Zdrowe odżywianie

Muffinki truskawkowo-czekoladowe

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Niesamowicie lekkie muffiny z kawałkami czekolady i świeżymi truskawkami. Prawie bez tłuszczu i tylko 140 kalorii w każdej!

Po wyjątkowo szarym, pochmurnym dniu w weekend naszła mnie ochota na coś jasnego i radosnego. Najlepiej na lżejszą przekąskę, która zbiegnie się w czasie ze wszystkimi postanowieniami noworocznymi. Wiem, że w tych dniach na topie jest zdrowa żywność!

Nie jestem zwolenniczką poświęcania smaku dla zdrowej żywności, więc jeśli szukasz przekąski, która zadowoli Twoje kubki smakowe i Twoje chude dżinsy... to dobrze trafiłaś.

Szara, pozbawiona życia pogoda sprawiła, że sesja zdjęciowa była nieco trudna! Powiedzmy, że musiałam zmienić aranżację mieszkania, żeby zrobić jakiekolwiek akceptowalne zdjęcia. Czułam się jak szalona kobieta! Czasami statyw nie jest w stanie uratować nawet najciemniejszych warunków oświetleniowych.

Wracając do prawdziwego powodu, dla którego tu dziś jesteś. Coś, co przygotowałam dla miłośników czekolady, noworocznych postanowień i osób dbających o zdrowie. I dla mojej miłości do truskawek i czekolady razem wziętych.

Szybkie, łatwe, praktycznie beztłuszczowe muffinki, które pokochasz. I tylko 140 kalorii każda - nawet mniej, jeśli usuniesz wiórki czekoladowe! Ale ja uważam, że są one niezbędne. ????

Praktycznie beztłuszczowe? Tak. Niektóre z moich ulubionych przepisów na muffiny można śmiało uznać za deser. Nie ma w tym nic złego, ale jeśli nie mam ochoty na poranne rozkosze, wolę zdrowszą opcję. W moich muffinkach zamiast masła czy oleju użyłam niesłodzonego sosu jabłkowego. Uwielbiam używać sosu jabłkowego w zastępstwie tłuszczu w przepisach na wypieki. Dzięki niemu wypiek jest miękki i wilgotny, a jednocześnie ma niską zawartość tłuszczu.

Oczywiście muffinki zrobione na bazie sosu jabłkowego nie będą smakować tak bogato i grzesznie jak muffinki zrobione na bazie masła, ale jest to dobre rozwiązanie, jeśli chcesz ograniczyć ilość tłuszczu.

Przepis jest bardzo prosty, a pieczenie muffinów zajmuje mniej niż 20 minut. Wszystko można wymieszać ręcznie - nie potrzeba miksera! W przepisie nie ma też żadnych dziwnych czy wątpliwych składników - to tylko kilka podstawowych rzeczy, które tworzą niezwykłe muffiny. Jest to także przepis na małą porcję. Nie wiem jak Ty, ale ja, biorąc pod uwagę ilość jedzenia, które piekę każdego tygodnia, zawsze staram się przygotować małe porcje. Z tego przepisu otrzymasz 10 muffinek standardowej wielkości - można je zamrozić na szybkie śniadanie typu "chwyć i idź" lub pochłonąć w ciągu kilku pierwszych dni pieczenia.

Muffiny są miękkie, wilgotne i pełne smaku. I są bardzo uniwersalne. Zamiast mąki uniwersalnej możesz użyć mąki pełnoziarnistej. Możesz też dowolnie zmieniać dodatki. Świetnie sprawdzą się muffiny z jagodami bez poczucia winy. Możesz też dodać wiórki białej czekolady i maliny. A może wiórki z masła orzechowego i pokrojone banany? W głowie mi się kręci od chudych dodatków!

Połączenie truskawek i czekolady sprawia, że te muffinki są również świetną propozycją na Walentynki. Najwyraźniej jestem w świątecznym nastroju. ????

Być może najłatwiejsze muffiny, jakie kiedykolwiek upieczesz - tylko 8 prostych składników, mniej niż 30 minut od początku do końca, bez miksera, bez wielkiego bałaganu i powiew świeżości od wszystkich słodyczy, które, jak wiem, upiekłaś w czasie świąt. Może muffinki na detoks? Tak, w rzeczy samej.

Nie mogę się doczekać, kiedy podzielę się moim pierwszym chudym przepisem w 2013 roku! Jeśli ten rodzaj przepisów jest dla Ciebie filiżanką herbaty, koniecznie sprawdź wszystkie moje zdrowsze propozycje. Szczęśliwego, zdrowego Nowego Roku!

Śledź mnie na Instagramie i oznacz #sallysbakingaddiction, żebym mogła zobaczyć wszystkie przepisy SBA, które robisz!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc lita ikona serc lita ikona

Chude muffinki truskawkowo-czekoladowe

3 z 1 recenzji
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 15 min.
  • Czas gotowania: 20 minut
  • Całkowity czas: 50 minut
  • Wydajność: 10 muffinów
  • Kategoria: Muffiny
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Niesamowite "rozjaśnione" muffinki czekoladowe z dodatkiem świeżych truskawek. Prawie bez tłuszczu i tylko 140 kalorii!


Składniki

  • 1 i 1/4 szklanki (156 g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
  • 1/2 łyżeczki mielony cynamon
  • 1/4 szkl anki (50g) cukru granulowanego
  • 1/4szklanki (50g) jasnego brązowego cukruw proszku
  • 1/2 szklanki + 2 łyżki stołowe(120 g) niesłodzonego sosu jabłkowego*.
  • Ubite białko z1 jajka
  • 2/3 szkl anki (110g) truskawekpokrojonych w kostkę
  • 1/3 szkl anki (60g) małych wiórków czekoladowych

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 350°F (177°C). Spryskać formę do muffinów nieprzywierającym sprayem do gotowania. Odstawić na bok.
  2. W dużej misce wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną i cynamon. Odstaw na bok. W osobnej misce ubij brązowy cukier, cukier puder i masę jabłkową, aż nie będzie grudek brązowego cukru. Wbij ubite białko jajka, aż do całkowitego połączenia. Wlać mokre składniki do suchych składników i wymieszać gumową szpatułką lub dużą drewnianą łyżką, aż do *właściwego* połączenia - nie przesadzić z mieszaniem. Włożyć truskawki i wiórki czekoladowe.
  3. Rozdzielić ciasto równomiernie między 10 foremek do muffinów. Piec przez 15-20 minut. Muffinki będą miały lekko złoty kolor, a wykałaczka włożona do środka powinna wyjść czysta. Mi zajęło to około 17 minut. Wyjmij z piekarnika i umieść blachę na drucianym stojaku. Pozostaw muffiny do ostygnięcia i ciesz się nimi!
  4. Muffiny zachowują świeżość i wilgotność przechowywane w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej przez 2 dni lub w lodówce przez 1 tydzień.

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania: Muffiny można zamrozić na okres do 3 miesięcy. Rozmrozić przez noc w lodówce i podgrzać do smaku przed podaniem.
  2. Sos jabłkowy: Zamiast sosu jabłkowego można użyć: 1/2 szklanki + 2 łyżki puree bananowego, 1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego, 1/2 szklanki + 2 łyżki jogurtu - polecam jogurt truskawkowy lub waniliowy.

Słowa kluczowe: muffiny truskawkowo-czekoladowe

Przepisy powiązane

  • Chude muffiny z podwójną czekoladą
  • Muffinki truskawkowe w czekoladzie
  • Beztłuszczowe muffiny truskawkowo-bananowe
  • Chude muffiny bananowe z malinami i czekoladą

Zobacz