Czekoladowe ciasto z cukinii

Super wilgotne i pyszne czekoladowe ciasto z cukinii
jest posypane wiórkami czekoladowymi i polane czekoladowym lukrem krówkowym. Zrobione z trzema filiżankami rozdrobnionej cukinii (nie poczujesz jej smaku!), jest to najbardziej dekadencki sposób na spożywanie zieleniny.Dzisiaj mamy potrójną dawkę czekolady w postaci luksusowo bogatego czekoladowego ciasta z cukinii. Nie, nie poczujecie smaku cukinii. Nie, nie widać cukinii. Tak, jest niewiarygodnie pyszne i pokażę ci dokładnie, jak je zrobić!
Czekoladowe ciasto z cukinii - film instruktażowy
Czy możesz tylko spojrzeć na to, jak bogate i wilgotne jest to ciasto? Smakuje nawet lepiej niż wygląda, przysięgam. Prawdziwym sekretem są ukryte w nim warzywa. Jeśli jesteś osobą, która uważa, że warzywa nie powinny mieć nic wspólnego z deserem, zachowaj otwarty umysł. Ciasto marchewkowe, anyone?!
Dlaczego pokochasz to czekoladowe ciasto z cukinii?
- Tak samo kochany jak moje ciasto czekoladowe
- Super wilgotny i bogaty z mega czekoladowym smakiem
- Łatwy do zrobienia
- Wykorzystuje letnią cukinię
- 3 filiżanki warzyw ukrytych w środku - nawet ich nie poczujesz!
- Pokryte czekoladowym kremem maślanym
Przegląd: Składniki czekoladowego ciasta z cukinii
To dekadenckie ciasto zrobione jest ze świeżej letniej cukinii i podstawowych składników w spiżarni. Czy wiesz, że kakao w proszku może wysuszyć wypieki o wiele bardziej niż mąka? Aby to zrekompensować, zadbaliśmy o to, aby w cieście było dużo dodatkowej wilgoci. Przeanalizujmy to:
- Mąka: Solidna mąka uniwersalna jest podstawą tego przepisu na ciasto. Nie używaj mąki tortowej - w połączeniu z ultra-lekkim kakao w proszku, mąka tortowa jest zbyt drobna.
- Niesłodzone naturalne kakao w proszku: Kakao w proszku zajmuje miejsce części mąki. Podobnie jak w moim zwykłym przepisie na ciasto czekoladowe, upewnij się, że używasz naturalnego niesłodzonego kakao w proszku zamiast kakao w proszku z dutch-process. Jeśli jesteś zainteresowany, zobacz "dutch-process vs naturalne kakao w proszku", aby uzyskać dogłębne wyjaśnienie.
- Soda oczyszczona i proszek do pieczenia: Używaj zarówno sody oczyszczonej, jak i proszku do pieczenia.
- Espresso w proszku: Espresso w proszku podkreśla smak czekolady. Chociaż jest to opcjonalne, bardzo polecam jego użycie. Czekoladowe ciasto z cukinii nie będzie smakować jak kawa. To raczej espresso w proszku pomoże wydobyć intensywny czekoladowy smak.
- Sól: Sól równoważy smak.
- Olej: Olej dodaje wilgoci. Możesz spróbować zastąpić *część* oleju niesłodzonym sosem jabłkowym. Robiłam tak z czekoladowymi ciastami i muffinami i rezultat jest wspaniały, ale nie polecam zastępowania go w całości. Niezależnie od cukinii w środku, to nie jest zdrowa żywność, to deser. Nie rób z niego czegoś, czym nie jest! ????
- Cukier: Będziemy używać kombinacji brązowego cukru i białego cukru granulowanego. Brązowy cukier nie tylko zapewnia wilgoć, ale smak, jak również.
- Jajka: 4 jajka wiążą wszystko razem i dodają wilgoci. Pamiętaj, że temperatura pokojowa jest ważna.
- Kwaśna śmietana: Możesz użyć kwaśnej śmietany lub zwykłego jogurtu. Albo dodać wilgoci.
- Ekstrakt waniliowy: Czysty ekstrakt waniliowy dodaje smaku.
- Cukinia: Istnieją whopping 3 filiżanki rozdrobnione cukinii w tym przepisie. Testowanie jak dużo możemy uciec z ... bez faktycznie smakuje! Cukinia to czysta magia w ciastach - nic tylko bezsmakowa wilgoć. Tak samo jest z moim chlebem z cukinii!
- Wiórki czekoladowe:
Przegląd: Jak zrobić czekoladowe ciasto z cukinii?
To czekoladowe ciasto z cukinii robi się szybko i łatwo! Po prostu ubij suche składniki w jednej misce i ubijaj mokre składniki razem w innej misce. Połącz mokre i suche składniki, a następnie dodaj wiórki czekoladowe. Ciasto będzie lekko gęste dzięki cukinii! Podziel ciasto pomiędzy dwie 9-calowe tortownice lub możesz zrobić ćwierć arkusza ciasta używając tortownicy 9×13 cali. Zobacz moje uwagi do przepisu, aby poznać szczegóły.
- Potrzebujesz babeczek zamiast tego?
Czekoladowy lukier
Czekoladowe ciasto z cukinii polewamy i wypełniamy gładkim, jedwabistym i kremowym kremem czekoladowym. Używamy mojego ulubionego przepisu na krem czekoladowy, ale zwiększamy jego ilość. Robimy tak również w przypadku mojego zwykłego ciasta czekoladowego. Jeśli wolisz pokryć ten tort waniliowym lukrem, użyj waniliowego lukru zawartego w moim przepisie na biały tort. Niezależnie od tego, który z nich wybierzesz, będziesz mieć wystarczająco dużo lukru, aby pokryć cały tort i trochę resztek do zabawnego lukrowania na wierzchu. Udekoruj, jak tylko chcesz! Do dekoracji użyłam końcówki Ateco #30.
Głęboki, ciemny, luksusowo bogaty, obłędnie wilgotny i dziwnie naładowany warzywami, których absolutnie nie czuć w smaku. Po jednym kęsie będziesz przekonany, że to najlepszy sposób na jedzenie warzyw! Pokochasz też moje ciasteczka z cukinii i płatków owsianych.
Więcej przepisów na czekoladę
- Czekoladowe ciastka z lawą
- Ciasto czekoladowe bez mąki
- Ciasto czekoladowe
- Babeczki czekoladowe
- Domowe Brownie
- Ciasteczka z kawałkami czekolady
Ciasto czekoladowe z cukinią
★★★★★ 4.9 z 91recenzji- Autorka: Sally
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Całkowity czas: 3 godziny, 30 minut
- Wydajność: służy 10-12
- Kategoria: Deser
- Metody: Pieczenie
- Kuchnia: Amerykańska
Opis
To super bogate i wilgotne czekoladowe ciasto z cukinii jest zwieńczone mleczną czekoladą w polewie krówkowej - nie poczujesz nawet smaku warzyw!
Składniki
- 2 filiżanki (250g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
- 3/4 fil iżanki (62g) niesłodzonego naturalnego kakao w proszku
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyże czki proszku do pieczenia
- 1 łyże czka espresso w proszku (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 fil iżanka (240ml) oleju rzepakowego lub roślinnego
- 1 filiżanka (200g) cukru granulowanego
- 3/4 szkl anki (150g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru
- 4 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 1/3 fil iżanki (80g) kwaśnej śmietany lub zwykłego jogurtu , w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
- 3 filiżanki poszatkowanej cukinii (około 3 średnie)*.
- 1 fil iżanka (180g) półsłodkich wiórków czekoladowych
- polewa czekoladowa lub polewa waniliowa
Instrukcje
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 350°F (177°C). Natłuścić dwie tortownice o wymiarach 9×2 cale. (Upewnij się, że mają co najmniej 2 cale wysokości, w stylu głębokiego naczynia). Odstaw na bok.
- Przygotuj ciasto: Ubij mąkę, kakao w proszku, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, proszek do espresso (jeśli używasz) i sól razem w dużej misce. W innej dużej misce, używając miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę lub przystawkę do ubijania, ubij olej, cukier kryształ, brązowy cukier, jajka, śmietanę, wanilię i cukinię razem, aż do połączenia. Wlać do suchych składników i ubijać na średniej prędkości, aż do całkowitego połączenia. Wbić wiórki czekoladowe. Ciasto będzie lekko gęste.
- Wylać ciasto równomiernie do foremek. Piec przez około 25-32 minuty lub do momentu, aż ciastka będą upieczone. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, wbij wykałaczkę w środek ciasta. Jeśli wyjdzie czysta, to znaczy, że ciasto jest gotowe. Pozostaw ciastka do całkowitego ostygnięcia na patelni ustawionej na drucianym stojaku. Ciasta muszą być całkowicie chłodne przed lukrowaniem i składaniem.
- Zmontować i zamrozić: Najpierw, używając dużego ząbkowanego noża, odkrój cienką warstwę z wierzchów ciastek, aby stworzyć płaską powierzchnię. Wyrzucić (lub pokruszyć na lody!). Umieść 1 warstwę ciasta na stojaku lub talerzu do serwowania. Równomiernie pokryj wierzch lukrem. Na wierzchu ułóż drugą warstwę i rozprowadź pozostały lukier po całej powierzchni i bokach. Resztki lukru wylej na wierzch. (Użyłam końcówki Ateco #30.) Udekoruj posypką czekoladową lub mini wiórkami czekoladowymi, jeśli chcesz. Pokrój w plastry i podawaj.
- Resztki ciasta przykryj i przechowuj w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni lub w lodówce do 5 dni.
Uwagi
- Instrukcja przygotowania: Przygotować ciasto i lukier 1 dzień wcześniej. Przechowywać ciasta w temperaturze pokojowej, przykryte szczelnie. Przygotowany lukier przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku, a następnie doprowadzić do temperatury pokojowej, gdy będzie gotowy do użycia. Ciasta z lukrem lub bez mogą być zamrożone do 2 miesięcy, rozmroź przez noc w lodówce i doprowadź do temperatury pokojowej, jeśli chcesz, przed podaniem.
- Narzędzia specjalne (linki partnerskie): Tarka, szklane miski do mieszania, mikser stojący KitchenAid, mikser ręczny KitchenAid, okrągła forma do ciasta, wykładzina do babeczek, foremki do babeczek, końcówka gwiazdkowa zamknięta #30 Ateco i jednorazowe torebki do lukru.
- Zblenduj cukinię: Rozdrobnioną cukinię bardzo lekko wytrzyj ręcznikiem. Nie wyciskać zbyt dużo wilgoci, tylko trochę blot przed dodaniem do mokrych składników. Mam i kocham tę tarkę - działa szybko!
- Ciasto 9×13: Chcesz zamiast tego zrobić ciasto na blachę? To ciasto będzie pasować do 9×13 patelni. Czas pieczenia jest długo co najmniej 45 minut, aby zapewnić, że grube ciasto jest pieczone przez. Ta sama temperatura piekarnika.
- Babeczki:
Słowa kluczowe:
czekoladowe ciasto z cukiniiWypróbuj je również jako babeczki! Wskazówki w uwagach do przepisu.
Przepisy powiązane
- Kruche ciasto z cukinii
- Podwójnie czekoladowy chleb z cukinii
- Potrójnie czekoladowe ciasto
- Chleb z cukinii