Zdrowe odżywianie

Najlepsze ciasto dyniowe, jakie kiedykolwiek jadłam

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

To proste i nieskomplikowane ciasto dyniowe to przepis dla tych z nas, którzy pragną czystego smaku dyni i przypraw korzennych, bez niczego innego. Brązowy cukier i 2 filiżanki puree z dyni obiecują duży smak i wyjątkowo wilgotną konsystencję. Jest z pewnością wspaniały sam w sobie, ale pokochasz gładki i pikantny kremowy serowy lukier na wierzchu!

Jedna z czytelniczek, Gracie, mówi: "To naprawdę jest najlepsze ciasto dyniowe jakie kiedykolwiek jadłam. Zrobiłam je dokładnie tak, jak wymagał tego przepis i było tak wilgotne i pyszne!"

Szczegóły dotyczące tego ciasta z dyni

  • Smak: Jak wspomnieliśmy powyżej, to ciasto jest załadowany ze smakiem dzięki aż 2 filiżanki puree z dyni. Dodajemy cynamon i jest mnóstwo przyprawy do ciasta dyniowego, zbyt. Podobnie jak w naszym przepisie na dyniowe podpłomyki możesz użyć kupionej w sklepie przyprawy do ciasta dyniowego lub każdej z tych przypraw osobno - patrz uwaga do przepisu poniżej. Pikantny kremowy lukier serowy zawsze pięknie komponuje się z dynią i korzennymi smakami. Każdy kęs naprawdę ma w sobie wszystko!
  • Tekstura: Tak jak w tym przepisie na ciasto czekoladowe przepisie, olej utrzymuje miękkość i wilgotność ciasta. W rzeczywistości, lubimy opisywać je jako "wilgotny jak stół". Nasze babeczki dyniowe jest zasadniczo ten sam przepis, ale daje mniejszą ilość ciasta.
  • Łatwość: Jest to ciasto jednowarstwowe, więc jest dość łatwe do przygotowania, ponieważ naprawdę nie wymaga montażu. Przygotowanie ciasta jest podobne do naszego ciasta korzennego - upewnij się, że masz 2 miski do mieszania i patelnię o wymiarach 9×13 cali. Rozmiar ćwierć arkusza jest również wygodny do transportu, przechowywania i serwowania.

Jak zrobić ciasto dyniowe + video

Pełny przepis do wydrukowania znajduje się poniżej, ale tutaj znajdziesz krótki opis i film instruktażowy.

Natłuść swoją patelnię o wymiarach 9×13 cali. Możesz użyć metalowej lub szklanej formy do pieczenia. Użyj 1 miski do mieszania suchych składników i drugiej miski do mieszania mokrych składników. Połącz oba, a następnie rozprowadź ciasto na patelni. Piec, aż wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Ostudź całkowicie, a następnie przygotuj i udekoruj lukrem. Aby ułatwić serwowanie, schłodź oszronione ciasto przed pokrojeniem.


Przegląd kluczowych składników w cieście dyniowym

  • Mąka: Ze względu na gęste i mokre ciasto, użyj mąki uniwersalnej zamiast mąki tortowej. Mąka tortowa jest zazwyczaj bardziej idealna do ciast na bazie masła, takich jak ciasto waniliowe lub białe.
  • Dynia: Użyj całej standardowej puszki dyni, czyli mniej więcej 2 filiżanki. Czytelnicy uznali to za pomocne, ponieważ nic z puszki się nie zmarnuje. (Docenisz to w naszym przepisie na ciasto z dyni! przepis również!) Możesz użyć świeżej dyni, ale my wolimy smak i konsystencję ciasta, gdy używamy dyni z puszki.
  • Cynamon + Pumpkin Pie Spice: Te przyprawy są niezbędne dla większości deserów dyniowych. Zamiast gotowego dyni ciasto przyprawy, można użyć mieszanki mielonej gałki muszkatołowej, goździki, ziele angielskie, i imbir. Patrz uwagi.
  • Olej + jajka: Olej i jajka zapewniają wilgoć i strukturę. Używamy obu w tych barach dyniowychAle zmniejsz jajka, aby bary nie są tak ciastowate.
  • Cukier: To ciasto dyniowe jest słodzone brązowym cukrem i cukrem granulowanym, ale głównie brązowym, ponieważ tam właśnie leży najlepszy smak!

Jak udekorować najlepsze ciasto dyniowe, jakie kiedykolwiek miałem

Ciasta o podobnym smaku przypraw i profilu tekstury, takie jak ciasto kolibra, ciasto marchewkowe i ciasto bananowe, smakują niewiarygodnie z ulubionym przez fanów kremowym lukrem serowym.

Jeśli szukasz innych opcji lukru, spróbuj któregoś z tych:

  • Lukrowanie z tego Ciasta Bananowego z Kremowym Lukrem Serowym z Masłem Brązowym
  • Krem czekoladowy
  • Bita śmietana z waniliowym ciastem na blasze
  • Krem z przyprawami Chai z tych babeczek Chai Latte Cupcakes

PS: Do dekoracji, uwielbiamy używać tych małych dyń. Można też spróbować tych świątecznych jesiennych posypek.


Więcej przepisów z dyni

  • Ciasto dyniowe Bundt
  • Sernik dyniowy bez pieczenia (No Bake Pumpkin Cheesecake)
  • Muffiny dyniowe
  • Biała czekolada dyniowa Snickerdoodles
  • Dyniowe batoniki
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagram ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Ciasto dyniowe

4,9 z 111 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 15 minut
  • Czas gotowania: 30 minut
  • Całkowity czas: 4 godziny
  • Wydajność: służy 12
  • Kategoria: Ciasto
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

To jest NAJLEPSZE ciasto dyniowe jakie kiedykolwiek jadłam i wiem, że Wy będziecie mieli takie same odczucia! Jest niesamowicie wilgotne, miękkie, bogate i doprawione dyniowym korzennym smakiem.


Składniki

  • 2 filiżanki (250g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1 łyżeczka sól
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do ciasta dyniowego*
  • 1 filiżanka (240ml) oleju rzepakowego lub roślinnego*.
  • 4 duże jajka
  • 1 filiżanka(200g) pakowanego jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 1/2 szkl anki (100g) cukru granulowanego
  • 1 (15 uncji) puszka puree dyniowego*
  • 1 i 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego

Kremowy serowy lukier

  • 8 uncji(224g) pełnotłusty ser śmietankowy, zmiękczony do temperatury pokojowej
  • 1/2 fil iżanki(115g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 3 filiżanki (360g) cukier puder, plus dodatkowe 1/4 filiżanki w razie potrzeby
  • 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy
  • 1/8 łyżeczki sól

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C) i natłuść formę do pieczenia o wymiarach 9×13 cali. Ja zawsze używam tej szklanej.
  2. W dużej misce ubijemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i przyprawę do ciasta dyniowego. Odłóż na bok. Ubij olej, jajka, cukier brązowy, cukier granulowany, dynię i ekstrakt waniliowy razem, aż do połączenia. Wlać mokre składniki do suchych składników i użyć miksera lub trzepaczki, aż do całkowitego połączenia. Ciasto będzie gęste.
  3. Rozłóż ciasto na przygotowaną patelnię. Piec przez 30-36 minut. Czas pieczenia jest różny, więc obserwuj swój. Ciasto jest gotowe, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Jeśli zauważysz, że wierzch lub brzegi ciasta zbyt szybko brązowieją w piekarniku, przykryj je luźno folią aluminiową.
  4. Wyjmij ciasto z piekarnika i umieść całą blachę na drucianym stojaku. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po około 45 minutach, zwykle wkładam ciasto do lodówki, aby przyspieszyć proces studzenia.
  5. Przygotuj lukier: W dużej misce za pomocą miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę lub przystawkę do ubijania, ubij serek śmietankowy i masło razem na wysokich obrotach, aż będą gładkie i kremowe. Dodaj 3 szklanki cukru pudru, wanilię i sól. Ubijaj na niskich obrotach przez 30 sekund, a następnie przełącz na wysokie obroty i ubijaj przez 2 minuty. Jeśli chcesz, aby lukier był nieco gęstszy, dodaj dodatkowe 1/4 szklanki cukru pudru (ja go dodałam). Rozprowadź lukier na schłodzonym cieście. Odstaw do lodówki na 30 minut przed podaniem. Dzięki temu lukier stężeje i łatwiej będzie go kroić.
  6. Resztki ciasta szczelnie przykryć i przechowywać w lodówce przez 5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Przygotować ciasto do kroku 4. Przykryj ciasto szczelnie i przechowuj w lodówce do 2 dni lub zamroź do 3 miesięcy. Doprowadzić do temperatury pokojowej, zrobić lukier, polać lukrem i podawać. Oszronione ciasto dobrze się mrozi, do 3 miesięcy. Rozmrażaj przez noc w lodówce, doprowadź do temperatury pokojowej lub podawaj na zimno.
  2. Narzędzia specjalne: Mikser ręczny KitchenAid, szklane miski do mieszania, szklane naczynie do pieczenia 9×13, szpatułka do lukru, toppery z dyni i niestandardowe tłoczone widelce.
  3. Cupcakes: To ciasto daje około 24-28 babeczek. Ta sama temperatura piekarnika, wypełnić babeczki 2/3 pełne, i piec 18-21 minut lub aż upieczone przez. Dla 1 tuzin babeczek, użyj mojego przepisu na babeczki dyniowe.
  4. Ciasto Bundt: To ciasto będzie pasować do 9,5 lub 10-calowej patelni Bundt. Ta sama temperatura piekarnika. Ale dla łatwości, proponuję użyć mojego dyniowego przepisu na ciasto Bundt. Ten sam wspaniały smak i teksturę, jak to ciasto! Możesz pominąć wiórki czekoladowe.
  5. Ciasto dwuwarstwowe: Wlej ciasto równomiernie do dwóch 9-calowych okrągłych tortownic. Ta sama temperatura piekarnika, piec przez 25 minut lub do momentu, aż upiecze się przez. Ten lukier wystarczy na dwuwarstwowe ciasto.
  6. Przyprawy: Zamiast przygotowanej przyprawy do ciasta dyniowego, możesz użyć po 1/2 łyżeczki: mielonej gałki muszkatołowej, mielonych goździków, mielonego ziela angielskiego i mielonego imbiru.
  7. Olej: Zamiast 1 filiżanki oleju, spróbuj 1/2 filiżanki (90g) niesłodzonego sosu jabłkowego i 1/2 (120ml) filiżanki oleju. Ciasto jest tak samo wilgotne.
  8. Dynia: Zdecydowanie polecam używać puree z dyni w puszce nad domowej roboty w tym przepisie, choć 2 filiżanki domowej roboty będzie działać dobrze w szczyptę. Jeśli używasz świeże, blot jak najwięcej nadmiaru wilgoci, jak można za pomocą czystego ręcznika. Ogólnie rzecz biorąc, uznałam, że smak jest lepszy z puszką. Wolę markę Libby's do tego ciasta.

Słowa kluczowe: dynia korzenna, jesienny deser, Święto Dziękczynienia

Oto moje babeczki dyniowe! Ten sam przepis, tylko zmniejszony.

Przepisy powiązane

  • Ciasto dyniowe Bundt
  • Sernik z ciasta dyniowego
  • Mrożone ciasto kawowe z dyni
  • Muffinki z kruchego ciasta dyniowego

Zobacz