Zdrowe odżywianie

Jak zrobić idealny Quiche

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Jest to doskonały przepis na quiche

, a wszystko to zapieczone w domowej kruchym cieście. Użyj kombinacji mleka i śmietany, aby uzyskać najbogatsze, najbardziej kremowe nadzienie i dodaj swoje ulubione dodatki, takie jak bekon, ser feta, szynka, biały ser cheddar, mięso krabowe lub szpinak. Możesz również wypróbować mój przepis na mini quiche w foremkach do muffinów!

Często niedoceniany, quiche jest jednym z podstawowych przepisów na brunch. Ale nie ograniczaj tego dania do brunchu! Quiche jest fantastyczne na lunch, kolację, kolację wielkanocną, baby shower, bridal show, potlucks, tea party i wiele innych. To mój ulubiony posiłek, gdy potrzebuję szybkiego przepisu, który jest pyszny, cieszy tłumy i można go dostosować do tego, co mam w lodówce.

Ten łatwy przepis na quiche jest prosty, uniwersalny i niezmiennie dobry.


Co to jest Quiche?

Quiche to pikantny krem jajeczny zapiekany w skorupce z płatków ciasta. Możesz jednak przygotować quiche bez skórki! Podstawą nadzienia do quiche są mleko, śmietana i jajka. Dodatki są różne i mogą obejmować mięso, owoce morza, ser, przyprawy i warzywa. Jednym z bardziej popularnych przepisów na quiche jest Quiche Lorraine, który łączy w sobie bekon i ser. Dziś pokażę Ci, jak zrobić idealny quiche z dowolnymi dodatkami, które wybierzesz!

Film instruktażowy: Jak zrobić domowy quiche


Tekstura idealnego quiche

Quiche to placek jajeczny. Ale "placek jajeczny" nie brzmi szczególnie atrakcyjnie, prawda? Porozmawiajmy o teksturze idealnego quiche, czyli takiego, którego nauczę cię przyrządzać. Idealny quiche jest kremowy i miękki, z kontrastem tekstury szynki, chrupiącego bekonu lub duszonych warzyw. Każdy widelec jest niezaprzeczalnie bogaty, ale ma lekki i delikatny smak w ustach. Głównym składnikiem jest mleko/śmietana, a nie jajka.

Quiche to nie frittata z chrupiącą skórką. Frittata jest mocna i solidna, podczas gdy quiche jest wilgotna i rozpływa się w ustach.


Jak zrobić quiche w 4 krokach

Więc teraz, kiedy właściwie zdefiniowaliśmy quiche i jego teksturę, zanurzmy się w doskonałym przepisie na quiche. Uwielbiam quiche, więc jestem NAPRAWDĘ podekscytowana tym przepisem!

  1. Blind Bake Your Pie Crust - I teach you how in my blind baking pie pie crust tutorial, but scroll further down for a quick review.
  2. Przygotuj dodatki - Obejmuje to gotowanie mięsa i warzyw, rozdrabnianie sera itp.
  3. Połącz jajka i mleko/śmietanę - Ubij razem, a następnie wbij dodatki.
  4. Piec - Wlej nadzienie do ciasta i piecz, aż będzie gotowe, co najmniej 45 minut.

Pozwól mu trochę ostygnąć, a następnie pokrój w plastry i podawaj. Aby zamrozić, całkowicie ostudź upieczony quiche, a następnie przykryj szczelnie kilkoma arkuszami folii aluminiowej i zamroź do 3 miesięcy.

Przepis na quiche Składniki

Ten przepis na quiche wymaga:

  1. Pie Crust - Nie skąp na smaku i konsystencji - zrób domową skórkę do ciasta. Mój ulubiony przepis na ciasto jest prosty i możesz go przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić. Jedną z moich najlepszych wskazówek dotyczących pieczenia jest to, aby zawsze mieć ciasto w zamrażarce!
  2. Ciężka śmietana i mleko - Aby uzyskać najlepszy smak quiche, użyj kombinacji pełnego mleka i ciężkiej śmietany. (Lub po prostu użyj pół na pół.) Użycie samej śmietany spowoduje, że nadzienie będzie zbyt gęste. Całe mleko jest dobre, ale połączenie śmietany i mleka jest lepsze.
  3. Jajka - Użyj 4 jajek na 1 szklankę mleka. Niektóre przepisy na quiche dodają dodatkowe żółtko lub dwa, ale nie uważam tego za konieczne przy takim stosunku składników w moim przepisie.
  4. Sól i pieprz - Nie dodaję soli do nadzienia, jeśli używam słonych dodatków, takich jak ser lub szynka. Jeśli jednak robisz zwykły quiche, polecam obie przyprawy.

Dodatki

Większość dodatków do quiche powinna być wstępnie ugotowana i może być jeszcze ciepła podczas mieszania z masą jajeczną. Zalecam osuszenie ich przed użyciem, ponieważ nadmiar wilgoci spowoduje, że quiche będzie miał konsystencję zupy. Szpinak, jarmuż, papryka i pomidory mogą być świeże, ale jeśli chcesz, możesz je najpierw podsmażyć. Niektóre z moich ulubionych dodatków do quiche:

  • kozi ser
  • gotowana szynka pokrojona w kostkę
  • bekon
  • karmelizowana cebula
  • smażone grzyby
  • podsmażone, posiekane szparagi
  • posiekana świeża pietruszka

Trzymaj się 1/2 - 1 filiżanki sera i do 2 filiżanek warzyw i/lub dodatków mięsnych. (Świeży szpinak nie jest zbyt ciężki, więc możesz go dodać).

Częściowo upiecz ciasto na ciemno

Przepisy na ciasto wymagają surowego ciasta, w pełni upieczonego ciasta lub częściowo upieczonego ciasta. Na przykład, szarlotka z głębokim daniem piecze nadzienie i skórkę w tym samym czasie. Ciasto z kremem kokosowym ma nadzienie bez pieczenia, więc wymaga w pełni upieczonej skorupy ciasta. Quiche, z drugiej strony, można upiec w surowej skorupie ciasta, ale najprawdopodobniej będzie smakować jak kwaśne. Dlatego upieczmy go częściowo, co znane jest również jako blind baking piest crust.

  1. Przygotuj ciasto na pierogi z wyprzedzeniem, a następnie włóż je do lodówki lub zamroź do czasu, aż będziesz gotowa do pieczenia. Ciasto musi być schładzane przez co najmniej 2 godziny przed rozwałkowaniem.
  2. Rozwałkuj ciasto, a następnie włóż do 9-calowego naczynia do pieczenia. Zaciśnij lub zepnij brzegi.
  3. Schładzaj uformowany placek przez co najmniej 30 minut. Zapobiegnie to kurczeniu się ciasta. Pamiętaj, że ciasto na pierogi musi być zimne.
  4. Wypełnij ciasto masą. Gdy ciasto się piecze, tłuszcz w nim zawarty topi się. Topniejący tłuszcz powoduje, że ciasto kurczy się na bokach naczynia. Aby ciasto nie straciło całkowicie swojego kształtu, obciąż je obciążnikami. Ostrożnie wyłóż ciasto najpierw papierem pergaminowym, a następnie wsyp ciężarki lub nawet suchą fasolę. (Uwaga: potrzebne są 2 opakowania tych odważników!).
  5. Piecz, aż brzegi będą lekko brązowe, około 15 minut.
  6. Usuń obciążniki, a następnie nakłuj skórkę widelcem.
  7. Piec jeszcze przez około 8 minut.
  8. Wypełnij quiche nadzieniem, a następnie upiecz quiche.

Brzegi ciasta zazwyczaj zaczynają się nadmiernie przyrumieniać, dlatego pomocna jest osłona na ciasto. Zawsze zalecam stosowanie tarczy do każdego przepisu na ciasto.

Przepisy na quiche:

Teraz, gdy jesteś już w pełni przygotowany z całą tą informacją o quiche, pieczmy! Oto 3 nowe przepisy na quiche dla Ciebie i każdy z nich jest na zdjęciu powyżej. Postępuj zgodnie z instrukcjami pieczenia quiche w przepisie poniżej. Pomiń dodaną 1/4 łyżeczki soli. Wbij te dodatki do mieszanki jajek i śmietany w kroku 4. Po upieczeniu quiche, na wierzchu posyp świeżym parmezanem lub dowolnym serem użytym do nadzienia. Możesz dodać małą garść świeżych ziół, takich jak posiekana natka pietruszki, koperek lub bazylia. Ja podałam każdy z nich z domowym sosem hollandaise i zdecydowanie nie żałowałam. ????

  • Krab, Old Bay, & Gruyere: 1 i 1/2 filiżanki świeżego mięsa krabowego (jest sprzedawane jako "świeże", ale zawsze jest wstępnie ugotowane), 1 filiżanka rozdrobnionego sera gruyere, 1/2 łyżeczki przyprawy Old Bay, szczypta ostrego sosu.
  • Bekon, Biały Cheddar, & Scallion: 6-8 gotowanych i pokruszonych plasterków boczku, 1 filiżanka białego sera cheddar, 3 łyżki stołowe posiekanej szalotki.
  • Szynka, Szpinak, & Feta: 1 filiżanka gotowane i pokrojone w kostkę szynki, 3 filiżanki posiekany świeży szpinak (sauté na kilka minut z mżawką oliwy z oliwek na średnim ogniu), 3/4 filiżanki pokruszony ser feta.

Mam też te ulubione przepisy na quiche:

  • Spinach Cheese Quiche - proste & klasyczne!
  • Quiche z kozim serem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
  • Mini Quiche

Jakie kombinacje smakowe wypróbujecie? Chętnie usłyszę jakieś nowe pomysły, bo ja piekę quiche regularnie. Uwielbiam mieć jeden w zamrażarce. Miłej zabawy przy dostosowywaniu własnego!!!

Co podawać z quiche

Oto co ja podaję z quiche. Zazwyczaj jest to 1 lub więcej z poniższych składników:

  • Sałatka owocowa, bekon lub kiełbasa
  • Pieczone pączki z cynamonowym cukrem
  • Muffiny nadziewane Nutellą
  • Bułeczki cynamonowe
  • Muffiny z jagodami lub muffiny bananowe
  • Sałatka truskawkowa z bekonem
  • Ciasto kruche (New York-Style)
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Przepis na quiche

4,9 z 121 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 2 godziny, 40 minut
  • Czas gotowania: 1 godzina, 20 minut
  • Całkowity czas: 4 godziny
  • Wydajność: służy 8
  • Kategoria: Śniadanie
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Jest to doskonały przepis na quiche, a wszystko to zapieczone w superłatkiej, domowej skórce. Użyj kombinacji mleka i śmietany, aby uzyskać najbogatsze, najbardziej kremowe nadzienie i dodaj swoje ulubione dodatki, takie jak bekon, ser feta, szynka, biały ser cheddar, mięso kraba lub szpinak.


Składniki

  • 1 nieupieczony placek z płatkami (użyłam tego) lub placek z masłem*.
  • 4 duże jajka
  • 1/2 szkl anki pełnego mleka*
  • 1/2 szkl anki gęstej śmietany lub gęstej bitej śmietany*
  • 1/4 łyżeczki soli i pieprzu*
  • do 1 filiżanki rozdrobnionego lub pokruszonego sera (patrz uwaga do przepisu)
  • do 2 filiżanek dodatków (patrz uwaga do przepisu)
  • opcjonalne dodatki do podania: dodatkowy ser, posiekane zioła, sos hollandaise, & świeżo zmielony pieprz do smaku

Instrukcje

  1. Ciasto: Lubię upewnić się, że moje ciasto jest przygotowane przed rozpoczęciem quiche. Zrób ciasto na noc przed, ponieważ musi schłodzić się w lodówce przez co najmniej 2 godziny przed rozwałkowaniem i ślepe pieczenie (następny krok).
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 375°F (190°C). Częściowo upiecz ciasto na ślepo. W 9-calowym naczyniu do pieczenia postępuj zgodnie z instrukcjami dotyczącymi pieczenia w ciemno od kroku 9. Krok 4 jest opcjonalny, choć gwarantuje on grube brzegi ciasta. Skórka może być jeszcze ciepła, gdy wlejesz nadzienie. (Możesz częściowo upiec ciasto do 3 dni przed czasem. Przykryj schłodzoną skórkę szczelnie i wstaw do lodówki, aż będzie gotowa do napełnienia).
  3. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 350°F (177°C).
  4. W dużej misce, za pomocą ręcznego lub stojącego miksera wyposażonego w trzepaczkę, ubić jajka, mleko pełne, śmietanę, sól i pieprz na wysokich obrotach, aż do całkowitego połączenia, około 1 minuty. Wmieszaj dodatki.
  5. Piecz quiche, aż środek będzie prawie gotowy, około 45-55 minut. Nie przesadzaj z pieczeniem. Użyj tarczy do pieczenia, aby zapobiec zbytniemu przyrumienieniu się brzegów ciasta. Pozostaw do ostygnięcia na 15 minut. Przed pokrojeniem i podaniem, jeśli chcesz, dodaj opcjonalne dodatki. Możesz też całkowicie ostudzić quiche przed podaniem - jest fantastyczne w temperaturze pokojowej!
  6. Ten quiche świetnie nadaje się na resztki! Przykryć szczelnie i przechowywać w lodówce do 4 dni.

Uwagi

  1. Instrukcjaprzygotowania i zamrażania: Ciasto może być przygotowane z wyprzedzeniem i przechowywane w lodówce do 5 dni lub w zamrażarce do 3 miesięcy. Możesz też upiec ciasto z wyprzedzeniem. Patrz koniec kroku 2. Aby zamrozić, całkowicie ostudź upieczony quiche, a następnie przykryj szczelnie kilkoma arkuszami folii aluminiowej i zamroź na okres do 3 miesięcy. Rozmrażaj w lodówce lub na blacie, a następnie piecz w temperaturze 350°F (177°C) przez 20-25 minut.
  2. Ciasto: Z obu podanych przepisów na ciasto powstają 2 ciasta. Potrzebujesz tylko 1 skórkę do tego ciasta, więc zamroź drugą połowę do innego użytku.
  3. Mini Quiche: Tutaj jest mój mini quiche przepis i instrukcje.
  4. Pełne mleko i ciężka śmietana: Użyj tej kombinacji dla najlepszego smaku. Jeśli chcesz, użyj 1 filiżankę half-and-half zamiast.
  5. Ser: Niektóre ulubione to ser feta, kozi ser, biały ser cheddar, ser szwajcarski i gruyere.
  6. Dodatki: Dodaj do 2 filiżanek dodatków, w tym warzyw i mięsa / owoców morza. Większość quiche dodatki powinny być wstępnie ugotowane i może być jeszcze ciepły podczas mieszania do nadzienia jaj. Osusz przed wmieszaniem. Więcej informacji znajdziesz we wpisie na blogu.
  7. Dodatek soli: Zmniejsz ilość soli lub zrezygnuj z niej, jeśli dodatki i ser są szczególnie słone. Na przykład, w 3 przepisy wymienione w następnej notatce, ja nawet nie dodać sól!
  8. Przepisy na Quiche: Opuść dodaną sól, a następnie wbij te składniki w kroku 4. Krab, Old Bay, & Gruyere: 1 i 1/2 filiżanki świeże jumbo lump crabmeat (to sprzedawane jako "świeże", ale to zawsze jest wstępnie gotowane), 1 filiżanka rozdrobniony ser gruyere, 1/2 łyżeczki Old Bay Seasoning, i szczypta gorącego sosu. Bekon, Biały Cheddar, & Scallion: 6-8 gotowane i pokruszone plastry boczku, 1 filiżanka biały ser cheddar, i 3 łyżki posiekanej cebuli. Szynka, szpinak i feta: 1 filiżanka gotowanej szynki pokrojonej w kostkę, 3 filiżanki posiekanego świeżego szpinaku (podsmażonego przez kilka minut z odrobiną oliwy z oliwek na średnim ogniu) i 3/4 filiżanki pokruszonego sera feta.

Słowa kluczowe: quiche, brunch

Przepisy powiązane

  • 110 kalorii Quiche wegetariańskie bez skórki
  • 140 kalorii Serowy Quiche z kiełbasą
  • Quiche szpinakowe
  • Quiche z kozim serem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Zobacz