Lody z kruszonką jagodową

Ten domowy przepis na lody bez spieniacza jest popularny, ponieważ nie wymaga użycia maszynki do lodów. Wystarczy połączyć kilka prostych składników, a następnie dodać do nich sos jagodowy i pyszną, maślaną kruszonkę z brązowego cukru. Po 8 godzinach mrożenia są gotowe do spożycia.
Poznaj swoją nową letnią miłość: lody z kruszonką jagodową bez zalewy.
Oto dlaczego pokochasz lody bez termoobiegu
- dosłownie najbardziej kremowe lody w historii
- baza to tylko 2 składniki
- nie wymaga użycia maszynki do lodów!!!
- gotowe do spożycia po kilku godzinach w zamrażarce
Uwielbiam domowej roboty lody kręcone i faktycznie zrobiliśmy lody waniliowe ostatniego lata z ręczną korbką do lodów!!!! Ale dla każdego, kto nie ma retro lub nowoczesnej maszynki do lodów - lub po prostu nie chce jej używać - wypróbuj tę popularną metodę bez spieniania. Dodaj swój domowy akcent do tych podstawowych lodów bez pieczenia, dodając ekstrakt waniliowy, jagody i kruszonkę. Pomyśl o kruchym cieście w połączeniu z jagodowym ciastem chrupiącym!
Jak zrobić lody bez pieczenia?
Te lody zaczynają się od bardzo popularnej metody no-churn pochodzącej od Marthy Stewart. Jeśli jeszcze nie próbowałeś tych prostych, domowych lodów, teraz masz szansę. Podstawą jest 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego i 1 pinta gęstej śmietany.
Ubij 2 szklanki (1 pinta) śmietany na sztywne piki, nieco sztywniejsze niż w przypadku domowej bitej śmietany. Używając miksera lub ręcznie, dodaj 1 puszkę pełnotłustego słodzonego mleka skondensowanego. Słodzone mleko skondensowane dodaje jedwabistej, kremowej konsystencji, jak również słodyczy. Dodaj dowolne aromaty lub dodatki (ja prawie ZAWSZE dodaję ekstrakt waniliowy), a następnie przełóż do pojemnika. Przykryj i zamrażaj przez co najmniej 6 godzin, ale ja uważam, że lody mają najlepszą konsystencję, gdy są zamrożone przez około 8 godzin lub nawet przez noc.
To jest to. Domowe lody jeszcze nigdy nie były tak proste!
3 części lodów z kruszonką jagodową
Dla jagodowych lodów z kruszonką, połączymy bazę lodową z maślaną, cynamonową kruszonką z brązowego cukru i sosem ze świeżych jagód.
- Blueberry Swirl
- Crumble
- Baza do lodów
Borówkowe zawirowanie
Najpierw przygotuj sos jagodowy. Możesz użyć dżemu jagodowego lub konfitury jagodowej, ale jeśli nie możesz dostać ich w swoje ręce - ugotuj sos jagodowy na kuchence ze świeżych/mrożonych jagód, skrobi kukurydzianej, wody i 1 łyżki cukru. Domowy sos jagodowy zgęstnieje na kuchence. Kiedy będzie gotowy, schłodź go w lodówce. Sos jagodowy można przygotować do 1 tygodnia wcześniej i przechowywać w lodówce do czasu użycia.
Ja przecedziłam sos jagodowy przed dodaniem go do lodów. Jest to całkowicie opcjonalne! Jeśli chcesz, aby w lodach były kawałki borówek, nie przecedzaj sosu. To już zależy od Ciebie!
Kruszonka
Podczas gdy czekasz, aż sos jagodowy ostygnie, przygotuj kruszonkę. Potrzebujesz mąki, cynamonu, brązowego cukru i roztopionego masła. Jeśli obawiasz się spożywania surowej mąki, posyp ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piecz przez 3-5 minut. Ta poddana obróbce termicznej mąka jest teraz bezpieczna do spożycia. Połącz mąkę z cynamonem i brązowym cukrem, a następnie delikatnie wmieszaj roztopione masło. Kruszonka pozostanie stosunkowo miękka po zamrożeniu lodów i, jak możesz sobie wyobrazić, smakuje niewiarygodnie z jagodowymi wirami!
Lody
Teraz złóż wszystko razem! Dodaj ekstrakt waniliowy, kruszonkę, a następnie bardzo delikatnie wmieszaj sos jagodowy. Jeśli sos jagodowy zostanie zbyt mocno wymieszany, lody zrobią się fioletowe/niebieskie. Wystarczy kilka ruchów dużą łyżką lub gumową szpatułką.
Przełóż gęstą masę lodową do bochenka lub innej głębokiej miski/ patelni. Super swobodny przepis tutaj; użyj jakiejkolwiek głębokiej patelni, którą masz. Ja uważam, że patelnia do bochenków działa świetnie. Nie musisz jej natłuszczać!
Nabieraj, łyżką, oblizuj, roztapiaj. To jest lato w gałce.
Więcej przepisów na mrożone przysmaki
- Brownie Pieczona Alaska
- Łatwe ciasto lodowe
- 3 składniki Jagodowe Popsicles jogurtowe
- Ciasto lodowe jagodowo - cytrynowe
Lody z kruszonką jagodową
★★★★★ 5 z 16 recenzji- Autor: Sally
- Prep Time: 20 minut
- Czas gotowania: 5 minut
- Całkowity czas: 6 godzin, 25 minut
- Wydajność: 1,5 kwarty
- Kategoria: Lody
- Sposób przygotowania: Bez pieczenia
- Kuchnia: Amerykańska
Opis
Domowe lody z kruszonką jagodową i kawałkami kruchego ciasta to Twój nowy ulubiony smak!
Składniki
Sos jagodowy
- 1/2 łyżeczki skrobia kukurydziana
- 2 łyżeczki woda
- 1 filiżanka(190g) świeżych lub mrożonych borówek (nie rozmrażać)
- 1 łyżka stołowa cukier granulowany
Kruszonka
- 1/4 szklanki (31g) mąki uniwersalnej*.
- 2 łyżki stoł owe(25g) jasnego lub ciemnego brązowego cukruw proszku
- 1/4 łyżeczki mielony cynamon
- 2 łyżki stołowe (30g) niesolonego masła, roztopionego
Lody
- 2 filiżanki (480ml) ciężkiej śmietany
- 14 uncji(396g) puszka pełnotłustego słodzonego mleka skondensowanego
- 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy
Instrukcje
- Przygotujemy sos jagodowy: W bardzo małej miseczce wymieszać skrobię kukurydzianą i wodę razem. Odstawić. W małym rondelku na średnim ogniu zmieszamy borówki i cukier kryształ. Ciągle mieszaj, uderzając borówkami o ścianki rondelka. Kiedy borówki puszczą trochę płynu, dodaj skrobię kukurydzianą/wodę. Zwiększyć ogień do średniego. Mieszaj i gotuj przez 3 minuty. Zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Mieszanka zgęstnieje podczas chłodzenia. Ja umieściłam ją w lodówce, aby szybciej się schłodziła.
- Opcjonalnie: Przed lub po schłodzeniu przecedzić przez sitko o drobnych oczkach, jeśli nie chcesz kawałków borówek w swoich lodach.
- Zrób kruszonkę: Uważam, że widelec działa najlepiej do mieszania kruszonki. Wymieszać mąkę, brązowy cukier i cynamon razem. Dodaj roztopione masło i mieszaj, aż powstaną okruchy. Odstaw na bok.
- Przygotuj lody: W dużej misce za pomocą miksera ręcznego lub miksera stojącego wyposażonego w przystawkę do ubijania, ubij ciężką śmietanę na średnich obrotach, aż powstaną sztywne szczyty, około 4 minuty. Dodaj słodzone mleko skondensowane i ekstrakt waniliowy, a następnie ubijaj na niskich obrotach, aż do połączenia. Używając dużej łyżki lub gumowej łopatki, wmieszaj kruszonkę. Na koniec delikatnie wlej 1/4 - 1/3 szklanki sosu jagodowego, tworząc wiry. (Użyj resztek sosu do posmarowania wierzchu!)
- Przełóż masę lodową do głębokiego pojemnika lub miski, które nadają się do zamrażarki. Sugeruję bochenek o wymiarach 9×5 cali. Przykryj szczelnie i zamrażaj przez co najmniej 6 godzin, a nawet do 2 tygodni.
- Nabieraj, podawaj i ciesz się!
Wskazówka: Przygotuj lody i zamroź je na okres do 2 tygodni. Sos jagodowy i kruszonka mogą być przygotowane z jednodniowym wyprzedzeniem. Przykryć i przechowywać w lodówce, aż będą gotowe do użycia w kroku 3.
Uwagi
- Instrukcja przygotowania: Przygotować i zamrozić lody na okres do 2 tygodni. Sos jagodowy i kruszonka mogą być przygotowane z jednodniowym wyprzedzeniem. Przykryć i przechowywać w lodówce, aż będzie gotowy do użycia w kroku 3.
- Narzędzia specjalne: KitchenAid Stand Mixer | 5-qt Tilt-Head Glass Mixing Bowl | Glass Mixing Bowls | Loaf Pan | Ice Cream Scoop.
- Mąka: Jeśli obawiasz się spożywania surowej mąki, posyp ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piecz przez 3-5 minut w temperaturze 350°F (177°C) przed użyciem w kroku 3.
Adaptacja z bardzo popularnej metody Marthy Stewart bez pieczenia!
Przepisy powiązane
- Ciasteczkowe kanapki z lodami
- Łatwe 5-warstwowe ciasto lodowe
- Tęczowe ciasteczkowe kanapki lodowe
- Ciasteczkowe kanapki z lodami M&M