Zdrowe odżywianie

Pieczone pączki z jabłkowego cydru

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Domowej roboty pączki z cydru jabłkowego są ciastowate, gęste i intensywnie aromatyczne. Pieczone, a nie smażone, te jesienne przysmaki robi się szybko i łatwo - to wygodny przepis bez konieczności użycia miksera. Aby uzyskać intensywny smak, użyj zagęszczonego cydru jabłkowego. Aby poranek był mniej gorączkowy, wystarczy przygotować cydr na noc przed pieczeniem. Przeczytaj dalej, aby poznać wszystkie wskazówki potrzebne do przygotowania tego ulubionego przepisu na jesień!

Uwielbiam te pyszne pączki, które można dostać w piekarni...są bogate, gęste i pachną absolutnie niesamowicie. Jeśli kiedykolwiek próbowałeś moich pączków z przyprawami chai, pączków dyniowych lub pączków z cukrem cynamonowym...to wiecie, że te piekarnicze piękności zdecydowanie zainspirowały moje przepisy na pączki. Są one nieco gęste i bardzo przypominają muffinki. Te pieczone pączki z jabłkowym cydrem nie są wyjątkiem, choć są nieco cięższe, z bardziej treściwym i wilgotnym miękiszem. (Więcej ulubieńców w stylu piekarni: te muffinki z wiórkami czekoladowymi muffiny i te ciasteczka z masłem orzechowym ciasteczka!)

Opowiedz mi o tych pączkach z jabłkowym cydrem

  • Tekstura: Jeśli lubicie ciastowate, wilgotne i gęste pączki z kruchą, cynamonowo-cukrową polewą, to nie szukajcie dalej niż ten przepis.
  • Smak: Jeśli chodzi o smak, to są one całe w jabłkach, cynamonie i przyprawach. Smakują jak prosto z piekarni!
  • Łatwość: Prosta mieszanka mokrych i suchych składników oraz koncentrat cydru jabłkowego sprawiają, że są one łatwe do przygotowania w rześkie jesienne poranki. Nie potrzeba miksera, wałka do ciasta ani noża do wycinania pączków! Po prostu dodaj ciasto do patelni do pączków - ja używam i uwielbiam tę. Jeśli masz tylko jedną patelnię, po prostu upiecz partię za jednym razem.
  • Czas: W mniej niż godzinę, będziesz miał cały talerz ułożony wysoko z domowymi pączkami z jabłkowym cydrem.

Apple Cider Donuts Video Tutorial

Ta sztuczka zmienia wszystko

Sposób na pączki z jabłkowym cydrem polega na dodaniu do nich smaku skoncentrowanym cydrem jabłkowym. Cydr jabłkowy, który został zredukowany na kuchence, jest gęsty i mocny, dodając im smaku bez nadmiaru płynu. Cydr jabłkowy, zarówno kupiony w sklepie, jak i ten domowej robotyjest z pewnością pyszny do picia, ale nie doda wystarczająco dużo smaku do wypieków. Poświęcenie 20 minut na zredukowanie cydru sprawia, że zwykłe pączki zamieniają się w niesamowite pączki z cydrem jabłkowym. Jeśli chcesz zachować prostotę rano, zredukuj cydr na noc przed pieczeniem. Pozwoli Ci to zaoszczędzić czas chłodzenia, ponieważ cydr musi ostygnąć przez kilka minut, zanim dodasz go do ciasta.

Aby zredukować cydr jabłkowy, wystarczy wykonać następujące proste kroki:

  • Wlej 1 ½ szklanki cydru jabłkowego do małego rondelka, który zredukujemy do ½ szklanki.
  • Umieść na małym ogniu i ustaw timer na 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Zacznij sprawdzać po 10 minutach, a następnie co 3-5 minut. następnie co 3-5 minut, aż uzyskasz ½ szklanki cydru (około 20 minut).
  • Zdejmij z ognia i pozostawić do ostygnięcia przez co najmniej 10 minut przed użyciem w cieście.

To takie proste! Jeśli masz resztki cydru jabłkowego, użyj go do mojej sangrii z jabłek honeycrisp lub sangrii z cydru jabłkowego- lub pij go bez dodatków.

Oto mój zredukowany cydr jabłkowy:

Wybór właściwych składników: Roztopione masło i przyprawa do szarlotki

  • Roztopione masło. Klejnotem koronnym tych pączków jest zanurzenie w roztopionym maśle, a następnie obtoczenie w cukrze pudrze, cynamonie i przyprawie do szarlotki. Jest to nie tylko pyszne, ale roztopione masło pomaga słodkiej polewie przylegać do pączka.
  • Przyprawa do szarlotki. Jeśli nie masz dostępu do kupnej przyprawy do szarlotki, możesz zrobić własną. z cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej.

Przegląd: Jak zrobić pieczone pączki jabłkowe z cydrem

Ich przygotowanie nie może być prostsze - nie wymaga użycia miksera. Zostaw sobie wystarczająco dużo czasu (co najmniej pół godziny) na zredukowanie cydru jabłkowego przed rozpoczęciem pracy. Ja lubię zrobić ten krok poprzedniego wieczoru, aby rano były gotowe do użycia.

  1. Zredukuj cydr jabłkowy. W małym rondelku, na małym ogniu, gotuj cydr jabłkowy, aż zostanie Ci około 1/2 szklanki. Zacznij sprawdzać po 10 minutach, a następnie co 3-5 minut, aż uzyskasz 1/2 szklanki zredukowanego cydru. Mi zajęło to około 20 minut. Odstaw do ostygnięcia na 10 minut (lub wykonaj ten krok przed czasem).
  2. Połącz razem suche składniki.
  3. Połącz mokre składniki razem, z wyjątkiem cydru jabłkowego.
  4. Wymieszaj mokre i suche składniki razem. Dodaj cydr jabłkowy. Ubij wszystko razem, aż będzie gładkie i połączone. Zauważysz, że ciasto będzie lekko gęste. Chcemy, aby ciasto było gęste, aby pączki były ciastowate i zwarte.
  5. Napełnij patelnię do pączków. Wypełnij każdą pączkową miseczkę mniej więcej do połowy. Mój trik na to? Użyj torebki zamykanej na zamek błyskawiczny. Dodaj ciasto do worka, odetnij róg i wylej je na patelnię, wypełniając ją tylko do połowy. Ta sztuczka sprawia, że przenoszenie ciasta jest schludne, szybkie i łatwe.
  6. Upiecz. Czas pieczenia to tylko około 10 minut - mówiłem, że są szybkie. Aby sprawdzić, czy pączek jest gotowy, wbij palec w jego wierzch. Jeśli pączek odbije się, jest gotowy. Po wyjęciu z piekarnika, pozwól im ostygnąć przez 2 minuty, a następnie odwróć patelnię, aby uwolnić pączki. Następnie możesz ponownie nasmarować patelnię i upiec pozostałe ciasto na pączki. (Jeśli masz dwie patelnie do pieczenia pączków, upiecz obie blachy na raz).
  7. Pokryć pączki. W średniej misce wymieszaj cukier puder, cynamon i przyprawę do szarlotki. Po ostygnięciu, zanurz obie strony każdego pączka w roztopionym maśle, a następnie obficie posyp polewą z przyprawy jabłkowej.

Spójrz na to piękne, karmelowe ciasto! Tak wiele jabłkowego smaku kryje się w tym cieście:

Więcej przepisów na jabłka

  • Apple Crisp
  • Domowy jabłkowy cydr
  • Muffinki z kruszonką jabłkową
  • Pieczone jabłka
  • Szarlotka (w stylu deep dish)
  • Galette z solonym karmelem
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagram ikonainstagram ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Pieczone pączki z jabłecznika

4,8 z 97 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 35 minut
  • Czas gotowania: 10 minut
  • Całkowity czas: 50 minut
  • Plon: 12-14 pączków
  • Kategoria: Śniadania
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Pieczone, ciastowate i pyszne pączki z cydru jabłkowego są przygotowywane z dodatkiem cydru jabłkowego, aby wzmocnić jego smak. Ciepłe i zanurzone w cukrze cynamonowym i przyprawach do szarlotki, ten jesienny przysmak stanie się również Twoim nowym ulubionym.


Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki (360ml) cydru jabłkowego
  • 2 filiżanki (250g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)*.
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 3/4 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamon mielony
  • 1 łyże czka przyprawy do szarlotki*
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 2 łyżki stołowe(30 g) niesolonego masła, roztopionego
  • 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki(100g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 1/2szklanki (100g) cukru granulowanego
  • 1/2szklanki (120ml) mleka, w temperaturze pokojowej*.
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego

Polewa

  • 1 filiżanka(200g) cukru kryształu
  • 3/4 łyżeczki mielony cynamon
  • 3/4 łyże czki przyprawy do szarlotki*
  • 6 łyżek stołowych(85g) niesolonego masła, roztopionego

Instrukcje

  1. Zredukujemy cydr jabłkowy: Mieszając od czasu do czasu, gotuj cydr jabłkowy w małym rondelku na małym ogniu, aż zostanie ci około 1/2 filiżanki. Zacznij sprawdzać po 10 minutach, 15 minutach, 20 minutach, itd. aż uzyskasz 1/2 filiżanki (120ml). Mi to zajęło około 20 minut. Odstaw do ostygnięcia na 10 minut.
  2. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C). Posmaruj formę do pączków sprayem zapobiegającym przywieraniu. Odłóż na bok.
  3. Przygotuj pączki: Ubij mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do szarlotki i sól razem w dużej misce. Odstaw na bok.
  4. Ubij razem roztopione masło, jajko, brązowy cukier, cukier puder, mleko i ekstrakt waniliowy. Wlej do suchych składników, dodaj zredukowany cydr jabłkowy i ubijaj wszystko razem, aż będzie gładkie i połączone. Ciasto będzie lekko gęste.
  5. Łyżeczką nakładaj ciasto do wgłębień w pączkach - dla ułatwienia polecam użycie dużego worka zamykanego na zamek błyskawiczny. Odetnij róg od dna torebki i wylej ciasto do każdej pączkowej filiżanki, wypełniając ją mniej więcej do połowy.
  6. Piec przez 10-11 minut lub do momentu, aż brzegi i wierzch będą lekko zarumienione. Aby sprawdzić, wbij palec w wierzch pączka. Jeśli pączek odbije się, jest gotowy. Studzić pączki przez 2 minuty, a następnie przenieść na stojak z drutu. Ponownie natłuść patelnię i upiecz pozostałe ciasto na pączki.
  7. Pokryj pączki: Połącz cukier granulowany, cynamon i przyprawę do szarlotki razem w średniej misce. Po ostygnięciu, zanurz obie strony każdego pączka w roztopionym maśle, a następnie obficie posyp polewą z przyprawy jabłkowej.
  8. Pączki najlepiej podawać natychmiast. Resztki można przechowywać szczelnie przykryte w temperaturze pokojowej do 2 dni lub w lodówce do 5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Pączki, pokryte lub nie pokryte polewą, można zamrozić do 2 miesięcy. Rozmrażać przez noc w lodówce i podgrzać do własnych upodobań w mikrofalówce. Ja zazwyczaj po prostu zap 'em przez kilka sekund.
  2. Specjalne narzędzia (linki partnerskie): Szklane miski do mieszania | kubki do odmierzania | trzepaczka | szpatułka sercowa | patelnia do pączków.
  3. Przyprawa do szarlotki: Czy masz przyprawę do szarlotki tam gdzie mieszkasz? Jest to dość standardowy tutaj w USA. Jeśli nie masz dostępu do sklepowej przyprawy do szarlotki, możesz zrobić własną z cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej.
  4. Mleko: Zwykle używam maślanki, ale zauważyłam, że każde mleko (mleczne lub nie) działa całkiem dobrze. Aby uzyskać gęstszy miękisz, możesz użyć 1/2 szklanki zwykłego jogurtu lub kwaśnej śmietany zamiast.
  5. Nie masz patelni do pączków? Zrób pączkowe muffiny w standardowej 12-sto kubkowej formie do muffinów. Natłuść formę lub użyj foremek do muffinek, wypełnij każdą w 3/4, a następnie piecz w temperaturze 350°F (177°C) przez około 18-20 minut lub do momentu, aż wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Z podanych składników wychodzi ok. 10-12 pączków z jabłkowym cydrem.
  6. Minis: Chcesz zrobić mini pączki lub mini donut holes w mini foremce do muffinek? Nasmaruj patelnię, dodaj ciasto do formy tylko do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 350°F (177°C) przez około 8-9 minut.

Przepisy powiązane

  • Pączki z kruchego ciasta
  • Muffiny z sernikiem dyniowym
  • Klasyczne Dyniowe Scones
  • Jabłkowe bułeczki cynamonowe

Zobacz