Ciasteczka śniadaniowe

Obfite i zdrowe ciasteczka śniadaniowe
są naturalnie bezglutenowe, wegańskie, mają niską zawartość cukru i nie tylko dobrze smakują - smakują niesamowicie. Zrobione w jednej misce i gotowe w 30 minut, te łatwe ciasteczka owsiane staną się Twoim nowym ulubionym zdrowym śniadaniem. Poniżej podaję również wiele pomysłów na ich zastąpienie.Jemy ciasteczka na śniadanie! Nie, nie śnisz i tak, robimy zdrowe ciasteczka śniadaniowe, które są zrobione z dobrych dla ciebie składników, smakują świetnie i są super proste do zrobienia. Świadomość, że zjem ciasteczka na śniadanie z pewnością sprawia, że rano wstaję z łóżka i mam przeczucie, że Wy będziecie mieli podobnie.
Trzymam partię tych ciasteczek w zamrażarce przez cały czas.
Wszyscy je uwielbiamy, mój maluch również! A ja z pewnością doceniam to, że są zdrowe. Dla pysznych wariacji, spróbuj bananowych ciasteczek śniadaniowych z kawałkami czekolady i śniadaniowych ciasteczek na dzień dobry z promieniami słońca.Co pokochasz w tych śniadaniowych ciasteczkach
- Łatwy przepis na 1 miskę
- Naturalnie wegańskie i bezglutenowe (jeśli użyjesz certyfikowanych płatków owsianych GF)
- Bez rafinowanego cukru, oleju i masła
- Obfite, zdrowe i satysfakcjonujące
- Mnóstwo miejsca na dostosowanie składników
- Naprawdę dobrze smakują
- Dużo tekstury w każdym kęsie
- ...ciasteczka na śniadanie!!!
Jak zrobić Ciasteczka Śniadaniowe
- Połącz wszystkie składniki razem w 1 misce. Dodaj je wszystkie do miski i wymieszaj. To takie proste. Ja lubię używać miksera dla ułatwienia.
- Użyj 1/4 szklanki ciasta na jedno ciasteczko. Ułóż na 2 wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Z tego przepisu wychodzi 12 dużych ciasteczek, więc umieść po 6 na każdej z nich.
- Lekko spłaszcz wierzch każdego z ciasteczek. Używając tylnej części łyżki, lekko spłaszcz wierzchołki, aby uzyskać duże dyski zamiast wysokich kopców. Ciasteczka nie będą się rozprowadzać, więc to pomoże nadać im kształt.
- Upiec. Te ciasteczka potrzebują około 15-18 minut. Ale nie używaj minutnika, użyj swoich oczu. Kiedy brzegi lekko się zarumienią, są gotowe.
Zwiększyłam ilość masła jabłkowego/sosu jabłkowego w tym przepisie do 1/3 szklanki. Zignoruj 1/4 filiżanki na zdjęciu poniżej! ????
Pomysły na zamienniki
Docenisz, jak bardzo ten przepis jest wyrozumiały. Użyj swoich ulubionych składników i dostosuj te śniadaniowe ciasteczka w oparciu o to, co masz i/lub co uwielbiasz. Możesz zrobić wiele zamienników składników - oto kilka, które przetestowałam z sukcesem:
- Owies: Użyj dowolnego rodzaju owsa - szybkiego lub pełnego. Przez lata stwierdziłem, że nie ma różnicy w wyniku. Jeśli masz nietolerancję glutenu, upewnij się, że używasz certyfikowanych bezglutenowych płatków owsianych.
- Masło orzechowe: Zamiast masła migdałowego, spróbuj masła orzechowego, masła z nerkowców lub masła z nasion słonecznika dla naturalnie bezorzechowej opcji. Uwielbiam używać tego domowej roboty masło migdałowe!
- Masło jabłkowe: Podczas gdy masło jabłkowe dodaje niezrównany smak, można również użyć tej samej ilości niesłodzonego sosu jabłkowego. Można znaleźć masło jabłkowe w alei masła orzechowego lub jabłek w praktycznie wszystkich sklepach spożywczych. Inne opcje obejmują puree bananowe (w przepisie jest już banan!), masło mango lub masło dyniowe.
- Banan: Zamiast puree bananowego, można użyć 1/2 szklanki masła jabłkowego lub applesauce (lub jakiegokolwiek innego masła owocowego).
- Słodzik: Oprócz masła jabłkowego i banana, używamy 1/4 szklanki czystego syropu klonowego, aby osłodzić ciasteczka. Możesz użyć miodu zamiast syropu klonowego, pamiętając, że te ciasteczka nie byłyby już wegańskie.
- Dodatki: W zależności od Ciebie! Użyj około 1 i 1/2 szklanki swoich ulubionych "dodatków". Niektóre z moich dodatków to suszona żurawina, rodzynki, pestki dyni, sezam, prażone w miodzie orzeszki ziemne, pekany, pestki słonecznika, suszone jabłka lub wiórki czekoladowe. W dzisiejszym przepisie użyłam suszonej żurawiny, pestek dyni i zwykłych rodzynek.
Zrób z nich ciasteczka laktacyjne
Kiedy karmiłam piersią obie moje córki, zamieniłam te zdrowe ciasteczka na ciasteczka laktacyjne. Dodałam 3 łyżki stołowe (link afiliacyjny) drożdży piwowarskich, zachowałam len w przepisie (jest opcjonalny, ale len jest doskonały dla laktacji) i 2 łyżki stołowe mleka, aby pomóc wchłonąć drożdże piwowarskie. Ten sam czas pieczenia. Są niesamowite i DZIAŁAJĄ.
Łatwe do zamrożenia i przygotowania z wyprzedzeniem
Choć nazywane są ciasteczkami śniadaniowymi, są wspaniałe przez cały dzień, każdego dnia! Uwielbiam je jako popołudniową przekąskę, śniadanie w podróży, a nawet deser. Z każdej porcji wychodzi 12 ciasteczek, w zależności od tego, jak duże je zrobisz - czasami robię podwójną porcję z wyprzedzeniem i trzymam je w zamrażarce, aby mieć łatwy dostęp do zdrowszych opcji.
Aby zamrozić te ciasteczka, pozwól im całkowicie ostygnąć. Umieść je w szczelnym pojemniku lub zapinanej na zamek torbie i zamroź na okres do 3 miesięcy. Rozmrażaj je przed podaniem lub podgrzewaj przez kilka sekund w mikrofalówce. Ja absolutnie uwielbiam je na zimno!
Więcej zdrowszych przepisów na śniadanie
Tak wiele opcji!
- Muffiny Morning Glory
- Pełnoziarnisty chleb bananowy
- Jagodowo-migdałowe muffinki mocy
- Całe pszenne muffiny jabłkowo-cynamonowe
- Pieczona owsianka (i jabłkowo-cynamonowe kubki z pieczonej owsianki)
- Gofry z pełnoziarnistej pszenicy
- Quiche wegetariańskie bez skórki (tylko 110 kalorii na porcję)
Ciasteczka śniadaniowe
★★★★★ 5 z 18 recenzji- Autor: Sally
- Prep Time: 10 minut
- Czas gotowania: 16 minut
- Całkowity czas: 30 minut
- Plon: 12 ciasteczek
- Kategoria: Ciasteczka
- Metody: Pieczenie
- Kuchnia: Amerykańska
Opis
Te zdrowe poranne ciasteczka są tak proste do zrobienia, a do tego smakują niesamowicie! Sąpełnoziarniste, całkowicie naturalne, bezglutenowe i wegańskie. Zrobione bez rafinowanego cukru, oleju czy masła.
Składniki
- 2 filiżanki(160g) płatków owsianych lub pełnoziarnistych płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki sól
- 1 łyżeczka mielony cynamon
- 1 filiżanka (250g) masła migdałowego, masła orzechowego lub masła słonecznikowego
- 1/4 szkl anki (60ml) czystego syropu klonowego (lub miodu)
- 1/3 szklanki (60g) masła jabłkowego*
- 1 duży banan, rozgnieciony (około 1/2 szklanki)
- 1/2 filiżanki (75g) suszonej żurawiny
- 1/2filiżanki (70g) pepitki (pestki dyni)
- 1/2filiżanki (75g) rodzynek
- opcjonalnie: 1/4 filiżanki (28g) mielonego lnu
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 325°F (163°C). Wyłóż 2 duże blachy papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. Odstawić na bok.
- Połączyć wszystkie składniki w dużej misce miksera (lub użyć miksera ręcznego). Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto jest gęste i ciężkie.
- Używając miarki o pojemności 1/4 szklanki, porcjuj ciasto na przygotowaną blachę. Użyj tylnej części łyżki, aby lekko spłaszczyć ciasto na kształt ciasteczka. (Ciasteczka nie rozłożą się w piekarniku).
- Piecz przez 16-18 minut lub do momentu, aż brzegi będą lekko brązowe. Studzić ciasteczka na blasze przez 10 minut, następnie przełożyć na drucianą półkę do całkowitego ostygnięcia.
- Pozostałości ciasteczek przykryć i przechowywać w temperaturze pokojowej do 5 dni lub w lodówce do 10 dni.
Uwagi
- Instrukcja zamrażania: Ciasteczka mogą być zamrożone do 3 miesięcy. Rozmrozić na blacie lub w lodówce. Doprowadzić do temperatury pokojowej lub podgrzać w mikrofalówce przez kilka sekund przed podaniem.
- Masło jabłkowe: Uwielbiam używać masła jabłkowego w tych ciasteczkach śniadaniowych, ale 1/3 szklanki niesłodzonego sosu jabłkowego działa w jego miejsce. Żadnych innych zmian potrzebnych do przepisu.
- Podwójna partia: Przepis można łatwo podwoić, aby uzyskać większą partię.
- Substytucje: Potrzebujesz więcej pomysłów zastępczych? Zobacz post na blogu powyżej.
- Bezglutenowe: Użyj certyfikowanych płatków owsianych GF, aby uzyskać ciasteczka bezglutenowe.
Słowa kluczowe: ciasteczka śniadaniowe
Przepisy powiązane
- Bananowe ciasteczka śniadaniowe z kawałkami czekolady
- Ciasteczka śniadaniowe Good Morning Sunshine
- Muffinki pełnoziarniste bananowo-orzechowe
- Muffiny z poranną chwałą