Zdrowe odżywianie

Chicago-Style Deep Dish Pizza

Agnieszka Kępińska

Popularne cateringi dietetyczne

DietBox 74 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę
Cuisinable 14 opinii zadowolonych klientów Zamów dietę
Przełom w odżywianiu 143 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę

Przejdź do przepisu

Oto jak zrobić autentyczną, chicagowską pizzę typu deep dish. Z maślaną skórką, lekko słodkim sosem pomidorowym i grubą warstwą sera.

Ostrzeżenie: ten wpis zawiera około 1 000 000 zdjęć krok po kroku i mnóstwo wyjaśnień, które im towarzyszą. Może warto napić się kawy.

Ostatnio przejrzałem statystyki mojej strony internetowej i odkryłem, że Chicago jest moim najpopularniejszym miastem w USA. Mam więcej czytelników z Chicago niż z jakiegokolwiek innego miejsca w tym kraju. To niesamowite, bo uwielbiam Chicago. Jako mały hołd dla mojego miasta nr 1, kończę ten rok z przepisem inspirowanym Chicago.

Tylko kilka razy miałem przyjemność zjeść prawdziwą, autentyczną pizzę w stylu chicagowskim. I te kilka razy wystarczyło, aby przekonać mnie, że pizza w stylu chicagowskim jest nieporównywalnie dobra. Więcej niż dobra.

Co więc sprawia, że pizza w stylu chicagowskim jest tak cholernie niesamowita? Odpowiedź brzmi: wszystko. Każdy najmniejszy szczegół tej pizzy jest wyjątkowy. Po pierwsze, ta pizza z pewnością nie wygląda jak pizza, do której jesteś przyzwyczajony. Jest pieczona w głębokiej formie do ciasta. Ser znajduje się bezpośrednio na wierzchu ciasta, a sos jest ułożony na wierzchu. To coś w rodzaju odwróconego placka do pizzy. Być może się mylę, ale dowiedziałem się, że właściwym sposobem jedzenia pizzy w stylu chicagowskim jest jedzenie jej widelcem. Czy to prawda, czytelnicy z Chicago? Mam nadzieję, że tak, ponieważ tylko w ten sposób mogę ją jeść bez robienia okropnego i bardzo żenującego bałaganu.

Pomówmy o wszystkich wspaniałych warstwach tej pizzy.

Skórka do pizzy typu deep dish. Chrupiąca, łuszcząca się skórka jest kluczem do pizzy w stylu chicagowskim. To absolutnie nie jest zwykła skórka do pizzy. Nie, ta skórka jest wyjątkowa. Dlatego też całkowicie odszedłem od mojego przepisu na zwykłą skórkę do pizzy i zacząłem stosować coś zupełnie szalonego. Dodałem odrobinę mąki kukurydzianej. To właśnie mączka kukurydziana sprawia, że ciasto jest tak chrupiące i aromatyczne. Nie mówiąc już o tym, że smakuje tak, jakbyś jadł prawdziwą pizzę.

Co jeszcze jest wyjątkowego w tym cieście do pizzy? Jest tak maślana. To najbardziej maślana skórka do pizzy na świecie, a przynajmniej najbardziej maślana, jaką kiedykolwiek miałem przyjemność spróbować. Aby uzyskać ten niezwykle maślany smak, a także charakterystyczną dla chicagowskiego stylu pizzy teksturę płatków, ciasto na pizzę zostanie poddane laminowaniu. Co? Tak. Wiem, że to brzmi dziwnie. Ale laminowanie ciasta jest dokładnie tym, co nadaje rogalikom ich płatkowate warstwy. Laminowanie lub nakładanie warstw masła na ciasto jest odpowiedzią na autentyczny smak chicagowskiej pizzy.

To wszystko brzmi trudno, prawda? Dobra wiadomość: nie jest! Laminowanie polega dosłownie na rozsmarowaniu masła na cieście do pizzy i złożeniu go. Następnie ponownie rozwałkuj ciasto, zamykając masło w środku. Proste.

Nie jestem pewna, jak i dlaczego... ale pomimo tego, że ciasto na pizzę jest nieco chrupiące i bardzo łuszczy się, to absolutnie rozpływa się w ustach. Jest chrupiąca, maślana i delikatna w tym samym czasie? Cudowna skórka.

Przewodnik po

wypiekach z

drożdżamiPrzy każdej pracy z drożdżami piekarskimi skorzystaj z tego przewodnika. Zawarłem w nim praktyczne odpowiedzi na wszystkie najczęściej zadawane pytania dotyczące drożdży!

Porozmawiajmy o sosie do pizzy. Lekko słodki, niewiarygodnie gęsty i cudownie aromatyczny. Sos jest zawsze moim ulubionym składnikiem pizzy w stylu chicagowskim. Zazwyczaj zamawiam dodatkowy sos z boku. W moim świecie liczą się tylko przyprawy.

Ten sos do pizzy z dodatkiem czosnku przygotowuje się na kuchence i w oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta do pizzy spokojnie gotuje, pozwalając, aby smaki się rozwinęły, a konsystencja zgęstniała. Lubię dodawać płatki czerwonej papryki, aby dodać trochę ciepła; to naprawdę nadaje temu sosowi coś ekstra. Jeśli nie lubisz ostrego smaku, możesz go pominąć. Ten sos nie jest podobny do ŻADNEGO innego sosu pomidorowego, jaki kiedykolwiek jadłem. Dla mnie smakuje jak te, które jadłem w Chicago. Będziecie zachwyceni. O ile oczywiście nie lubisz sosu pomidorowego.

Oprócz cudownej skórki i pysznego sosu do pizzy, w tym cieście do głębokiego talerza znajduje się mnóstwo sera. Możesz użyć mozzarelli pokrojonej w plastry lub rozdrobnionej. Cokolwiek to jest, pokrój lub poszatkuj sam z bloku prawdziwego sera mozzarella. Wstępnie poszatkowana mozzarella jest w porządku, ale smak pokrojonej w plastry lub poszatkowanej świeżej

mozzarelli jest nie do pobicia.

Mój mąż uwielbia dobrą pizzę z pepperoni, a bekon to jego ulubiona potrawa, więc dodaję je do mojej pizzy w stylu chicagowskim. Znajdują się one na wierzchu sera, a przed sosem. Na koniec odrobina tartego parmezanu i mamy cholernie smaczną, kopiowaną pizzę chicagowską. Ile razy mogę pisać Chicago w jednym poście?

Kocham cię Chicago i twoją pizzę też!

Z tego przepisu powstają 2 pizze typu deep dish. Są to małe, 9-calowe pizze. Kevin i ja skończyliśmy jedną samodzielnie. Zrób obie, jeśli masz rodzinę składającą się z 4-5 osób lub chcesz zaprosić przyjaciół. Jeśli Twoja rodzina jest mniejsza, zamroź połowę ciasta zgodnie z instrukcjami dotyczącymi przygotowania i mrożenia podanymi w uwagach do przepisu. Skorzystaj z moich zdjęć zamieszczonych pod przepis

em jako wskazówek dotyczących przygotowania pizzy. Aby uzyskać jak najlepsze rezultaty i ułatwić sobie pracę (!!!), przeczytaj cały przepis przed rozpoczęciem pieczenia.

Śledź mnie na Instagramie i oznacz #sallysbakingaddiction, abym mogła zobaczyć wszystkie przepisy SBA, które robisz.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Jak zrobić pizzę w stylu chicagowskim

4,9 z 102 recenzji
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 4 godz.
  • Czas gotowania: 30 minut
  • Całkowity czas: 4 godziny, 30 minut
  • Wydajność: 2 pizze 9-calowe w głębokim naczyniu
  • Kategoria: Kolacja
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Oto jak zrobić autentyczną, chicagowską pizzę typu deep dish. Z maślaną skórką, lekko słodkim sosem pomidorowym i grubą warstwą sera. Z tego przepisu powstają dwie 9-calowe pizze. Zrób obie, jeśli masz rodzinę składającą się z 4-5 osób lub chcesz zaprosić przyjaciół. Jeśli Twoja rodzina jest mniejsza, zamroź połowę ciasta zgodnie z instrukcjami dotyczącymi przygotowania i mrożenia podanymi w uwagach do przepisu.


Składniki

Ciasto na pizzę (2 porcje)

  • 3 i 1/4 szklanki (406 g) uniwersalnej mąki (łyżka i wyrównana)
  • 1/2 szkl anki (60 g) żółtej mąki kukurydzianej
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka stołowa (12 g) cukru granulowanego
  • 2 i 1/4 łyżeczki (7g) drożdży Red Star Platinum (1 standardowe opakowanie)
  • 1 i 1/4 szklanki (300ml) lekko ciepłej wody
  • 1/2 szkl anki (115g) niesolonego masła, podzielonego(1/4 szkl anki roztopionego, 1/4 szkl anki zmiękczonego do temperatury pokojowej)
  • oliwa z oliwek do posmarowania

Sos pomidorowy do obu pizz

  • 2 łyżki stołowe(30 g) niesolonego masła
  • 1 mała cebula, starta na tarce (około 1/3 szklanki)*.
  • 3/4 łyżeczki sól
  • 1 łyżeczka suszone oregano
  • 1/2 łyżeczki rozgniecionych płatków czerwonej papryki (opcjonalnie, ale zalecane)
  • 3 ząbki czosnku, rozdrobnione
  • jedna puszka 28 uncji(794 g) rozgniecionych pomidorów*.
  • 1/4 łyżeczki cukier granulowany

Dodatki do obu pizz

  • 4 filiżanki (około 16 oz) rozdrobnionego sera mozzarella*
  • 1/2 filiżanki (45 g) tartego parmezanu
  • opcjonalnie i to, czego ja używam: garść pepperoni na pizzę, 4 plastry ugotowanego i pokruszonego boczku (2 na pizzę)
  • dodatkowe opcjonalne dodatki: ugotowana i pokruszona kiełbasa, cienko pokrojona zielona papryka i/lub cebula, pieczarki w plasterkach (dodaj tyle, ile chcesz)

Instrukcje

  1. Proszę skorzystać z moich zdjęć zamieszczonych pod przepisem jako wskazówek dotyczących przygotowania pizzy. Aby uzyskać najlepsze rezultaty i ułatwić sobie pracę, przeczytaj cały przepis przed rozpoczęciem. Będziesz potrzebować dwóch głębokich tortownic o wymiarach 9×2 cale, jeśli będziesz robić obie pizze naraz. Można też użyć 9-calowych foremek do pieczenia.
  2. Na ciasto: Połącz mąkę, płatki kukurydziane, sól, cukier i drożdże w misce miksera wyposażonego w przystawkę z hakiem do wyrabiania ciasta. Jeśli nie masz miksera, użyj miksera ręcznego i bardzo dużej miski. Jeśli nie masz żadnego miksera, wszystko wyrób ręcznie. Również w tym przypadku użyj bardzo dużej miski. Wymieszaj składniki, używając miksera na niskim biegu lub dużej drewnianej łyżki. Dodaj ciepłą wodę i 1/4 szklanki roztopionego masła. Ciepła woda powinna mieć temperaturę około 90°F (32°C). Upewnij się, że nie jest bardzo, bardzo gorąca, bo zabije drożdże. Podobnie, upewnij się, że masło nie jest wrzące. Jeśli roztapiasz je w mikrofalówce, odstaw je na 5 minut przed dodaniem. Na niskich obrotach ubijaj (lub mieszaj) składniki ciasta, aż wszystko zacznie być wilgotne. Kontynuując ubijanie na niskich obrotach (lub wyjmij z miski i ugniataj ręcznie, jeśli nie posiadasz miksera), ubijaj ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne, będzie delikatnie odchodzić od ścianek miski i spadać z haka - około 4-5 minut. Jeśli ciasto jest zbyt twarde (będzie miało fakturę mąki kukurydzianej), ale wydaje się zbyt twarde, dodaj 1 łyżkę ciepłej wody. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, dodaj 1 łyżkę mąki.
  3. Wyjąć ciasto z miski i uformować w kulę. Lekko posmarować oliwą z oliwek dużą miskę do mieszania i umieścić w niej ciasto, obracając je, tak aby wszystkie strony ciasta były pokryte oliwą. Przykryj miskę szczelnie folią aluminiową i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1-2 godziny lub do podwojenia rozmiaru. Oto, co ja robię, aby uzyskać takie ciepłe otoczenie: Rozgrzej piekarnik do temperatury 250°F (121°C). Po osiągnięciu temperatury 250°F wyłącz piekarnik. Włóż miskę do środka. Zamknij piekarnik. Utrzymujące się ciepło pomoże ciastu urosnąć. Jest to idealne rozwiązanie zwłaszcza w chłodne zimowe dni.
  4. Gdy ciasto będzie gotowe, posyp mąką dużą powierzchnię roboczą. Wyjąć ciasto z miski, odłożyć miskę i folię aluminiową na bok (do wykorzystania później). Delikatnie ponakłuwaj ciasto, aby usunąć pęcherzyki powietrza, a następnie rozwałkuj je na duży prostokąt o wymiarach 15×12 cali. Na wierzchu ciasta rozsmarować 1/4 szklanki zmiękczonego masła. Zwinąć ciasto wzdłuż, jak na zdjęciach poniżej. Przekroić na pół. Z obu kawałków ciasta uformować kulki i włożyć z powrotem do natłuszczonej miski. Przykryj folią aluminiową i pozostaw do wyrośnięcia w lodówce (nie w ciepłym miejscu) na 1 godzinę, aż będą puszyste, a następnie przygotuj sos.
  5. Sos: Umieść masło w średnim rondlu na średnim ogniu i pozwól mu się roztopić. Gdy się roztopi, dodaj startą cebulę, sól, oregano i płatki czerwonej papryki. Gdy cebula lekko się zarumieni, po ok. 5 minutach, dodać czosnek, pomidory i cukier. Zmniejsz ogień do niskiego/średniego i gotuj na wolnym ogniu, aż będzie obfity, aromatyczny i gęsty - około 30 minut. W tym momencie będziesz mieć około 2 i 1/2 szklanki sosu. Jeśli masz więcej, gotuj na wolnym ogniu, aż ilość się zredukuje. Zdejmij z ognia i odstaw na bok, aż będzie gotowy do użycia. Sos można przechowywać w szczelnie przykrytym pojemniku w lodówce przez maksymalnie 2 dni, jeśli planujesz zrobić pizzę innego dnia. Sos ten można również zamrozić na okres do 2 miesięcy.
  6. Rozgrzać piekarnik do temperatury 425°F (218°C).
  7. Ułożyć pizzę: Po wyrośnięciu w lodówce kulki ciasta powinny być puszyste. Zatrzymaj jedną kulę ciasta w lodówce podczas pracy z pierwszą. Rozwałkuj ją na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej, formując z niej koło o średnicy 12 cali. Używając wałka jako prowadnicy (patrz zdjęcia poniżej), umieść ciasto w tortownicy o wymiarach 9×2 cale. Używając palców, wciśnij ciasto do tortownicy. Upewnij się, że ciasto dobrze przylega do formy. Przyciąć nadmiar ciasta z brzegów małym nożykiem. Powtórz czynność z drugim ciastem. Posmaruj górne krawędzie ciasta odrobiną oliwy z oliwek, która nadaje ciastu piękny połysk. Wypełnij każdą pizzę 1/2 porcji sera (ok. 2 filiżanki/8 uncji na pizzę), a następnie dodaj dodatki, które wymieniłam jako opcjonalne w składnikach przepisu. Na wierzchu tych opcjonalnych dodatków znajduje się sos. Na każdą z nich wylej około 1 i 1/4 szklanki (300 ml) sosu. Jeśli nie lubisz tak dużej ilości sosu, możesz zmniejszyć jego ilość do 3/4 filiżanki (180 ml) na pizzę, dzięki czemu zostanie Ci resztka sosu. Posyp każdą pizzę 1/4 filiżanki (22 g) startego parmezanu.
  8. Umieść tortownice na dużej blasze do pieczenia, która przechwyci wszystko, co może się wylać poza boki tortownicy. (Piec przez 20-28 minut lub do momentu, gdy skórka będzie złotobrązowa. Po upływie 15 minut można luźno przykryć pizzę folią aluminiową, aby zapobiec mocnemu przyrumienieniu i nierównomiernemu pieczeniu. Wyjąć pizze z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na patelni na drucianym stojaku przez 10 minut. Po 10 minutach pokroić w plastry, podawać i cieszyć się. Resztki pizzy umieścić w szczelnym pojemniku i przechowywać w lodówce do 5 dni. Resztki odgrzewać w piekarniku nagrzanym do temperatury 300°F (149°C) przez 15-20 minut lub do momentu, gdy będą gorące.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania i zamrażania: Ciasto można przygotować do kroku 4. W ostatniej części tego kroku, ciasto musi rosnąć w lodówce przez 1 godzinę. Możesz pozostawić je w lodówce do 1 dnia, pamiętając, aby przed rozwałkowaniem ciasta, zgodnie z instrukcją w kroku 7, ponakłuwać je, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Po przygotowaniu ciasta do pizzy w kroku 4, można je zamrozić i zamiast pozostawić do wyrośnięcia w lodówce, zamrozić na okres do 2 miesięcy. Następnie ciasto rozmrozić przez noc w lodówce i pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1 godzinę, po czym przejść do kroku 7. Instrukcje dotyczące przygotowania i zamrażania sosu znajdują się w kroku 5.
  2. Drożdże: Red Star Platinum Yeast to drożdże instant. Do tego przepisu możesz użyć dowolnych drożdży szybkorosnących lub drożdży instant. Możesz również użyć aktywnych drożdży suchych w tym przepisie bez żadnych zmian. Czas wyrastania może być nieco dłuższy w przypadku użycia aktywnych drożdży suchych.
  3. Cebula i pomidory: Szczegóły dotyczące startej cebuli i puszki rozgniecionych pomidorów znajdują się w uwagach pod przepisem na zdjęciach krok po kroku.
  4. Ser: Możesz użyć sera mozzarella w plastrach lub sera mozzarella w kawałkach.
  5. Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące drożdży znajdziesz w moim Poradniku pieczenia z drożdżami.
  6. Zaadaptowane z: Food.com i Cooks Illustrated

Słowa kluczowe: pizza z głębokim dnem, pizza z głębokim dnem w stylu chicagowskim

Rozpocznij od połączenia mąki, mąki kukurydzianej, soli, cukru i drożdży w misie miksera wyposażonego w końcówkę z hakiem do wyrabiania ciasta. Jeśli nie masz miksera stojącego, użyj miksera ręcznego i bardzo dużej miski. Jeśli nie masz żadnego miksera, wszystko to zrobisz ręcznie. Użyj bardzo dużej miski.

Zawsze używam drożdży Red Star. Używam ich do wszystkich moich ciast drożdżowych, w tym bułeczek cynamonowych, chlebów, pizzy itp. Wybieram ich linię platynową.

Wymieszaj te składniki mikserem na wolnym ogniu lub dużą drewnianą łyżką.

Zgodnie z instrukcjami podanymi w powyższym przepisie dodaj 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody oraz 1/4 szklanki roztopionego masła. Ciepła woda powinna mieć temperaturę około 90 stopni. Upewnij się, że nie jest bardzo, bardzo gorąca, bo zabije drożdże. Podobnie upewnij się, że masło nie jest gorące. Jeśli roztapiasz je w mikrofalówce, odstaw je na 5 minut przed dodaniem.

Na niskich obrotach ubijaj (lub mieszaj) składniki ciasta, aż wszystko zacznie być wilgotne.

Kontynuując ubijanie na niskich obrotach (lub wyrabiając ręcznie), ubijaj ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne, będzie delikatnie odchodzić od ścianek miski i spadać z haka do wyrabiania ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt twarde (będzie miało fakturę mąki kukurydzianej), ale wydaje się zbyt twarde, dodaj łyżeczkę ciepłej wody. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, dodaj łyżkę mąki.

Wyjąć ciasto z miski i uformować w kulę. Lekko natłuścić dużą miskę do mieszania i umieścić w niej ciasto, obracając je tak, aby wszystkie strony ciasta były pokryte olejem. Przykryj miskę szczelnie folią aluminiową i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Oto, jak ja to robię (patrz zdjęcie po prawej stronie poniżej):

Rozgrzej piekarnik do 250 stopni Celsjusza. Po osiągnięciu temperatury 250 stopni wyłącz piekarnik. Włóż miskę do środka. Zamknij piekarnik. Utrzymujące się ciepło pomoże ciastu urosnąć. Jest to idealne rozwiązanie zwłaszcza w chłodne zimowe dni!

Po 1-2 godzinach ciasto podwoi swoją objętość. Delikatnie je wybij.

Oprósz mąką dużą powierzchnię roboczą.

Wyjmij ciasto z miski, odłóż ją na bok (do wykorzystania później) i rozwałkuj ciasto na duży prostokąt o wymiarach 15×12. Nie musi to być idealny prostokąt, co widać po moim obskurnym kształcie ciasta. Tak długo, jak wymiary są prawidłowe.

Zgodnie z powyższym przepisem, na wierzchu rozsmaruj 1/4 szklanki zmiękczonego masła.

Zwiń ciasto w sposób odwrotny do tego, w jaki zwija się cynamonowe bułeczki. W przypadku cynamonowych bułeczek zawsze zwijamy najdłuższy bok. Tutaj zwijamy najkrótszy bok:

Przetnij bochenek ciasta na pół. Widzisz te wszystkie warstwy? To właśnie one sprawią, że nasza pizza będzie tak niesamowicie łuszcząca się!

Uformuj z tych dwóch kawałków ciasta kulki.

Włóż z powrotem do natłuszczonej miski. Przykryj folią aluminiową i pozostaw do wyrośnięcia w lodówce (nie w ciepłym miejscu) na 1 godzinę, podczas gdy Ty będziesz przygotowywać sos.

Zacznijmy od sosu pomidorowego.

1 bardzo mała cebula, starta na tarce. Dlaczego starta? Utarta cebula oddaje tak dużo wilgoci. Znacznie więcej niż po prostu pokrojenie cebuli w kostkę lub posiekanie. Zaufaj mi, chcesz mieć tę wilgoć w swoim sosie. Zetrzyj cebulę na tarce i zużyj około 1/3 szklanki. Jeśli z Twojej cebuli uzyskano więcej niż ta ilość, zachowaj resztę do innego przepisu. Możesz też po prostu zetrzeć cebulę na tarce do uzyskania 1/3 filiżanki.

Proste.

Na średnim ogniu rozpuść 2 łyżki masła, a następnie dodaj startą cebulę, oregano, sól i płatki czerwonej papryki. Gdy cebula lekko się zrumieni, dodaj czosnek, pomidory i cukier.

Tutaj znajduje się 28-uncjowa puszka rozgniecionych pomidorów. Ja używam takich, które mają dodatek aromatu bazylii. Można też użyć zwykłej puszki rozgniecionych pomidorów. Jeśli użyjesz takiej puszki, pamiętaj, aby po dodaniu pomidorów dodać 1-2 łyżki posiekanej świeżej bazylii (lub ok. 1/2 łyżeczki zmielonej suszonej bazylii).

Gotuj na wolnym ogniu, aż będzie obfity, aromatyczny i gęsty. Około 30 minut. W tym momencie będziesz mieć około 2 i 1/2 szklanki sosu. Jeśli masz więcej, gotuj na wolnym ogniu, aż ilość się zredukuje.

Kulki ciasta wyrosły w lodówce, rozwałkuj je po kolei. Drugą trzymaj w lodówce, gdy będziesz wałkować pierwszą. Ciasto powinno być puszyste, maślane i gładkie.

Rozwałkuj kulę ciasta na okrąg o średnicy 12 cali. Używając wałka jako prowadnicy, wyłóż nim tortownicę o wymiarach 9×2 cale. W ten sposób:

A potem w ten sposób:

Palcami wciśnij ciasto do tortownicy. Odetnij nadmiar ciasta z brzegów. Lubię posmarować górne krawędzie odrobiną oliwy z oliwek, która nadaje odsłoniętej skórce lekki połysk podczas pieczenia. Następnie wypełnij 1/2 porcji sera (ok. 2 filiżanek).

Następnie na wierzchu ułóż dowolne dodatki. Jak wspomniano w powyższym przepisie, my używamy pepperoni i bekonu. Dietetyczne jedzenie, naprawdę.

Na wierzch dodaj 1/2 sosu pomidorowego (ok. 1 i 1/4 szklanki - patrz przepis pisemny, jeśli chcesz użyć mniejszej ilości), a następnie 1/2 parmezanu (ok. 1/4 szklanki na pizzę). Powtórz ostatnie kilka kroków z drugą pizzą.

Upiec pizze w rozgrzanym do 425 stopni Celsjusza piekarniku. Upewnij się, że piekarnik jest w pełni rozgrzany i bardzo gorący. Upewnij się też, że umieściłeś patelnie na blasze do pieczenia. Na wszelki wypadek, gdyby coś się rozlało.

Skórka jest złocista, pizze wyglądają wspaniale.

Pokrój w plastry, podawaj i ciesz się.

Przepisy powiązane

  • Pizza z białym serem ze szpinakiem i karczochami
  • Klasyczna pizza Margherita
  • Pizza hawajska
  • Jak zrobić pizzę z nadzieniem


Popularne diety pudełkowe

Standard Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Odchudzająca Jest to typowa, deficytowa pudełkowa dieta redukcyjna, której celem jest zgubienie zbędnych kilogramów oraz zmniejszenie obwodów w kluczowych miejscach ciała w krótkim czasie. Zamów dietę
Sport Dieta pudełkowa dla sportowców to w pełni zbilansowany zestaw 5 lub 6 posiłków, uwzględniający zwiększone zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko oraz węglowodany złożone. Zamów dietę
Wegetariańska Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Bezglutenowa Jest to specjalna dieta lecznicza dla osób cierpiących na choroby i dolegliwości glutenozależne, tj. celiakia, alergia, bądź nietolerancja na gluten. Zamów dietę
Bez laktory Jest formą leczenia dla osób, których organizm nie trawi zawartego w mleku cukru, czyli laktozy. Zamów dietę

Zobacz