Zdrowe odżywianie

Czekoladowo-karmelowo-kokosowe babeczki

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Te czekoladowo-karmelowo-kokosowe babeczki składają się z miękkich babeczek kokosowych, domowego nadzienia karmelowego nadzieniem karmelowym i kremowym lukrem z mlecznej czekolady. Każdy kęs przypomni Ci ciasteczka Girl Scout Samoas/Caramel DeLites. Połączenie kokosa, czekolady i karmelu to potrójne zagrożenie, które z pewnością zaspokoi większość babeczkowych pragnień!

Opowiedz mi o tych czekoladowo-karmelowo-kokosowych babeczkach

  • Tekstura: Te kokosowe babeczki są puszyste i wilgotne. To prawdopodobnie pierwsze babeczki, jakie kiedykolwiek zrobiliśmy od podstaw, które całkowicie rozpływają się w ustach. Dzięki mące tortowej, białkom jaj i mleku kokosowemu z puszki są po prostu tak lekkie!
  • Smak: My wzięliśmy nasze ulubione babeczki waniliowe i nadaliśmy im kokosowy smak, używając oleju kokosowego, ekstraktu kokosowego, niesłodzonego mleka kokosowego z puszki i słodzonego, rozdrobnionego orzecha kokosowego. Oczywiście mamy też karmel ukryty w środku i górę czekoladowego kremu maślanego na wierzchu. Z pewnością wiele smaków zmieściło się w jednej babeczce!
  • Łatwość: Te czekoladowo-karmelowo-kokosowe babeczki zaliczamy do średnio-zaawansowanych przepisów na wypieki tylko dlatego, że trzeba wykonać kilka dodatkowych kroków, w tym zrobienie karmelu i napełnienie babeczek. A Choć lukier jest wyjątkowo kremowy, jakbyś pracował nad nim godzinami, proces jego przygotowania jest prosty i nieskomplikowany. (Przy okazji, tutaj znajdziesz wpis poświęcony właśnie naszemu kremowi czekoladowemu).

Czy ten przepis na babeczki waniliowe można wykorzystać w innych miejscach?

Jak już wspomniałem, dzisiejsze babeczki kokosowe zostały zaadaptowane z naszej bazy do babeczek waniliowych. Jest to bardzo lubiany i popularny przepis na babeczki na naszej stronie - ja i mój zespół często do niego wracamy! Możecie zauważyć, że babeczki waniliowe przerobiliśmy na wiele innych smaków, w tym babeczki pistacjowebabeczki truskawkowe z białą czekoladą, babeczki chai latte i babeczki mimoza.


Kluczowe składniki Babeczek Czekoladowo-Karmelowo-Kokosowych

  • Mąka tortowa: Jeśli użyjesz mąki tortowej, babeczki będą miękkie i puszyste
  • .
  • Połowa oleju kokosowego + połowa masła: Upewnij się, że olej kokosowy jest SOLIDNY i ma temperaturę pokojową, aby mógł się dobrze połączyć z masłem. Ten kremowy tłuszcz będzie podstawą Twoich kokosowych babeczek. Aby zapewnić sobie odrobinę kokosowego smaku, szukaj nierafinowanego oleju kokosowego (nie rafinowanego).
  • Mleko kokosowe w puszce zamiast pełnego mleka: Możesz użyć mleka kokosowego pełnotłustego lub o obniżonej zawartości tłuszczu, ale upewnij się, że pochodzi ono z puszki. Schłodzone mleko kokosowe to raczej napój, a mleko w puszce to raczej składnik do gotowania i pieczenia. (Używamygo równieżdo tego ciastakokosowego). Przed użyciem dobrze wstrząśnij puszką, ponieważ stały krem kokosowy oddziela się od płynu. Jeśli nadal jest oddzielona, przelej ją do miski i ubijaj do połączenia, a następnie odmierz tyle, ile potrzebujesz do ciasta.
  • Ekstrakt kokosowy: Tylko 1 łyżeczka wystarczy, aby naprawdę rozkręcić tę kokosową imprezę! Możesz go pominąć, ale bez niego babeczki nie będą miały smaku.
  • Słodzony rozdrobniony orzech kokosowy:W upieczonych babeczkach prawie nie czuć jego konsystencji, ponieważ rozpada się i wchłania wilgoć. Ale smak jest jak najbardziej wyczuwalny!

Testowanie Przepisów: Co się sprawdza, a co nie

  1. Mniej znaczy więcej: Wypełnij foremki do babeczek tylko w 2/3 ciastem. 2/3 to nie jest dużo. W rzeczywistości możesz nawet zadawać sobie pytanie i mieć pokusę, aby dodać więcej, ale nie poddawaj się presji! Możesz skończyć z (1) przepełnionymi babeczkami o "grzybowych" wierzchach, (2) babeczkami z kruchymi brzegami, (3) babeczkami, które opadają, a lista rozczarowań może się ciągnąć. Wszystko to jest przeciwieństwem miękkich i puszystych babeczek, do których dążymy.
  2. Karmel: Oto przepis na solonykarmel, którego potrzebujesz do przygotowania nadzienia. Daj karmelowi 30 minut na ostygnięcie i zgęstnienie przed napełnieniem babeczek. Możesz zmniejszyć ilość soli do 1/2 łyżeczki, aby uzyskać słodki karmel lub zachować go w postaci solonego karmelu. (My wolimy babeczki z solonym karmelem).
  3. Wypełnianie babeczek karmelem: Jest kilka sposobów na wypełnienie babeczek, ale ja zawsze preferuję ten prosty sposób - wyciąć otwór w dół w upieczonej i ostudzonej babeczce, nałożyć łyżeczką nadzienie i umieścić wyrzeźbiony kawałek z powrotem na wierzchu. Babeczki mają około 1 i ½ cala wysokości, więc musisz wyciąć w babeczce otwór o głębokości 1 cala. (Może to być mniej więcej 1 cal, trochę mniej jest w porządku.) Wycięty fragment babeczki będzie miał kształt stożka (zobacz ten post). Odcinamy trochę węższy koniec rożka, ponieważ nie zmieści się on z powrotem na wierzchu z całym karmelem w środku. Czy to ma sens? Dokładnie w ten sam sposób wypełniamy nasze babeczki z cukrową śliwką i babeczki z masłem orzechowym i galaretką.
  4. Użyj noża lub zwykłej końcówki do dekoracji: Chociaż możesz z pewnością zawirować lukrem na wypełnionych babeczkach za pomocą noża, my użyliśmy naszej niezawodnej okrągłej końcówki do dekoracji Wilton #12. Umieść końcówkę bezpośrednio na babeczce, przyciśnij i powoli unieś do góry. W tym stylu nie trzeba wykonywać żadnych ruchów wahadłowych - wystarczy po prostu pipetować i podnosić. Możesz zobaczyć, jak to się robi, oglądając moje wideo z końcówkami do dekorowania.
  5. Nie ma problemu zgrudkami: Ciasto na babeczki kokosowe będzie lekko grudkowate z powodu rozdrobnionego kokosu
.

Więcej przepisów z kokosem, które pokochasz

  • Ciasto z kremem kokosowym
  • Ciasto ananasowo-kokosowe
  • Makaroniki kokosowe
  • Ciasto kokosowe cytrynowe
  • Kokosowe ciasteczka z orzechami makadamia
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagram ikonainstagram ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprint ikona nadruku ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Babeczki czekoladowo-karmelowo-kokosowe

★★★★★ 5 z 1recenzji
  • Autorka: Sally
  • Czas przygotowania: 25 minut
  • Czas gotowania: 22 minuty
  • Czas całkowity: 3 godziny
  • Wydajność: 15-16 babeczek
  • Kategoria: Babeczki
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Czekoladowo-karmelowo-kokosowe babeczki z nadzieniem z solonego karmelu, lukrem z mlecznej czekolady i puszystymi kokosowymi babeczkami.


Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki (207 g) mąki tortowej*
  • (łyżka i wyrównana)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • oczyszczonej
  • 1/4łyżeczki soli
  • 1/4 szkl anki (60g) niesolonego masła
  • , zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1/4 szkl anki (55g) nierafinowanego oleju kokosowego
  • w postaci stałej (nie roztopionego ani płynnego)
  • 1 fil iżanka (200g) cukru kryształ
  • u
  • 3 duże białka jaj
  • , w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii
  • 1łyżeczka ekstraktu kokosowego
  • 1/2 szklanki (120g) pełnotłustej kwaśnej śmietany
  • , o temperaturze pokojowej
  • 1/2szklanki (120ml) mleka kokosowego
  • z puszki, w temperaturze pokojowej*.
  • 3/4 fil iżanki (60 g) słodzonego rozdrobnionego
  • orzecha kokosowego
  • solony karmel do nadzienia, schłodzony przez 30 minut*.
  • polewa czekoladowa z kremem maślanym
  • opcjonalnie:
grzanki kokosowe na wierzchu

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 350°F (177°C). Wyłożyć foremkę do muffinów z 12 foremkami. Drugą foremkę wyłożyć 3-4 foremkami - z tego przepisu wychodzi około 15-16 babeczek. Odstaw na bok.
  2. Przygotuj babeczki:
  3. Ubij razem mąkę tortową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Odłóż na bok.
  4. Używając miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę lub przystawkę do ubijania, ubij masło i stały olej kokosowy razem na wysokich obrotach, aż będą gładkie i kremowe - około 1 minuty. Dodaj cukier i ubijaj na wysokich obrotach przez 2 minuty, aż powstanie kremowa masa. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski gumową szpatułką. Dodać pianę z białek, ekstrakt waniliowy i ekstrakt kokosowy. Ubijać na średnio-wysokiej prędkości do połączenia, a następnie wlać kwaśną śmietanę. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski. Na niskich obrotach miksera dodawać suche składniki, aż do ich połączenia. Wciąż mieszając na niskich obrotach, powoli wlewaj mleko kokosowe i rozdrobniony kokos, aż do połączenia. Nie przesadzaj z mieszaniem. Może być konieczne ręczne ubijanie, aby upewnić się, że na dnie miski nie ma dużych grudek. Ciasto będzie lekko gęste, z kilkoma grudkami rozdrobnionego kokosu.
  5. Wlej/wypełnij łyżką ciasto do foremek - napełnij je tylko w 2/3, aby nie rozlewało się po bokach. Piec przez 19-22 minuty lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Pozwól babeczkom ostygnąć w foremkach przez 10 minut, a następnie wyjmij je z foremek, aby całkowicie ostygły.
  6. Wypełnij babeczki:
  7. Używając ostrego noża, wytnij okrąg/otwór w środku ostudzonej babeczki, aby utworzyć małą kieszonkę o głębokości około 1 cala. Wyjęty kawałek będzie miał kształt stożka. Odłóż go na bok. Umieść ok. 1 łyżeczkę karmelu wewnątrz babeczki - lub tyle, ile się zmieści. Odetnij spiczasty koniec "stożkowego" kawałka babeczki, który usunąłeś, tak aby zmieścił się na wierzchu nadzienia. Powtórzyć czynność z wszystkimi babeczkami.
  8. Przygotować lukier i oblać nim ostudzone babeczki. Ja użyłam okrągłej końcówki do dekoracji Wilton #12. Na wierzchu ułóż resztki karmelu i tosty kokosowe, jeśli chcesz.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania:
  2. Babeczki można przygotować z jednodniowym wyprzedzeniem, przykryć i przechowywać w temperaturze pokojowej. Lukier można przygotować z jednodniowym wyprzedzeniem, przykryć i przechowywać w lodówce do momentu użycia. Pozostałości babeczek przechowuje się w lodówce przez 3 dni, szczelnie przykryte. Babeczki z lukrem lub bez lukru można zamrozić na okres 2-3 miesięcy. Rozmrażać przez noc w lodówce i doprowadzić do temperatury pokojowej przed podaniem.
  3. Narzędzia specjalne:
  4. Mikser stojący KitchenAid | 5-qt szklana miarka z uchylną głowicą | Mikser ręczny KitchenAid | Tortownica do babeczek | Foremki do babeczek | Foremki do lukru | Końcówka do dekoracji #12
  5. Mąka tortowa:
  6. Jeśli nie masz dostępu do mąki tortowej, użyj tego domowego zamiennika mąki tortowej. Proponuję zrobić to dwa razy, mieszając wszystko w jednej misce, a następnie odejmując 1/4 szklanki, ponieważ w tym przepisie potrzebujesz 1 i 3/4 szklanki.
  7. Mleko kokosowe:
  8. Zobacz #2 w pisemnym poście o mleku kokosowym z puszki. Aby uzyskać najlepszy smak i konsystencję, unikaj mleka przechowywanego w lodówce. Najlepsze jest to w puszce. Jest to zazwyczaj w dziale żywności międzynarodowej w każdym zwykłym sklepie spożywczym.
  9. Karmel:
  10. Jeśli wolisz słodkie nadzienie karmelowe zamiast solonego karmelu, możesz zmniejszyć ilość soli w przepisie na karmel do 1/4 łyżeczki. Karmel musi stygnąć przez 30 minut przed użyciem jako nadzienie, więc zwykle robię go, gdy babeczki się chłodzą.
  11. Zanim zaczniesz, koniecznie zapoznaj się z moimi 10 wskazówkami, jak upiec najlepsze babeczki!

Słowa kluczowe:

babeczki kokosowe, babeczki, babeczki czekoladowe, babeczki karmelowe

Spodobają Ci się też moje jabłkowo-korzenne babeczki z lukrem z solonego karmelu!

Przepisy powiązane

  • Babeczki czekoladowe z lukrem z solonego karmelu
  • Babeczki czekoladowe z białą czekoladą
  • Babeczki Cookies & Cream z polewą czekoladową
  • Babeczki czekoladowe z lukrem z solonego karmelu

Zobacz