Zdrowe odżywianie

Jabłkowo-korzenna granola z quinoa

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Ta chrupiąca granola z jabłkami jest pełna składników odżywczych i szybko stanie się ulubioną. Przyprawiona cynamonem i goździkami stanowi idealną jesienną przekąskę.

Domowa gran

ola, choć dla niektórych nudna, jest jedną z moich ulubionych rzeczy do chrupania. W rzeczywistości uważam, że wcale nie jest nudna! Tak wiele faktur, tak wiele chrupania, nieskończone możliwości smakowe, suszone owoce, orzechy, cała masa. Zjadam ją na śniadanie, przed treningiem, po treningu, o północy lub siedząc przy biurku - nigdy mi się nie znudzi! Jedyna wada granoli? Jest tak uzależniająca!

Ale mogę sobie wyobrazić gorsze problemy.

Kiedy robię granolę, lubię skupiać się na pełnych, naturalnych produktach. Zdrowa żywność, która równoważy moją obsesję na punkcie batoników Reese's, żywność bez nadmiaru cukru i żywność, którą kupuję na bieżąco - dzięki temu nie muszę robić dodatkowych wycieczek do sklepu spożywczego. Domowa granola jest nie tylko tak prosta do zrobienia w domu, ale masz też pełną kontrolę nad składem. A poza tym jest też tania

.

Moim numerem jeden wśród przepisów na granolę jest ten (z masłem orzechowym, duh) - ale im więcej przekąszam ostatnio przygotowanej partii jabłkowo-korzennej, tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że mam nową ulubioną. Rozgrzewające smaki takie jak cynamon, goździki, klon, jabłko, wanilia i migdały łączą się ze sobą kęs po kęsie. Pełnoziarnista, bogata w błonnik, bezglutenowa quinoa nadaje ciastkom przyjemną chrupkość. Kawałki prawdziwego jabłka uwalniają swoje soki, więc każdy kęs jest przesiąknięty ich smakiem. Te produkty są naprawdę najlepsze.

Jeśli jeszcze nie znasz quinoa, powinieneś! Wymawia się ją jako keen-wa. Nie qwee-no-a. Nie martw się, jeszcze kilka lat temu nie miałem pojęcia, jak wymówić to słowo. Quinoa to superżywność. Jest to rodzaj pełnoziarnistego zboża z ogromną listą zalet: nie zawiera glutenu, jest bogata w błonnik, zawiera białko, ma dużo żelaza, ma mało tłuszczu, nie zawiera tłuszczów nasyconych, nie zawiera cholesterolu i jest wegańska. Moja przyszła szwagierka, Kerry, robi niesamowite placki z quinoa z dużą ilością ziół i przypraw. Będę musiała kiedyś podzielić się tym przepisem, jeśli jesteście zainteresowani!

Komosa ryżowa w tej granoli jest w zasadzie bez smaku, ale nadaje każdej kuleczce przyjemny "tostowy" posmak. Dostarcza też o wiele więcej wartości odżywczych, w przeciwieństwie do granoli zrobionej tylko z płatków owsianych. Myślę, że od tej pory będę dodawać nieugotowaną quinoę do prawie wszystkich moich granoli. ????

Kupuję quinoa w moim zwykłym sklepie spożywczym w dziale z ryżem.

Oprócz quinoa, ta granola z przyprawami zawiera prawdziwe jabłka, migdały i rodzynki. Obrałam i pokroiłam w drobną kostkę duże miodowe jabłko (moje ulubione!) i wrzuciłam je do mieszanki. Kawałki jabłek uwalniają swoje soki i pozostają lekko miękkie, gdy granola się piecze. Świetnie kontrastują z chrupiącymi kawałkami - idealne dla takich maniaków tekstury jak ja. Dodałam również migdały, zarówno w postaci drobno posiekanej, jak i w całości, a także mnóstwo kolorowych rodzynek. Orzechy i rodzynki są całkowicie opcjonalne, ale im więcej "rzeczy" w mojej granoli, tym lepiej. Orzechy i rodzynki doskonale komponują się z przyprawami i smakiem jabłek.

Granola zawdzięcza swój smak jabłkom, a także czystemu syropowi klonowemu, odrobinie brązowego cukru, sosowi jabłkowemu, cynamonowi, goździkom, gałce muszkatołowej i wanilii. Tak, jest całkiem aromatyczny. Pełne wszystkich moich ulubionych jesiennych przypraw. PS: Wkrótce pojawi się przepis na granolę dyniową

.

Zauważyłam, że granola nie jest tak aromatyczna i słodka bez 1/4 szklanki brązowego cukru, więc nie pomijajcie go. 1/4 szklanki to tak niewielka ilość - zwłaszcza w przypadku 5 szklanek granoli. Możesz spróbować dodać więcej czystego syropu klonowego, ale ten jest taki drogi!

Granolę wolno gotuje się w piekarniku w temperaturze 325 stopni Celsjusza. Dzięki temu granola zyska piękną, uzależniającą chrupkość. Niektóre kawałki granoli będą miękkie od jabłek, ale quinoa nadaje większości każdej garści chrupkość.

Podczas pieczenia granoli nie przesadzaj - musisz ją mieszać co około 10-15 minut. W przeciwnym razie może się przypalić. Poczekaj tylko, aż poczujesz zapach tego wypieku w swojej kuchni. Moja kuchnia nadal pachnie niesamowicie, a zrobiłam ją wczoraj rano.

Granola jest wegańska i bezglutenowa

(jeśli używasz płatków owsianych z certyfikatem GF). Wielu czytelników prosi mnie o więcej wegańskich przepisów, więc cieszę się, że mogę podzielić się dzisiejszym smakołykiem! PS: wszystkie moje wegańskie przepisy znajdziesz tutaj, a wszystkie moje przepisy bezglutenowe tutaj. Kilka z moich ulubionych przepisów należy do obu kategorii. Moja nadchodząca książka kucharska również zawiera mnóstwo przepisów zarówno wegańskich, jak i GF. ????

Jestem całkowicie zakochana w tej inspirowanej jesienią granoli z dodatkiem klonu, przyprawionej cynamonem. Ciężko ją odstawić, bo każdy kęs jest zupełnie inny. Na szczęście nie muszę czuć się źle, chrupiąc to, co zdrowe. Uwielbiam, gdy tak się dzieje!

Śledź mnie na Instagramie i oznacz #sallysbakingaddiction, żebym mogła zobaczyć wszystkie przepisy SBA, które robisz.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc lita ikona serc lita ikona

Jabłkowo-korzenna granola quinoa

  • Autorka: Sally
  • Czas przygotowania: 10 min.
  • Czas gotowania: 45 minut
  • Całkowity czas: 1 godz.
  • Wydajność: 5 filiżanek
  • Kategoria: Przekąski
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Ta chrupiąca granola jabłkowa jest pełna składników odżywczych i szybko stanie się ulubioną. Przyprawiona cynamonem i goździkami stanowi idealną jesienną przekąskę.


Składniki

  • 3 filiżanki staroświeckich płatków owsianych*
  • 1/2 szklanki niegotowanej quinoa
  • 1 fil iżanka migdałów (użyłam mieszanki migdałów drobno krojonych i całych)
  • 2 łyżeczki mielony cynamon
  • 1/2 łyżeczki mielona gałka muszkatołowa
  • 1/2 łyżeczki goździki mielone
  • 1/8 łyżeczki sól
  • 1 duże jabłko, obrane i pokrojone w kostkę (dowolna odmiana)
  • 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego (lub oleju roślinnego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z czystej wanilii
  • 1/2 szklanki niesłodzonego sosu jabłkowego
  • 1/3 szkl anki czystego syropu klonowego*
  • 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukruw proszku
  • 3/4 filiżanki rodzynek

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 325°F (163°C). Dwie duże blachy wyłożyć silikonowymi matami do pieczenia lub papierem pergaminowym. Odstawić na bok.
  2. W dużej misce wymieszać płatki owsiane, quinoa, migdały, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i sól. Dodać do nich pokrojone w kostkę jabłka. Odstawić na bok.
  3. W średniej misce ubij razem olej, wanilię, sos jabłkowy, syrop klonowy i brązowy cukier. Wlać do suchych składników i wymieszać, aż wszystko się nawilży. Rozłóż na dwóch blachach do pieczenia i piecz przez 45 minut, pamiętając, aby mieszać granolę co 10-15 minut, aby zapobiec przypaleniu. Pozostaw granolę do ostygnięcia przez 20 minut na blasze. Dzięki temu stanie się bardziej chrupiąca. Przesypać do dużej miski i dodać rodzynki.
  4. Przykryj szczelnie i przechowuj w temperaturze pokojowej do 2 tygodni. Granola z czasem straci swoją chrupkość z powodu jabłek.

Uwagi

  1. Płatki owsiane: Upewnij się, że płatki owsiane posiadają certyfikat bezglutenowy, jeśli masz nietolerancję.
  2. Substancja słodząca: Jako płynnego słodzika możesz użyć miodu, agawy lub lekkiego syropu kukurydzianego. Pamiętaj, że użycie miodu oznacza, że Twoja granola nie jest już wegańska.

Słowa kluczowe: jabłkowa granola korzenna, jabłkowa granola korzenna z quinoa

Przepisy powiązane

  • Wegańska granola jabłkowo-cynamonowa
  • (Wegańska) Granola Maple Pecan Pie
  • Chrupiąca granola z przyprawami dyniowymi
  • Wegańska granola jabłkowo-cynamonowa

Zobacz