ulubioną odmianę jabłek, obierz je i pokrój na kawałki wielkości kęsa. Ja zwykle używam Granny Smith lub Honeycrisp. Każda odmiana działa. Nie ma potrzeby, aby wstępnie gotować jabłka przed dodaniem do mieszanki owsianej.

Wskazówka dla piekarza:

Ciasto jest płynne. Kiedy dzielisz ciasto pomiędzy foremki do muffinek, upewnij się, że w każdej z nich znajduje się zarówno płyn jak i płatki owsiane/ jabłka. Łyżeczką nakładaj ciasto do samej góry każdej z nich. Z przepisu wychodzi 12 jabłkowo-cynamonowych babeczek z płatkami owsianymi.

Przepis z 1 miski, bez miksera

Poza tym, że przygotowanie zajmuje około 2 sekund, te owsiane miseczki wymagają tylko jednej miski. Nie musisz używać miksera - zamiast tego, złóż masę ręcznie. Robi się je w około 25 minut. To praktycznie szokujące, jakie to proste.

Mało pracy → duża nagroda.

Zazwyczaj przygotowuję je lub zwykłe pieczone płatki owsiane na początku tygodnia, a następnie przechowuję w lodówce na szybkie śniadania lub przekąski. Odgrzewam je w mikrofalówce przez kilka sekund, aby je podgrzać. Można je również pięknie zamrozić i rozmrozić!

Kto nie pragnie odrobiny różnorodności?! Zamiast jabłka, spróbuj któregoś z tych smaków. ????

Smaki i dodatki

  1. Dynia: Zobacz moje dyniowe zapiekane kubki owsiane. Zamieniłem applesauce na dyni i zmniejszyć mleka, aby uzupełnić do dodatkowej dyni.
  2. Blueberry: Pomiń gałkę muszkatołową, zmniejsz cynamon do 1 łyżeczki i zamień jabłka na świeże lub mrożone borówki. Nie ma potrzeby rozmrażania.
  3. Bananowe: Zamień sos jabłkowy na puree bananowe.
  4. Chocolate Chip: Zamień jabłka na wiórki czekoladowe. Jeśli chcesz, pomiń gałkę muszkatołową.
  5. Peanut Butter / Nut Butter: Zmniejsz ilość sosu jabłkowego do 1/3 szklanki. Dodaj 1/2 szklanki masła orzechowego. Pominąć jabłka i gałkę muszkatołową, jeśli jest taka potrzeba.
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona foldera ikona foldera ikonainstagram ikonainstagram ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Pieczone jabłkowo-cynamonowe babeczki owsiane

4,8 z 75 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 5 minut
  • Czas gotowania: 25 minut
  • Całkowity czas: 35 minut
  • Wydajność: 12 filiżanek
  • Kategoria: Śniadanie
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Używając kilku prostych składników i jednej miski, przygotuj te zdrowe jabłkowo-cynamonowe pieczone owsianki. Są miękkie i wilgotne w środku, a ich wierzch jest mięsisty i aromatyczny. Przygotuj je z wyprzedzeniem i ciesz się nimi przez cały tydzień!


Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki (360ml) mleka (mlecznego lub bezmlecznego)
  • 2 duże jajka*
  • 1/2 szkl anki (120ml) czystego syropu klonowego*
  • 1/2 szklanki (120g) niesłodzonego sosu jabłkowego
  • 3 filiżanki (240g) pełnoziarnistego owsa staromodnego*
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielona gałka muszkatołowa
  • 1/2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 1 czubata filiżanka obranego, posiekanego jabłka*.
  • opcjonalnie: 1/2 filiżanki (50g) posiekanych orzechów włoskich lub pekan
  • opcjonalnie: gruby cukier na polewę

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do 350°F (177°C). Spryskać obficie formę do muffinów sprayem zapobiegającym przywieraniu. Jeśli używasz foremek do muffinów, spryskaj je sprayem zapobiegającym przywieraniu. Ciasto owsiane przyklei się trochę do foremek, więc polecam je pominąć.
  2. Ubij wszystkie składniki razem, z wyjątkiem jabłek (oraz orzechów i grubego cukru), w jednej dużej misce. Używając łyżki lub gumowej szpatułki, wmieszaj jabłka i orzechy (jeśli używasz). Ciasto będzie trochę płynne. Łyżeczką równomiernie rozłożyć ciasto do foremek na muffiny, upewniając się, że zarówno płatki owsiane/ jabłka, jak i płyn znajdują się w każdej z nich. Wypełnij je aż do samej góry. Patrz zdjęcie powyżej. Jeśli chcesz, posyp wierzch grubym cukrem.
  3. Piec przez 25-30 minut lub do momentu, gdy brzegi lekko się zarumienią, a wierzch będzie gotowy. Jeśli wierzchy będą brązowieć bardzo szybko, rozłóż na wierzchu kawałek folii aluminiowej.
  4. Ostudź przez 5 minut przed podaniem. Pozostałą owsiankę szczelnie przykryć i przechowywać w lodówce do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania i zamrażania: Upiec kubki owsiane, całkowicie ostudzić i przechowywać w lodówce przez cały tydzień, aby łatwo było je przygotować na śniadanie. Odgrzać w kuchence mikrofalowej lub piec w piekarniku nagrzanym do 350°F (177°C) przez 5-6 minut. Aby zamrozić, upiecz i ostudź owsiane miseczki. Przykryć szczelnie i zamrozić na okres do 3 miesięcy. Rozmrażaj w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Podgrzej według własnego uznania.
  2. Nie rób tego: Nie rób ciasta owsianego z wyprzedzeniem. Płatki owsiane wchłoną cały płyn! Ubij wszystko razem, a następnie upiecz od razu. Zobacz make ahead instrukcje powyżej dla alternatywy.
  3. Jajka: Jajka wiążą składniki i dodają wspaniałego smaku. W razie potrzeby, można zastąpić jajka z 1/3 szklanki niesłodzone jabłka lub puree bananowe.
  4. Cukier: Polecam czystego syropu klonowego, ponieważ smak jest wybitny i pieczone płatki owsiane jest bardzo wilgotne! Zamiast tego, można użyć pakowane brązowy cukier, cukier kokosowy lub miód.
  5. Owies: Całe płatki owsiane dają najlepszą teksturę. Możesz użyć szybkich płatków owsianych, ale one wchłaniają więcej wilgoci, więc środek nie będzie tak wilgotny. Jeśli używasz stal-cut owies, namoczyć owies w mleku przez 30 minut, a następnie wymieszać z resztą składników. Dodaj kilka dodatkowych minut do czasu pieczenia. Owsiane kubki są najlepsze z całymi płatkami owsianymi.
  6. Jabłka: Użyj swojej ulubionej odmiany, takiej jak Granny Smith, Fuji, lub Honeycrisp. Potrzebujesz około 1 średniego jabłka.
  7. Informacje żywieniowe na kub ek owsianki (z niesłodzonym sosem jabłkowym i niesłodzonym mlekiem migdałowym przy użyciu Spark Recipe Calculator): Calories 138, Total Fat 3g, Carbohydrate 26g , Dietary Fiber 3g, Sugars 11g , Protein 4g.

Słowa kluczowe: płatki owsiane

Przepisy powiązane

  • Muffinki jabłkowo-cynamonowe z mąki pełnoziarnistej
  • Ciasteczka owsiane z cynamonem jabłkowym
  • 1 miska pieczonych płatków owsianych
  • Pieczone pączki jabłkowo-cydrowe

Zobacz