Zdrowe odżywianie

Czekoladowa granola dla miłośników masła orzechowego

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Zdrowa przekąska w podróży dla wszystkich, którzy mają ochotę na słodycze! Tylko 7 składników potrzebnych do przygotowania tej czekoladowej granoli z masłem orzechowym.

Minęło zdecydowanie zbyt dużo czasu odkąd zamieściłam przepis na czekoladę i masło orzechowe.

Czekaj... 12 dni to wystarczająco długo, prawda? Nie mogę przejść jednego dnia bez masła orzechowego/czekolady. To uderza we mnie jak tona cegieł. Właściwie, bardziej jak tona kubków z masłem orzechowym. Mmm, smacznego. Moja spiżarnia jest obecnie domem dla 9 różnych słoików z masłem orzechowym, moja miska ze słodyczami jest pełna Reese's, a ja żyję z tym potworem z masła orzechowego. Nie stań pomiędzy nim a masłem orzechowym.

Jeśli masło orzechowe i/lub czekolada to Twoje drugie imię, ta granola jest dla Ciebie.

Zrobiłam ten przepis na granolę dwa razy w zeszłym tygodniu. Widzicie, za pierwszym razem, kiedy ją robiłam... od razu ją sfotografowałam. Sprawiłam, że wyglądała ładnie, zrobiłam jej zdjęcia i musiałam wybiec za drzwi. Później, tego samego wieczoru, pochłonęłam ją na kanapie oglądając Pulp Fiction. Kevin zabrał resztki do pracy następnego dnia i to wszystko.

Po jego wyjściu, wyciągnęłam zdjęcia z komputera i skopałam się za to, że nie sprawdziłam ich dwa razy dzień wcześniej. Były okropne! Oświetlenie w naszym nowym mieszkaniu jest zupełnie inne niż w naszym starym mieszkaniu. Nasze mieszkanie przed powodzią wychodziło na zachód, więc mogłam robić zdjęcia o 4 po południu i wciąż łapać świetne światło słoneczne. Heck, niektóre z moich przepisów książki kucharskiej zostały wykonane o 6pm w lecie!

Ten... 17:49. Szalone.

W każdym razie. Wykorzystałam moje rozczarowanie fotografią jako pretekst do ponownego zrobienia chrupiącej granoli. Boo-hoo? Na pewno na to nie narzekałam. Zrobiłam około miliona zdjęć partii #2 w około 100 różnych miejscach w ciągu całego dnia. Kto by pomyślał, że robienie zdjęć granoli może być tak wyczerpujące! To powiedziawszy, z radością zatrzymałam partię nr 2 dla siebie jako słodką nagrodę.

Na szczęście dla Was (i dla mnie!) ta czekoladowa granola z masłem orzechowym jest łatwa do zrobienia. A co więcej? Będziesz potrzebować tylko 7 składników

, aby ją upiec. Lista składników jest krótka, łatwa i prosta. Nic dziwnego, nic skomplikowanego, nic, czego nie da się wymówić. Wczoraj w sklepie spojrzałam na listę składników granoli i rozpoznałam około 4 z 288745843 składników. Tak, przerażające.

Składniki, których będziesz potrzebować do dzisiejszego przepisu to masło orzechowe, olej kokosowy, miód, kakao w proszku, płatki owsiane, orzeszki ziemne i wanilia. Chipsy czekoladowe i mżawka z masła orzechowego są całkowicie opcjonalne, ale bardzo zalecane z oczywistych powodów. Poza tym, uwielbiam te miseczki.

Najlepszą częścią tego przepisu na granolę, i wszystkich moich przepisów na granolę, jest to, że zawsze jest miejsce na substytucje oparte na tym, co lubisz. Wegańskie? Zastąp syrop klonowy miodem i upewnij się, że chipsy czekoladowe, których używasz nie zawierają nabiału. Nie lubisz orzechów w swojej granoli? Zrezygnuj z orzeszków ziemnych. Dodaj suszone owoce, takie jak chipsy bananowe, suszoną żurawinę, a nawet rodzynki. Dorzuć trochę kokosa, jeśli masz ochotę na odrobinę szaleństwa. I M&Ms, jeśli czujesz się pobłażliwy. Dzięki temu przepisowi, możliwości przygotowania granoli są nieograniczone!

Jedna rzecz, której nie powinieneś zmieniać w tym przepisie:

olej kokosowy. Jeśli nie masz lub nie lubisz oleju kokosowego, możesz zastąpić go olejem rzepakowym lub roślinnym. Niewielka ilość oleju w tym przepisie daje każdy kęs chrupiącą teksturę. Z pewnością będziesz tęsknić za 1/4 filiżanki oleju kokosowego, jeśli go pominiesz.

Podawać na jogurcie, z mlekiem, skropić ciepłym masłem orzechowym, posypać na lody, lub chrupać daleko podczas plopped na kanapie o północy. To jest ok, nie będę osądzać. Można posunąć się nawet do stwierdzenia, że ta granola jest lepsza niż czekoladowe brownie z masłem orzechowym... ale to już byłoby przegięcie. ????

Śledź mnie na Instagramie i oznacz #sallysbakingaddiction, żebym mogła zobaczyć wszystkie przepisy SBA, które robisz.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Granola dla miłośników czekoladowego masła orzechowego

5 z 1 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 5 minut
  • Czas gotowania: 30 minut
  • Całkowity czas: 1 godzina, 5 minut
  • Wydajność: 3-4 filiżanki
  • Kategoria: Przekąski
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Zdrowa przekąska w podróży dla wszystkich, którzy mają ochotę na słodycze! Tylko 7 składników potrzebnych do przygotowania tej czekoladowej granoli z masłem orzechowym.


Składniki

  • 3 filiżanki(240g) staromodnych płatków owsianych*.
  • 3/4 fil iżanki (106g) orzeszków ziemnych (lub dowolnych orzechów)
  • 3 łyżki stołowe (15g) niesłodzonego kakao w proszku
  • 1/2 szklanki (125g) kremowego lub chrupiącego masłaorzechowego
  • 1/3 szklanki (113g) miodu*
  • 1/4 filiżanki (60ml) oleju kokosowego*
  • 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy

Opcjonalnie

  • 1/2 fil iżanki (90g) wiórków czekoladowych
  • roztopione masło orzechowe do posypania

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 325°F (163°C). Dużą blachę wyłożyć papierem pergaminowym lub silikonową matą do pieczenia. Odłożyć na bok.
  2. W dużej misce wymieszać płatki owsiane, orzeszki ziemne i kakao w proszku. Rozpuść masło orzechowe, miód i olej kokosowy w średniej misce i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Wmieszaj ekstrakt z wanilii. Wlać na owies i wymieszać, aż cały owies będzie wilgotny.
  3. Piec przez 30 minut, mieszając i odwracając co 10 minut. Wyjąć z piekarnika i, jeśli dodajemy wiórki czekoladowe, posypać nimi granolę, gdy jest jeszcze ciepła. Wymieszać. Czekoladowe wiórki rozpuszczą się, tworząc większe skupiska granoli. Pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej przez co najmniej 30 minut. Powietrze pomoże granoli stać się chrupiącą.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania i zamrażania: Granola jest idealnym przepisem na wcześniejsze przygotowanie, ponieważ pozostaje świeża przez tak długi czas. Przechowywać to w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 3 tygodni. Można również zamrozić go do 3 miesięcy.
  2. Bezglutenowy: Aby uzyskać wersję bezglutenową, upewnij się, że używasz certyfikowanych bezglutenowych płatków owsianych.
  3. Wegańskie: Dla wersji wegańskiej, upewnij się, że używasz syropu klonowego lub agawy zamiast miodu, jak również bezmleczne chipsy czekoladowe.
  4. Olej: Zamiast oleju kokosowego, możesz użyć oleju rzepakowego lub roślinnego.

Słowa kluczowe: czekoladowa granola z masłem orzechowym

Przepisy powiązane

  • Czekoladowe precelki z masłem orzechowym
  • Czekoladowe precelki z masłem orzechowym
  • Czekoladowe precelki z masłem orzechowym
  • Czekoladowe precelki z masłem orzechowym

Zobacz