Zdrowe odżywianie

Ciasto truskawkowe z rabarbarem

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

To jest naprawdę, naprawdę dobre.

Tak się cieszę, że w końcu mogę podzielić się z Wami solidnym przepisem na ciasto z truskawkami i rabarbarem. Jest to właściwie przepis, z którym bawiłam się kilka dni temu i chociaż mam tygodnie treści przechowywanych w moich szkicach, nie mogłam się powstrzymać od podzielenia się tym jednym.

Jak niesamowite są desery z rabarbarem? Zajęło mi lata, aby ogrzać się do nich. Rzeczy takie jak truskawki rabarbar pie, rabarbar crisp, crumble, ciasto, cały rabarbar shebang. Szczerze mówiąc, ciasto truskawkowo-rabarbarowe nigdy nie miało szans, kiedy dorastałam. Mama zawsze miał go w pobliżu i podczas gdy wszyscy inni wydawało się rave o nim, nie mogłem dostać się na pokładzie z ... magenta seler pie. Chodzi mi o to, że kiedy masz 12 lat, przekonasz się do wszystkiego, a jeśli rabarbar wygląda jak seler, na pewno nie zjem go na deser.

MY MY MY MY. Patrzcie, jak stoły się odwróciły. Nigdy nie wyobrażałam sobie siebie wypowiadającej słowa "moje ulubione ciasto z truskawkami i rabarbarem" i nigdy nie wyobrażałam sobie siebie piszącej o tym w internecie, bo internet wiąże mamę i tatę z telefonem stacjonarnym, a ja chcę być treserem delfinów, kiedy dorosnę.

Poza tym, co to jest blog?

18 lat później, magenta celery pie jest na szczycie mojej listy. Let's get right into it because I have a hankering this will be your favourite recipe for strawberry rhubarb pie too.

Truskawki i rabarbar są przeznaczone do bycia, ponieważ słodki smak truskawek równoważy rabarbaru cierpki / kwaśny kęs. Rabarbar jest fantastyczny w plackach, kruszonce, chipsach i tym podobnych, ponieważ potrzebuje całego cukru, jaki może dostać. Lubię używać prawie równej ilości truskawek i rabarbaru w nadzieniu do ciast: około 3 filiżanki posiekanego rabarbaru na 2 i 1/2 filiżanki truskawek. Truskawki puszczają tak dużo soku, więc lubię mieć nieco mniejszą ilość.

Jeśli nigdy wcześniej nie gotowałeś ani nie piekłeś z rabarbarem, nie obawiaj się. W sklepie spożywczym jest sprzedawany bez liści (są toksyczne!) i można go przygotować w taki sam sposób jak seler. Umyj dobrze łodygi, odetnij oba końce i pokrój w plastry. Do tego ciasta potrzebne będą plastry o grubości 1/2 cala.

Jeden wspólny problem z truskawek rabarbar ciasto jest cały "mushy kałuża" sytuacji. Dolna linia: nadzienie jest znany być soupy bałagan. Popytałam i znalazłam, że tapioka instant jest zazwyczaj rozwiązaniem. Nie miałem żadnej tapioki w moich szafkach i nie miałem zamiaru pokazywać mojej twarzy w sklepie spożywczym po raz kolejny tego dnia, więc skrobia kukurydziana była moim wyborem. To było idealne - za każdym razem, gdy próbowałem. Nie miałem niechlujny problem podczas cięcia do ciasta przy użyciu skrobi kukurydzianej, co jest dokładnie to, co miałem nadzieję na. Aby zwalczyć sytuację mushy kałuża, ja po prostu łyżką nadzienie do skorupy - pozostawiając wszystkie płynu poolled za sobą.

Również w nadzieniu: sok pomarańczowy. Tylko odrobina - 1 łyżka stołowa. Wspaniale łączy się z truskawkami i rabarbarem. Mama lubi używać mieszanki brązowych i białych cukrów, co chwyta mnie za serce. Chwała brązowemu cukrowi za jego smak!

Również: kromki masła, aby wszystko było bogate.

Nie wspomniałam jeszcze o cieście do pieczenia! Zawsze używam mojego standardowego przepisu na ciasto, ponieważ jest ono najlepsze z obu światów: płatkowate i maślane. Mieszanka skrzepu i masła daje absolutnie najlepszą teksturę. Nie będę się dziś wdawać w zbyt wiele szczegółów, ale skrót pomaga stworzyć tę płatkowatą, rozpływającą się w ustach teksturę. Masło daje nam ten niezrównany smak. Upewnij się, że oba te tłuszcze są zimne. Kiedy tłuszcz topi się podczas pieczenia ciasta, jego para wodna pomaga rozdzielić skórkę na wiele płatkowych warstw. Nie uda Ci się to z ciepłym masłem i ciepłym skrobią.

Użyłam kratki na wierzchu ciasta, ponieważ jest klasyczna i piękna. To mój ulubiony sposób dekorowania ciasta. Przy okazji, czy ZOBACZYSZ te płatki w skórce? Chcę upiec 50 ciast tego lata, żeby móc jeść tę skórkę tak często, jak to tylko możliwe.

Dodaj gruboziarnisty cukier na wierzch, aby ciasto nabrało blasku.

Możesz zmienić polewę ciasta. Może masz ochotę na kruszonkę, jak w mojej szarlotce z kruszonką? Proszę bardzo.

Moja jedyna prośba jest taka, żebyś wykończył ją kupką lodów waniliowych. Nie ma innego sposobu na zjedzenie magentycznego ciasta selerowego, ok?

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Ciasto rabarbarowe z truskawkami

4,7 z 96 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 3 godz.
  • Czas gotowania: 50 minut
  • Całkowity czas: 7 godzin
  • Wydajność: 1 placek
  • Kategoria: Ciasto
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Ten przepis zamienił mnie w fanatyczkę ciasta z rabarbarem i truskawkami! Ciasto ładnie się trzyma, a domowej roboty skórka jest fenomenalna.


Składniki

  • domowej roboty ciasto (z mojego przepisu powstają 2 ciasta; 1 na spód, 1 na wierzch)
  • 3 filiżanki pokrojonego rabarbaru(1/2 cala kawałki)
  • 2 i 1/2 szklanki pokrojonych truskawek
  • 1/3 szklanki spakowanego jasnego brązowego cukru
  • 1/3 szklanki cukier granulowany
  • 1/4 szklanki skrobia kukurydziana
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 1 łyżka stołowa sok pomarańczowy
  • 1/2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy
  • 2 ły żki stołowe niesolonego masła, pokrojonego na małe kawałki
  • 1 duże jajko, lekko ubite z 1 łyżką stołową (15ml) mleka
  • opcjonalnie: gruby cukier do dekoracji

Instrukcje

  1. Ciasto: Przygotuj mój przepis na kruszonkę do kroku 5.
  2. Zrobić nadzienie: Wymieszać rabarbar, truskawki, cukier brązowy, cukier kryształ, skrobia kukurydziana, sól, sok pomarańczowy i ekstrakt waniliowy razem w dużej misce. Odstaw nadzienie na bok, gdy piekarnik się nagrzewa.
  3. Rozgrzej piekarnik do 400°F (204°C).
  4. Rozwałkuj schłodzone ciasto na pierogi: Na posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj jeden z dysków schłodzonego ciasta (drugi przechowuj w lodówce). Obracaj ciasto o ćwierć obrotu co kilka wałków, aż uzyskasz okrąg o średnicy 12 cali. Ostrożnie umieść ciasto w naczyniu do pieczenia o wymiarach 9×2 cale. Wsuń ciasto palcami, upewniając się, że jest gładkie. Łyżeczką nałóż nadzienie na ciasto, pozostawiając cały nadmiar płynu w misce (nie chcesz go w nadzieniu - wyrzuć). Pokrop kawałki masła na wierzchu nadzienia.
  5. Ułóż kratkę: Wyjmij z lodówki drugi krążek schłodzonego ciasta na pierogi. Rozwałkuj ciasto na okrąg o średnicy 12 cali. Używając wałka do ciasta, ostrego noża lub noża do pizzy, wytnij paski o szerokości 1/2 - 1 cala. Ostrożnie przewlekaj paski nad i pod sobą, odciągając paski, jeśli to konieczne do splotu. Wciśnij krawędzie pasków do dolnej krawędzi ciasta, aby uszczelnić. Użyj małego noża, aby odciąć nadmiar ciasta. Jeśli chcesz, zaciśnij krawędzie widelcem.(Alternatywnie, możesz po prostu przykryć nadzienie 12-calowym kołem z ciasta. Wytnij szczeliny na górze, aby stworzyć otwory do odprowadzania pary. Przyciąć i zacisnąć brzegi. Możesz też dodać kruszonkę lub posypkę).
  6. Lekko posmaruj wierzch ciasta mieszanką jajka z mlekiem. Posypać wierzch odrobiną grubego cukru, jeśli jest taka potrzeba.
  7. Umieścić ciasto na dużej blasze do pieczenia i piec przez 20 minut. Trzymając ciasto w piekarniku, zmniejsz temperaturę do 350°F (177°C) i piecz przez kolejne 30-35 minut. Po pierwszych 20 minutach pieczenia, kładę na wierzchu ciasta osłonę, aby zapobiec zbyt szybkiemu zrumienieniu się brzegów.
  8. Przed podaniem pozwól ciastu ostygnąć przez 3 pełne godziny w temperaturze pokojowej. Ten czas pozwoli nadzieniu zgęstnieć. Resztki przykryć szczelnie i przechowywać w lodówce do 5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania i zamrażania: To wspaniałe ciasto można zrobić 1 dzień wcześniej, ponieważ jest tak soczyste - nadzienie będzie miało czas, aby zastygnąć przez noc. Ciasto kruche może być również przygotowane z wyprzedzeniem i przechowywane w lodówce do 5 dni lub w zamrażarce do 3 miesięcy. Upieczone ciasto dobrze się mrozi przez okres do 3 miesięcy. Rozmrażać przez noc w lodówce i pozostawić do osiągnięcia temperatury pokojowej przed podaniem. Przygotowane nadzienie można zamrozić do 3 miesięcy, przed użyciem rozmrozić przez noc w lodówce.

Słowa kluczowe: ciasto z truskawkami i rabarbarem

Przepisy powiązane

  • Placek z mieszanymi jagodami
  • Kruszonka brzoskwiniowa z brązowym cukrem
  • Truskawkowo-rabarbarowe batoniki z kruszonką
  • Batoniki truskawkowo-rabarbarowe

Zobacz