Zdrowe odżywianie
Dyniowe batoniki z kremowym serem

Przejdź do przepisu
Drukuj
zegar ikona zegar ikona sztućce ikona sztućce ikonaflaga ikonaflaga ikonafolderfolder ikonainstagraminstagram ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikonakwadraty ikona serce ikona serce stałe ikona serce stałe ikona
Dyniowe batoniki z kremowym serkiem
- Autorka: Sally
- Prep Time: 25 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Całkowity czas: 6 godzin
- Plon: 24 batony
- Kategoria: Batoniki
- Metody: Pieczenie
- Kuchnia: Amerykańska
Opis
Miękkie batoniki dyniowe wypełnione prostym kremowym serkiem. Świetnie nadają się na jesienne spotkania i imprezy, nie wspominając o tym, że są bardzo proste!
Składniki
- 1 filiżanka(230g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
- 1 fil iżanka (200g) pakowanego jasnego lub ciemnego brązowego cukru
- 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy
- 1 filiżanka (228g) puree z dyni
- 2 filiżanki (250g) uniwersalnej mąki (łyżka i wyrównana)
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 1 łyżeczka mielony cynamon
- 2 i 1/2 łyżeczki przyprawy do ciasta dyniowego*
- 3/4 łyżeczki sól
Kremowe serowe zawirowania
- 8 uncji(224 g) sera śmietankowego w stylu ceglastym, zmiękczonego do temperatury pokojowej*.
- 1/4 filiżanki (50g) granulowanego cukru
- 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy
- 1/4 filiżanki (32g) pepitki z posypką z mielonego cynamonu
Instrukcje
- Ustawić stojak piekarnika w dolnej trzeciej pozycji i nagrzać piekarnik do 350°F (177°C). Dno i boki formy do pieczenia o wymiarach 9×13 cali wysmarować lub wyłożyć folią aluminiową lub pergaminem, pozostawiając nadmiar z każdej strony. Odstawić na bok.
- W dużej misce, za pomocą miksera ręcznego lub standardowego wyposażonego w łopatkę, ubijać masło przez 1 minutę na średnich obrotach, aż będzie całkowicie gładkie i kremowe. Dodać brązowy cukier i ubijać na średnich obrotach do uzyskania puszystej masy i jasnego koloru. Dodać jajko i wanilię, ubijając na wysokich obrotach. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski. Na średniej prędkości, wbić dynię, aż do połączenia. Mieszanina będzie wyglądać na zsiadłą; to jest w porządku.
- W osobnej misce, ubij mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon, przyprawę do ciasta dyniowego i sól, aż do połączenia. Na małej prędkości, powoli wmieszaj do mokrych składników, aż do ich połączenia. Nie przesadzaj z mieszaniem. Mieszanka będzie gęsta. Rozłóż 2/3 ciasta równomiernie na przygotowaną patelnię; będzie to stosunkowo cienka warstwa. Reszta zostanie dodana w kroku 5.
- W średniej misce, używając miksera ręcznego lub stojącego z łopatką lub trzepaczką, ubijaj serek śmietankowy przez 1 minutę na średnich obrotach, aż będzie całkowicie gładki i kremowy. Dodaj cukier, jajko i wanilię. Ubijać na wysokich obrotach, aż do całkowitego połączenia. Spuszczać losowo łyżkami na wierzch ciasta dyniowego.
- Upuść pozostałe ciasto dyniowe na wierzchu łyżki serka śmietankowego. Za pomocą gumowej szpatułki lub noża, zacznij delikatnie mieszać oba ciasta razem. Obie mieszanki są gęste, więc mieszaj powoli. Potrząsaj patelnią w przód i w tył, aby warstwy ułożyły się na patelni. Nie przejmuj się, jeśli będzie to wyglądać niechlujnie; wszystko połączy się w ładne wiry, gdy batoniki będą się piec. Posyp cynamonowo-pepity na wierzchu zawirowanego ciasta.
- Piecz batoniki przez 35-40 minut, aż wykałaczka włożona do środka wyjdzie z kilkoma wilgotnymi okruchami. Pozostaw batoniki do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie przenieś do lodówki na około 2 godziny przed pokrojeniem na kwadraty. Resztki batonów można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 1 tygodnia. Są tak dobre, że można je jeść już drugiego dnia!
Uwagi
- Instrukcja przygotowania i zamrażania: Te bary mogą być wykonane 3 dni wcześniej i przechowywane w szczelnym pojemniku w lodówce, aż będą gotowe do podania. Bary zamrażać dobrze, do 3 miesięcy. Wystarczy rozmrozić przez noc w lodówce i doprowadzić do temperatury pokojowej przed podaniem.
- Pumpkin Pie Spice: Można zrobić własne 2 i 1/2 łyżeczki przyprawy do ciasta dyniowego przez mieszanie 1/2 łyżeczki każdego z mielonego imbiru, mielonego cynamonu, mielonej gałki muszkatołowej, mielonych goździków i mielonego ziela angielskiego.
- Serek śmietankowy: Nie używaj serka śmietankowego do smarowania; użyj serka śmietankowego w stylu cegły. Pełnotłusty preferowane, choć niski poziom tłuszczu działa zbyt. Nie używaj beztłuszczowej.
- Specjalne narzędzia: Mikser stojący KitchenAid | Szklane miski do mieszania | Tęczowa trzepaczka | Libby's Pure Pumpkin | Pumpkin Pie Spice | 9×13 Baking Pan.
- Zaadaptowane z Martha Stewart.
Słowa kluczowe: dyniowe batoniki z kremowym serem, batoniki dyniowe
Przepisy powiązane
- Ciasto dyniowe z kremowym serem
- Babeczki dyniowe z kremowym lukrem serowym
- Ciasto dyniowe z kremowym serem
- Ciasto dyniowe z kremowym serem Bundt