Zdrowe odżywianie

Ciasteczka z podwójną czekoladą z wiórkami

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Te nieodparte podwójne ciast

eczka z wiórkami czekoladowymi łączą w sobie miękkie ciasteczka z wiórkami czekoladowymi i białą czekoladą w jednym. Są kruche, czekoladowe i upieczone do perfekcji. Nigdy nie zdasz sobie sprawy, jak proste są w przygotowaniu!

Do zrobienia dzisiejszych ciasteczek z podwójną czekoladą zainspirowała mnie moja wersja z masłem orzechowym. Chciałam, aby zawijane ciasteczka były w całości czekoladowe - ten przepis jest taki sam jak moje ciasteczka z masłem orzechowym, ale używamy klasycznych przepisów na ciasteczka z kawałkami czekolady zamiast ciasta z masłem orzechowym.

Dwa ciasteczka w jednym

Łączymy dwa ulubione przepisy czytelników na ciasteczka w jedno, aby stworzyć dzisiejsze podwójnie czekoladowe ciasteczka swirl:

  1. Bogate i maślane, miękkie ciasteczka z kawałkami czekolady
  2. Rozkosznie czekoladowe ciasteczka z białą czekoladą (to ciasto to mój przepis na ciasteczka z kawałkami czekolady)

Najlepsze z obu ciasteczkowych światów:

  • Nie musisz wybierać ulubionego - klasyczne ciasteczka z kawałkami czekolady i ciasteczka z białą czekoladą w jednym.
  • Roztopione wiórki czekoladowe i wiórki z białej czekolady
  • Super kruche i ekstra maślane
  • Każde ciasteczko ma piękne, unikalne zawijasy
  • Miękkie i perfekcyjnie wypieczone
  • Mnóstwo czekolady w każdym kęsie!

Jak zrobić zawijane ciasteczka

Te ciasteczka mogą wyglądać na nieco skomplikowane, ale nie mogą być łatwiejsze do zrobienia. Po prostu robimy dwa ciasta na ciasteczka, wałkujemy je razem i pieczemy. Prześledźmy szybko poszczególne kroki, abyś zrozumiał proces zanim zaczniesz:

  1. Przygotuj ciasto na ciasteczka z białą czekoladą.
  2. Przygotuj ciasto na ciasteczka z wiórkami czekoladowymi.
  3. Schłodź ciasta na ciasteczka. Za chwilę je połączymy, więc schładzaj je osobno. Zalecam schładzanie ciasta przez co najmniej 3-4 godziny, aby uzyskać grubsze ciasteczka (jak na zdjęciu).
  4. Z każdego ciasta uformuj kulki. Użyj około 1,5 łyżki stołowej ciasta na każdą z nich. Połącz 1 kulkę z ciasta na ciasteczka z białej czekolady z 1 kulką z ciasta na ciasteczka z kawałkami czekolady - zwiń je razem w jedną dużą kulkę (około 3 łyżki ciasta).
  5. Upiecz. Zawsze zalecam pieczenie ciasteczek do momentu, aż ich brzegi będą twarde. Powinno to zająć co najmniej 11-12 minut.

Chłodzenie ciasta na ciasteczka jest niezbędne

Schłodzenie ciasta na ciasteczka jest koniecznością w tym przepisie. Dlaczego? Pomaga to zapobiec rozlewaniu się ciasta.

W przypadku tych podwójnie czekoladowych ciasteczek z wiśniami, polecam schładzanie ciasta przez co najmniej 3-4 godziny.

Schłodzenie ciasta zapobiega nadmiernemu rozlewaniu się ciasta. Im zimniejsze ciasto, tym mniej ciasteczek będzie się nadmiernie rozlewać w tłuste kałuże. Schłodzenie ciasta na ciasteczka nie tylko gwarantuje mniejszą ilość rozsypanych ciasteczek, ale także podniesienie ich walorów smakowych. Wszystkie smaki w przepisie na ciasteczka połączą się ze sobą w czasie chłodzenia. To jest wspaniałe!

Jeśli jesteś zainteresowany, oto moje 10 gwarantowanych wskazówek, które pomogą Ci zapobiec rozlewaniu się ciasta na ciasteczka. ????

Więcej przepisów na ciasteczka z nadzieniem czekoladowym

  • Ciasteczka czekoladowe na wierzch
  • Czekoladowe ciasteczka S'mores
  • Czekoladowe ciasteczka z posypką
  • Ciasteczka z ciasta czekoladowego
  • Ciasteczka bez pieczenia
  • Ciasteczka z orzechami włoskimi Brownie
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Ciasteczka z podwójną czekoladą z wiórkami

5 z 5 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 3 godziny, 30 minut
  • Czas gotowania: 12 minut
  • Całkowity czas: 4 godziny
  • Plon: 32 ciasteczka
  • Kategoria: Ciasteczka
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Te nieodparte podwójne ciast eczka z wiórkami czekoladowymi to połączenie miękkich ciasteczek z wiórkami czekoladowymi i białej czekolady w jednym. Upewnij się, że schłodziłeś ciasto zgodnie z instrukcją. Instrukcje dotyczące zamrażania znajdują się w uwagach do przepisu.


Składniki

Ciasto na ciasteczka z białą czekoladą

  • 1/2 szklanki(115g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1/2szklanki (100g) cukru kryształu
  • 1/2filiżanki (100g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 1 duże jajko*
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
  • 1 fil iżanka (125g) uniwersalnej mąki (łyżka i wyrównana)
  • 1/2 szklanki + 2 łyżki stołowe (51g) niesłodzonego kakao w proszku
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 2 łyżki stoł owe (30ml) mleka*
  • 1 filiżanka + 2 łyżki stołowe(202g) wiórków z białej czekolady

Ciasto czekoladowe z wiórkami

  • 3/4 szklanki(170g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 3/4 szkl anki (150g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 1/4 szkl anki (50g) cukru kryształu
  • 1 duże jajko*
  • 2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy
  • 2 filiżanki (250g) uniwersalnej mąki (łyżka i wyrównana)
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (lub mąki kukurydzianej)
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1 filiżanka + 2 łyżki stołowe(202g) półsłodkich wiórków czekoladowych

Instrukcje

  1. Zrobić ciasto czekoladowe: Masło i cukry wymieszać ręcznie lub mikserem z łopatkami na średnich obrotach, aż będą lekkie i puszyste. Zeskrobać boki i spód, jeśli trzeba. Wbij jajko i wanilię na wysokich obrotach, aż do połączenia, zeskrobując boki w razie potrzeby. W osobnej misce, połącz mąkę, kakao w proszku, sodę oczyszczoną i sól. Powoli wmieszaj je do mokrych składników na niskich obrotach. Ciasto będzie gęste. Ponownie, na niskich obrotach, wmieszaj mleko, aż do połączenia składników. Ciasto będzie lepkie. Dodaj 1 szklankę wiórków z białej czekolady.
  2. Przygotuj ciasto na ciasteczka czekoladowe: Utrzyj masło i cukry razem z mikserem ręcznym lub stojącym wyposażonym w przystawkę z łopatkami na średniej prędkości, aż będą lekkie i puszyste. Zeskrobać boki i dno w razie potrzeby. Wbij jajko i wanilię na wysokich obrotach, aż do połączenia, zeskrobując boki w razie potrzeby. W osobnej misce, połącz mąkę, skrobię kukurydzianą, sodę oczyszczoną i sól. Powoli wmieszaj je do mokrych składników na niskich obrotach. Ciasto będzie gęste. Dodaj 1 filiżankę wiórków czekoladowych.
  3. Przykryj oba ciasta folią aluminiową i schładzaj przez co najmniej 3-4 godziny lub do 3 dni. Schłodzenie jest konieczne; ciasteczka rozpadną się na płaskie kałuże, jeśli nie będą schłodzone.
  4. Rozgrzać piekarnik do 350°F (177°C). Wyłóż blachę silikonową matą do pieczenia lub papierem pergaminowym. Odmierz 1,5 łyżki stołowej ciasta czekoladowego. Zroluj w kulkę. Weź 1,5 łyżki ciasta czekoladowego. Zwiń w kulkę. Wciśnij obie kulki między dłonie i zwiń w jedną dużą kulkę. Powtórz wałkowanie dla każdego ciasteczka. Ciasto czekoladowe jest wyjątkowo lepkie i będzie się kleić do rąk, więc umyj je po każdym ciasteczku. Ważne jest, aby ciasto czekoladowe było schłodzone, w przeciwnym razie będzie jeszcze bardziej brudzące.
  5. Piecz ciasteczka przez 11-12 minut. Ciasteczka będą wyglądały na bardzo miękkie, puszyste i prawie nie do zrobienia. Wyjmij z piekarnika. Z pozostałej białej czekolady i półsłodkich czekoladowych chipsów, które Ci zostały, wciśnij po kilka do każdego ciasteczka. (To tylko dla wyglądu i nie jest konieczne.) Chłodź ciasteczka przez 10 minut na blasze, a następnie przenieś je na stojak, aby całkowicie ostygły.
  6. Pozostałości ciasteczek szczelnie przykryć i przechowywać w temperaturze pokojowej do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Przygotowanie i zamrażanie: Ciasteczka można przygotować i schłodzić w lodówce do 3 dni. Upieczone ciasteczka można zamrozić do 3 miesięcy. Niewypieczone kulki z ciasta zamrażać dobrze przez okres do 3 miesięcy. Zamrożone ciasteczka piecz przez dodatkową minutę, nie musisz ich rozmrażać. Kliknij tutaj, aby uzyskać moje wskazówki i sztuczki na temat zamrażania ciasta na ciasteczka.
  2. Jajka: Jajko o temperaturze pokojowej jest preferowane dla obu ciasteczek, aby ułatwić mieszanie. Dobra zasada kciuka - jeśli używasz masła o temperaturze pokojowej, zawsze używaj jajek o temperaturze pokojowej, chyba że podano inaczej.
  3. Mleko: Każde mleko mleczne lub bezmleczne działa.
  4. Czekoladowe ciasteczka są moje wewnątrz-na zewnątrz ciasteczka z kawałkami czekolady i ciasteczka z kawałkami czekolady są moje miękkie ciasteczka z kawałkami czekolady. Moje kruche ciasteczka z kawałkami czekolady będą działać równie dobrze!
  5. Koniecznie sprawdź moje 5 najlepszych wskazówek dotyczących pieczenia ciasteczek i moje 10 niezbędnych narzędzi do pieczenia ciasteczek.

Słowa kluczowe: double chocolate chip swirl cookies, chocolate chip swirl cookies

Jeśli uwielbiasz zawijane ciasteczka, upiecz moje czekoladowe ciasteczka z masłem orzechowym! ↓ ↓

Przepisy powiązane

  • Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą
  • Ciasteczka czekoladowe z Nutellą
  • Delikatne ciasteczka czekoladowe
  • Ciasteczka czekoladowe z brązowym masłem i toffi

Zobacz