Zdrowe odżywianie

Duże ciasteczka z masłem orzechowym w stylu piekarni

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Te duże ciasteczka w stylu piekarniczym ciasteczka z kawałkami masła orzechowego są bardzo grube, bardzo miękkie i wypełnione wiórkami czekoladowymi. Mają cały smak masła orzechowego, jaki mają twoje ulubione ciasteczka z piekarni, ale są domowej roboty. Trudno im się oprzeć, gdy podaje się je ciepłe po wyjęciu z piekarnika z zimną szklanką mleka! Jeśli masz ochotę na ciasteczka owsiane, spróbuj tych popularnych ciasteczek z masłem orzechowym i płatkami owsianymi.

Czytelniczka Katelyn mówi: "To jest mój ulubiony przepis na ciasteczka wszech czasów. Piekłam i uwielbiałam przepisy Sally od lat, a ten jest moim nowym ulubionym! Zjadłam 3 na raz. Trzy razy z osobna. Potem zaniosłam je przyjaciołom, którzy również zjedli po 3 sztuki. Wszyscy zgodzili się, że to najlepsze ciasteczka z masłem orzechowym, jakie kiedykolwiek jedli. Gorąco polecam!"

Uwielbiamy te ciasteczka z kawałkami masła orzechowego w stylu piekarniczym tak bardzo, że są teraz naszymi ulubionymi ciasteczkami z masłem orzechowym. (Widziane tutaj: ciasteczka z masłem orzechowym.) Przepis na klasyczne ciasteczka z masłem orzechowym znajduje się w książce kucharskiej Sally's Cookie Addiction w książce kucharskiej Sally's Cookie Addiction, dzisiejsze ciasteczka są EXTRA grube i pełne masła orzechowego oraz mnóstwa wiórków czekoladowych.


Te ciasteczka z kawałkami masła orzechowego w stylu piekarniczym są:

  • Ogromne - 3 łyżki ciasta na jedno ciasteczko
  • Kruche i pękate na wierzchu
  • Pełne posiekanych orzeszków ziemnych i wiórków czekoladowych
  • Stosunkowo szybkie - wymagają tylko 1 godziny czasu chłodzenia
  • Obtoczone w cukrze dla dodania blasku
  • W 100% nie można się im oprzeć

Przepis Testowanie ciasteczek z kawałkami masła orzechowego: Co działa, a co nie

To prosty przepis, ale oto kilka prostych trików, które pomogą Ci w pracy z ciasteczkami z masłem orzechowym.

  1. Schłodź ciasto. Być może pamiętasz z naszej strony Wskazówki jak zapobiegać rozlewaniu sięciasta na ciasteczka, że schłodzenie ciasta na ciasteczka jest bardzo ważne. Na szczęście to ciasto jest dość gęste i stabilne, co oznacza, że nie wymaga wielu godzin spędzonych w lodówce przed pieczeniem. Wystarczy 1 godzina chłodzenia, aby ciasteczka nie rozsypały się zbytnio. Te ciasteczka brownie również mają bardzo krótki czas chłodzenia.
  2. Spłaszcz ciasto. Przed pieczeniem spłaszcz palcami każde ciasteczko. Pomoże to ciasteczkom nieco rozłożyć się w piekarniku.

Wybór odpowiednich składników

Potrzebujesz podstawowych składników, takich jak mąka, proszek do pieczenia, soda oczyszczona i sól. Wybór odpowiednich składników jest ważny, zwłaszcza jeśli chodzi o masło orzechowe.

  • Masło orzechowe: W tych ciasteczkach na pierwszy plan wysuwa się mocno skoncentrowany smak masła orzechowego. Aby to osiągnąć, użyj masła orzechowego o kremowej konsystencji, takiego jak Jif lub Skippy. Choć jest ono wspaniałe do jedzenia i gotowania, naturalne masło orzechowe nie jest idealne do tych ciasteczek. Ciasteczka będą zbyt kruche i, w zależności od marki, mogą mieć nawet oleistą konsystencję. Chrupiące masło orzechowe daje takie same kruche rezultaty.
  • Masło o temperaturze pokojowej: Upewnij się, że masło jest chłodne w dotyku, a nie zbyt ciepłe. Oto, co tak naprawdę oznacza temperatura pokojowa masła.
  • Więcej białego cukru niż brązowego: W tych ciasteczkach z kawałkami masła orzechowego zauważysz, że jest więcej cukru granulowanego niż brązowego.Robiąc podstawowe ciasteczka z kawałkami czekolady, zwykle używamy więcej brązowego cukru niż białego, ponieważ dzięki temu ciasteczka są bardziej miękkie. Dodatek masła orzechowego już sprawia, że dzisiejsze ciasteczka są miękkie, a użycie większej ilości brązowego cukru sprawiło, że stały się one wyjątkowo miękkie - do tego stopnia, że się rozpadały! Za dużo tego dobrego.
  • Wiórki czekoladowe i orzeszki ziemne są opcjonalne: możesz je pominąć, aby uzyskać zwykłe ciasteczka z masłemorzechowym
, możesz też użyć tylko jednego lub drugiego. Zalecamy jednak dodanie obu, ponieważ czekolada uzupełnia intensywny smak masła orzechowego, a orzeszki ziemne dodają pysznego chrupania.

Więcej przepisów na ulubione ciasteczka

  • Ciasteczka z płatków owsianych z rodzynkami
  • Ciasteczka czekoladowe
  • Ciasteczka potworki
  • Ciasteczka cukrowe
  • Gigantyczne ciasteczka z kawałkami czekolady
  • Lukrowane ciasteczka owsiane
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Duże ciasteczka z masłem orzechowym w stylu piekarniczym

★★★★★ 5 z 26opinii
  • Autorka: Sally
  • Czas przygotowania: 1 godzina, 10 minut
  • Czas gotowania: 15 minut
  • Czas całkowity: 2 godziny
  • Plon: 24 ciasteczka
  • Kategoria: Ciasteczka
  • Sposób przygotowania: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Te duże ciasteczka z kawałkami masła orzechowego są bardzo grube, bardzo miękkie i wypełnione wiórkami czekoladowymi

.

Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki (313 g) mąki uniwersalnej
  • (łyżka i wyrównana)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • oczyszczonej
  • 1/2 łyże czki soli
  • 1 filiżanka (230 g; 2 laski) niesolonego masła
  • , zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1 filiżanka (200g) cukru kryształ
  • u
  • 3/4 szkl anki (150 g) jasnego brązowego cukru
  • w proszku
  • 2 duże jajka
  • w temperaturze pokojowej
  • 2 filiżanki (500 g) kremowego masła orzechowego*
  • .
  • 1 i 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
  • 1 i 1/2 szklanki (270g) półsłodkich wiórków czekoladowych
  • opcjonalnie:
  • 1/2 filiżanki (65g) drobno posiekanych orzeszków ziemnych
  • opcjonalnie:
1/2 filiżanki (100g) granulowanego cukru do posypania

Instrukcje

  1. W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Odłożyć na bok.
  2. Mikserem ręcznym lub wolnostojącym z łopatkami utrzeć na średnich obrotach masło z cukrem na gładką masę, około 1-2 minut. Dodaj jajka i ubijaj na wysokich obrotach do ich połączenia (około 1 minuty). W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski. Dodaj masło orzechowe i wanilię, a następnie wymieszaj na wysokich obrotach, aż do połączenia.
  3. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj na niskich obrotach, aż do połączenia. Na niskich obrotach miksera dodać wiórki czekoladowe i orzeszki ziemne, jeśli są używane. Ciasto będzie gęste i miękkie.
  4. Schładzaj ciasto przez 1 godzinę w lodówce (lub do 2-3 dni). Jeśli ciasto ma być chłodzone dłużej niż kilka godzin, przed wałkowaniem i pieczeniem pozostaw je w temperaturze pokojowej na co najmniej 30 minut, ponieważ będzie dość twarde i ciastka mogą się nie rozłożyć.
  5. Rozgrzać piekarnik do temperatury 350°F (177°C). Wyłóż 2-3 duże blachy papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. (Zawsze zalecane do ciasteczek). Odstaw na bok.
  6. Z ciasta na ciasteczka uformuj duże kulki, ok. 3 łyżki na jedno ciasteczko (to dużo!), a następnie obtocz je w cukrze pudrze. Umieść 8 kulek na blasze. Delikatnie dociskaj każdą kulkę, aby ją *lekko* spłaszczyć. Piecz każdą partię przez 14-15 minut, aż lekko zbrązowieją po bokach. Środki będą wyglądały na bardzo miękkie.
  7. Wyjąć z piekarnika. Jeśli ciastka są jeszcze bardzo puszyste, można delikatnie docisnąć ciepłe ciastka grzbietem łyżki. Pozostawić ciastka do ostygnięcia na blasze przez 5 minut, a następnie przełożyć na stojak do drucianego pieczenia, aby całkowicie ostygły.





Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania:
  2. Ciasteczka zachowują świeżość pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez okres do 1 tygodnia. Możesz przygotować ciasto na ciasteczka i schłodzić je w lodówce przez 2-3 dni. Pozostawić do osiągnięcia temperatury pokojowej, a następnie przejść do punktu 5. Upieczone ciasteczka można zamrozić na okres do 3 miesięcy. Niewypieczone kulki z ciasta na ciasteczka zamrażać do 3 miesięcy. Zamrożone ciasteczka piecz przez dodatkową minutę, nie musisz ich rozmrażać. Oto jak zamrozić ciasto na ciasteczka.
  3. Masło orzechowe:
  4. Najlepiej użyć komercyjnego masła orzechowego, takiego jak Jif creamy lub Skippy creamy. Nie sugeruję używania naturalnego, tłustego masła orzechowego. Nie używaj chrupiącego masła orzechowego, ponieważ moim zdaniem sprawiało, że ciasteczka były bardzo kruche.
  5. Przed rozpoczęciem pracy sprawdź 5 najważniejszych wskazówek dotyczących ciasteczek. Znajdziesz tam m.in. informacje o tym, jak zapobiegać nadmiernemu rozklejaniu się ciasteczek i dlaczego temperatura pokojowa składników ma znaczenie.

Słowa kluczowe:

ciasteczka z masłem orzechowym w stylu piekarniczym, ciasteczka z kawałkami masła orzechowego

Przepisy powiązane

  • Klasyczne ciasteczka z masłem orzechowym
  • Ciasteczkowe kanapki z masłem orzechowym (tak jak Nutter Butters!)
  • Ciasteczka z masłem orzechowym
  • Ciasteczka z białej czekolady z masłem orzechowym

Zobacz