Zdrowe odżywianie

Lody z kruszonką jagodową

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Ten domowy przepis na lody bez spieniacza jest popularny, ponieważ nie wymaga użycia maszynki do lodów. Wystarczy połączyć kilka prostych składników, a następnie dodać do nich sos jagodowy i pyszną, maślaną kruszonkę z brązowego cukru. Po 8 godzinach mrożenia są gotowe do spożycia.

Poznaj swoją nową letnią miłość: lody z kruszonką jagodową bez zalewy.

Oto dlaczego pokochasz lody bez termoobiegu

  • dosłownie najbardziej kremowe lody w historii
  • baza to tylko 2 składniki
  • nie wymaga użycia maszynki do lodów!!!
  • gotowe do spożycia po kilku godzinach w zamrażarce

Uwielbiam domowej roboty lody kręcone i faktycznie zrobiliśmy lody waniliowe ostatniego lata z ręczną korbką do lodów!!!! Ale dla każdego, kto nie ma retro lub nowoczesnej maszynki do lodów - lub po prostu nie chce jej używać - wypróbuj tę popularną metodę bez spieniania. Dodaj swój domowy akcent do tych podstawowych lodów bez pieczenia, dodając ekstrakt waniliowy, jagody i kruszonkę. Pomyśl o kruchym cieście w połączeniu z jagodowym ciastem chrupiącym!

Jak zrobić lody bez pieczenia?

Te lody zaczynają się od bardzo popularnej metody no-churn pochodzącej od Marthy Stewart. Jeśli jeszcze nie próbowałeś tych prostych, domowych lodów, teraz masz szansę. Podstawą jest 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego i 1 pinta gęstej śmietany.

Ubij 2 szklanki (1 pinta) śmietany na sztywne piki, nieco sztywniejsze niż w przypadku domowej bitej śmietany. Używając miksera lub ręcznie, dodaj 1 puszkę pełnotłustego słodzonego mleka skondensowanego. Słodzone mleko skondensowane dodaje jedwabistej, kremowej konsystencji, jak również słodyczy. Dodaj dowolne aromaty lub dodatki (ja prawie ZAWSZE dodaję ekstrakt waniliowy), a następnie przełóż do pojemnika. Przykryj i zamrażaj przez co najmniej 6 godzin, ale ja uważam, że lody mają najlepszą konsystencję, gdy są zamrożone przez około 8 godzin lub nawet przez noc.

To jest to. Domowe lody jeszcze nigdy nie były tak proste!

3 części lodów z kruszonką jagodową

Dla jagodowych lodów z kruszonką, połączymy bazę lodową z maślaną, cynamonową kruszonką z brązowego cukru i sosem ze świeżych jagód.

  1. Blueberry Swirl
  2. Crumble
  3. Baza do lodów

Borówkowe zawirowanie

Najpierw przygotuj sos jagodowy. Możesz użyć dżemu jagodowego lub konfitury jagodowej, ale jeśli nie możesz dostać ich w swoje ręce - ugotuj sos jagodowy na kuchence ze świeżych/mrożonych jagód, skrobi kukurydzianej, wody i 1 łyżki cukru. Domowy sos jagodowy zgęstnieje na kuchence. Kiedy będzie gotowy, schłodź go w lodówce. Sos jagodowy można przygotować do 1 tygodnia wcześniej i przechowywać w lodówce do czasu użycia.

Ja przecedziłam sos jagodowy przed dodaniem go do lodów. Jest to całkowicie opcjonalne! Jeśli chcesz, aby w lodach były kawałki borówek, nie przecedzaj sosu. To już zależy od Ciebie!

Kruszonka

Podczas gdy czekasz, aż sos jagodowy ostygnie, przygotuj kruszonkę. Potrzebujesz mąki, cynamonu, brązowego cukru i roztopionego masła. Jeśli obawiasz się spożywania surowej mąki, posyp ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piecz przez 3-5 minut. Ta poddana obróbce termicznej mąka jest teraz bezpieczna do spożycia. Połącz mąkę z cynamonem i brązowym cukrem, a następnie delikatnie wmieszaj roztopione masło. Kruszonka pozostanie stosunkowo miękka po zamrożeniu lodów i, jak możesz sobie wyobrazić, smakuje niewiarygodnie z jagodowymi wirami!

Lody

Teraz złóż wszystko razem! Dodaj ekstrakt waniliowy, kruszonkę, a następnie bardzo delikatnie wmieszaj sos jagodowy. Jeśli sos jagodowy zostanie zbyt mocno wymieszany, lody zrobią się fioletowe/niebieskie. Wystarczy kilka ruchów dużą łyżką lub gumową szpatułką.

Przełóż gęstą masę lodową do bochenka lub innej głębokiej miski/ patelni. Super swobodny przepis tutaj; użyj jakiejkolwiek głębokiej patelni, którą masz. Ja uważam, że patelnia do bochenków działa świetnie. Nie musisz jej natłuszczać!

Nabieraj, łyżką, oblizuj, roztapiaj. To jest lato w gałce.

Więcej przepisów na mrożone przysmaki

  • Brownie Pieczona Alaska
  • Łatwe ciasto lodowe
  • 3 składniki Jagodowe Popsicles jogurtowe
  • Ciasto lodowe jagodowo - cytrynowe
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Lody z kruszonką jagodową

5 z 16 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 20 minut
  • Czas gotowania: 5 minut
  • Całkowity czas: 6 godzin, 25 minut
  • Wydajność: 1,5 kwarty
  • Kategoria: Lody
  • Sposób przygotowania: Bez pieczenia
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Domowe lody z kruszonką jagodową i kawałkami kruchego ciasta to Twój nowy ulubiony smak!


Składniki

Sos jagodowy

  • 1/2 łyżeczki skrobia kukurydziana
  • 2 łyżeczki woda
  • 1 filiżanka(190g) świeżych lub mrożonych borówek (nie rozmrażać)
  • 1 łyżka stołowa cukier granulowany

Kruszonka

  • 1/4 szklanki (31g) mąki uniwersalnej*.
  • 2 łyżki stoł owe(25g) jasnego lub ciemnego brązowego cukruw proszku
  • 1/4 łyżeczki mielony cynamon
  • 2 łyżki stołowe (30g) niesolonego masła, roztopionego

Lody

  • 2 filiżanki (480ml) ciężkiej śmietany
  • 14 uncji(396g) puszka pełnotłustego słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy

Instrukcje

  1. Przygotujemy sos jagodowy: W bardzo małej miseczce wymieszać skrobię kukurydzianą i wodę razem. Odstawić. W małym rondelku na średnim ogniu zmieszamy borówki i cukier kryształ. Ciągle mieszaj, uderzając borówkami o ścianki rondelka. Kiedy borówki puszczą trochę płynu, dodaj skrobię kukurydzianą/wodę. Zwiększyć ogień do średniego. Mieszaj i gotuj przez 3 minuty. Zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Mieszanka zgęstnieje podczas chłodzenia. Ja umieściłam ją w lodówce, aby szybciej się schłodziła.
  2. Opcjonalnie: Przed lub po schłodzeniu przecedzić przez sitko o drobnych oczkach, jeśli nie chcesz kawałków borówek w swoich lodach.
  3. Zrób kruszonkę: Uważam, że widelec działa najlepiej do mieszania kruszonki. Wymieszać mąkę, brązowy cukier i cynamon razem. Dodaj roztopione masło i mieszaj, aż powstaną okruchy. Odstaw na bok.
  4. Przygotuj lody: W dużej misce za pomocą miksera ręcznego lub miksera stojącego wyposażonego w przystawkę do ubijania, ubij ciężką śmietanę na średnich obrotach, aż powstaną sztywne szczyty, około 4 minuty. Dodaj słodzone mleko skondensowane i ekstrakt waniliowy, a następnie ubijaj na niskich obrotach, aż do połączenia. Używając dużej łyżki lub gumowej łopatki, wmieszaj kruszonkę. Na koniec delikatnie wlej 1/4 - 1/3 szklanki sosu jagodowego, tworząc wiry. (Użyj resztek sosu do posmarowania wierzchu!)
  5. Przełóż masę lodową do głębokiego pojemnika lub miski, które nadają się do zamrażarki. Sugeruję bochenek o wymiarach 9×5 cali. Przykryj szczelnie i zamrażaj przez co najmniej 6 godzin, a nawet do 2 tygodni.
  6. Nabieraj, podawaj i ciesz się!

Wskazówka: Przygotuj lody i zamroź je na okres do 2 tygodni. Sos jagodowy i kruszonka mogą być przygotowane z jednodniowym wyprzedzeniem. Przykryć i przechowywać w lodówce, aż będą gotowe do użycia w kroku 3.


Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Przygotować i zamrozić lody na okres do 2 tygodni. Sos jagodowy i kruszonka mogą być przygotowane z jednodniowym wyprzedzeniem. Przykryć i przechowywać w lodówce, aż będzie gotowy do użycia w kroku 3.
  2. Narzędzia specjalne: KitchenAid Stand Mixer | 5-qt Tilt-Head Glass Mixing Bowl | Glass Mixing Bowls | Loaf Pan | Ice Cream Scoop.
  3. Mąka: Jeśli obawiasz się spożywania surowej mąki, posyp ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piecz przez 3-5 minut w temperaturze 350°F (177°C) przed użyciem w kroku 3.

Adaptacja z bardzo popularnej metody Marthy Stewart bez pieczenia!

Przepisy powiązane

  • Ciasteczkowe kanapki z lodami
  • Łatwe 5-warstwowe ciasto lodowe
  • Tęczowe ciasteczkowe kanapki lodowe
  • Ciasteczkowe kanapki z lodami M&M

Zobacz