Zdrowe odżywianie

Miękkie i kruche ciasteczka z rodzynkami owsianymi

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Miękkie i kruche, o charakterystycznym domowym smaku, to najlepsze miękkie i kruche ciasteczka z rodzynkami owsianymi

. Ten przepis, przygotowany z brązowego cukru, wanilii, cynamonu, płatków owsianych, słodkich rodzynek i sekretnego składnika, wygrywa pod względem smaku i konsystencji. Twoja rodzina pokocha te proste ciasteczka z rodzynkami!

Na świecie są dwa rodzaje ludzi. Nienawidzący rodzynek i wielbiciele

rodzynek. Ja należę do tej drugiej kategorii. Oprócz domowej szarlotki, ciasteczka z rodzynkami to mój ulubiony deser. Jest coś niesamowicie magicznego w ich kruchej konsystencji, miękkim środku, pulchnych rodzynkach i cynamonowym smaku. Proszę, powiedzcie mi, że nie jestem jedyną miłośniczką rodzynek!!!

Co sprawia, że te ciasteczka z rodzynkami owsianymi są najlepsze?

Konkurencja jest silna, ale oto dlaczego zakochasz się w tych ciasteczkach.

  • Wilgotny i delikatny środek
  • Lekko chrupiące na brzegach
  • Słodzone brązowym cukrem
  • Pełne płatków owsianych
  • Z rodzynkami
  • Przyprawione cynamonem
  • Maślany smak
  • Czas schładzania 30 minut

Nie ma nic lepszego niż to!

Składniki ciasteczek z rodzynkami owsianymi

Ciasteczka z rodzynkami owsianymi są przygotowywane z bardzo podstawowych składników.

  1. Masło: Masło to podstawa każdego przepisu na pyszne ciasteczka. Upewnij się, że jest odpowiednio zmiękczone do temperatury pokojowej.
  2. Cukier brązowy + cukier granulowany: Cukier jest używany nie tylko do nadania słodyczy, ale także do nadania struktury i kruchości. Lubię używać więcej brązowego cukru niż białego, ponieważ (1) brązowy cukier ma niesamowity smak i (2) brązowy cukier zawiera więcej wilgoci niż biały, dzięki czemu ciasteczka są bardziej miękkie.
  3. Jajka: Jajka pomagają związać wszystko razem. W tym przepisie potrzebne są 2 jajka.
  4. Czysty ekstrakt waniliowy + sól: Oba składniki nadają ciasteczkom smak.
  5. Cynamon: Rodzynki, płatki owsiane i cynamon to doskonałe połączenie smakowe.
  6. Soda oczyszczona: S oda oczyszczona pomaga ciasteczkom urosnąć.
  7. Melasa: Melasa to mój sekretny składnik! 1 mała łyżka stołowa podkreśla wszystkie wspaniałe smaki tych maślanych, cynamonowo-słodkich ciasteczek z rodzynkami owsianymi.
  8. Mąka: Mąka stanowi strukturę ciasteczek.
  9. Owies: W tym przepisie jest mnóstwo płatków owsianych! Owies nadaje ciasteczkom wspaniałą konsystencję.
  10. Rodzynki: Uwielbiam namaczać rodzynki w ciepłej wodzie przed użyciem. Ten krok jest opcjonalny, ale gwarantuje, że są puszyste i miękkie. Osusz je przed dodaniem do ciasta. (Możesz również użyć tego ciasta do zrobienia moich ciasteczek owsianych z wiśniami i białą czekoladą).

Ja lubię dodawać do nich posiekane orzechy włoskie. Orzechy są całkowicie opcjonalne, ale bardzo zalecane. Z tych prostych składników powstają najlepsze ciasteczka z płatków owsianych

z rodzynkami!

Jak zrobić ciasteczka owsiane z rodzynkami?

Od teraz do upieczenia ciepłych ciasteczek owsianych dzieli Cię tylko kilka kroków. ????

  1. Utrzeć masło z cukrem: Za pomocą miksera ręcznego lub stojącego kremować zmiękczone masło z obydwoma cukrami do uzyskania gładkiej masy, około 2 minuty na średnich obrotach.
  2. Dodaj jajka, wanilię i melasę: Dodaj jajka, a następnie miksuj na wysokich obrotach przez około 1 minutę, aż do połączenia. Dodaj wanilię i melasę, wymieszaj do połączenia.
  3. Suche składniki: W osobnej misce wymieszaj razem mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon i sól. Wsyp to do mokrych składników. Mieszaj razem na małym ogniu.
  4. Dodaj dodatki: Wsyp płatki owsiane i rodzynki, mieszając na niskich obrotach. Ciasto będzie gęste i klejące.
  5. Schłodzić: Odstawić ciasto do lodówki na 30-60 minut.
  6. Wałkowanie: Z ciasta uformować kulki i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ja uwielbiam używać tych mat do pieczenia.
  7. Piecz: Piecz ciasteczka w temperaturze 350°F (177°C) przez 12-13 minut, aż lekko się zarumienią. Ciasteczka mogą wyglądać na niedopieczone, ale w miarę stygnięcia będą twardnieć. To jest właśnie sekret miękkich i kruchych ciasteczek z rodzynkami owsianymi!

Ciasto na ciasteczka z rodzynkami owsianymi jest lepkie

Ciasto na ciasteczka z rodzynkami owsianymi jest lepkie, więc nie należy się tym przejmować. Przed pieczeniem ciasto musi się schłodzić przez około 30 minut. Nie polecam dłuższego przechowywania tego ciasta w lodówce, ponieważ ciasteczka nie będą się rozprowadzać. Płatki owsiane zaczną wchłaniać całą cudowną wilgoć z jajek, masła i cukru i nie będą się rozszerzać podczas pieczenia. Lepkie ciasto to dobre ciasto!

Więcej przepisów na ulubione ciasteczka

Jeśli spodobały Ci się te ciasteczka z rodzynkami, wypróbuj któryś z poniższych przepisów na ciasteczka SOFT. Zdziwisz się, dlaczego nie upiekłeś ich wcześniej!

  • Ciasteczka owsiane z lukrem
  • Ciasteczka z masłem orzechowym
  • Ciasteczka owsiane
  • Ciasteczka czekoladowe
  • Ciasteczka potworki
  • Ciasteczka z brązowego cukru klonowego
  • Ciasteczka z płatków owsianych z czekoladą
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Miękkie i kruche ciasteczka z rodzynkami owsianymi

4,8 z 412 recenzji
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 45 minut
  • Czas gotowania: 13 minut
  • Całkowity czas: 1 godz.
  • Wydajność: 26-30 ciasteczek
  • Kategoria: Deser
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis produktu

Miękkie i kruche, o charakterystycznym domowym smaku, to najlepsze miękkie i kruche ciasteczka z rodzynkami owsianymi. Twoja rodzina pokocha te łatwe do przygotowania ciasteczka z rodzynkami!


Składniki

  • 1 szklanka(230 g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1 filiżanka (200g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 1/4 szkl anki (50 g) cukru ziarnistego
  • 2 duże jajka*
  • 1 ły żka stołowa czystego ekstraktu z wanilii (tak, łyżka stołowa!)
  • 1 łyżka melasa
  • 1 i 1/2 szklanki (188 g) uniwersalnej mąki (łyżka i wyrównana)
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 3 filiżanki(240 g) pełnoziarnistych płatków owsianych*
  • 1 fil iżanka (140g) rodzynek*
  • opcjonalnie: 1/2 filiżanki (64 g) posiekanych tostowanych orzechów włoskich

Instrukcje

  1. Za pomocą miksera ręcznego lub stojącego z łopatkami utrzeć na średnich obrotach zmiękczone masło i oba cukry na gładką masę, około 2 minut. Dodajemy jajka i miksujemy na wysokich obrotach do połączenia, około 1 minuty. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski. Dodać wanilię i melasę, a następnie wymieszać na wysokich obrotach do połączenia. Odstawić na bok.
  2. W osobnej misce ubij razem mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon i sól. Dodać do mokrych składników i mieszać na małym ogniu do ich połączenia. Wsypać płatki owsiane, rodzynki i orzechy włoskie (jeśli są używane), mieszając na niskich obrotach. Ciasto będzie gęste, ale bardzo klejące. Schładzaj ciasto przez 30-60 minut w lodówce (jeśli obawiasz się, że ciastka za bardzo się rozłożą, zrób to przez pełną godzinę). Jeśli ciasto ma być schłodzone dłużej (do 2 dni), pozostaw je w temperaturze pokojowej na co najmniej 30 minut przed wałkowaniem i pieczeniem.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 350°F (177°C). Wyłóż dwie duże blachy papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. Odłożyć na bok.
  4. Utocz kulki z ciasta (około 2 łyżki na jedno ciasteczko) i ułóż je w odległości 2 cali od siebie na blachach. Zalecam używanie łopatki do ciasteczek, ponieważ ciasto może być lepkie. Piecz przez 12-14 minut, aż lekko zbrązowieją po bokach. Środki będą wyglądały na bardzo miękkie i niedopieczone. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze przez 5 minut, a następnie przenieś na drucianą podstawkę do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie ciastka będą "zastygać" na blasze.

Uwagi

  1. Przygotowanie i zamrażanie: Ciasteczka zachowują świeżość pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez okres do 1 tygodnia. Upieczone ciasteczka dobrze zamrozić - do trzech miesięcy. Niewypieczone kulki z ciasta na ciasteczka dobrze zamrozić - do trzech miesięcy. Zamrożone kulki z ciasta na ciasteczka piecz przez dodatkową minutę, nie trzeba ich rozmrażać. Oto jak zamrozić ciasto na ciasteczka.
  2. Owies: Do tych ciasteczek z rodzynkami używam płatków owsianych. Zapewniają one wspaniałą, grubą i gęstą konsystencję, którą uwielbiamy!
  3. Jajka: Preferowane są jajka o temperaturze pokojowej. Dobra zasada: zawsze używaj jajek o temperaturze pokojowej, jeśli używasz masła o temperaturze pokojowej.
  4. Rodzynki: Przed użyciem namocz rodzynki w ciepłej wodzie przez 10 minut (dobrze je osusz) - dzięki temu będą ładne i puszyste.
  5. Przepis zaadaptowany z książki "Ciasteczka owsiane z nadzieniem" i "Ciasteczka owsiane z kremem". Przepis pierwotnie opublikowany na Sally's Baking Addiction w 2014 roku.

Słowa kluczowe: ciasteczka, ciasteczka z rodzynkami owsianymi

Przepisy powiązane

  • Lukrowane ciasteczka owsiane
  • Miękkie ciasteczka-potworki
  • Ciasteczka czekoladowe z płatków owsianych
  • Miękkie i puszyste owsiane ciasteczka szkockie

Zobacz