Zdrowe odżywianie

Najlepsze ciasto bananowe, jakie kiedykolwiek jadłam

Agnieszka Kępińska

Popularne cateringi dietetyczne

DietBox 74 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę
Cuisinable 14 opinii zadowolonych klientów Zamów dietę
Przełom w odżywianiu 143 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę

Przejdź do przepisu

Pamiętacie, jak opowiadałam Wam o najlepszym cieście bananowym, jakie kiedykolwiek jadłam?

Miałam obsesję na jego punkcie podczas rodzinnego spotkania w tamten weekend. Moja kuzynka go zrobiła, a ja podszedłem do niej jak deserowy skradacz i zacząłem gadać jej do ucha o kremowym serowym lukrze i plamistych bananach przez 35 minut prosto.

Co? Nie robisz tego na imprezach?

To było najbardziej wilgotne ciasto, jakie kiedykolwiek jadłam. Przyklejające się do grzbietu widelca. Idealny kremowy lukier serowy, zarówno słodki jak i pikantny, wsiąkający w wierzch ciasta sprawił, że było jeszcze bardziej wilgotne. Słodki, ale nie przytłaczający. Mega bananowy smak, na pewno bardziej bananowy niż jakikolwiek chlebek bananowy, który jadłam. Bardzo maślany i ciastowaty od kremowania masła i cukrów. Rewelacyjnie bogate, dekadenckie.

Ciasto bananowe było gęste, ale nie ciężkie. Jeśli to ma jakiś sens? (Mówię to od pani, która na spotkaniach towarzyskich mówi o gnijących bananach, ale zostańcie ze mną). Okruch był bardzo miękki, ale były to zwarte okruchy. Ciasto nie rozpadało się, kiedy nabierało się je na widelec.

Powiedziała mi, że to ciasto wychodzi idealne za każdym razem, kiedy je robi. A taka doskonałość jest wzmocniona, gdy absolutnie każdy, kto zje kawałek, błaga

ją o przepis. To jest, bez dwóch zdań, najlepsze ciasto bananowe, jakie kiedykolwiek jadłam.

I od tamtej pory nie przestałam o nim myśleć.

Jak zrobić ciasto bananowe?

Przepis zaczyna się od 3 rozgniecionych bananów (powyżej). Teraz, upewnij się, że te banany są ładne i punktowe. Banany, które widzisz powyżej są w sam raz (i to jest to, czego oczekujesz od chleba bananowego). Więcej brązowych plamek = słodszy, bardziej bananowy smak. Twoje ciasto Ci za to podziękuje. Po prostu rozgniatam banany w moim mikserze - tym samym, którego używam do ubijania śmietany z masłem i cukrem. Ubijaj banany na wysokich obrotach przez minutę, a następnie przełóż do innej miski. Ja nawet nie myję miski - po prostu wrzucam masło i zaczynam ucierać!

Oto ciasto. Będzie trochę grudek.

Jeszcze jedna rzecz, na którą warto zwrócić uwagę: maślanka. Jak się domyślacie, maślanka jest czynnikiem nawilżającym w tym cieście. Bez niej ciasto nie byłoby takie, jakie jest! Potrzebujesz również kwasu zawartego w maślance, aby soda oczyszczona mogła wykonać swoją pracę. Rzadko mam maślankę w lodówce, więc zawsze kwaśne mleko pełne. Do tego przepisu potrzebujesz 1 i 1/2 szklanki maślanki. Jeśli nie masz maślanki pod ręką, odmierz 1 łyżkę świeżego soku z cytryny lub białego octu. Wlej do kubka do odmierzania płynów. Następnie dodaj tyle mleka pełnego, aby uzyskać 1 i 1/2 szklanki. Wymieszaj razem, odstaw na 5 minut, a następnie użyj w przepisie. Aby ciasto było wyjątkowo bogate, polecam pełne mleko podczas zakwaszania.

Czy nie jest to najbardziej jedwabisty i gładki kremowy lukier serowy, jaki kiedykolwiek widziałeś? Cóż, jest to najbardziej jedwabisty i gładki kremowy lukier serowy, jaki kiedykolwiek jadłam! Jest on bardzo podobny do naszego kremowego lukru serowego, ale jest w nim trochę mniej kremowego sera w stosunku do ilości masła. To sprawia, że lukier jest nieco bardziej jedwabisty. I zdecydowanie bardziej maślany!

Jest tu również dużo kremowego lukru serowego. Kiedy zaczniesz nakładać go na ciasto, prawdopodobnie pomyślisz "Sally, to o wiele za dużo lukru!". Ale tak nie jest. Chcesz uzyskać grubą warstwę. To jest niezbędne.

Najlepsze ciasto bananowe, jakie kiedykolwiek jadłam. Uwielbiamy je tak bardzo, że zrobiliśmy z niego czekoladowe, marmurkowe ciasto bananowe. Daj mi znać, jeśli go spróbujesz!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Najlepsze ciasto bananowe jakie kiedykolwiek jadłam

4.8 z 423 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 30 min.
  • Czas gotowania: 45 minut
  • Całkowity czas: 5 godzin (w tym chłodzenie)
  • Wydajność: służy 12
  • Kategoria: Ciasto
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

To jest absolutnie najlepsze ciasto bananowe, jakie kiedykolwiek jadłam! Jest niesamowicie wilgotne, z kremowym lukrem serowym, mnóstwem bananów, brązowym cukrem i cynamonem.


Składniki

Ciasto Bananowe

  • 3 duże dojrzałe banany (około 1 i 1/2 szklanki puree)
  • 3 filiżanki (375g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1/2 łyżeczki cynamon mielony
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 3/4 szklanki(170g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1 fil iżanka (200g) cukru granulowanego
  • 1/2 filiżanki (100g) pakowanego jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy
  • 1 i 1/2 szklanki (360ml) maślanki, w temperaturze pokojowej*.

Kremowy lukier serowy

  • 8 uncji(224g) pełnotłustego sera śmietankowego, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1/2 fil iżanki(115g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 3 filiżanki (360g) cukier puder, plus dodatkowe 1/4 filiżanki w razie potrzeby
  • 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy
  • 1/8 łyżeczki sól

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C) i natłuść formę o wymiarach 9×13 cali.
  2. Zrobimy ciasto: Utrzyj banany. Zazwyczaj używam do tego miksera! Odłóż puree bananowe na bok.
  3. Ubij razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Odłóż na bok.
  4. Używając miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę, ubij masło na wysokich obrotach, aż będzie gładkie i kremowe - około 1 minuty. Dodaj oba cukry i ubijaj na wysokich obrotach przez 2 minuty, aż powstanie kremowa masa. Zeskrobać boki i dno miski gumową szpatułką, jeśli trzeba. Dodaj jajka i wanilię. Ubijać na średnio-wysokiej prędkości do połączenia, a następnie dodać rozgniecione banany. W razie potrzeby, zeskrobać boki i dno miski. Z mikserem na niskich obrotach, dodaj suche składniki w trzech porcjach, na przemian z maślanką i mieszając każdą porcję, aż do połączenia. Nie przesadzaj z mieszaniem. Ciasto będzie lekko gęste i kilka grudek jest w porządku.
  5. Rozłóż ciasto na przygotowaną blachę. Piec przez 45-50 minut. Czas pieczenia może się różnić, więc obserwuj swój. Ciasto jest gotowe, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Jeśli zauważysz, że wierzch ciasta zbyt szybko brązowieje w piekarniku, przykryj go luźno folią aluminiową.
  6. Wyjmij ciasto z piekarnika i umieść na drucianym stojaku. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po około 45 minutach, zwykle wkładam je do lodówki, aby przyspieszyć proces studzenia.
  7. Przygotuj lukier: W dużej misce za pomocą miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę lub przystawkę do ubijania, ubij serek śmietankowy i masło razem na wysokich obrotach, aż będą gładkie i kremowe. Dodaj 3 szklanki cukru pudru, wanilię i sól. Ubijaj na niskich obrotach przez 30 sekund, a następnie przełącz na wysokie obroty i ubijaj przez 2 minuty. Jeśli chcesz, aby lukier był nieco gęstszy, dodaj dodatkowe 1/4 szklanki cukru pudru (ja go dodałam). Rozprowadź lukier na schłodzonym cieście. Odstaw do lodówki na 30 minut przed podaniem. Dzięki temu lukier stężeje i łatwiej będzie go kroić.
  8. Resztki ciasta szczelnie przykryć i przechowywać w lodówce przez 5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Przygotować ciasto do kroku 5. Przykryj ciasto szczelnie i przechowuj w lodówce do 2 dni lub zamroź do 3 miesięcy. Doprowadzić do temperatury pokojowej, zrobić lukier, polać lukrem i podawać. Oszronione ciasto dobrze się mrozi, do 3 miesięcy. Rozmrażać przez noc w lodówce, doprowadzić do temperatury pokojowej lub podawać na zimno.
  2. Maślanka: Maślanka jest wymagana do tego przepisu. Możesz zrobić własną wersję DIY maślanki w razie potrzeby. Dodaj 1 łyżkę stołową białego octu lub soku z cytryny do kubka do odmierzania płynów. Następnie dodaj wystarczającą ilość pełnotłustego mleka o temperaturze pokojowej do tej samej miarki, aż do uzyskania 1 i 1/2 szklanki. (W razie potrzeby, mleko o niższej zawartości tłuszczu lub mleko bez zawartości nabiału może zastąpić zakwaszone mleko, ale ciasto nie będzie smakować tak wilgotno i bogato). Wymieszaj całość i odstaw na 5 minut. Domowej roboty "maślanka" będzie nieco zsiadłe i gotowe do użycia w przepisie.
  3. Babeczki: Dostałam kilka pytań na temat przerobienia tego ciasta na babeczki. Dla około 2 tuzinów babeczek, wypełnij foremki do babeczek do połowy i piecz przez około 20-22 minuty. Ta sama temperatura piekarnika.
  4. Ciasto Bundt: Możesz upiec to ciasto w foremce Bundt o pojemności 10-12 filiżanek. Piec przez 60-70 minut, dać lub wziąć. Użyj wykałaczki, aby określić gotowość. Ta sama temperatura piekarnika.
  5. Layer Cake: Używam tego przepisu, aby zrobić mój bananowy tort warstwowy. Jeśli chcesz zrobić dwuwarstwowe ciasto, podziel ciasto pomiędzy 2 natłuszczone 9-calowe tortownice i piecz w temperaturze 350°F (177°C) przez 26-30 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta.

Przepisy powiązane

  • Najlepsze ciasto dyniowe, jakie kiedykolwiek jadłem
  • Mój ulubiony przepis na chleb bananowy
  • Bananowo-czekoladowe kruche ciasto
  • Ciasteczka z ciasta cukrowego


Popularne diety pudełkowe

Standard Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Odchudzająca Jest to typowa, deficytowa pudełkowa dieta redukcyjna, której celem jest zgubienie zbędnych kilogramów oraz zmniejszenie obwodów w kluczowych miejscach ciała w krótkim czasie. Zamów dietę
Sport Dieta pudełkowa dla sportowców to w pełni zbilansowany zestaw 5 lub 6 posiłków, uwzględniający zwiększone zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko oraz węglowodany złożone. Zamów dietę
Wegetariańska Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Bezglutenowa Jest to specjalna dieta lecznicza dla osób cierpiących na choroby i dolegliwości glutenozależne, tj. celiakia, alergia, bądź nietolerancja na gluten. Zamów dietę
Bez laktory Jest formą leczenia dla osób, których organizm nie trawi zawartego w mleku cukru, czyli laktozy. Zamów dietę

Zobacz