Zdrowe odżywianie

Ananasowe ciasto marchewkowe z kremowym lukrem serowym

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Ciasto marchewkowe z ananasem jest niesamowicie wilgotne, pełne korzennego smaku i zwieńczone gładkim, pikantnym kremowym lukrem serowym. Ten prosty przepis można przygotować szybko i łatwo. Ciasto piecze się w formie arkusza, więc nie wymaga wymyślnych dekoracji!

Opowiedz mi o tym cieście marchewkowym z ananasem

  • Smak: To ciasto ma wszystkie przyprawione smaki, które można oczekiwać od klasycznego ciasta marchewkowegoale z aromatycznym dodatkiem: rozgniecionym ananasem. Ten prosty dodatek rozjaśnia smak ciasta i przypomina nam o innym ulubieńcu czytelników - cieście kolibra. Choć sam w sobie jest wspaniały, słodki i pikantny kremowy lukier serowy pięknie łączy się z ciepłym korzennym smakiem ciasta.
  • Tekstura: To jest wilgotne ciasto zakończone gęstym i jedwabistym kożuchem kremowego lukru serowego.
  • Łatwość: Pieczenie tego ciasta marchewkowego z ananasem jako ciasta na blasze w formie o wymiarach 9 × 13 cali sprawia, że jest jeszcze bardziej proste. Tylko jedna warstwa ciasta i jedna warstwa lukru. Łatwe do lukrowania, łatwiejsze do krojenia, najłatwiejsze do jedzenia.
  • Czas: Ciasto przygotowuje się szybko, ale upieczone ciasto potrzebuje sporo czasu na schłodzenie, zanim zostanie polane lukrem. Jeśli chcesz, możesz umieścić go w lodówce po około 45 minutach, aby przyspieszyć proces.

Wybór właściwych składników: Ananas

Ciasto marchewkowe ze swoją wspaniałą teksturą i korzennym smakiem jest ciastem klasycznym, ALE można je również podkręcić o 800 stopni dzięki jednemu godnemu uwagi składnikowi: ananasowi.

Rozgnieciony ananas czy kawałki? My głosujemy za kruszonym. Rozdrobniony ananas działa bardziej jak mokry składnik niż opcjonalny dodatek. W rezultacie otrzymujemy wyjątkowo wilgotne ciasto, co jest bardzo dobrą rzeczą! Nie chcieliśmy dużych kawałków ananasa w plastrach, ponieważ mogłyby one łatwo odebrać ciastu jego pozostałe smaki. Wszystko jest jednak kwestią osobistych preferencji - możesz użyć zarówno rozgniecionego ananasa, jak i kawałków, a i tak uzyskasz pyszny rezultat. Użyj świeżego lub z puszki. (Jeśli jesteś fanem ananasa, wypróbuj ten przepis na ciasto z ananasem do góry nogami! przepis)!

Dekorujmy!

To, co pokochasz w ciastach na blasze, to fakt, że nie wymagają one wymyślnych lub skomplikowanych dekoracji - wystarczy proste pociągnięcie lukrem. Dzisiejszy przepis na lukier został zaadaptowany z naszego ciasta korzennegoktóre jest ulubionym ciastem czytelników w jesiennych miesiącach. Dla ozdoby, spróbuj dodać dodatkowe orzechy włoskie, posypki, grzanki kokosowe, szczyptę cynamonu lub dekorację ananasa po zamrożeniu. Nadal proste, ale piękne do podania.

Zrób z niego tort warstwowy lub biszkoptowy

Dzisiejsze ciasto marchewkowe z ananasem działa również jako ciasto warstwowe lub ciasto bundt.

  • Ciasto warstwowe: Użyj tego przepisu na ciasto, a następnie upiecz i złóż zgodnie z instrukcjami z naszego przepisu na ciasto marchewkowe. przepis. Użyj tego przepisu na lukier, ponieważ robi się go trochę więcej niż z dzisiejszego przepisu - w ten sposób będziesz mieć wystarczająco dużo lukru do rozprowadzenia między warstwami i wokół boków.
  • Ciasto Bundt: Postępuj zgodnie z tym przepisem na ciasto, wlej do wysmarowanej tłuszczem 9,5 lub 10-calowej bundtowej patelni, a następnie piecz przez 55-70 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do ciasta wyjdzie czysta. Pieczenie tego ciasta zajmie trochę czasu, ponieważ jest ono tak gęste i wilgotne.

Podobne przepisy

  • Kokosowe Babeczki z Ciastem Marchewkowym
  • Ciasto kolibra
  • Ciasto korzenne
  • Ciasto Ananasowo-Kokosowe
  • Ciasto Bananowe
Drukuj zegar ikona zegar ikona sztućce ikona sztućce ikonaflaga ikonaflaga ikonafolderfolder ikonainstagraminstagram ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikonakwadraty ikona serce ikona serce stałe ikona stała ikona stała ikona

Ananasowe ciasto marchewkowe z kremowym lukrem

4.8 z 74 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 30 min.
  • Czas gotowania: 55 minut
  • Całkowity czas: 5 godzin (w tym chłodzenie)
  • Wydajność: służy 12-15
  • Kategoria: Ciasto
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Ananasowe ciasto marchewkowe z kremowym lukrem jest super wilgotne i pełne korzennego aromatu.


Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki (312g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki KAŻDEJ łyżeczki mielonych goździków, mielonego imbiru+ mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 filiżanka oleju rzepakowego (240ml) lub roślinnego*.
  • 1 i 1/4 szklanki(250g) jasnego lub ciemnobrązowego cukruw proszku
  • 1/3 szklanki (67g) cukru granulowanego
  • 4 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
  • 3 duże marchewki, starte na tarce (około 2 filiżanki)*.
  • 1 filiżanka(8 uncji) rozgniecionego ananasa, odsączonego*.
  • 1 fil iżanka (125g) posiekanych orzechów włoskich

Kremowy lukier serowy

  • 8 uncji(224g) pełnotłustego sera śmietankowego, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1/2 szklanki (115g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 3 filiżanki (360g) cukier puder, plus dodatkowe 1/4 filiżanki w razie potrzeby
  • 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy
  • 1/8 łyżeczki sól

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C) i natłuść patelnię o wymiarach 9×13 cali. Ja zawsze używam tej szklanej patelni.
  2. W dużej misce ubijemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i inne przyprawy. Odłóż na bok.
  3. Ubij olej, brązowy cukier, cukier granulowany, jajka i ekstrakt waniliowy razem w średniej misce. Wlać mokre składniki do suchych składników i ubijać aż do połączenia. Dodać startą marchewkę, ananasa i orzechy włoskie.
  4. Rozłożyć ciasto na przygotowaną patelnię. Piec przez 45-55 minut. Czas pieczenia jest różny, więc obserwuj swój. Ciasto jest gotowe, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Jeśli zauważysz, że wierzch lub brzegi ciasta zbyt szybko brązowieją w piekarniku, przykryj je luźno folią aluminiową.
  5. Wyjmij ciasto z piekarnika i umieść na drucianym stojaku. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po około 45 minutach, zwykle wkładam je do lodówki, aby przyspieszyć proces studzenia.
  6. Przygotuj lukier: W dużej misce za pomocą miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę lub przystawkę do ubijania, ubij serek śmietankowy i masło razem na wysokich obrotach, aż będą gładkie i kremowe. Dodaj 3 cukier puder, wanilię i sól. Ubijaj na niskich obrotach przez 30 sekund, a następnie przełącz na wysokie obroty i ubijaj przez 2 minuty. Jeśli chcesz, aby lukier był nieco gęstszy, dodaj dodatkowe 1/4 szklanki cukru pudru (ja go dodałam). Rozprowadź lukier na schłodzonym cieście. Odstaw do lodówki na 30 minut przed podaniem. Dzięki temu lukier stężeje i łatwiej będzie go kroić.
  7. Resztki ciasta szczelnie przykryć i przechowywać w lodówce przez 5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Przygotować ciasto do kroku 5. Przykryj ciasto szczelnie i przechowuj w lodówce do 2 dni lub zamroź do 3 miesięcy. Doprowadzić do temperatury pokojowej, zrobić lukier, polać lukrem i podawać. Oszronione ciasto dobrze się mrozi, do 3 miesięcy. Rozmrażaj przez noc w lodówce, doprowadź do temperatury pokojowej lub podawaj na zimno.
  2. Narzędzia specjalne: Box tarka, szpatułka do lukru, KitchenAid mikser ręczny, szklane miski do mieszania, i szklane naczynie do pieczenia.
  3. Olej: Zamiast 1 filiżanki oleju, spróbuj 1/2 filiżanki (90g) niesłodzonego sosu jabłkowego i 1/2 (120ml) filiżanki oleju. Ciasto jest tak samo wilgotne.
  4. Marchewki: Nie używaj wstępnie rozdrobnionych marchewek znalezionych w alei produktów. Są one zazwyczaj na suchej stronie. Raczej świeżo zetrzyj 3 duże marchewki, aby uzyskać około 2 wilgotne filiżanki marchwi w kawałkach.
  5. Ananas: Używam rozgniecionego ananasa z puszki. Można również zmiażdżyć świeżego ananasa do wykorzystania w cieście. Rozgnieciony ananas, w przeciwieństwie do kawałków ananasa, działa jak mokry składnik, utrzymując to ciasto wyjątkowo wilgotne i delikatne. Pamiętając o tym i jeśli chcesz mieć większe kawałki ananasa w swoim cieście, możesz użyć kawałków.
  6. Ciasto warstwowe: Postępuj zgodnie z tym przepisem na ciasto na blachę, a następnie postępuj zgodnie z instrukcjami montażu/pieczenia w moim przepisie na ciasto marchewkowe. Użyj lukru przepis w ciasto warstwowe (sprawia, że trochę więcej niż to).
  7. Ciasto Bundt: Postępuj zgodnie z tym przepisem na ciasto, wlej równomiernie do wysmarowanej tłuszczem 9,5 lub 10-calowej brytfanny, a następnie piecz przez 55-70 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do ciasta wyjdzie czysta. Pieczenie tego ciasta zajmie trochę czasu, ponieważ jest ono tak wilgotne i bardzo gęste. Przykryj ciasto luźno folią aluminiową, jeśli zaczniesz widzieć, że wierzch szybko brązowieje. Po upieczeniu, wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 30 minut w naczyniu. Następnie odwrócić lekko ostudzone ciasto na drucianą półkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Słowa kluczowe: ciasto marchewkowe z ananasem, ciasto marchewkowe

Dzisiejszy przepis jest zaadaptowany z mojego przepisu na ciasto korzenne - pysznie przyprawione ciasto jabłkowe z kremowym lukrem serowym!

Przepisy powiązane

  • Kokosowe babeczki z ciasta marchewkowego
  • Mój ulubiony przepis na ciasto marchewkowe
  • Super Wilgotne Ciasto Korzenne
  • Najlepsze ciasto bananowe, jakie kiedykolwiek jadłam

Zobacz