Zdrowe odżywianie

Ciasteczka Candy Cane Kiss

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Świąteczne ciasteczka z cukru i czekolady nadziewane kremem Candy Cane Hershey Kiss. Miękkie, kruche i łatwe do zrobienia!

Poznajcie moje nowe ulubione świąteczne ciasteczka. Jest cukier, są cukierki Candy Cane, są Hershey Kisses, jest posypka (!!!). Z pewnością nie jesteście zaskoczeni moim nowym ulubionym ciasteczkiem na święta, prawda? Spójrzcie tylko, jakie są świąteczne

.

Ale to nie wszystko. Nie dzielę się dziś z Tobą tylko jednym przepisem na świąteczne ciasteczka. Dzielę się dwoma. Ciasteczka Candy Cane Kiss, zarówno w wersji cukrowo-waniliowej, jak i czekoladowej.

Fa-la-la-la-la-la-la. ♫

W miniony weekend wybrałam się do Target i jak to zwykle bywa, od razu skierowałam się do alejki ze słodyczami. Wzięłam ogromną torbę Candy Cane Hershey Kisses i dokładnie wiedziałam, co chcę z nimi zrobić. Ciasteczka! Wywołaj walkę w głowie Sally...

Czekoladowe ciasteczka! Nie, czekaj. Waniliowe ciasteczka cukrowe z posypką! No.... czekolada. Nie! Waniliowe. Choc...van... ugh.

Wyrzuciłam ręce w górę i upuściłam Candy Cane Hershey Kisses do czerwonego wózka. Dwa niezdecydowane dni później, zrobiłam oba przepisy na ciasteczka i zamiast walczyć ze sobą o to, którym przepisem podzielić się najpierw... bo najwyraźniej nie potrzebuję więcej kłótni w moim mózgu... dzielę się obydwoma!

Wesołych Świąt.

Omówmy najpierw ciasteczka waniliowe.

Mam kilka przepisów na cukrowe ciasteczka w tej chwili w moim archiwum. Te miękko wypiekane ciasteczka funfetti, ciasteczka cukrowe z ciasta tortowego i ciasteczka cukrowe z galaretką. Pierwszy przepis na ciasteczka jest fantastyczny, ale ciasteczka nie są tak grube i puszyste jak dwa ostatnie. Dwa ostatnie ciasteczka są właściwie pochodną tego samego podstawowego przepisu. Jest to idealne ciasteczko do zrobienia z niego kwiatka, w którym umieszcza się coś (np. Hershey Kiss) w środku.

To jest przepis na ciasteczka cukrowe, którego użyłam dzisiaj, tylko podwoiłam przepis, jak również nieco zwiększyłam ilość masła, ponieważ uznałam, że ciasto jest zbyt suche. Jest to bardzo podstawowy przepis na ciasteczka cukrowe, z którego można zrobić ciasteczka w kształcie kropli. Żadnych dziwnych składników - tylko masło, cukier, rozczyn, mąka, żółtko (dla wilgoci i smaku), i to wszystko! Bonus: w przypadku ciasteczek cukrowych/waniliowych nie ma potrzeby chłodzenia ciasta.

Przygotuj ciasto na ciasteczka, uformuj z niego kulki (około 1 łyżki ciasta na każdą), obtocz w posypkach i piecz przez 8-10 minut. To jest bardzo ważne, aby to przeczytać: Ciasteczko powinno być stosunkowo twarde. Jeśli okaże się, że jest bardzo miękkie i trudno się je wałkuje, schłodź je przez co najmniej 30 minut. Miękkie ciasto na ciasteczka = płaskie ciasteczka. Ponadto, ciasteczka będą wyglądały na bardzo, bardzo niedopieczone. To jest to, czego potrzebujesz. Nie przesadzaj z pieczeniem. Pozostaw ciasteczka do ostygnięcia na około 5 minut. Wciśnij pocałunek Hershey Kiss na środek i włóż tackę do zamrażarki. Zapobiegnie to roztopieniu się pocałunku.

Teraz omówmy czekoladowe ciasteczka z karbowaną czekoladą.

Do przygotowania czekoladowej odmiany użyłam mojego sprawdzonego przepisu na czekoladowe ciasteczka. To czekoladowe ciasteczko zbierało pochlebne recenzje i zgadnijcie co? To całkiem prosty przepis. Miękkie, kruche, grube i bardzo puszyste.

Musisz (MUSISZ!) schłodzić ciasto na czekoladowe ciasteczka przez co najmniej 2 godziny. Jest to bardzo lepkie ciasto; kiedy kakao w proszku miesza się z czymkolwiek mokrym, mamy lepki bałagan. Więc będziemy schładzać ciasto na ciasteczka. Im dłużej schłodzisz ciasto, tym mniej będzie się ono kleić - co znacznie ułatwi jego obróbkę. Schłodzenie ciasta sprawi również, że upieczone ciasteczka będą grubsze. Po schłodzeniu, uformuj z ciasta kulki (trochę więcej niż 1 łyżkę ciasta na każdą) i obtocz w cukrze pudrze. Piecz przez 10 minut.

To jest bardzo ważne do przeczytania: Tak jak wyjaśniłam w przypadku ciasta na ciasteczka z cukrem, czekoladowe ciasteczka będą wyglądały na niedopieczone. To jest to, czego potrzebujesz. Pozwól ciasteczkom ostygnąć przez około 5 minut. Wciśnij pocałunek Hershey Kiss na środek i włóż tackę do zamrażarki. Zapobiegnie to roztopieniu się pocałunku.

Ponieważ ciasto na ciasteczka cukrowe nie musi być schłodzone, a ciasto na ciasteczka czekoladowe musi być schłodzone, zrobiłam ciasto na ciasteczka czekoladowe rano, a następnie ciasto na ciasteczka cukrowe, kiedy byłam gotowa do pieczenia obu partii.

I zgadnij co? Jeśli nie możesz znaleźć Candy Cane Hershey Kisses, możesz użyć zwykłych czekoladowych Hershey Kisses. Aby uzyskać miętowy smak, dodaj 1/2 łyżeczki ekstraktu z mięty pieprzowej do każdego z ciasteczek po dodaniu ekstraktu waniliowego.

Więc które ciasteczko zrobisz najpierw? Ciasteczko waniliowe czy czekoladowe? Ja najwyraźniej nie potrafię wybrać. Ciesz się dwoma nowymi przepisami na świąteczne ciasteczka! Zabierajcie się do pieczenia.

Śledź mnie na Instagramie i oznacz #sallysbakingaddiction, żebym mogła zobaczyć wszystkie przepisy SBA, które robisz.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Ciasteczka Candy Cane Kiss

  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 2 godziny, 30 minut
  • Czas gotowania: 10 minut
  • Całkowity czas: 3 godziny, 30 minut
  • Plon: 24 ciasteczka cukrowe i 20 ciasteczek czekoladowych
  • Kategoria: Ciasteczka
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Świąteczne ciasteczka z cukru i czekolady nadziewane cukierkami Candy Cane Hershey Kiss. Miękkie, kruche i łatwe do zrobienia!


Składniki

Ciasto cukrowo-waniliowe

  • 10 łyżek stołowych(145 g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1 filiżanka (200g) granulowanego cukru
  • 2 żółtka*
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki (188g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 3/4 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sól
  • posypki
  • 24 Candy Cane Hershey Kisses*

Czekoladowe Ciasto Cookie Dough

  • 1/2 szklanki(115g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1/2szklanki (100g) cukru granulowanego
  • 1/2szklanki (100g) cukru jasnego lub ciemnego brązowego
  • 1 duże jajko*
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
  • 1 fil iżanka (125g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1/2 szklanki + 2 łyżki stołowe (51g) niesłodzonego kakao w proszku
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1/8 łyżeczki sól
  • 1 łyżka stołowa (15ml) mleka
  • 3/4 szklanki(90g) cukru pudru
  • 20 cukierków Candy Cane Hershey Kisses*.

Instrukcje

  1. Na ciasteczka cukrowo-waniliowe: Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C). Dwie duże blachy wyłożyć papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. Odłóż na bok. Używając miksera ręcznego lub stojącego z łopatką, kremować masło i cukier na średnich obrotach przez 5 minut, zeskrobując boki i dno, jeśli to konieczne. Dodaj żółtka i wanilię, ubijając na średnich obrotach, aż do całkowitego połączenia. Zeskrobać boki i dno miski, jeśli to konieczne. W średniej misce, wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj mieszankę mąki do mokrych składników na niskich obrotach, aż do całkowitego połączenia. Ciasto będzie bardzo gęste. Jeśli ciasto jest bardzo klejące, schładzaj je przez co najmniej 45 minut.
  2. Uformuj z ciasta kulki, trochę mniej niż 1 łyżkę stołową na każdą. Ciasto może wydawać się suche*, ale ciepło Twoich dłoni pozwoli mu się skleić w kulkę. Obtocz w posypce i piecz przez 8-10 minut. Ciasteczka będą wyglądały na bardzo, bardzo niedopieczone. Tego właśnie potrzebujesz. Nie przesadzaj z pieczeniem. Pozostaw ciasteczka do ostygnięcia na blasze przez około 5 minut. Wciśnij pocałunek Hershey Kiss na środek i natychmiast włóż blachę z ciasteczkami do zamrażarki na 5 minut. Zapobiegnie to roztopieniu się pocałunku. Ciasteczka pozostają świeże, szczelnie przykryte w temperaturze pokojowej przez 1 tydzień.
  3. Dla ciasteczek czekoladowych: Używając miksera ręcznego lub stojącego z przystawką łopatkową, kremuj masło na średnich obrotach przez około 20 sekund. Dodaj cukry, mieszając na średnich obrotach. Wymieszaj wszystko razem, aż będzie lekkie i puszyste. Wbij jajko i dodaj wanilię. W razie potrzeby zeskrobać boki miski. Przesiej mąkę, kakao w proszku, sodę oczyszczoną i sól do średniej miski. Powoli dodawać do mokrych składników na niskich obrotach. Wlać mleko na średnich obrotach, aż do połączenia. Ciasto będzie gęste i bardzo klejące. Schładzaj przez co najmniej 2 godziny.
  4. Rozgrzać piekarnik do 350°F (177°C). Wyłóż dwie duże blachy do pieczenia papierem pergaminowym lub silikonową matą do pieczenia. Odłóż na bok. Uformuj z ciasta kulki, trochę więcej niż 1 łyżkę stołową na każdą. Obtocz każdą kulkę w cukrze pudrze, aby mocno ją obtoczyć. Piecz przez 10-11 minut. Ciasteczka będą wydawały się niegotowe i bardzo miękkie. Pozostaw ciasteczka do ostygnięcia na blasze przez około 5 minut. Wciśnij pocałunek Hershey Kiss na środek i natychmiast włóż blachę z ciasteczkami do zamrażarki na 5 minut. Zapobiegnie to roztopieniu się pocałunku. Ciasteczka pozostają świeże, szczelnie przykryte, w temperaturze pokojowej przez 1 tydzień.

Uwagi

  1. Ciasteczka waniliowe - przygotowanie i zamrażanie: Ciasteczka mogą być zamrożone do 2-3 miesięcy. Kulki z ciasta mogą być zamrożone do 2-3 miesięcy. Obtoczyć w posypce tuż przed pieczeniem. Nie rozmrażaj, po prostu piecz przez dodatkową minutę lub dwie.
  2. Czekoladowe Ciasteczka - Instrukcja przygotowania i zamrażania: Ciasteczka mogą być zamrożone do 2-3 miesięcy. Ciasteczkowe kulki mogą być zamrożone do 2-3 miesięcy. Obtoczyć w cukrze pudrze tuż przed pieczeniem. Nie rozmrażać, po prostu piec przez dodatkową minutę lub dwie.
  3. Jajka: Zdecydowanie sugeruję użycie żółtka w temperaturze pokojowej i jajka (odpowiednio) do tych przepisów na ciasteczka, aby jajko(a) bardziej równomiernie rozproszyły się w cieście. Aby szybko doprowadzić do temperatury pokojowej, umieść jajko(a) w szklance z ciepłą wodą na 5 minut.
  4. Cukierki Candy Cane Hershey Kisses: Jeśli nie możesz znaleźć Candy Cane Hershey Kisses, możesz użyć zwykłych czekoladowych Hershey Kisses. Aby uzyskać miętowy smak, dodaj 1/2 łyżeczki ekstraktu z mięty pieprzowej do ciasta na ciasteczka, gdy dodajesz ekstrakt waniliowy.
  5. Ciasto na ciasteczka cukrowe: Ciasto na ciasteczka powinno być stosunkowo zwarte, a nawet nieco suche. Jeśli okaże się, że jest bardzo miękkie i trudno je rozwałkować, schłodź je przez co najmniej 45 minut. Miękkie ciasto = płaskie ciasteczka. Zdecydowanie polecam mąkę King Arthur, ponieważ ma ona wyższą zawartość białka niż jakakolwiek inna mąka dostępna na rynku. Więcej białka w mące powoduje, że ciasteczka są grubsze.
  6. Koniecznie sprawdź moje 5 najlepszych wskazówek dotyczących pieczenia ciasteczek i moje 10 niezbędnych narzędzi do pieczenia ciasteczek.

Słowa kluczowe: candy cane kiss cookies

Przepisy powiązane

  • Czekoladowe ciasteczka krówki z kremem maślanym Candy Cane
  • Ogromne ciasteczka z cukru
  • Czekoladowe ciasteczka krówki z kremem maślanym Candy Cane
  • Czekoladowe ciasteczka krówki z kremem z laski cukrowej

Zobacz