Zdrowe odżywianie

Babeczki czekoladowe na śmierć i życie

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Babeczki z ciemnej czekolady polane lukrem z ciemnej czekolady. Tylko dla miłośników czekolady!

Ten przepis dedykuję wam wszystkim, chocoholikom.

Czysta, niezmącona, niewytłumaczalna, wykraczająca poza granice tego świata miłość do czekolady.

Wiem, że wielu z Was uwielbia czekoladę. Mój najpopularniejszy przepis na ciasto jest właśnie czekoladowy! Mój przepis na Potrójnie Czekoladowe Ciasto Warstwowe zainspirował mnie do zrobienia tych czekoladowych babeczek. Dzisiejsze babeczki to inny przepis niż to ciasto, ale są tak samo bogate, krówkowe i dekadenckie.

Są to babeczki z ciemnej czekolady z gęstym, ciemnoczekoladowym lukrem na wierzchu i posypane wiórkami czekoladowymi. Babeczki nie są przesadnie słodkie - są głębokie i intensywne. Czysta czekolada. I to dużo!

Do tej pory tego lata zrobiłam około 7 partii czekoladowych babeczek. Nie przesadzam! Niektóre partie spływały po bokach i wyglądały bardziej jak brązowe grzyby, a nie babeczki. Inne NIE smakowały jak czekolada. Jeszcze inne były chrupiące na wierzchu (eww!), suche, mdłe i bla bla bla. Blah blah blah. Szukałam, testowałam i testowałam (i jeszcze więcej testowałam!), aby znaleźć ten idealny przepis na czekoladowe babeczki. W końcu wzięłam kilka rzeczy, których nauczyłam się na wszystkich moich błędach, aby wyjść z tym najlepszym. Daję Ci tylko to, co najlepsze z

najlepszych!

Przyniosłam Wam już wcześniej czekoladowe babeczki na mojej stronie internetowej. Te czekoladowe babeczki są uwielbiane przez wielu z Was! A te czekoladowe babeczki są szybkie, łatwe i ultra wilgotne. Oba przepisy na czekoladowe babeczki są fantastyczne! Jednak nie opracowałam żadnego z nich samodzielnie.

Dzisiejszy nowy przepis daje bogate, wilgotne i aromatyczne babeczki. Używam mieszanki roztopionej czekolady i kakao w proszku, aby babeczki były bardzo puszyste. Użyłam prawie dwa razy więcej kakao w proszku niż w poprzednich przepisach, które wypróbowałam tego lata. 2 jajka, brązowy cukier i maślanka sprawiają, że każdy kęs ma delikatną, wilgotną konsystencję. Są zupełnym przeciwieństwem suchych i mdłych!

Maślanka jest niezbędna w tym przepisie - obecny w niej kwas mlekowy pozwoli sodzie oczyszczonej wejść w reakcję i zakwasić ciasto.

Nie masz maślanki? Możesz zrobić swoją własną. Odmierz w miarce 2 łyżeczki białego octu lub soku z cytryny. Następnie do tej samej miarki dodaj tyle mleka (1%, 2% lub pełnego), aby uzyskać 1/2 szklanki. Wymieszaj i odstaw na 5 minut. Domowej roboty "maślanka" będzie nieco zsiadła i gotowa do użycia w Twoim przepisie.

Ciasto na babeczki jest bardzo gęste. Ostrzegam Cię teraz! Bardzo gęste - prawie jak lukier lub budyń czekoladowy. Po prostu spróbujcie. Wiecie, że będziecie mieć niesamowite babeczki, gdy tylko spróbujecie ciasta. Tak pysznie krówkowe.

Lukier, którego używam do tych babeczek jest jednym z moich ulubionych. Jest to ten sam przepis na lukier, którego często używam do lukrowania moich babeczek z masłem orzechowym. Wspaniałą rzeczą w tym lukrze jest to, że nie ma w nim aż tak dużo masła. To nie jest krem maślany. To czysta, gęsta czekolada. Jak roztopiona krówka, ale gęstsza. Wszyscy tak bardzo ją kochacie.

Mogłabym jeść ten lukier z ciemnej czekolady łyżką i być szczęśliwa do końca życia.

Jest ultra gładki i aksamitny. Jeden z najlepszych lukrów, jakie kiedykolwiek jadłam.

Lukrowany lukier nakładałam za pomocą końcówki Wilton #12. Używam tej końcówki prawie wyłącznie do moich babeczek, tak samo jak Wilton 1M. (Zobacz jak zawirowuję lukier tutaj).

Jestem ZAKOCHANA w tych czekoladowych babeczkach. To zdecydowanie mój ulubiony przepis na czekoladowe babeczki.

Zrobiłam ich wersję do mojej książki kucharskiej - pokochacie to, co z nimi zrobiłam. ???? Zaufajcie mi, musicie spróbować tych czekoladowych babeczek. Miękkie, wilgotne, delikatne, intensywnie krówkowe, chocoholic-heaven! Wszystko w tym przepisie jest dla mnie perfekcją i wiem, że Wy również będziecie uwielbiać każdy kęs.

Chocoholicy łączcie się!

Śledź mnie na Instagramie i oznacz #sallysbakingaddiction, żebym mogła zobaczyć wszystkie przepisy SBA, które robisz.

Inne czekoladowe desery do zrobienia: czekoladowy sernik Bundt cake, super wilgotne babeczki czekoladowe, ulubiony krem czekoladowy, potrójnie czekoladowe muffiny, czekoladowe placki, solone ciasteczka z gorzkiej czekolady, czekoladowe ciasteczka z cukrem, czekoladowe ciasteczka z masłem orzechowym i podwójnie czekoladowe ciasteczka karbowane.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Babeczki Śmierć w czekoladzie

4,7 z 11 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 25 minut
  • Czas gotowania: 18 minut
  • Całkowity czas: 3 godziny
  • Plon: 12 babeczek
  • Kategoria: Babeczki
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Babeczki z ciemnej czekolady polane polewą z ciemnej czekolady. Tylko dla miłośników czekolady!


Składniki

Babeczki z ciemnej czekolady

  • 1/2 szklanki (1 kostka lub 115g) niesolonego masła
  • 2 uncje półsłodka czekolada do pieczenia
  • 1/2szklanki (41g) niesłodzonego kakao w proszku (nie holenderskiego przetworzonego)
  • 3/4 szklanki (94g) uniwersalnej mąki*(łyżka i wyrównana)
  • 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
  • 3/4 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej*.
  • 1/2 szklanki(100g) cukru granulowanego
  • 1/4 fil iżanki (50g) jasnego brązowego cukruw proszku
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki (120ml) maślanki*.

Polewa z ciemnej czekolady

  • 2 i 3/4 szklanki(330g) cukru pudru
  • 2/3 szkl anki (55g) niesłodzonego kakao w proszku
  • 6 łyżek stoł owych(90g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 6 łyżek stołowych (95ml) ciężkiej śmietany
  • 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy
  • opcjonalnie: 1/3 szklanki (60g) półsłodkich wiórków czekoladowych do dekoracji

Instrukcje

  1. Na babeczki: Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C). Wyłożyć foremkę do babeczek/muffinów z 12 filiżankami. Odstawić na bok.
  2. Rozpuść masło i czekoladę razem w mikrofalówce. Mikrofalować w 30 sekundowych odstępach, mieszając za każdym razem. Możesz również roztopić masło i czekoladę na małym ogniu na kuchence. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy i odstaw do lekkiego ostygnięcia.
  3. W średniej wielkości misce, wrzuć kakao w proszku, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól razem, aż do dokładnego połączenia. Odłóż na bok. W dużej misce, ubij jajka, cukier, brązowy cukier i wanilię razem, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj schłodzone masło/czekoladę i ubijaj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj połowę mieszanki mąki, a następnie połowę maślanki. Powtarzaj, aż wszystko zostanie dodane. Mieszać aż do *prawie* połączenia; nie przesadzać z mieszaniem. Ciasto będzie bardzo gęste, jak budyń.
  4. Wypełnij foremki do babeczek w 2/3 ich wysokości ciastem. Piec przez 18 minut, lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed lukrowaniem.
  5. Dla lukru: Przesiej razem cukier puder i kakao w proszku, aby upewnić się, że nie ma grudek. Odstaw na bok. Za pomocą miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę, ubij masło na średnich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji - około 2 minuty. Stopniowo dodawać przesiany cukier i kakao w proszku na przemian z ciężką śmietaną i wanilią. Po każdym dodaniu ubijać na niskich obrotach. Po dodaniu wszystkich składników, ubijać na wysokich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji i połączenia składników przez co najmniej 2 minuty. Dodaj szczyptę soli, jeśli lukier jest zbyt słodki.
  6. Ostudzone babeczki polukrować i udekorować wiórkami czekoladowymi według uznania. Babeczki zachowują świeżość w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniku do 4 dni. Jeśli chcesz, przechowuj je pod przykryciem w lodówce do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Mąka: Użycie mąki tortowej zamiast mąki uniwersalnej jest w porządku. Uważam, że babeczki są nieco bardziej miękkie przy użyciu mąki tortowej.
  2. Jajka: Do tego przepisu wymagane są jajka o temperaturze pokojowej. Aby szybko doprowadzić jajka do temperatury pokojowej, włóż je do szklanki z ciepłą wodą na 5-10 minut.
  3. Maślanka: Maślanka jest wymagana do tego przepisu. Możesz zrobić własną wersję DIY maślanki w razie potrzeby. Dodaj 1 łyżeczkę białego octu lub soku z cytryny do kubka do odmierzania płynów. Następnie dodaj tyle mleka pełnego do tej samej miarki, aż osiągnie 1/2 szklanki. (W szczypcie, mleko o niższej zawartości tłuszczu lub mleko bez zawartości nabiału działa dla tego zakwaszonego mleka, ale babeczki nie będą smakować tak wilgotne lub bogate). Wymieszaj i odstaw na 5 minut. Domowej roboty "maślanka" będzie nieco zsiadłe i gotowe do użycia w przepisie.
  4. Polewa z mlecznej czekolady: Spróbuj mój Milk Chocolate Frosting jeśli nie jesteś fanem ciemnej czekolady.
  5. Pamiętaj, aby sprawdzić moje 10 wskazówek do pieczenia najlepszych babeczek przed rozpoczęciem!

Słowa kluczowe: śmierć przez babeczki czekoladowe, babeczki czekoladowe

Przepisy powiązane

  • Babeczki z białą czekoladą
  • Babeczki czekoladowe z lukrem z Nutelli
  • Babeczki Funfetti z lukrem z mlecznej czekolady
  • Babeczki z białą czekoladą

Zobacz