Zdrowe odżywianie

Bułka z ciastem czekoladowym (bułka szwajcarska)

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Ten czekoladowy torcik to ukłon w stronę klasycznego ulubieńca z dzieciństwa. Łączy w sobie lekki czekoladowy biszkopt, słodką waniliową bitą śmietanę i czekoladowy ganache. Ten bogaty i nieodparty deser jest przeznaczony dla miłośników czekolady na całym świecie. Aby osiągnąć sukces, postępuj zgodnie z tym dokładnie objaśnionym przepisem krok po kroku i samouczkiem wideo.

Nie jest tajemnicą, że klasyki z dzieciństwa to jedne z najlepszych potraw. Kto jeszcze lubił żelki, pomponiki, owoce na stopę, dunkaroos, te "patyczki" do krakersów i serki do smarowania (lol, to było takie dobre), sokowirówki, bajgle i dinozaurowe paluszki z kurczaka?

Żeby wymienić tylko kilka...!

Ciągle jestem zainspirowana, aby odtworzyć te ulubione. Mówimy o cynamonowych pop tartach z brązowym cukrem, ciasteczkach z krakersami dla zwierząt i, oczywiście, o owsianych ciastkach z kremem! Dziś dodajemy kolejne nostalgiczne faworki: czekoladowe ciasteczka aka ho hos, swiss roll cakes i jodły.

To ciasto wymagało więcej testów niż zwykle, ponieważ byłam rozdarta pomiędzy użyciem masła a oleju, kakao w proszku a roztopioną czekoladą, jak również idealną ilością mąki. Nie żartuję... Musiałam zrobić co najmniej 8 lub 9 różnych czekoladowych bułeczek do ciasta. (Straciłam rachubę po #3!) Pomimo tych wszystkich miernych ciastek wypełniających mój mózg (i zamrażarkę), proces testowania przepisów był niezwykle pouczający. Dowiedziałam się, że jest BARDZO cienka granica między gumowatym czekoladowym biszkoptem a dobrym czekoladowym biszkoptem. Granica tak cienka, że chodzący po linie mogliby się zdenerwować. Na szczęście ja popełniłam wszystkie błędy, więc Ty nie musisz.

Ta *udana* rolada z ciasta czekoladowego jest:

  • Lekka z bogatym czekoladowym smakiem
  • Wilgotna i słodka
  • Wypełniona waniliową bitą śmietaną
  • Zwieńczona ganache z ciemnej czekolady

Ok, zobaczmy to trochę razem w video tutorialu.

Video tutorial: Ciasto czekoladowe Roll

Możesz również zrobić mini rolki ciasta czekoladowego, które są bliższe wielkością przekąskom Hostess lub Little Debbie, które uwielbiamy. Niezależnie od marki, domowej roboty mini lub gigantyczna wersja jest tak samo smaczna, jak ją pamiętasz. Dodatkową zaletą jest to, że jest całkowicie świeża i pochodzi z Twojej własnej kuchni.

Składniki przepisu na ciasto czekoladowe

Trochę tego, trochę tamtego. Te podstawowe składniki noszą bardzo ważne kapelusze w tym przepisie na ciasto rolady szwajcarskiej. O ile nie zaznaczono inaczej, nie należy stosować zamienników.

  1. Oddzielone jajka: Jaja są koniem roboczym tego przepisu, głównie zapewniając strukturę i wilgoć. Potrzebujesz 4 oddzielone jajka. Zarówno żółtka jak i białka są używane.
  2. Biały Cukier: Użyj cukru granulowanego, aby osłodzić wałek ciasta. Zauważ, że poniższe wideo pokazuje również brązowy cukier, ale zaktualizowaliśmy przepis, aby użyć całego białego cukru, ponieważ stwierdziliśmy, że ciasto nie jest tak podatne na pękanie w ten sposób.
  3. Sól i ekstrakt waniliowy: Dodają smaku.
  4. Proszek do pieczenia: Dla windy.
  5. Masło: Podczas testowania tego przepisu, jednym z moich głównych uniknięć było suche ciasto biszkoptowe. Masło śmietankowe nie było idealne, ponieważ po zmieszaniu z kakao w proszku, ciasto smakowało strasznie suche i mdłe. Roztopione masło było o wiele lepsze. Zastanawiałam się nad ilością, ale ostatecznie byłam zadowolona z 4 łyżek stołowych. (3 łyżki oleju też się sprawdzą, patrz uwaga do przepisu).
  6. Mocna kawa lub espresso w proszku: Odrobina mocnej kawy pogłębia smak czekolady; kawa jest właściwie częstym składnikiem wielu deserów czekoladowych! Ten wałek ciasto nie smakuje jak kawa na wszystkich-zaufaj mi, mój mąż, który nienawidzi kawy by zauważyć. I jest tak mało, że nie byłbym zaniepokojony służąc do dzieci.
  7. All-Purpose Mąka: Grałem wokół z wielu różnych ilościach mąki, jak również testowania mąki tortowej. Mąka tortowa była zbyt lekka, 2/3 szklanki mąki uniwersalnej było za dużo, 1/3 szklanki było za mało, więc 1/2 szklanki jest!
  8. Niesłodzone kakao wproszku: Ponieważ nie działa jako kwas w tym przepisie, można użyć holenderski proces kakao w proszku lub naturalne kakao w proszku. To ciasto ma bogaty smak czekolady, znacznie bardziej intensywny niż nasz podobny yule log ciasto. (Przy okazji, możesz użyć tego przepisu i udekorować jako yule log).

Jak zrobić ciasto czekoladowe

Każdy krok możesz obejrzeć na powyższym filmie instruktażowym. Potrzebujesz kilku misek, przesiewacza i miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w przystawkę do ubijania.

  1. Ubij białka i biały cukier do sztywnej piany: Ubijanie białek i cukru na sztywne szczyty zajmuje co najmniej 5 minut, więc nie zniechęcaj się, jeśli wydaje Ci się, że trwa to zbyt długo. Nie przestawaj ubijać!
  2. Ubij razem żółtka, cukier i wanilię: Ubijaj te mokre składniki razem, aż będą blade i kremowe, co zwykle trwa około 2 pełnych minut.
  3. Przesiać suche składniki: Jednym z najważniejszych kroków w tym przepisie jest przesiać suche składniki razem. Podnieś duże sito. Jeśli często pieczesz, to się przyda!
  4. Dodaj mokre składniki: Wlej mieszaninę żółtek do przesianych suchych składników, a następnie dodaj roztopione masło i kawę. Ubij wszystko razem.
  5. Dodaj pianę z białek: Używając gumowej szpatułki, wmieszać pianę z białek. Rób to powoli i delikatnie, ponieważ nie chcesz, aby ciasto się spłaszczyło.
  6. Piecz: Rozprowadź ciasto w formie do pieczenia, a następnie potrząśnij patelnią na blacie, aby wygładzić ciasto. Piec tylko przez około 10 minut. To jest bardzo cienkie ciasto!
  7. Odwróć ciepłe ciasto: Nie ma czasu na studzenie! Natychmiast odwróć ciepłe ciasto na papier pergaminowy lub czysty, cienki ręcznik kuchenny posypany kakao w proszku.
  8. Studzić w formie zwiniętej w rulon: Delikatnie zwinąć ciasto na pergaminie/ręczniku. Pozwól mu ostygnąć w zwiniętym kształcie, więc kiedy przyjdzie czas na zwinięcie go z nadzieniem z bitej śmietany, jest już "oswojone" z tym kształtem. (I nie będzie się opierać ani pękać!).
  9. Złóż: Dodaj bitą śmietanę, zwiń z powrotem, a następnie nałóż ganache.

Najlepsza patelnia do użycia:

12×17 cali pół arkusza patelni. Większa patelnia daje o wiele cieńsze ciasto, podczas gdy mniejsza patelnia tworzy zbyt grube ciasto. Oba rozmiary będą trudne i prawie niemożliwe do rozwałkowania, więc upewnij się, że używasz odpowiedniego rozmiaru. (Zauważ, że moja rolada dyniowa wymaga mniejszej patelni i jest grubsza).

Jak złożyć ciasto w roladę szwajcarską

Ciasto schładza się w zwiniętym kształcie. Może być schłodzone w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Ja zazwyczaj chłodzę ciasto w lodówce przez około 2-3 godziny. Po całkowitym wystudzeniu, rozwiń ciasto czekoladowe i wypełnij je domową bitą śmietaną. Potrzebujesz tylko 3 składników: śmietany, cukru i ekstraktu waniliowego. Ponieważ ganache czekoladowe jest dość ciemne, użyłam nieco więcej cukru i ekstraktu waniliowego niż w przypadku zwykłej bitej śmietany. Do bitej śmietany możesz użyć cukru pudru lub cukru granulowanego - zobacz moją notkę o przepisie. Możesz nawet dodać trochę kupionego w sklepie kremu marshmallow ("fluffu") dla smaku marshmallow.

Bita śmietana jest puszysta i miękka, z pysznie słodkim waniliowym smakiem - piękny i lekki kontrast do głębokiego czekoladowego ciasta.

Ponownie zwiń ciasto (tym razem bez pergaminu), a następnie odłóż je na bok, aby przygotować czekoladowy ganache.

A co do rozmiaru mini:

Jeśli robisz rozmiar mini, pokrój ciasto na 4 równe kawałki. Zwiń każdą z nich w rulon, a następnie przekrój na pół, aby uzyskać 8 mini roladek.

Polewa czekoladowa z ganache

Jedyną rzeczą łatwiejszą od domowej bitej śmietany jest domowej roboty ganache czekoladowy. Wystarczy połączyć ciepłą śmietanę z drobno posiekaną czekoladą, a następnie wymieszać oba składniki aż do uzyskania całkowicie gładkiej polewy. Ja lubię dodać łyżeczkę syropu kukurydzianego dla uzyskania dodatkowego połysku, ale jest to całkowicie opcjonalne.

Mam dla Ciebie dwie wskazówki dotyczące sukcesu ganache czekoladowego:

  • Użyj prawdziwej czekolady, takiej jak batony Baker's lub Ghirardelli, które można znaleźć w alejce do pieczenia. Unikaj wiórków czekoladowych.
  • Posiekaj czekoladę na bardzo drobne kawałki. Im mniejsze kawałki, tym szybciej ganache się połączy i będzie gładsze w smaku.

Nałóż wszystko na roladę z ciasta czekoladowego. Schłodź roladę, aby czekoladowy ganache zastygł, co ułatwi ci krojenie. (Choć nadal jest wiele momentów, w których można polizać palce!).

Więcej przepisów na ciasto czekoladowe

  • Niemieckie ciasto czekoladowe
  • Ciasto czekoladowe
  • Tort Tuxedo
  • Babeczki czekoladowe
  • Ciasto Black Forest
  • Czekoladowa Lawa
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagraminstagram ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Czekoladowy tort szwajcarski (zwykły i mini)

4,5 z 75 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 1 godz.
  • Czas gotowania: 10 minut
  • Całkowity czas: 3 godziny, 40 minut
  • Wydajność: 10-12 plastrów
  • Kategoria: Deser
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Bogaty i całkowicie nieodparty, ten czekoladowy torcik jest dla miłośników czekolady na całym świecie. Postępuj zgodnie z tym dokładnie objaśnionym przepisem krok po kroku i filmem instruktażowym powyżej, aby osiągnąć sukces.


Składniki

  • 4 duże jajka, oddzielone
  • 2/3 szklanki (135g) granulowanego cukru, podzielone
  • 1 łyżka stołowa (15ml) mocnej, parzonej kawy *lub* 1 łyżeczka espresso w proszku
  • 1/4 szklanki (60g) niesolonego masła, roztopionego (patrz uwaga)
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki (63g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 3 łyżki stołowe naturalnego niesłodzonego kakao w proszku, plus 2 łyżki stołowe (10g) do rozwałkowania*.
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sól

Waniliowa Bita Śmietana

  • 1 filiżanka (240ml) zimnej ciężkiej śmietany lub ciężkiej bitej śmietany
  • 3 łyżki stołowe(38g) cukru kryształu lub cukier puder
  • 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy
  • opcjonalnie: 2 łyżki stołowe kremu marshmallow ("Fluff")

Polewa czekoladowa

  • 1/2 szklanki (120ml) gęstej śmietany lub gęstej bitej śmietany
  • jeden 4 uncji bar(113g) półsłodkiej czekolady, drobno posiekane
  • opcjonalnie dla błyszczącego połysku: 1 łyżeczka lekkiego syropu kukurydzianego

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C). Formę do pieczenia o wymiarach 12×17 cali spryskać sprayem zapobiegającym przywieraniu lub wysmarować masłem, aby papier pergaminowy się przykleił. Następnie wyłożymy ją papierem pergaminowym, aby ciasto bez problemu się uwolniło. Spryskaj lub natłuść również papier pergaminowy. Chcemy, aby powierzchnia tego ciasta była wyjątkowo nieprzywierająca.
  2. Przygotuj ciasto: Używając miksera ręcznego lub miksera stojącego wyposażonego w przystawkę do ubijania trzepaczek, ubij białka i 1/3 szklanki (67g) cukru granulowanego razem w średniej misce na wysokiej prędkości przez 5 minut lub do uzyskania sztywnych szczytów. Odłóż na bok. W innej misce, ubij żółtka, pozostały cukier i ekstrakt waniliowy razem, aż będą blade i kremowe, około 2 minut.
  3. Przesiej mąkę, 3 łyżki kakao w proszku, proszek do pieczenia i sól do dużej miski. Wlać roztopione masło, kawę i mieszankę żółtek na suche składniki. Ubijać wszystko razem na średnich obrotach, aż do całkowitego połączenia. Używając gumowej szpatułki lub drewnianej łyżki, delikatnie wmieszać pianę z białek, aż do całkowitego połączenia. Unikaj nadmiernego mieszania i spuszczania białek. Ciasto będzie bardzo lekkie.
  4. Rozprowadź ciasto równomiernie na przygotowanej patelni. Będzie to bardzo cienka warstwa. Potrząśnij patelnią na blacie, aby wygładzić wierzch. Piecz przez 10 minut lub do momentu, gdy wierzch ciasta delikatnie odskoczy po dotknięciu palcem. Nie przesadzaj z pieczeniem.
  5. Przygotuj się do zwijania: Gdy ciasto się piecze, połóż kawałek papieru pergaminowego (większy niż ciasto) lub cienki ręcznik kuchenny/herbaciany płasko na blacie. (Uwaga: uważam, że ręcznik kuchenny jest lepszy, aby zapobiec pękaniu.) Używając sitka o drobnych oczkach, posyp pergamin/ręczniczek 2 łyżkami kakao w proszku. Gdy ciasto wyjdzie z piekarnika, szybko przejedź nożem po brzegach, aby je poluzować. Natychmiast odwróć je na pergamin/szmatkę. Odklej papier pergaminowy, który był na spodzie ciasta podczas pieczenia. Zaczynając od węższego końca, zacznij ciasno zwijać gorące ciasto w pergamin/szmatkę. Rób to powoli i delikatnie. Ciasto będzie ciepłe. Pozostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia zawinięte w pergamin/ręcznik. Możesz umieścić go w lodówce, aby przyspieszyć schładzanie, około 3 godzin i do 1 dnia. (Pamiętaj, że przed rozwinięciem musisz doprowadzić je do temperatury pokojowej, więc upewnij się, że masz na to wystarczająco dużo czasu).
  6. Doprowadź ciasto do temperatury pokojowej, jeśli było w lodówce. Ciasto może popękać, jeśli będzie rozwałkowane na zimno.
  7. Przygotuj bitą śmietanę: Używając miksera ręcznego lub miksera stojącego wyposażonego w przystawkę do ubijania, ubij ciężką śmietanę, cukier i ekstrakt waniliowy na średnio-wysokiej prędkości, aż powstaną średnie do sztywnych szczytów, około 2-3 minuty. Następnie wmieszaj krem marshmallow, jeśli używasz.
  8. Powoli i delikatnie rozwiń ciasto. Rozprowadź bitą śmietanę równomiernie na wierzchu, zostawiając około 1/2 calową obwódkę wokół ciasta. Delikatnie zwiń ciasto z powrotem, tym razem bez pergaminu/ręcznika. Umieść na drucianym stojaku ustawionym na blasze do pieczenia (aby złapać nadmiar ganache). Odstaw na blat lub do lodówki, gdy będziesz przygotowywać ganache.
  9. Przygotuj polewę ganache: Umieść posiekaną czekoladę i syrop kukurydziany, jeśli używasz, w średniej misce. Podgrzej śmietankę w małym rondelku, aż zacznie delikatnie gotować się na wolnym ogniu. (Nie dopuść do szybkiego wrzenia - to zbyt gorące). Wlej na czekoladę, a następnie pozostaw na 2-3 minuty, aby czekolada delikatnie zmiękła. Powoli mieszaj, aż do całkowitego połączenia i rozpuszczenia czekolady.
  10. Wylej ganache na całą roladę. Nie krępuj się nabierać łyżką ociekającego ganache i ponownie nakładać go na ciasto. Odstaw do lodówki na co najmniej 30-60 minut przed pokrojeniem i podaniem.
  11. Resztki ciasta przykryć i przechowywać w lodówce do 3 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania i zamrażania: Można przygotować ciasto od kroku 5 i schłodzić zwinięte ciasto w lodówce do 1 dnia przed kontynuowaniem kroku 6. Przygotowany rulon ciasta z nadzieniem można zamrozić na 2-3 miesiące. Rozmrażaj przez noc w lodówce przed nałożeniem ganache i podaniem. Aby uzyskać najlepszy smak i konsystencję, nie polecam zamrażania z polewą ganache.
  2. Mini Roladki z ciasta czekoladowego: Postępuj zgodnie z przepisem dokładnie tak, jak napisano. Po rozprowadzeniu bitej śmietany na wierzchu ciasta w kroku 8, pokrój ciasto na 4 (ok. 6 cali X 8,5 cala) prostokąty, jak pokazano na zdjęciu powyżej. Zaczynając od węższego końca, zwiń każdą mini rolkę. Pokroić na pół, aby uzyskać 8 mini roladek. Dalej postępować zgodnie z przepisem. W razie potrzeby posypać posypką.
  3. Kawa parzona lub espresso w proszku: Odrobina kawy pogłębia smak czekolady w deserach. Ta rolka ciasta nie smakuje jak kawa w ogóle. Możesz użyć albo płynnej kawy parzonej lub espresso w proszku. Testowałem z obu i byłem zadowolony z obu.
  4. Masło lub olej: Zwykle używam roztopionego masła, ale odkryłem, że 3 łyżki stołowe (45ml) oleju roślinnego daje piękne wilgotne ciasto, które nie jest tak podatne na pękanie.
  5. Cukier w bitej śmietanie: Niektórzy piekarze przysięgają na cukier granulowany w bitej śmietanie, inni na cukier puder. Jeśli masz do dyspozycji tylko kilka łyżek cukru, nie ma to większego znaczenia. Użyj jednego lub drugiego.
  6. Opcjonalnie Marshmallow Creme: Dla trochę smaku marshmallow, ubij marshmallowcreme do bitej śmietany. Jest to całkowicie opcjonalne. Testerzy smaku nie zauważyli żadnej różnicy!

Słowa kluczowe: ciasto rolady, bita śmietana, ganache

Przepisy powiązane

  • Ciasto czekoladowe z cukinią
  • Ulepszone niemieckie ciasto czekoladowe
  • Super Wilgotne Babeczki Czekoladowe
  • Ciasto szwarcwaldzkie

Zobacz