Zdrowe odżywianie

6 gigantycznych ciasteczek czekoladowych

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Z tego szybkiego i łatwego przepisu na ciasteczka powstanie 6 gigantycznych czekolad

owych ciasteczek. Te ciasteczka składają się z 1/2 szklanki ciasta na każde z nich i NIE wymagają chłodzenia. Są one prawie 4x większe od zwykłych ciasteczek z dziesiątkami wiórków w każdym kęsie!

15 maja to Narodowy Dzień Czekolady i nie jest to dzień, który traktujemy lekko. To mega święto zasługuje na najwspanialszą, najogromniejszą celebrację. Obchody tak wielkie, że jedynym odpowiednim deserem są GIANT CHOCOLATE CHIP COOKIES

.

A żeby naprawdę zapisać ten dzień na kartach historii, przedstawiam przepis na ciasteczka z kawałkami czekolady, z którego otrzymasz 6 mega ciasteczek z kawałkami czekolady i który wymaga ZERO chłodzenia ciasta

. Ten przepis na ciasteczka przeskakuje z miski do piekarnika w kilka minut. Dziękuję i dobranoc.

A czy wspomniałam już, jak miękkie i gęste są te ciasteczka?

Za przepisem

Przepis na idealne gigantyczne ciasteczka z kawałkami czekolady od lat znajdował się na mojej liście do zrobienia. Unikałam go, ponieważ istnieje tak wiele przepisów na ciasteczka z kawałkami czekolady i uznałam, że kolejny nie jest konieczny. W rzeczywistości mam nie jeden czy dwa, ale trzy ulubione:

  1. Delikatne ciasteczka czekoladowe
  2. Kruche ciasteczka czekoladowe
  3. Chrupiące ciasteczka czekoladowe

Ale po zrobieniu kilku partii gigantycznych ciasteczek z kawałkami czekolady przy użyciu różnych przepisów, natknęłam się na dosłowną ciasteczkową perfekcję i jestem zachwycona, że mogę się nią z Wami podzielić. Ten przepis jest mój chewy chocolate chip cookies przepis, ale z 1 główną zmianą.

Rozsiądź się wygodnie i przynieś swój największy apetyt.

Instruktaż wideo: Jak zrobić 6 gigantycznych ciasteczek czekoladowych

Składniki na gigantyczne ciasteczka czekoladowe

  1. Mąkauniwersalna: 2 i 1/4 szklanki mąki wchłonie wystarczającą ilość płynu, co pozwoli nam całkowicie pominąć etap chłodzenia.
  2. Skrobia kukurydziana: Skrobia kukurydziana obiecuje ekstra miękkie i grube ciasteczka czekoladowe chip cookie. 1 i 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej jest wystarczająco dużo, aby wykonać zadanie.
  3. Soda oczyszczona: Dla podnieść!
  4. Sól i ekstrakt z wanilii: Dla smaku!
  5. Zmiękczone masło: To jest, gdzie przepisy różnią. Użyj zmiękczonego masła temperaturze pokojowej w tych gigantycznych ciasteczek czekoladowych chip, a nie roztopionego masła. Chociaż będziemy tracić *trochę* trochę żucia, jesteśmy w stanie pominąć krok chłodzenia ciasta na ciasteczka. Upewnij się, że masło w temperaturze pokojowej ma odpowiednią konsystencję i nie jest w najmniejszym stopniu roztopione.
  6. Brązowy Cukier: Czy wiesz, że użycie większej ilości brązowego cukru niż białego cukru granulowanego obiecuje bardziej chrupiące ciasteczka czekoladowe? Przysięgam na to! Dodatkowo, brązowy cukier zapewnia, że klasyczny smak i wilgoć ciasteczka czekoladowe chip.
  7. Biały cukier granulowany: Granulowany biały cukier robi o wiele więcej niż słodzenie ciasteczek. Topi się wewnątrz ciasta, co pomaga ciasteczka rozprzestrzeniać. Używanie zarówno granulowanego białego cukru, jak i brązowego jest konieczne, ponieważ bez białego cukru, ciasteczka w ogóle by się nie rozeszły.
  8. 1 jajko: Dodaje strukturę, smak i uniesienie.
  9. Dodatkowe żółtko: Dodatkowe żółtko dodaje niezbędnego płynu do ciasta na ciasteczka, jak również dodaje gryzienia i bogactwa. Zauważysz, że te ciasteczka są wyjątkowo bogate, miękkie i gęste. Zgadnij co? Dodatkowe żółtko jaja jest magiczny powód, dlaczego.
  10. Chipsy czekoladowe: Nie bądź nieśmiały na chipsy czekoladowe! Użyj 1 i 1/2 heaping cups.

Przegląd: Jak zrobić gigantyczne ciasteczka czekoladowe?

  1. Whisk Mąka, skrobia kukurydziana, soda oczyszczona, i sól razem: Wolę mieć suche składniki gotowe jako pierwsze. W ten sposób, możemy wlać je bezpośrednio do mokrych składników, kiedy nadszedł czas.
  2. Kremowe masło i cukry razem: Upewnij się, że używasz masła o temperaturze pokojowej. Jedyny sposób ten przepis działa jest, jeśli masło jest cool do temperatury pokojowej, nie ciepłe lub roztopione w najmniejszym stopniu. Jeśli masło jest ciepłe, to nie będzie prawidłowo krem do niezbędnego lekkiego i puszystego tekstury.
  3. Dodaj jajko, żółtko i wanilię: Wbij pozostałe mokre składniki.
  4. Dodaj suche składniki: Na niskiej prędkości, pokonać w suchych składników i chipsy czekoladowe.
  5. Mierzyć heaping 1/2 Porcje Cup: Każde ciasteczko zaczyna się od ok. 6 uncji ciasta, co stanowi czubatą 1/2 filiżanki. Ale nie ma potrzeby skali lub nawet kubek pomiarowy - tak długo, jak można podzielić ciasto na 6 równych porcji, jesteś dobry.
  6. Piec: Upiecz 2-3 ciasteczka na każdej blasze przy stosunkowo niższej temperaturze piekarnika. 325 ° F zapewnia masywne ciasteczka gotować równomiernie, zamiast nadmiernie brązowy na krawędziach i wierzchołkach. Ciasteczka zajmują około 20-25 minut.
  7. Ostudzić: Gigantyczne ciasteczka z kawałkami czekolady są wyjątkowo miękkie w środku, więc daj im 15 minut na ostygnięcie i zestalenie się przed pożarciem.

Każde ciasteczko zaczyna się od 1/2 filiżanki ciasta na ciasteczka. Normalne ciasteczka z kawałkami czekolady to zazwyczaj 1-2 łyżki stołowe ciasta, więc te są dosłownie 4x większe i zawierają 4x więcej kawałków czekolady. Podałam te ciasteczka z owocami, serem i krakersami na spotkaniu mamusi i dzieci w tamtym tygodniu. Każde mega ciasteczko pokroiłam na małe kliny, jakbym kroiła ciasto - były jak bardzo grube, bardzo małe ciasteczka z kawałkami czekolady!

Jeśli kiedykolwiek wcześniej robiłaś moje kruche ciasteczka czekoladowe, zauważysz, że dzisiejsze ciasto jest o wiele bardziej solidne i wytrzymałe. To dlatego, że używamy zmiękczonego masła, a nie roztopionego. Doprowadzenie masła do temperatury pokojowej zajmuje trochę więcej czasu, ale oto jak szybko zmiękczyć masło. Jajka również powinny być w temperaturze pokojowej, więc umieść je w kubku z ciepłą wodą na 5-10 minut przed rozpoczęciem pracy.

Czy ten przepis sprawdzi się w przypadku zwykłego rozmiaru?

Tak! Użyj tego przepisu na ciasteczka czekoladowe bez schładzania, aby przygotować 24 ciasteczka w normalnym rozmiarze. Odmierz 2 łyżki ciasta na każde ciasteczko i piecz przez około 12-14 minut lub do lekkiego zrumienienia po bokach. Zarówno zwykłe, jak i gigantyczne ciasteczka są miękkie i grube, a ich brzegi chrupiące jak masło. Jak moje miękkie ciasteczka z kawałkami czekolady, ale bardziej chrupiące i grubsze.

Mówiąc o ciasteczkach...

  • 10 gwarantowanych wskazówek jak zapobiegać rozlewaniu się ciasteczek
  • Jak wysyłać ciasteczka
  • 10 najlepszych narzędzi do pieczenia ciasteczek
  • Jak zamrozić ciasto na ciasteczka
  • 5 podstawowych wskazówek dotyczących ciasteczek
  • Sally's Cookie Addiction (moja książka kucharska o ciasteczkach!)

A tutaj jest więcej przepisów na ciasteczka bez schładzania. ????

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

6 Gigantyczne Ciasteczka Czekoladowe

5 z 120 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 15 minut
  • Czas gotowania: 25 minut
  • Całkowity czas: 40 minut
  • Plon: 6 gigantycznych ciasteczek
  • Kategoria: Deser
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Z tego szybkiego i łatwego przepisu na ciasteczka wyjdzie 6 gigantycznych czekoladowych ciasteczek. Te ciasteczka to aż 1/2 szklanki ciasta na każde z nich i NIE wymagają chłodzenia. Są one prawie 4x większe niż zwykłe ciasteczka.


Składniki

  • 2 i 1/4 szklanki(281g) uniwersalnej mąki (łyżka i wyrównana)
  • 1 i 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 3/4 szklanki (1,5 laski lub 170g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 3/4 szklanki (150g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 1/2 filiżanki (100g) cukru granulowanego
  • 1 duże jajko + 1 żółtko, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy
  • 1 i 1/2 szklanki (270g) półsłodkich wiórków czekoladowych (plus dodatkowe na wierzch, jeśli chcesz)

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do 325°F (163°C). Wyłożyć 3 duże blachy papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. (Jeśli nie masz 3 blach, piecz ciasteczka partiami).
  2. Ubij mąkę, skrobię kukurydzianą, sodę oczyszczoną i sól w średniej misce.
  3. Używając ręcznego lub stojącego miksera wyposażonego w łopatkę, ubij masło, brązowy cukier i cukier granulowany w dużej misce na średnich obrotach, aż do połączenia i uzyskania kremowej konsystencji, około 2 minut. Dodaj jajko, żółtko i ekstrakt waniliowy, a następnie ubijaj na średnich obrotach, aż do połączenia. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski. Wsyp suche składniki na niskich obrotach, a następnie wsyp wiórki czekoladowe, aż do połączenia. Ciasto będzie gęste.
  4. Podziel ciasto na 6 porcji. Każda z nich będzie miała objętość 1/2 szklanki i ważyła nieco ponad 6 uncji. Uformuj każdy z nich w kopiec, lekko spłaszczając wierzch. Umieść po dwa na każdej blasze, w odległości co najmniej 6 cali od siebie. Piecz przez 20-25 minut lub do momentu, gdy brzegi i wierzch lekko się zarumienią. Środek będzie wyglądał na bardzo miękki, ale zastygnie w miarę stygnięcia.
  5. Ostudź ciasteczka na blasze przez 15 minut, a następnie przenieś je na stojak do całkowitego ostygnięcia. Gdy ostygnie, wciśnij kilka czekoladowych wiórków na wierzch, jeśli chcesz, do dekoracji.
  6. Ciasteczka zachowują świeżość pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez okres do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania i zamrażania: Możesz zrobić ciasto na ciasteczka i schłodzić je w lodówce do 2-3 dni. Pozostawić do osiągnięcia temperatury pokojowej, a następnie kontynuować krok 4. Upieczone ciasteczka zamrażać dobrze przez okres do 3 miesięcy. Niewypieczone kulki z ciasta na ciasteczka zamraża się dobrze do 3 miesięcy. Zazwyczaj można upiec zamrożone ciasteczka prosto z zamrażarki, ale polecam rozmrozić te gigantyczne ciasteczka przed pieczeniem. Kliknij tutaj po moje wskazówki i sztuczki dotyczące zamrażania ciasta na ciasteczka.
  2. Jajko i żółtko w temperaturze pokojowej są najlepsze. Zazwyczaj, jeśli przepis wymaga użycia masła w temperaturze pokojowej lub roztopionego masła, dobrą praktyką jest użycie jajek w temperaturze pokojowej. Aby szybko doprowadzić jajka do temperatury pokojowej, po prostu umieść całe jajka w szklance z ciepłą wodą na 5-10 minut. Co zrobić z dodatkowym białkiem? Tutaj znajdziesz wszystkie moje przepisy z wykorzystaniem białek.

Słowa kluczowe: czekolada

Przepisy powiązane

  • Ciasto czekoladowe
  • Chrupiące ciasteczka czekoladowe
  • Miękkie i kruche ciasteczka czekoladowe
  • Miękkie ciasteczka czekoladowe

Zobacz