Zdrowe odżywianie

Granola bananowa z Nutellą

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Muszę przyznać, że łatwo jest się zapędzić w ciągłym dzieleniu się z Wami moimi przepisami na desery. Jest coś takiego w kruchym brownie i ciasteczkach karmelowych, że wiem, że je pokochacie! Może to przez ten cały cukier. ????

Ale szczerze mówiąc, najwięcej radości sprawia mi pieczenie zdrowych smakołyków, które nie są przesadnie dekadenckie. Domowe batoniki śniadaniowe, chrupiąca granola, owocowe smoothie i pełnoziarniste muffiny. W obawie, że zdrowsze rzeczy mogą Was znudzić, ograniczyłam ich publikowanie.

Ale jestem podekscytowana, że w nadchodzących tygodniach podzielę się z Wami kilkoma nowymi, zdrowszymi przepisami, które nie tylko są przyjazne dla linii talii, ale też dobrze smakują. Jak, naprawdę naprawdę dobrze.

Jeśli jesteś kimś takim jak ja, masz pół-poważne zauroczenie Nutellą. Jasne, że może nie jest tak zdrowa jak naturalne masło migdałowe, ale w połączeniu z granolą jest tak zdrowa, jak to tylko możliwe.

Nieważne, czy jest rozsmarowana na toście, dodana do ciasta dyniowego, czy włożona do muffina, nie ma mowy, żebym nie spróbowała tej kremowej, soczystej, kakaowej pasty z orzechów laskowych.

Jednym z powtarzających się przepisów na granolę jest moja granola z wiśniami w ciemnej czekoladzie i Nutellą. Cierpkie wiśnie, kawałki ciemnej czekolady i chrupiące kawałki granoli są zapiekane pod lekką warstwą Nutelli. Sama granola jest zaskakująco lekka w smaku, co sprawia, że trudno jest przestać ją chrupać. Najczęściej można nas spotkać siedzących na kanapie w piątkowy wieczór, oglądających The Big Bang Theory, z piwem w ręku i miską tej granoli. Prawdziwa historia...

Dzisiejsza granola była łatwą odmianą od starej, ulubionej. Po prostu zmiażdżyłam banana, rozpuściłam go z syropem klonowym, Nutellą, wanilią i szczyptą soli. Wylałam to na miskę z płatkami owsianymi, lnem i pokrojonymi migdałami i upiekłam do chrupiącego zapomnienia.

Ciepłą granolę posypałam wiórkami półsłodkiej czekolady i chipsami bananowymi, aby dodać jej smaku i tekstury. Wiórki czekoladowe są opcjonalne. Ale wspólne, wiesz, że chcesz je tam mieć.

Czekolada i Nutella nie przytłaczają smaku banana, co jest dokładnie tym, czego szukałam. Raczej, smaki po prostu uzupełniają się nawzajem. W przepisie nie ma zbyt wiele Nutelli, ponieważ chciałam, aby banan był w stanie wytrzymać jej silny czekoladowy smak. Chciałam również, aby granola była dość lekka.

Precyzyjna kombinacja puree z banana, Nutelli i syropu klonowego świetnie wiąże płatki owsiane, tworząc te wszystkie ogromne grudki. Mówiłam Wam już wcześniej, że te wielkie grudki to moja ulubiona część. Uwielbiam to, jak chrupiąca

jest ta granola. Nawet bez oleju czy masła, ta granola wypieka się do chrupiącej tekstury. Pozostaje miła i chrupiąca przez pierwszy dzień lub dwa, ale w miarę jak smaki łączą się ze sobą, granola staje się bardziej miękka. To wszystko przez tego banana!

Przepis jest bardzo elastyczny, o ile będziesz trzymać się proporcji banan/orzechy włoskie/syrop klonowy. Możesz dodać dowolne suszone owoce, orzechy lub nasiona, które preferujesz.

To właśnie kreatywne mieszanie składników sprawia, że robienie granoli jest tak przyjemne! Ja naprawdę nie mogłam przestać jej jeść. Najlepszy problem w życiu.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Granola bananowa z Nutellą

  • Autorka: Sally
  • Prep Time: 10 minut
  • Czas gotowania: 35 minut
  • Całkowity czas: 1 godzina, 15 minut
  • Wydajność: 5 filiżanek
  • Kategoria: Przekąski
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Chrupiąca i pyszna bananowa granola z Nutellą jest tak prosta do zrobienia!


Składniki

  • 3 i 3/4 szklanki(300g) staroświeckich płatków owsianych
  • 1/2 filiżanki (60g) mielonego lnu*.
  • 1 fil iżanka (100g) pokrojonych migdałów (lub dowolnych orzechów)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 szklanki puree bananowego(1 bardzo duży banan)
  • 1/4 fil iżanki (75g) Nutelli
  • 1/4 fil iżanki (82g) czystego syropu klonowego (lub miodu; jeśli wolisz syrop klonowy bez cukru, również się nada)
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 1 filiżanka (około 30) chipsów bananowych
  • opcjonalnie: 1/2 filiżanki (90g) półsłodkich wiórków czekoladowych

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C). Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym lub silikonową matą do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. W dużej misce wymieszać płatki owsiane, len, migdały i cynamon. Odstaw na bok.
  3. W małym rondelku, na średnio-niskim ogniu, rozpuść razem puree bananowe, Nutellę, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i sól. Pozostawić do bulgotania przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i wlać do suchych składników. Wymieszaj wszystko razem, aż wszystkie składniki owsiane zostaną nawilżone.
  4. Rozłóż owies na blasze do pieczenia cienką, równą warstwą. Piec przez 15 minut, wyjąć z piekarnika i wymieszać. Piec przez kolejne 15-20 minut, aż lekko się zarumieni. Dodaj do granoli wiórki czekoladowe i chipsy bananowe. Delikatnie wymieszaj. Czekolada się rozpuści, tworząc większe kawałki granoli.
  5. Pozostaw granolę do całkowitego ostygnięcia; stwardnieje i zacznie się chrupać pod wpływem powietrza. Przechowywać w szczelnym pojemniku przez okres do 3 tygodni.

Uwagi

  1. Len: Dodanie mielonego lnu jest opcjonalne. Jeśli nie chcesz go używać, dodaj 1/4 szklanki więcej płatków owsianych.
  2. Bezglutenowa: Granola jest bezglutenowa, jeśli użyjesz certyfikowanych płatków owsianych bezglutenowych.

Słowa kluczowe: bananowa granola z nutellą, granola z nutellą

Przepisy powiązane

  • Granola z wiśniową Nutellą w ciemnej czekoladzie
  • Chocolate Chip Cookie Granola Bars
  • Granola z wiśniową Nutellą w ciemnej czekoladzie
  • Granola z wiśniową Nutellą w ciemnej czekoladzie

Zobacz