Miękkie i kruche ciasteczka z rodzynkami owsianymi

Miękkie i kruche, o charakterystycznym domowym smaku, to najlepsze miękkie i kruche ciasteczka z rodzynkami owsianymi
. Ten przepis, przygotowany z brązowego cukru, wanilii, cynamonu, płatków owsianych, słodkich rodzynek i sekretnego składnika, wygrywa pod względem smaku i konsystencji. Twoja rodzina pokocha te proste ciasteczka z rodzynkami!Na świecie są dwa rodzaje ludzi. Nienawidzący rodzynek i wielbiciele
rodzynek. Ja należę do tej drugiej kategorii. Oprócz domowej szarlotki, ciasteczka z rodzynkami to mój ulubiony deser. Jest coś niesamowicie magicznego w ich kruchej konsystencji, miękkim środku, pulchnych rodzynkach i cynamonowym smaku. Proszę, powiedzcie mi, że nie jestem jedyną miłośniczką rodzynek!!!Co sprawia, że te ciasteczka z rodzynkami owsianymi są najlepsze?
Konkurencja jest silna, ale oto dlaczego zakochasz się w tych ciasteczkach.
- Wilgotny i delikatny środek
- Lekko chrupiące na brzegach
- Słodzone brązowym cukrem
- Pełne płatków owsianych
- Z rodzynkami
- Przyprawione cynamonem
- Maślany smak
- Czas schładzania 30 minut
Nie ma nic lepszego niż to!
Składniki ciasteczek z rodzynkami owsianymi
Ciasteczka z rodzynkami owsianymi są przygotowywane z bardzo podstawowych składników.
- Masło: Masło to podstawa każdego przepisu na pyszne ciasteczka. Upewnij się, że jest odpowiednio zmiękczone do temperatury pokojowej.
- Cukier brązowy + cukier granulowany: Cukier jest używany nie tylko do nadania słodyczy, ale także do nadania struktury i kruchości. Lubię używać więcej brązowego cukru niż białego, ponieważ (1) brązowy cukier ma niesamowity smak i (2) brązowy cukier zawiera więcej wilgoci niż biały, dzięki czemu ciasteczka są bardziej miękkie.
- Jajka: Jajka pomagają związać wszystko razem. W tym przepisie potrzebne są 2 jajka.
- Czysty ekstrakt waniliowy + sól: Oba składniki nadają ciasteczkom smak.
- Cynamon: Rodzynki, płatki owsiane i cynamon to doskonałe połączenie smakowe.
- Soda oczyszczona: S oda oczyszczona pomaga ciasteczkom urosnąć.
- Melasa: Melasa to mój sekretny składnik! 1 mała łyżka stołowa podkreśla wszystkie wspaniałe smaki tych maślanych, cynamonowo-słodkich ciasteczek z rodzynkami owsianymi.
- Mąka: Mąka stanowi strukturę ciasteczek.
- Owies: W tym przepisie jest mnóstwo płatków owsianych! Owies nadaje ciasteczkom wspaniałą konsystencję.
- Rodzynki: Uwielbiam namaczać rodzynki w ciepłej wodzie przed użyciem. Ten krok jest opcjonalny, ale gwarantuje, że są puszyste i miękkie. Osusz je przed dodaniem do ciasta. (Możesz również użyć tego ciasta do zrobienia moich ciasteczek owsianych z wiśniami i białą czekoladą).
Ja lubię dodawać do nich posiekane orzechy włoskie. Orzechy są całkowicie opcjonalne, ale bardzo zalecane. Z tych prostych składników powstają najlepsze ciasteczka z płatków owsianych
z rodzynkami!Jak zrobić ciasteczka owsiane z rodzynkami?
Od teraz do upieczenia ciepłych ciasteczek owsianych dzieli Cię tylko kilka kroków. ????
- Utrzeć masło z cukrem: Za pomocą miksera ręcznego lub stojącego kremować zmiękczone masło z obydwoma cukrami do uzyskania gładkiej masy, około 2 minuty na średnich obrotach.
- Dodaj jajka, wanilię i melasę: Dodaj jajka, a następnie miksuj na wysokich obrotach przez około 1 minutę, aż do połączenia. Dodaj wanilię i melasę, wymieszaj do połączenia.
- Suche składniki: W osobnej misce wymieszaj razem mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon i sól. Wsyp to do mokrych składników. Mieszaj razem na małym ogniu.
- Dodaj dodatki: Wsyp płatki owsiane i rodzynki, mieszając na niskich obrotach. Ciasto będzie gęste i klejące.
- Schłodzić: Odstawić ciasto do lodówki na 30-60 minut.
- Wałkowanie: Z ciasta uformować kulki i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ja uwielbiam używać tych mat do pieczenia.
- Piecz: Piecz ciasteczka w temperaturze 350°F (177°C) przez 12-13 minut, aż lekko się zarumienią. Ciasteczka mogą wyglądać na niedopieczone, ale w miarę stygnięcia będą twardnieć. To jest właśnie sekret miękkich i kruchych ciasteczek z rodzynkami owsianymi!
Ciasto na ciasteczka z rodzynkami owsianymi jest lepkie
Ciasto na ciasteczka z rodzynkami owsianymi jest lepkie, więc nie należy się tym przejmować. Przed pieczeniem ciasto musi się schłodzić przez około 30 minut. Nie polecam dłuższego przechowywania tego ciasta w lodówce, ponieważ ciasteczka nie będą się rozprowadzać. Płatki owsiane zaczną wchłaniać całą cudowną wilgoć z jajek, masła i cukru i nie będą się rozszerzać podczas pieczenia. Lepkie ciasto to dobre ciasto!
Więcej przepisów na ulubione ciasteczka
Jeśli spodobały Ci się te ciasteczka z rodzynkami, wypróbuj któryś z poniższych przepisów na ciasteczka SOFT. Zdziwisz się, dlaczego nie upiekłeś ich wcześniej!
- Ciasteczka owsiane z lukrem
- Ciasteczka z masłem orzechowym
- Ciasteczka owsiane
- Ciasteczka czekoladowe
- Ciasteczka potworki
- Ciasteczka z brązowego cukru klonowego
- Ciasteczka z płatków owsianych z czekoladą
Miękkie i kruche ciasteczka z rodzynkami owsianymi
★★★★★ 4,8 z 412 recenzji- Autor: Sally
- Czas przygotowania: 45 minut
- Czas gotowania: 13 minut
- Całkowity czas: 1 godz.
- Wydajność: 26-30 ciasteczek
- Kategoria: Deser
- Metody: Pieczenie
- Kuchnia: Amerykańska
Opis produktu
Miękkie i kruche, o charakterystycznym domowym smaku, to najlepsze miękkie i kruche ciasteczka z rodzynkami owsianymi. Twoja rodzina pokocha te łatwe do przygotowania ciasteczka z rodzynkami!
Składniki
- 1 szklanka(230 g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
- 1 filiżanka (200g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru
- 1/4 szkl anki (50 g) cukru ziarnistego
- 2 duże jajka*
- 1 ły żka stołowa czystego ekstraktu z wanilii (tak, łyżka stołowa!)
- 1 łyżka melasa
- 1 i 1/2 szklanki (188 g) uniwersalnej mąki (łyżka i wyrównana)
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki sól
- 3 filiżanki(240 g) pełnoziarnistych płatków owsianych*
- 1 fil iżanka (140g) rodzynek*
- opcjonalnie: 1/2 filiżanki (64 g) posiekanych tostowanych orzechów włoskich
Instrukcje
- Za pomocą miksera ręcznego lub stojącego z łopatkami utrzeć na średnich obrotach zmiękczone masło i oba cukry na gładką masę, około 2 minut. Dodajemy jajka i miksujemy na wysokich obrotach do połączenia, około 1 minuty. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski. Dodać wanilię i melasę, a następnie wymieszać na wysokich obrotach do połączenia. Odstawić na bok.
- W osobnej misce ubij razem mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon i sól. Dodać do mokrych składników i mieszać na małym ogniu do ich połączenia. Wsypać płatki owsiane, rodzynki i orzechy włoskie (jeśli są używane), mieszając na niskich obrotach. Ciasto będzie gęste, ale bardzo klejące. Schładzaj ciasto przez 30-60 minut w lodówce (jeśli obawiasz się, że ciastka za bardzo się rozłożą, zrób to przez pełną godzinę). Jeśli ciasto ma być schłodzone dłużej (do 2 dni), pozostaw je w temperaturze pokojowej na co najmniej 30 minut przed wałkowaniem i pieczeniem.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 350°F (177°C). Wyłóż dwie duże blachy papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. Odłożyć na bok.
- Utocz kulki z ciasta (około 2 łyżki na jedno ciasteczko) i ułóż je w odległości 2 cali od siebie na blachach. Zalecam używanie łopatki do ciasteczek, ponieważ ciasto może być lepkie. Piecz przez 12-14 minut, aż lekko zbrązowieją po bokach. Środki będą wyglądały na bardzo miękkie i niedopieczone. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze przez 5 minut, a następnie przenieś na drucianą podstawkę do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie ciastka będą "zastygać" na blasze.
Uwagi
- Przygotowanie i zamrażanie: Ciasteczka zachowują świeżość pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez okres do 1 tygodnia. Upieczone ciasteczka dobrze zamrozić - do trzech miesięcy. Niewypieczone kulki z ciasta na ciasteczka dobrze zamrozić - do trzech miesięcy. Zamrożone kulki z ciasta na ciasteczka piecz przez dodatkową minutę, nie trzeba ich rozmrażać. Oto jak zamrozić ciasto na ciasteczka.
- Owies: Do tych ciasteczek z rodzynkami używam płatków owsianych. Zapewniają one wspaniałą, grubą i gęstą konsystencję, którą uwielbiamy!
- Jajka: Preferowane są jajka o temperaturze pokojowej. Dobra zasada: zawsze używaj jajek o temperaturze pokojowej, jeśli używasz masła o temperaturze pokojowej.
- Rodzynki: Przed użyciem namocz rodzynki w ciepłej wodzie przez 10 minut (dobrze je osusz) - dzięki temu będą ładne i puszyste.
- Przepis zaadaptowany z książki "Ciasteczka owsiane z nadzieniem" i "Ciasteczka owsiane z kremem". Przepis pierwotnie opublikowany na Sally's Baking Addiction w 2014 roku.
Słowa kluczowe: ciasteczka, ciasteczka z rodzynkami owsianymi
Przepisy powiązane
- Lukrowane ciasteczka owsiane
- Miękkie ciasteczka-potworki
- Ciasteczka czekoladowe z płatków owsianych
- Miękkie i puszyste owsiane ciasteczka szkockie